e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Νιχώρι Βοσπόρου: Η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Κ Ο Ι Ν Ο Τ Η Σ Ν Ε Ο Χ Ω Ρ Ι Ο Υ
Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Νεοχωρίου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Πριν από την Απόλυση, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα, προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας και ακολούθως τελέσθηκε Τρισάγιο, στη μνήμη των κεκοιμημένων μελών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Κοινότητάς μας, καθότι, η σήμερα τιμωμένη Αγία ήταν προστάτιδά τους.
Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.
Την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τόν Αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτη, Ιερ. Προϊστάμενο της Κοινότητας Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου. Κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας συνέψαλαν με τους τακτικούς ιεροψάλτες μας και μέλη του Συλλόγου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ» Καλαμαριάς, οι οποίοι, ως προσκυνητές, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ευγεν. κα Παρασκευή-Ρέα Καλφάογλου, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητας Αγίου Νικολάου, καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια τους προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη. Στη δεξίωση δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας των ενοριτών μας με τους προσκυνητές, τόσο από διάφορα σημεία της Πόλης όσο και της Θεσσαλονίκης.
Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του ιδίου Αρχιερέως. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ενώ διακόνησε ο Διάκονος της Σειράς Βαρνάβας Γρηγοριάδης. Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση λιτανεύτηκε η ιερά εικόνα του Αγίου Νικολάου γύρω από τον Ιερό Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχηθήκαμε για την υγεία όλων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, καθώς επίσης και για την ανάπαυση των κτιτόρων της εκκλησίας μας, των κεκοιμημένων Νιχωριτών και των μελών των κατά καιρούς Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Μετά από την επάνοδο της εικόνας στον Ναό, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους.
Ακολούθησε γεύμα στην Κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή ευχών για ευφρόσυνα Χριστούγεννα!
Η πανηγυρίζουσα Κοινότητά μας εύχεται σε όλους τους αγαπητούς Νιχωρίτες, τους ευλαβείς προσκυνητές, τους καλούς φίλους και γενναιόδωρους υποστηρικτές της, να έχουν διαρκή την ευλογία του Παναγίου των Μυρέων Ιεράρχου και να αξιωθούν όλοι να υποδεχθούν με υγεία και χαρά τις μεγάλες γιορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Χρόνια πολλά!
Και του χρόνου!
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ














Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
Azize Barbara ve Aya Nikola Bayramı Kutlamaları
4 Aralık 2023 Pazartesi günü Azize Barbara günü münasebetiyle Aya Nikola kilisemizde gerçekleşen ayinde Azize Barbara günü adetleri olan bereket için tatlı ve ebediyete intikal eden Yeniköylü kadılar kolu mensuplar ruhuna kollivalar hazırlandı, dualar okundu.
5 Aralık Salı akşamı ve 6 Aralık Aya Nikola günü münasebetiyle kilisemizde okunan dua ve ayinler Metropolitimiz Sayın Athenagoras riyasetinde gerçekleşti.
Çevre kiliselerin rahiplerinin de katıldığı ayine Selanik Kalamaria bölgesinden bu yıl da gelerek bizlere güç veren ve bayramımızı kutlayan 38 kişilik muganni korosu ve mensuplarıyla
coşkulu anlar yaşandı. Tören salonunda söylenen Noel şarkılarıyla cemaatimiz mutlu oldu.
İstanbul’a 20.ci ziyaretini gerçekleştiren Andonios ve Mihalis Petropulos kardeşlere teşekkür ederiz.
Bu güzel yildönümünü ve bayram ritüellerimizi hep birlikte sağlıkla, tekrar yaşamamız temennisiyle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: