e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνια 2023 στη Μελβούρνη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Θεοφάνια 2023 σε Βιέννη και Βουδαπέστη

Τὰ Ἅγια Φῶτα σὲ Βιέννη καὶ Βουδαπέστη 2023. Μεγάλος ἀριθμὸς πιστῶν παρευρέθηκε στὸν Καθαγιασμὸ τῶν Ὑδάτων τοῦ Δούναβη στη Βιέννη, τὸν ὁποῖο τέλεσε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος. Ἐπίσης τὸν Ἁγιασμὸ τέλεσε στὴν Βουδαπέστη ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας κ. Παΐσιος.

Θεοφάνια 2023 στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης

"Ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήταν το Φως. Μπορεί στη ζωή μας να έχουμε χίλια φώτα, όμως ένα είναι το αληθινό Φως, ο Χριστός!" Τα Θεοφάνεια ονομάζονται «Φώτα». Η έναρξη της δημόσιας δράσης του Χριστού είναι ο φωτισμός την Εθνών. Ο Χριστός σήμερα ονομάζεται «Φως». Το φως έχει τρείς ιδιότητες: φωτίζει, ζεσταίνει και παρηγορεί. Ο Χριστός, ως φως δεν έχει μόνον αυτά τα τρία χαρακτηριστικά ως ιδιότητες, αλλά είναι ο Ίδιος αυτά τα τρία στοιχεία. Δηλαδή ο Ιησούς είναι το μόνο και αληθινό Φως, είναι η άσβεστη ζεστασιά των πάντων, είναι η μοναδική και ακατάβλητη παρηγοριά για όποιον Τον αποδέχεται. «Φως μέγα» ο Ιησούς σε όλες τις εποχές και για όλα τα Έθνη. Φως λαμπερό, θερμαντικό και παρηγορητικό. Φως εσωτερικό και υπαρξιακό. Φως και Ζωή αληθινό και παντοτινό!

Θεοφάνια 2023 στο Κόβεντρι της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κόβεντρι προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. Συλλειτούργησε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Πολυβίου.

Θεοφάνια 2023 στη Λοκρίδα [photos-video]

6.1.2023. Για πρώτη φορά εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Λοκρίδα της Φθιώτιδος με αρχιερατική παρουσία, με βυζαντινή λαμπρότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών.

          Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών περιοδεύοντας για μία ακόμη φορά στην Λοκρίδα επέλεξε την Μαλεσίνα, την Αρκίτσα και την Αταλάντη για τον αρχιερατικό εορτασμό των Θεοφανείων, αγιάζοντας και ευλογώντας την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου και τους ευλαβείς και φιλόξενους κατοίκους της, τελώντας τις Πανηγυρικές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Θεοφάνια 2023 στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων - Λαγκαδάς - Βόλβη 2023

Με την δέουσα λαμπρότητα και πάσα ιεροπρέπεια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Θεοφάνια 2023 στην Λουσάκα της Ζάμπιας

Tην 6η Ιανουαρίου 2023, Παρασκευή, ανήμερα της Μεγάλης Εορτής των Θεοφανίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως. Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Θεοφάνια 2023 στη Μητρόπολη Δέρκων

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και συγκεκριμένα στην Κοινότητα του Αγίου Στεφάνου στο Γεσήλκιοϊ.

    Εν πληθούση Εκκλησία και με την συμμετοχή πιστών εντεύθεν και εκ του εξωτερικού τελέστηκε το πρωί, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός, παρουσία του Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Εντιμ. κ. Σταύρου Χριστοδουλίδη, εκπροσωπώντας την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος Ευγεν. κα Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Ρίψη Σταυρού 2023, για πρώτη φορά, στο Φράγμα Γαδουρά Ρόδου [video-photos]

Ρίψη του Τιμίου Σταυρού, για πρώτη φορά, στο Φράγμα Γαδουρά Ρόδου, έγινε ανήμερα των Θεοφανίων 2023, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Γάνου και Χώρα κ. Αμφιλοχίου. Παρών και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ρόδου και υπεύθυνος της τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ, η οποία μάλιστα κάλυψε το γεγονός και μπορείτε να το δείτε ακολούθως: 

Θεοφάνια 2023 στην πόλη της Ρόδου [video-photos]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με επίκεντρο τον Καθεδρικό ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και την παρουσία των τοπικών Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών Αρχών. 

Κρεμαστή Ρόδου: Θεοφάνια 2023 στην Παναγία την Καθολική [video]


Σε απόσταση 13χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού και εντός του οικιστικού πυρήνα της κωμοπόλεως της Κρεμαστής, στα βόρεια επί του κεντρικού οδικού άξονα Ρόδου-Παραδεισίου, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ενοριακός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Παναγίας Καθολικής, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Θεομήτορος στα Δωδεκάνησα.

Εορτασμός Θεοφανίων 2023 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [χρονικό + 72 photos]

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Φανάρι, σήμερα, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο, από την εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στην προκυμαία του Φαναρίου, όπου μαζί με τους Αρχιερείς, τους επισήμους και τον πιστό λαό μετέβησαν εν πομπή από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής του Αγιασμού των υδάτων, τον Εξοχ. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νικόλαο Ανδρουλάκη, Ευρωβουλευτή, με συνεργάτες του.

Άγια Θεοφάνια 2023 στην Αλεξάνδρεια

Την 5η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, του Μ.Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Βανάτο Ζακύνθου: Ολόφωτα Φώτα 2023, με τον Μητροπολίτη Δωδώνης


Με τη συμμετοχή ικανού εκκλησιάσματος τιμήθηκε σήμερα το πρωί, 6η Ιανουαρίου 2023, στον περικαλλή και καταστόλιστο Ναό της Παναγούλας Βανάτου, η μεγαλώνυμη δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό. 

Φώτα 2023 στον Πειραιά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών [video-photos]


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

6.1.2023. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς τέλεσε το πρωί -ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού- το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστησαν, υπουργοί, βουλευτές, οι τοπικές αρχές και δεκάδες πιστοί. Μετά την Θεία Λειτουργία με λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά όπου τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Ο Τίμιος Σταυρός ερρίφθη ανάμεσα σε ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού και αμέσως άνδρες των ΟΥΚ έπεσαν στην θάλασσα, για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Θεοφάνια 2023 στη Λάρισα

Σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, οπού τελέστηκε ο Μεγάλος Αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας Αρχιμ. κ. Ιγνάτιο Μουρτζανό, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ο οποίος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και ακολούθως, στη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Θεοφάνια 2023 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Πρωί εορτής των Θεοφανίων, 6ης Ιανουαρίου 2023, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, ιερουργήσαντος του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση. Ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός, εκ του οποίου άντλησαν ευλογία πνευματική οι εκκλησιασθέντες! Στο τέλος επεδόθησαν τα διοριστήρια των νέων Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Φώτα 2023, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Κατάδυση Σταυρού στην προκυμαία


Πρωί εορτής των Θεοφανίων 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, τελέσθηκε Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και κατόπιν, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου, μετέβησαν όλοι, Κλήρος, Αρχές και Λαός, στην προκυμαία της Στράτα Μαρίνα, όπου έγινε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, ως είναι καθιερωμένο.

Πέρθη Αυστραλίας: Θεοφάνια 2023 στον Ναό Αγίου Νεκταρίου

Η εορτή των Θεοφανείων εορτάστηκε το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου 2023, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο Dianella της Πέρθης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό.

Θεοφάνια 2023 στο Jervis Bay της Νέας Νοτίου Ουαλίας

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Jervis Bay της Νέας Νοτίου Ουαλίας, και ιερούργησε επί τη Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων, βοηθούμενος από τον π. Παναγιώτη Μαυρομμάτη, συνεφημέριο στον Ι.Ν. Αγίας Ευφημίας και Διευθυντή του ομώνυμου Κολλεγίου στο Bankstown του Σύδνεϋ.

LIVE: Θεοφάνια 2023 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Φώτα 2023 στο αειφεγγές Φανάρι της Ορθοδοξίας [video-photos]


Πρωί εορτής των Θεοφανίων 2023, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, η εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Στον Αγιασμό των Υδάτων, στην προκυμαία πλησίον του Φαναρίου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ιδρύει νέα αγγλόφωνη Ενορία στην Αδελαΐδα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με χαρά και συγκίνηση αναγγέλλει την ίδρυση νέας Ενορίας στην πόλη της Αδελαΐδος, με ειδική ιερή αποστολή να γνωρίσει στους αγγλόφωνους αδελφούς μας την Ορθόδοξη πίστη.

Η νέα Ενορία θα τιμάται επ’ ονόματι του προσφάτως καταταχθέντος, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ, ο οποίος αγίασε ως Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας.