e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Τα 12 Ευαγγέλια και η λιτή του Εσταυρωμένου


Απόψε, βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου 2023, έλαβε χώραν στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η Ακολουθία των Αγίων Παθών, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, με τα 12 Ευαγγέλια, στο τέλος της οποίας (μετά το 11ο Ευαγγέλιο, κατά την τυπική διάταξη της ζακυνθινής τελετουργίας) έγινε η έξοδος του Εσταυρωμένου στο εκκλησίασμα και η τρισσή λιτάνευσή Του εντός του Ναού. Όλα ήταν εξόχως κατανυκτικά και προ-αναστάσιμα!

Ίμβρος: Μ. Πέμπτη 2023 στο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη (73 photos)

Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 13 Απριλίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου.

ΙΜΒΡΟΣ: Ομιλία Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κατά τήν Ἀκολουθίαν τῶν Παθῶν 2023 (Μ. Πέμπτη ἑσπέρας, Ναός Ἁγ. Γεωργίου, Ἅγ. Θεόδωροι)

Ἱερώτατοι ἀδελφοί ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

Ἀγαπητοί συγχωριανοί καί φίλοι τῆς Ἴμβρου,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 

Ίμβρος: Τα Άγια Πάθη 2023, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Μ. Πέμπτη, 13η Απριλίου 2023, κατά την ιερά Ακολουθία των Αγίων Παθών (12 Ευαγγέλια - Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΤ:

Φανάρι: Τα Άγια Πάθη 2023 στον Πατριαρχικό Ναό

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, το εσπέρας της Μ. Πέμπτης (13 Απριλίου 2023), χοροστάτησε κατά την Ιερά Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Προύσης κ. Ιωακείμ. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ζάκυνθος: Τα Άγια Πάθη 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό


Βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 13.3.2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων εν τη πόλει της Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία των Αγίων παθών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτοστιγμές: Κωσνταντίνος Γιατράς]

Ζάκυνθος: Τα Άγια Πάθη 2023 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου [video]

Βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 13.3.2023, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία των Αγίων παθών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ:

Εθιμοτυπικές συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ίμβρο

Με εκπροσώπους των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας, του κυβερνητικού AKP και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, συναντήθηκε, ύστερα από αίτημά τους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην Ίμβρο, όπου ευρίσκεται για το εφετινό Πάσχα. 

Τα Άγια Πάθη 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video]


Εσπέρας Μεγάλης Πέμπτης, 13.4.2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η Ακολουθία των Αγίων Παθών, χοροστατούντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΤ2:

Αυστραλίας Μακάριος: «Πολεμήστε τη μοναξιά των ανθρώπων, με την παρουσία, τον λόγο και το χαμόγελό σας»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης, τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, η Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Κοινωνοί Δείπνου Μυστικού στη Φανερωμένη Βανάτου, Μ. Πέμπτη 2023


Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, εν πληθούση Εκκλησία. Οι πλείστοι των πιστών κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Μεγάλη Πέμπτη πρωί 2023 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Μεγάλη Πέμπτη πρωί, 13 Απριλίου 2023, στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου, ο καλός Εφημέριος, π. Ιωάννης Ρένεσης, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της ημέρας, κατά την οποίαν ικανός αριθμός πιστών μετέλαβαν Σώματος και Αίματος τής όντως Ζωής.

Μεγάλη Πέμπτη πρωί 2023 στην Ίμβρο [video]


Μεγάλη Πέμπτη πρωί 2023 στην Ίμβρο, τελέσθηκε ο Εσπερινός και η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ζάκυνθος: Πρωί Μ. Πέμπτης 2023 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου [video]

Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 13.4.2023, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, τελέσθηκε ο Εσπερινός μετά Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, προσετώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΙΟΝΙΑΝ:

Φανάρι: Μεγάλη Πέμπτη πρωί 2023 στον Πατριαρχικό Ναό


Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, σήμερα, πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 13ης Απριλίου 2023, παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό και την Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, που τέλεσε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος.
[Φωτογραφίες: Yani kayakoparan]

"Τη μυστική εν φόβω τραπέζη προσεγγίσαντες πάντες". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Πέμπτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη Αγία και Μεγάλη Πέμπτη οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, αλληλοδιαδόχως εκ τε των θείων Αποστόλων και των ιερών Ευαγγελίων παραδεδώκασιν ημίν τέσσερά τινα εορτάζειν΄ τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον (δηλαδή την παράδοσιν των καθ’ ημάς  φρικτών Μυστηρίων), την υπερφυά Προσευχήν και την Προδοσίαν αυτήν».  

      Αυτό είναι το συναξάρι της Μεγάλης Πέμπτης. Η αγία μας Εκκλησία τιμά την  γία αυτή ημέρα όσα έλαβαν χώρα στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και όσα ακολούθησαν μετά το Μυστικό Δείπνο.