e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αγία Τριάδα Ταξείμ (5.6.2023)

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν χοροστασίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Τριάδος Ταξείμ 
(5 Ἰουνίου 2023)

Εορτή Αγίου Πνεύματος 2023 στην Αδελαΐδα

Ο Ναός της του Θεού Σοφίας Αδελαΐδος αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της ποιμαντικής επισκέψεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην «πόλη των εκκλησιών». Έξι μήνες μετά την ιστορική ημέρα της τελέσεως των Θυρανοιξίων (27 Νοεμβρίου 2022), ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε, έμπλεος συγκίνησης, στον νέο Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος, για να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Πνεύματος. 

Εορτή Αγίου Πνεύματος 2023 στη Λοκρίδα

Στην όμορφη Λοκρίδα ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Εορτή του Αγίου Πνεύματος.

          Ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Στεφανιάδος Ελάτειας στην Δυτική Λοκρίδα και στην πάνδημη Ιερά Λιτανεία, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε και συνεχάρη τους διοργανωτές της παραδοσιακής εκδηλώσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ελάτειας υπό την αιγίδα του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας στον προαύλιο κατάφυτο χώρο του Ναού.

Χρονικό και φωτοθήκη από την Πατριαρχική Χοροστασία στην Αγ. Τριάδα Σταυροδρομίου ΚΠόλεως

Στην ανάγκη προαγωγής της συνεργασίας και της ενότητας μεταξύ των Χριστιανών αναφέρθηκε, στην ομιλία του, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της Μεγαλωνύμου Κοινότητας του Σταυροδρομίου. Ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

Πανελλαδικές εξετάσεις: Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

Πολλὲς ἐνέδρες ἔστησε ὁ Σύρος βασιλιὰς γιὰ νὰ παγιδεύσει τὸν ἰσραηλιτικὸ στρατό, ἀλλὰ χωρὶς ἀποτέλεσμα. Ἕνας «κατάσκοπος» ματαίωνε συνεχῶς τὰ σχέδιά του. Τί συνέβαινε;

Ὁ προφήτης Ἐλισαῖος, ἔχοντας θεία πληροφορία, ἔστελνε ἀγγελιαφόρο στὸν βασιλιὰ τοῦ Ἰσραὴλ καὶ τοῦ φανέρωνε τὶς μυστικὲς ἐνέδρες τῶν Σύρων. Ὁ Σύρος βασιλιάς, ἀφοῦ κατ’ ἐπανάληψιν ἀπέτυχαν οἱ ἐνέδρες του, συγκάλεσε τὸ συμβούλιο τῶν ἐπιτελῶν του.

Ο Κιέβου Επιφάνιος συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες της Δανίας

Στις 5 Ιουνίου 2023, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε στην κατοικία του -στο Μητροπολιτικό Μέγαρο- με αντιπροσωπεία θρησκευτικών προσωπικοτήτων από τη Δανία, που εκπροσώπησαν επίσης τις Εκκλησίες όλων των σκανδιναβικών χωρών.

Εορτή Αγίου Πνεύματος 2023 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο επ' ονόματι της Αγίας Τριάδος τιμώμενο και πανηγυρίζον ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, ο εόρτιος Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και της εν αυτή Ιεράς Θεολογικής Σχολής.

Άγιος Νεομάρτυς Μάρκος ο εν Χίω μαρτυρήσας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ανάμεσα στην πληθώρα των ενδόξων Νεομαρτύρων, συγκαταλέγεται και ο άγιος και ένδοξος Νεομάρτυρας Μάρκος ο εν Χίω μαρτυρήσας. Ένας από τους πολλούς εξωμότες, ο οποίος συναισθάνθηκε το μεγάλο λάθος του και το ξεπλήρωσε με το αίμα του μαρτυρίου του.   

Κωνσταντινούπολη: Πατριαρχική Χοροστασία στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου [video]


Σήμερα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, 5η Ιουνίου 2023, στην Κωνσταντινούπολη: Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Τριάδος της μεγαλώνυμης Κοινότητας Σταυροδρομίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2023)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως πράττει κάθε χρόνο, απέστειλε και εφέτος το κάτωθι μήνυμά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον». Θεολογικό σχόλιο στην εορτή του Αγίου Πνεύματος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά, φέρνει στη σκέψη όλων ημών των πιστών το τρίτο Πρόσωπο της Τριαδικής Θεότητας, το Πνεύμα το Άγιο, τον Παράκλητο, κι’ αυτό διότι, το Θείο Αυτό Πρόσωπο είναι ο πρωτοστάτης αυτής της εορτής. Η κάθοδός Του στον κόσμο την ευλογημένη εκείνη ημέρα της Πεντηκοστής, στο υπερώο της Ιερουσαλήμ (Πράξ. 2,1) σήμανε μια νέα εποχή για την πορεία του κόσμου και την ιστορία της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. 

Η περί Θεού ορθόδοξη πίστη μας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η εορτή της του Αγίου Πνεύματος  αποτελεί έναν ξεχωριστό σταθμό στο εορτολόγιο του ενιαυτού της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Την αγία αυτή ημέρα τιμούμε και προσκυνούμε το Πανάγιο Πνεύμα, το Οποίο την προηγούμενη ημέρα ως «γλώσσαι ωσεί πυρός» (Πράξ. 2,2) κατέβηκε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και φώτισε του αγίους Αποστόλους και από τότε μένει στην Εκκλησία και τον κόσμο μέχρι τη συντέλεια της ιστορίας ως σωτήρας της ανθρωπότητας και ολοκλήρου της δημιουργίας. Όμως μαζί με το Άγιο Πνεύμα προσκυνούμε και ολόκληρη την Αγία Τριάδα, διότι ο Θεός σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη, ως προς την ουσία Του είναι αμέριστος.