e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ποιοι κληρικοί τιμωρούνται και ποιοι όχι


Σχολιάζει την επικαιρότητα ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ 

Σε αργία δεν τίθενται κληρικοί που δεν σέβονται τις σεξουαλικές απαγορεύσεις της Εκκλησίας, ακόμη κι όταν ο κόσμος το έχει τούμπανο, εκτός εάν βγει κάτι στα ΜΜΕ.

ΘΗΛΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΙ. Άγιες γυναίκες που μόνασαν σε ανδρικά μοναστήρια

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Το φαινόμενο γυναίκες να ασκούνται ως άντρες σε αντρικά μοναστήρια απαντάται πολύ νωρίς στην Εκκλησία, ήδη σε βίους αγίων του 3ου αιώνα, παρ’ ότι το φαινόμενο είναι σε έξαρση κυρίως από τον 5ο-7ο αιώνα στη μοναστική Αίγυπτο. 
Πρόκειται για ένα φαινόμενο ακραίο, ειδικά για τη σημερινή λογική, αλλά παρουσιαζόμενο «φυσιολογικά» στα συναξάρια. 

Αρούσα Τανζανίας: Πρώτη Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγ. Αικατερίνης

Ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στην Αρούσα της Τανζανίας. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, το απόγευμα, τελέστηκε ο αγιασμός και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος η πρώτη Θεία Λειτουργία. Οι πιστοί προσήλθαν στο νέο Ναό, για να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Εγκάρδιες ευχές μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχου και Πάπα Φραγκίσκου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε θερμή επιστολή συμπαθείας και συμπαραστάσεως προς τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος υπεβλήθη χθες, Τετάρτη, σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης.

Συνεδρίαση της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Διοικούσα Επιτροπή του ως άνω Συνοδικού Γραφείου.

Αλεξάνδρεια: Περάτωση εργασιών Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και ΡΚαθολικών

Το απόγευμα της 7ης Ιουνίου 2023 ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, στην πολυαιώνιο Καθέδρα του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, οι εργασίες της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Κατά την αναχώρηση των 22 Ορθοδόξων και 18 Ρ/Καθολικών μετεχόντων Καρδιναλίων, Μητροπολιτών, Πρεσβυτέρων και λαϊκών θεολόγων, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εξέφρασε την ικανοποίηση και τα χαροποιά αισθήματα του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: 

Ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Την επίσκεψη του δημοφιλούς Έλληνα τραγουδιστή Νίκου Οικονομόπουλου δέχθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023.

Ρόδος: Διπλή έκθεση φωτογραφίας εις μνήμην Νικολάου Μαγγίνα [video]

Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 19:00, εγκαίνια της διπλής έκθεσης φωτογραφίας τα οποία πραγματοποιούνται με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος η οποία φέτος, 5 Ιουνίου 2023, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Τελειόφοιτες του Ζωγραφείου δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου έλαβαν οι τέσσερις φετινές τελειόφοιτες του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Πόλεως. Πρόκειται για τις μαθήτριες Θεοδώρα Καγιακοπαράν, Μαρία Κελεπούρη και τις αδελφές Άννα και Φωτεινή Μπαζγκάρλο.