e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Διδυμότειχο: Εορτασμός της μνήμης του Αγ. Ιωάννη Βατάτζη στη γενέτειρά του

Τον λαμπρό βασιλέα, το καύχημα των πιστών, του Διδυμοτείχου το κλέος, τον ελεήμονα και ιαματικό Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, τίμησε με την προσήκουσα ιεροπρέπεια, το διήμερο 3 και 4 του μηνός Νοεμβρίου 2023, η γενέτειρά του. 

«Ύποπτος» ο Κύριλλος για την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας

Σε καθεστώς «υπόπτου» βρίσκεται από σήμερα ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος (Γκουντιάγιεφ), όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι ο Κύριλλος δεν είναι πολίτης της Ουκρανίας, εξετάζεται η συμμετοχή του σε σοβαρά αδικήματα κατά της χώρας και των πολιτών της και έχει κινηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αρχιερατικός Εσπερινός του Πρωτοκύριακου 2023 στην Κέρκυρα [video-photos]

Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση της διάσωσης της νήσου από την πανώλη το 1673, κατόπιν υπερφυούς θαύματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, το άφθαρτο λείψανο του οποίου λιτανεύεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Το Πρωτοκύριακο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Θύμης
Θεολόγος – Ιστορικός

Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (το επονομαζόμενο στην Κέρκυρα Πρωτοκύριακο) λιτανεύεται το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση της θαυματουργικής διάσωσης της Κέρκυρας από τη φοβερή επιδημία της πανώλης (χρησιμοποιούμε την κοινή – καθημερινή χρήση της λέξης και όχι τη λόγια και αρχαιοπρεπή «η πανώλης, γεν. –ους»), που το έτος 1673 για δύο φορές έπληξε την Κέρκυρα.

Διεθνές Οικολογικό Σχολείο στην ΟΑΚ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών

Εντός του γενικότερου προβληματισμού για τις οικολογικές καταστροφές, ιδιαίτερα σε συνθήκες δραματικών πολεμικών συρράξεων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, διοργανώνει από κοινού με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC) και το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Χριστιανικό Δίκτυο (European Christian Environmental Network) Διεθνές Οικολογικό Σχολείο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, από 11 έως 18 Νοεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα το ΝΕΡΟ.

Κύπρος: Παραδόθηκε συντηρημένη η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου, στην Κύπρο, έργο το οποίο παραδόθηκε την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023.

Τέμπη: Ο Αθανάσιος Μαρτίνος θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης του Προσκυνήματος Αγ. Παρασκευής

Με μεγάλη χαρά, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εκφράζει και δημόσια τις ευγνώμονες ευχαριστίες της προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τ. Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και Άρχοντα Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την προθυμία και την αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Σεβ.Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, να αναλάβει και να καλύψει το κόστος της επισκευής και αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος Αγίας Παρασκευής Τεμπών, συνηγορώντας παράλληλα και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εξέχων μέλος της οποίας τυγχάνει, ένα μέρος της μεγάλης δωρεάς της για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία να διατεθεί για την επανακατασκευή της πεζογέφυρας των Τεμπών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άμπου Ντάμπι


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Νοεμβρίου 2023, από την έδρα του, για το Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, ανταποκρινόμενος σε σχετικές προσκλήσεις να συμμετάσχει και να μιλήσει σε δύο διεθνή συνέδρια, και συγκεκριμένα στη 16η Διάσκεψη του “World Policy Conference”, με θέμα “The International System between Globalization and Disintegration: Which Forces will Prevail?”, καθώς και στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP28), με θέμα ”Confluence of Conscience: Uniting Faith Leaders for Planetary Resurgence“.

Χειροτονία Επισκόπου Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου [live]

Η χειροτονία του Επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση, εδώ: www.orthodoxtv.gr.

Άγιος Μάρτυς Πορφύριος ο Μίμος, ο προστάτης των Καλλιτεχνών


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι μυριάδες καλλίμαχοι Μάρτυρες του Χριστού, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια προέρχονταν από όλες τις φυλές, κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα. Ορισμένοι μάλιστα, με την ομολογία τους στο Χριστό και το αίμα του μαρτυρίου τους, εξαγίαζαν κάποια ταπεινά και ταυτισμένα με την ακολασία, επαγγέλματα, όπως ήταν αυτό του μίμου (ηθοποιού). Άλλωστε έτσι φανέρωναν πως η σωτηρία είναι δωρεά προς όλους τους ανθρώπους, παρά τις καταβολές τους και του πρώην άσωτου βίου τους. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Μάρτυς Πορφύριος ο Μίμος, ο οποίος εξαγιάστηκε την ώρα που ασκούσε το επάγγελμα του ηθοποιού.

Άγιος Ιωάννης Βατάτζης, ο ελεήμων βυζαντινός αυτοκράτορας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ανάμεσα στους πολλούς ευσεβείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου ξεχωρίζει ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ενδοξότερους βασιλείς, και άγιος της Εκκλησίας μας και μάλιστα έχει την προσωνυμία του Ελεήμονος.