e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ζάκυνθος: Ο αφ' εσπέρας Όρθρος του Φωτώνε και τα “Κάλαντα του Δεσπότη” 2024 [video-photos]

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2024, μάλιστα δε μετά από τριετή αναστολή εξαιτίας Πανδημίας, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κατά την εθιμική τυπική διάταξη της αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Μητροπολίτης ως ακολούθως: Οι Κληρικοί ιεροφορούντες, οι Άρχοντες του τόπου και όλο το εκκλησίασμα, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου μετέβησαν εν πομπή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη της Χορωδίας "Άξιον εστί" με διευθύνοντα Χοράρχη τον Διονύση Πυριόχο. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής:
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις,
να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου και από εκεί, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη -κατά την απαίτηση του εθίμου- ομιλία, την οποία μπορείτε να αναγνώσετε κατωτέρω. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Ποντίφικα “urbis et orbis”.

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος 2024 κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες!

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων!

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ (ZanteTimes) ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (Κωνσταντίνου Γιατρά και Ημέρας Ζακύνθου):


































ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΤΩΝ 2024

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄

Σε μια από τις καταβασίες της εορτής των Θεοφανείων, ψάλλουμε ότι ο Κύριός μας, με τη βάφτισή Του, ξέπλυνε την αχλύ της αμαρτίας, με τη δροσιά του Αγίου Πνεύματος.

Ο Κύριός μας, την ώρα που βαπτίζεται, εξαγιάζει ολόκληρη την δημιουργία, και προσκαλεί την κορωνίδα της, δηλαδή τον άνθρωπο, να Τον ακολουθήσει.

Η σημερινή εορτή τονίζει το μεγάλο δώρο της ελευθερίας, με το οποίο προίκισε ο Θεός τα πλάσματά του. Εκείνος τού αποκαλύπτει την θεία παρουσία, την δόξα και τον προσκαλεί να την βιώσει και να την απολαύσει. Ουσιαστικά, του δείχνει και πάλι τον παράδεισο, ο οποίος κατοικείται από όσους υπακούουν στο θείο θέλημα.

Η ανθρώπινη ελευθερία είναι το πολυτιμότερο θεόσδοτο δώρο στην ανθρώπινη ύπαρξη. Μέσα από αυτήν ο άνθρωπος καταξιώνεται ενώπιον του Θεού και φανερώνει την αληθινή του σχέση με Εκείνον. Δεν πιέζεται από τον Θεό, αλλά προτρέπεται και παρακαλείται να ανταποκριθεί στη θεία κλήση για την σωτηρία του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, που γίνεται πολύς λόγος για την τεχνητή νοημοσύνη και τα επιτεύγματά της. Ο άνθρωπος του Θεού δεν είναι αντίθετος με την τεχνολογία, την χρησιμοποιεί για την καλυτέρευση της ζωής του. Όμως, δεν την απολυτοποιεί, δεν την θεοποιεί. Γνωρίζει ότι ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να υποδουλωθεί σε εκείνην και να χάσει την ελευθερία της σκέψης, της λήψης αποφάσεων, της ίδιας του της ύπαρξης.

Ο αναγεννημένος πνευματικά άνθρωπος προσπαθεί να διατηρεί καθαρό το «κατ’ εικόνα» του, στοιχείο του οποίου είναι το αυτεξούσιο. Μόνο όταν λειτουργεί σωστά το αυτεξούσιο, ο άνθρωπος κατορθώνει τα πάντα, αφού διατηρεί συνεχή και ζωντανή σχέση με τον Θεό. Τότε, η οποιαδήποτε άλλη νοημοσύνη παραμένει εργαλείο στα χέρια του, αφού είναι τεχνητή. Δηλαδή, είναι ανθρώπινο δημιούργημα, που σε καμία περίπτωση δεν έχει την ίδια αξία με την αληθινή, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Μέσα στην Εκκλησία μας, μαθαίνουμε ότι δια του Βαπτίσματος αναγεννιόμαστε και δια του Αγίου Μύρου εφοδιαζόμαστε με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Από κει και πέρα αρχίζει ο πνευματικός αγώνας, ώστε ο νους, που είναι η σημαντικότερη δύναμη της ψυχής, να διατηρεί την διαύγεια του, να ελέγχει τις εικόνες που εισάγονται στην ψυχή και να επαγρυπνεί για την ολοκλήρωση του πνευματικού αγώνα. Τότε πράγματι ο άνθρωπος μπορεί να διατηρεί την εσωτερική ισορροπία του και να γεύεται την θεία ευλογία.

Αγαπητοί μου,

Ας προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Ουράνιου Πατρός για υπακοή στον Υιό Του τον μονογενή, ώστε να διατηρήσουμε την ελευθερία μας και να μπορέσουμε με πνεύμα Θεού να αξιοποιούμε κάθε ανθρώπινο επίτευγμα για να μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: