e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ο Σταυρός ενδυναμώνει την αγωνιστική πορεία προς τον Αναστημένο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) 7/4/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Ο Κύριος, ενόψει των διώξεων και του σταυρικού θανάτου που θα υποστεί, πληροφορεί τους Μαθητές του και τον λαό που τον ακολουθούσε ότι η πορεία του ανθρώπου, που θα θελήσει να Τον ακολουθήσει, θα είναι σταυρική. Ο Κύριος δεν θέλει να ωραιοποιήσει την καθημερινότητα του χριστιανού, αλλά προσεγγίζει τον χριστιανικό τρόπο ζωής με ρεαλισμό. Ο χριστιανός πρέπει να γνωρίζει ότι η ζωή κοντά στον Χριστό δεν παρέχει καμία κοινωνική, πολιτική ή οικονομική καταξίωση. Αντιθέτως, η ζωή του είναι μια ζωή γεμάτη δοκιμασίες και διώξεις.

Η συμπόρευση με τον Κύριο δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν υπάρχει κάποιος καταναγκασμός. Ο πιστός καλείται την ίδια στιγμή, που γνωρίζει το επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό συμφέρον του, να τα απαρνηθεί όλα αυτά και να πορευτεί την στενή και θλιμμένη οδό, η οποία οδηγεί στην ουσιαστική επικοινωνία με τον Κύριο. Ο χριστιανός καλείται σε μιαν άρνηση της ανούσιας καθημερινότητας, με σκοπό να αποκτήσει την όντως ζωή. Η άρνηση αυτή που -όπως προείπαμε- οδηγεί στη συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό, αποτελεί την υπέρβαση του εαυτού μας, καθώς και της λογικής του κόσμου, δίνοντας έτσι μια πραγματική – ουσιαστική ποιότητα στη ζωή. 

Αγαπητοί μου, η εκκλησιαστική περίοδος της μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε και οδηγεί στο Πάσχα, είναι μια περίοδος σωματικού και πνευματικού αγώνα. Μια περίοδος, κατά την οποία μάς δίνεται η χρυσή ευκαιρία να δούμε μες από τον αγώνα που κάνουμε, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας και να τα διορθώσουμε. Ο Σταυρός του Ιησού μάς δίνει σήμερα και κάθε μέρα την δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και την πορεία προς τη συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: