e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Βανάτο: Ακολουθία Β΄ Νυμφίου 2024 στην Παναγούλα


Δειλινό Μεγάλης Δευτέρας, 29ης Απριλίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλη η ιερά Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης ή του Β΄ Νυμφίου. 
        Στο τέλος της κατανυκτικής αυτής Ακολουθίας ο Εφημέριος διένειμε δωρεάν σε όλους τους εκκλησιαζόμενους, χάριν ευλογίας, αντίτυπα της Καινής Διαθήκης, επισημαίνοντας το του αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου λόγιο: "η των Γραφών ανάγνωσις του Παραδείσου εστίν υπάνοιξις"!

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδνεϋ, βρέθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, το απόγευμα, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη δεύτερη Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης) και, στο τέλος αυτής, απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγους πνευματικής ωφελείας και οικοδομής.

Τρίστιχα σχόλια στη Μεγάλη Τρίτη

Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Τη αγία και μεγάλη Τρίτη

"Διεμερίσαντο" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Γεθσημανή, η ώρα του Χριστού

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Μυστικός Δείπνος έχει τελειώσει. Η παράδοση «των καθ’ ημάς φρικτών Μυστηρίων» έλαβε πέρας. Και αφού τελείωσε τα πάντα ο Χριστός, αναχώρησε από το υπερώο της Ιερουσαλήμ για το όρος των Ελαιών. «Εξήλθε συν τοις μαθηταίς αυτού πέραν του χειμάρρου των Κέδρων, όπου ην κήπος, εις ον εισήλθεν αυτός και οι μαθηταί αυτού» (Ιω. 18, 1). 

"Τον νυμφώνα σου βλέπω" μαζί με τα παιδιά του Maputo Μοζαμβίκης [video]


Ταξίδεψε, αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Κάθε τέτοιες μέρες, που η Εκκλησία μελωδεί τη μεγαλοβδομαδιάτικη οδύνη της για το Πάθος τού Νυμφίου Της, αναθυμάμαι νοσταλγικά τα παιδιά του Ορθόδοξου Σχολείου στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης, τα οποία αξιώθηκα να υπηρετήσω (ναι, σωστά: να υπηρετήσω) για λίγο, τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2012. Είχαν βέβαια την δασκάλα τους, την καλή φίλη κ. Μάρω Σπανούδη, όμως μαζί μου εμπέδωσαν ορισμένους ύμνους, όπως το υπέροχο και κατανυκτικό "Τον νυμφώνα σου βλέπω..."

Ζάκυνθος: Β΄ Νυμφίος 2024 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου [video]


Εσπέρας Μεγάλης Δευτέρας, 29.4.2024, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης. Την Ακολουθία και την ομιλία της βραδιάς έκαμε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανάρι: Β΄ Νυμφίος 2024 στον Πατριαρχικό Ναό [video]

Εσπέρας Μεγάλης Δευτέρας, 29.4.2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Φαναρίου, εψάλη η Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου ή Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, χοροστατούντος από του Παραθρονίου -ως είθισται- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Σκόπελος: Εκοιμήθη από ανακοπή, ενώ περπατούσε, ο π. Κων. Καλλιανός, συνεργάτης του "Νυχθημερόν"

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Ιερέως Κωνσταντίνου Καλλιανού, διατελέσαντος Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Χώρας Σκοπέλου, κοιμηθέντος την 29η Απριλίου 2024.

Ρέθυμνο: Επετειακή Συναυλία για τα 200χρονα των Τεσσάρων Νεομαρτύρων

Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, 27ης Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, παρουσία πλήθους κόσμου, η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Διευθυντού της Σχολής, παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα, αφιερωμένο αφενός μεν στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και αφετέρου στην επί θύραις Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

"Εξηγόρασας ημάς" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Χριστός επείγεται του παθείν αγαθότητι". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Δευτέρα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθής. Αλλά  ανάνηψον κράζουσα, Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών. Δια της Θεοτόκου ελέησον ημάς». Με αυτό το θεσπέσιο τροπάριο ο ιερός υμνογράφος μας εισάγει στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος, παροτρύνοντάς μας να ετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας, προκειμένου να υποδεχτούμε τον Νυμφίο της ψυχής μας Χριστό και να λάβουμε μέρος στην πνευματική γαμήλια πανδαισία. Αυτή είναι άλλωστε και η κύρια επιδίωξη της βιώσεως όλων των μεγάλων γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος, η συνάντησή μας με τον παθόντα και αναστάντα Σωτήρα μας Χριστό!