Την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025 εορτάσθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ομολογητού, στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, εντός του οποίου υπάρχει φερώνυμο παρεκκλήσιο.
Την παραμονή της εορτής (10/6) τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ᾿ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Αλμωπίας κ. Στεφάνου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφερόμενος σε τρία χαρίσματα που είχε ο σύγχρονός μας Άγιος Λουκάς· ομολογία πίστεως, ηθική ζωή και ταπεινή αγάπη. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία του ιερού λειψάνου του εορταζομένου Αγίου πέριξ του ναού σύμφωνα με την τάξη του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως Κριμαίας, όπου βρίσκεται αποθησαυρισμένο το ιερό σκήνωμα του Αγίου σε ασημένια περίτεχνη λάρνακα και τελείται μεγάλη πανήγυρις. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Λουκά και αποδόθηκαν εμμελώς τα Εγκώμια προς τον Άγιο.
Την ημέρα της εορτής, Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025, τελέσθηκε πανηγυρικά Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλμωπίας. Με τον Θεοφιλέστατο συλλειτούργησαν· ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Κυριάζος, οι εφημέριοι του ιερού ναού και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Στον εορτασμό μετείχαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Ε. Φουντουκίδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.
Το απόγευμα της εορτής εψάλη -όπως κάθε Τετάρτη καθ᾿ όλη την διάρκεια του έτους- η Παράκλησις του Αγίου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου