Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το καθιερωμένο Πανηγύρι της Παναγούλας στο Βανάτο Ζακύνθου, τιμώντας τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η συμμετοχή ήταν αθρόα, με πλήθος προσκυνητών από κάθε γωνιά του νησιού και αρκετούς απόδημους να καταφθάνουν για να συνεορτάσουν στον περίοπτο Ναό της μεγαλομάτας Θεομήτορος, της λεγομένης "Παναγούλας", σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας.
Οι λατρευτικές ακολουθίες άρχισαν με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, το δειλινό της 14ης Αυγούστου, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, πλαισιωμένος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ιερείς από διάφορες Ενορίες της νήσου. Ιδιαίτερη πνευματική εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Μητροπολίτου, με αναφορά στον πόνο και την ταπείνωση της Παναγίας ως προτύπων ζωής και εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού. Ανήμερα της εορτής, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, οι πλείστοι των οποίων μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, με σεβασμό και συγκίνηση.
Την ατμόσφαιρα των ακολουθιών πλούτισαν οι ψαλμωδίες ικανών ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του εκλεκτού εξ Αθηνών Πρωτοψάλτη Παναγιώτη Κάνδηλα, του Ζακυνθίου, κατά το ζακύνθιο ιδίωμα της ψαλτικής.
Σημείο ιδιαίτερης πνευματικής φόρτισης υπήρξε η λιτανεία του Επιταφίου και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Ενορίας το βράδυ της 15ης Αυγούστου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Αρτεμησίων και την ενεργό συμμετοχή παραδοσιακών πιστών, ενώ κάποιοι από αυτούς λιβάνιζαν στις εξώπορτες των σπιτιών τους.
Σημαντική πτυχή του φετινού εορτασμού αποτέλεσε ο πολιτιστικός χαρακτήρας του, με κορυφαία την έκθεση για τη σπουδαία χαράκτρια Άρια Κομιανού στην Ενοριακή Βιβλιοθήκη Βανάτου, δέκα χρόνια μετά την κοίμησή της. Η έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο «Αληθώς», ανέδειξε μέσα από πρωτότυπα έργα, προσωπικά αντικείμενα και αρχειακό υλικό την καλλιτεχνική φυσιογνωμία και την πνευματική της παρακαταθήκη. Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση, συνεχάρη τους διοργανωτές και υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.
Στο πλαίσιο του Εσπερινού απονεμήθηκαν και τα καθιερωμένα Βραβεία του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Αληθώς» σε δύο επιφανείς Ζακυνθινούς, μάλστα δε Ενορίτες Βανάτου. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νικόλαος Αβούρης τιμήθηκε για την πολυετή επιστημονική του προσφορά, ενώ ο παραολυμπιονίκης κ. Αριστοτέλης Μαρίνος βραβεύθηκε για την υποδειγματική αθλητική του διαδρομή και την παγκόσμια αναγνώριση που έχει λάβει. Η συγκεκριμένη απονομή ανέδειξε την διάθεση της Ενορίας να τιμά με συνέπεια ανθρώπους που διακρίνονται διεθνώς αλλά παραμένουν συνδεδεμένοι με τις ρίζες τους.
Το Πανηγύρι έκλεισε με λαϊκό γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του κ. Δημήτρη Παπαδάτου, στα οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό νέοι και παλαιότεροι πανηγυριστές, μεταφέροντας το πανηγυρικό κλίμα από το λειτουργικό πλαίσιο στην κοινότητα. Το ξεφάντωμα συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη χρονιά τον δυναμικό, αυθεντικό και ενοποιητικό χαρακτήρα της θεομητορικής πανηγύρεως στο Βανάτο.
Η Ενορία Παναγούλας και οι συντελεστές της Πανηγύρεως ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με πίστη, κόπο, τέχνη και προσφορά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης.
Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βανάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου