e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Δόξη και τιμή τα Ονομαστήρια του Κιέβου Επιφανίου, με Εκπρόσωπο εκ Φαναρίου και Αγιορείτες [video + photos]


Με εξαιρετική λαμπρότητα έγινε σήμερα, 12/25 Μαΐου 2019, στην χρυσότρουλη εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, επίσημο πολυΑρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη ονομαστική εορτή (με το ιουλιανό ημερολόγιο) του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Επιφανίου, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. 
     Στην Ευχαριστιακή Σύναξη έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος μάλιστα εν τέλει προσέφερε στον Μακ. κ. Επιφάνιο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας Παμμακαρίστου, δώρο της του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ο εορταζόμενος ευχαρίστησε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το δώρο του, ως ένδειξη αγάπης προς την Εκκλησία της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έπραξε τα δέοντα για την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας. 

Ακολουθεί η σχετική ομιλία του Πατριαρχικού Εκπροσώπου: 
     "Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριε Επιφάνιε, Σεβασμιώτατοι άγιοι αρχιερείς, Άρχοντες του Λαού, Αδελφοί εν Κυρίω, Χριστός Ανέστη!
     Μέσα εις την ευωδίαν της Ανοίξεως και εις την χαράν της Αναστάσεως, προγευόμεθα σήμερον την δύναμιν της Αγίας Πεντηκοστής δια των Υμετέρων Τιμίων ονομαστηρίων, Μακαριώτατε, οπότε και εορτάζει ένας επιφανής καρπός του Αγίου Πνεύματος, ο Άγιος Επιφάνιος Κύπρου, ο ουράνιος προστάτης Υμών.
     Διό και εκ προσώπου του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου ευρίσκομαι σήμερον εν τω μέσω όλων υμών, εν ευχαριστιακή κοινωνία, ώστε να συγχαρώμεν και συναπολαύσωμεν ομού τα αγαθά της αμωμήτου και Ορθοδόξου ημών πίστεως. Η χαρά ημών δια την επίλυσιν του χρονίσαντος και πολύ ταλαιπωρήσαντος τον ευσεβή και φιλόθεον Ουκρανικόν λαόν, σχίσματος, κορυφούται σήμερον καθώς ο Προκαθήμενος και πρώτος αυτής της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, η Υμετέρα παμφιλτάτη Μακαριότης, εορτάζει δια πρώτην φοράν εκ της θέσεως του Αρχηγού αυτής της Εκκλησίας. Εις αυτήν την πολλαπλώς χαρμόσυνον ημέραν της Εκκλησίας Ουκρανίας είναι πολύ φυσικόν να συμμετέχει και η γεννήσασα και αναγεννήσασα υμάς πάντας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η Μήτηρ Εκκλησία και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Οποίος γνωρίζετε πόσα πολλά αγαθά και δυναμικά έπραξε υπέρ της αυτοκεφαλίας υμών.
     Δια του τρόπου αυτού ενισχύονται οι πνευματικοί δεσμοί των Εκκλησιών και των λαών. Δια του τρόπου αυτού δοξάζεται και μεγαλύνεται το Όνομα της Αγίας Τριάδος! Δια του τρόπου αυτού διακονείται ο Χριστός εις τους αιώνας.
     Από μέρους λοιπόν του Παναγιωτάτου μαζί με τας πατριαρχικάς ευχάς και τον αδελφικόν Του ασπασμόν, προσφέρω εις Υμάς μιαν εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου η οποία ευρίσκεται εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν και η οποία έχει μια συγκινητική ιστορία και μια απαράμιλλη τέχνη. Πολλά να είναι τα έτη Υμών Μακαριώτατε! Πολλά και ευλογημένα. Να ζήσετε πολλές δεκαετίες στο πηδάλιο της Εκκλησίας Ουκρανίας και να σας αξιώσει ο Κύριος μέχρι βαθέος γήρατος να διακονήτε το όραμα της εν Χριστώ ενότητος του λαού του Θεού και να κάνετε πολλές ακόμη χειροτονίες και των τριών βαθμών.
     Εις πολλά έτη, Δέσποτα!"

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν Αγιορείτες και κληρικοί εξ Ελλάδος, οι οποίοι συνδύασαν την εορτή του Προκαθημένου της Ουκρανίας με την επικείμενη Χειροτονία του Εφηφισμένου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, του προερχομένου εξ Ελλάδος και δη εκ της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στην επίσημη εόρτια τράπεζα που ακολούθησε, ο παριστάμενος Μητροπολίτης Φιλάρετος, προσφωνώντας τον νέο Προκαθήμενο είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα έχουμε ένα καθήκον, όχι μόνο να διατηρήσουμε την ενότητα που ασκούμε, παρά την αντίθεση όλων των δυνάμεων που προσπαθούν να μας χωρίσουν και να τις καταστρέψουν. Κύριο καθήκον μας είναι να ενώσουμε όλη την Ορθοδοξία της Ουκρανίας σε μια ενιαία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν επιτύχουμε, αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία είναι ανίκητη, επειδή έχει μια σταθερή βάση".






































































Δεν υπάρχουν σχόλια: