e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

"Πατριάρχης" Φιλάρετος. Πολύ κακό για το τίποτα...

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Δυο επίσκοποι από... Ρωσία, καμιά ντουζίνα κληρικοί, κάμποσοι μοναχοί και καμιά 100αριά λαϊκοί μαζεύτηκαν για να παρηγορήσουν σήμερα, 20 Ιουνίου 2019, στο Κίεβο τον γερο-Φιλάρετο και να τον πείσουν ότι είναι ακόμη "Πατριάρχης", λίγο πριν ο Κύριος τον καλέσει στην αιωνιότητα...

Από όσα γράφονται παρακάτω, συνειδητά επέλεξα να απουσιάζει η εκδοχή ότι ο Φιλάρετος πάντοτε ήταν και παραμένει πράκτορας της Μόσχας, πονηρά επιστρατευμένος από την πρώτη στιγμή που αυτοανακηρύχθηκε "Πατριάρχης", για να ευτελίσει και να ακυρώσει το διαχρονικό αίτημα του Ουκρανικού Λαού για αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του… Μολονότι, οι ενδείξεις που συνεπικουρούν σε μια τέτοια υποψία είναι πολλές και από διάφορες πηγές, θεωρώ ότι χρειάζεται κάτι ισχυρότερο για να το στηρίξουμε ως την κύρια αιτιολογία της συμπεριφοράς του.

Εύχομαι πραγματικά να συνέλθει, έστω και στο "και πέντε", και να μην φύγει από αυτή τη ζωή έχοντας αποτινάξει την ύψιστη ευεργεσία που του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κόντρα σε τόσους ισχυρούς και αδίστακτους αντιπάλους και με μεγάλο κόπο και κόστος, να αποκατασταθεί δηλαδή στην αρχιερωσύνη και να μην είναι σχισματικός και καθηρημένος...

Θα ήταν μια προσωπική τραγωδία για τον ίδιο -ο ορισμός της προσωπικής ανοησίας και ψυχασθένειας- να επιτύχει μια νέα καθαίρεση από την κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και να εκμετρήσει το ζειν στο σχίσμα και στην αμετανοησία...

Αλλά δεν νομίζω ότι η περίπτωση του Φιλαρέτου είναι αντιμετωπίσιμη κυρίως από κανονικής και εκκλησιολογικής απόψεως. Όπως όλα δείχνουν, ο ταλαίπωρος αυτός γέρων έχει άλλης φύσεως πρόβλημα, το οποίο στο αστικό δίκαιο όλων των συγχρόνων κρατών αντιμετωπίζεται με μια διαδικασία που κηρύσσει τον πάσχοντα "ανίκανο προς δικαιοπραξία"... Δηλαδή, το θέμα είναι περισσότερο βιολογικό και λιγότερο θεολογικό, όπως εύστοχα γράφτηκε αυτές τις ημέρες και από άλλο αρθρογράφο.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους παραξενεύονται από τις εξελίξεις, η αλήθεια πίσω από τις καταιγιστικές πληροφορίες είναι η εξής: ο κατά φαντασίαν "Πατριάρχης" Φιλάρετος σκέπτεται, ομιλεί και πράττει ως γνήσιος Μοσχοβίτης. Αυτό είναι το πνεύμα της πλάνης και της εκκλησιολογικής αιρέσεως που διέπει την Ρωσική Εκκλησία και διέφθειρε δυστυχώς και όσους εξαρτώντο από αυτήν... Μια πλάνη που έχει παραφθείρει τον θεσμό της Αυτοκεφαλίας, ώστε να θεωρείται η Εκκλησία όχι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, αλλά -κατά την μοσχοβίτικη αντίληψη- ως μια "χαλαρή συνομοσπονδία" τοπικών ανεξαρτήτων Εκκλησιών.

"Φιλάρετοι" υπάρχουν δυστυχώς σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες... Και είναι έτοιμοι να διαλύσουν τα πάντα, εάν θιγεί η ψευδαίσθηση αυτής της "ανεξαρτησίας", η οποία δεν αναγνωρίζει Πρώτο, δεν αναγνωρίζει Πρωτόθρονη και Πρωτεύθυνη Εκκλησία, αλλά συκοφαντεί την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία αιώνων, ως δήθεν "παπική"... Αυτές τις ημέρες μάλιστα μια ομάδα τραγικών σχισματικών (αποτειχισμένων) κληρικών, με τη συμμετοχή δυστυχώς και κανονικού κληρικού από την Πάτρα, διοργανώνουν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με στόχο να στηρίξουν την αιρετική μοσχοβίτικη εκκλησιολογία και να συκοφαντήσουν την Ορθόδοξη, όπως εκφράζεται αυθεντικά διά των αιώνων από το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα που ήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή το Ουκρανικό, θα αντιμετωπισθούν από μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στην οποία θα ξεκαθαρίσει οριστικά ποιοι είναι κανονικά μέλη της Μίας Εκκλησίας και ποιοι θέλουν να είναι προτεστάντες με ένδυμα και προβιά "ορθοδόξου"... Και αυτό δεν μπορεί να περιμένει πολύ. Ήδη γίνεται μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία από τη δράση αυτών των αιρετικών που πρακτορεύουν διεθνώς την πνευματική έκπτωση και δυσωδία της Ρωσικής Εκκλησίας.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 19-20.6.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Tόν Σεβ. Μητροπολίτην Πισιδίας κ. Σωτήριον. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κύριλλον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Πλουσῆ, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Νικολάου Μαμουλάκη, ἐξ Ἡρακλείου Κρήτης. 
- Τόν Σεβ. ΡΚαθολικόν Ἀρχιεπίσκοπον τοῦ Bari κ. Francesco Cacucci, μεθ’ ὁμίλου κληρικῶν ἐκ τῆς Ἐπαρχίας αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Σεραφείμ Κοσμᾶν, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Μονεμβασίας καί Σπάρτης, κατευθυνομένων εἰς Καππαδοκίαν. 
- Ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Ἁγίων Ἀναργύρων Πειραιῶς, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Τσιμούρη. 
- Τόν Ἐντιμολ. κ. Ἀθανάσιον Ἀγγελίδην, Ἄρχοντα Πριμηκήριον καί Πρόεδρον τῆς Ἐφορείας τῆς Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, καί τόν Ἐλλογ. κ. Δημήτριον Ζῶτον, Λυκειάρχην αὐτῆς, μετά τῶν ἐφετεινῶν ἀποφοίτων αὐτῆς, οὕς ὁ Πατριάρχης ηὐλόγησε καί συνεχάρη πατρικῶς. 

- Τόν Ἐντιμολ. Ἄρχοντα Μουσικοδιδάσκαλον κ. Ἀλέξανδρον - Λεωνίδαν Λίγκαν, Καθηγητήν Μουσικῆς ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τῆς Ὀξφόρδης, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Richard Barrett, Ἐκτελεστικοῦ Διευθυντοῦ τοῦ Ὀργανισμοῦ «Ages Initiatives», ἐκ Βοστώνης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἐλευθέριον Κυριακίδην, νεοεκλεγέντα Δήμαρχον Θάσου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Μπράχον, Γεν. Γραμματέα Διεθνῶν Οἰκονομικῶν Σχέσεων τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Πηνελόπης Μίχα, Διευθυντρίας τοῦ Ἰδιαιτέρου Γραφείου αὐτοῦ, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Δούκα Μαρινοπούλου, Ὑπευθύνου τοῦ Γραφείου Ἐμπορικῶν καί Οἰκονομικῶν Ὑποθέσεων τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Erol User, Ἐπιχειρηματίαν, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Ali Sina, ἐντεῦθεν, ἐπιδώσαντας Αὐτῷ τό πόνημά των, ὑπό τόν τίτλον «Blok Zinciri – Yeni Bir Ekonomi Modeli». 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Θηβῶν καί Λεβαδείας κ. Γεωργίου, κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τῆς ΙΓ΄ Πανελληνίου Συνόδου τῶν Φορέων Διαχειρίσεως Στερεῶν Ἀποβλήτων, τήν Πέμπτην, 20ήν Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλοχίου, Διευθυντοῦ τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατά τήν ἐν Τιφλίδι πραγματοποιουμένην ΚΣΤ’ Γενικήν Συνέλευσιν τῆς Διακοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως Ὀρθοδοξίας, μεταξύ 19ης καί 23ης ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Ἀλεξάνδρου, κατά τήν κηδείαν τῆς ἀειμνήστου Κυριακίτσας Μπαϊλάν, ἐκ τοῦ Ἱ. Κοιμητηριακοῦ Ναοῦ τῆς Θείας Μεταμορφώσεως Σισλῆ, τήν Τρίτην, 18ην τ.μ..
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Βενιαμίν, κατά τό ὑπό τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς παρατεθέν γεῦμα πρός τιμήν τῶν σεπτῶν Αὐτοῦ Ὀνομαστηρίων, ἐν τῷ Γηροκομείῳ Βαλουκλῆ, τήν Πέμπτην, 20ήν ἰδίου.

Η Ομογένεια της Αμερικής υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα, χαμόγελα και ιαχές τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο [video + photos]


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Του Χριστόδουλου Αθανασάτου 19 Ιουνίου, 2019 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ιεράρχες, ιερείς και ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, κατά την άφιξή του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Τζον Κένεντυ” στη Νέα Υόρκη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος βγήκε στην αίθουσα αφίξεων χαμογελαστός και ευδιάθετος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την ιαχή “Άξιος” από τους παρευρισκομένους, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο και τους πατέρες Γεδεών, Ιωαννίκιο και Σπυρίδωνα, από την Ιερά Μονή Χάλκης.


[ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΚΣΟΠΟΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ]

"I look forward not only to working with my fellow Bishops in the Episcopal Assembly, but also to getting to know and engage with all the Orthodox Christians of America – to know their hopes and their dreams."
Δηλώσεις νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου κατά την άφιξή του στην Αμερική
19 Ιουνίου 2019 | John F. Kennedy Airport, New York


Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βοστώνης κ. Μεθόδιε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι, Σεβάσμια Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Εντιμότατε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνε Κούτρα,

Προσφιλή μου Πνευματικά Τέκνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Δοξάζω τον Θεό –Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, και εξυμνώ την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και όλους τους Αγίους, για την ασφαλή άφιξή μας σ’αυτή την Ιερά Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, την οποία μου ενεπιστεύθη η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας και ο ίδιος ο Πατέρας όλων μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Είμαι βαθειά ευγνώμων σε όλους όσοι ήρθατε να με υποδεχθείτε, καθώς πατώ στο ευγενές Αμερικανικό έδαφος πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Τα χαμόγελά σας, ο ενθουσιασμός σας, η αγάπη σας είναι εκφράσεις των ευλογιών του Θεού και τις αποδέχομαι, καθώς αγκαλιάζω ολόκληρο τον πιστό Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως προσφιλή πνευματικά τέκνα μου.

Έρχομαι σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή να γίνω υπηρέτης δικός σας και αληθινός υπηρέτης του Κυρίου. Έρχομαι να επωμισθώ τις ευθύνες αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού ρόλου και να τις μοιρασθώ μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι είσθε άξιοι συνεργάτες εν Χριστώ. Θα συνεργασθούμε ανοικτά μεταξύ μας με καθαρότητα, ειλικρίνεια, σαφήνεια, λέγοντας την αλήθεια με αγάπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του προσφιλούς λαού της Αρχιεπισκοπής στους θεσμούς της.  

Έρχομαι σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή για να υπηρετήσω και όχι να υπηρετηθώ, όπως και ο Κύριός μας ήλθε για να διακονήσει και όχι να διακονηθεί, και για να δώσει τη ζωή Του ως λύτρον για πολλούς (Ματθ. 20:28). Και όποιος από μας ηγείται πρέπει να είναι ο πρώτος που θα υπηρετεί πολλούς (Ματθ. 20:27). Σας υπόσχομαι, επίσης, ότι θα δώσω τη ζωή μου, την ισχύ μου και όλες μου τις δυνάμεις για τους υψηλούς στόχους αυτής της ευγενούς Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού –στις εύκολες και δύσκολες εποχές.

Να μοιραζόμεθα την αγάπη του Θεού χωρίς επιφύλαξη και χωρίς όρια με όλους τους ανθρώπους.

Να αγκαλιάσουμε κάθε γωνιά της Αρχιεπισκοπής μας – κάθε νέο, κάθε ηλικιωμένο, κάθε γάμο, κάθε πόνο, κάθε έλλειψη, κάθε αμφιβολία. Και ειδικότερα θέλω να προσεγγίσω τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε τόσες πολλές Ορθόδοξες κοινότητες που ζουν σε απομόνωση, μακριά η μία από την άλλη, αλλά είμεθα όλοι αδελφοί και αδελφές της ίδιας οικογενείας και μοιραζόμεθα το ίδιο Άγιο Σώμα, το Σώμα του Κυρίου, και το Άγιο Αίμα το οποίο λαμβάνουμε από το Άγιο Δισκοπότηρο εις ενότητα πίστεως και αγάπης. Δεν θα πρέπει να είμεθα κοντύτερα απ’ όλες τις απόψεις; Αδημονώ όχι μόνο να συνεργασθώ με τους αδελφούς Επισκόπους στην Επισκοπική Συνέλευση, αλλά επίσης να γνωρίσω και να έρθω σε επαφή με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Αμερική – να γνωρίσω τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

Να μη νοιώσει κανείς αποκομμένος από το Ποτήριο της Πίστεως! Πρέπει να εργασθούμε μαζί για να κτίσουμε μια Αρχιεπισκοπή η οποία θα προτιμά την αριστεία από τη συνήθεια, τη δεκτικότητα από την απομόνωση και την αξιοπρέπεια από τη σκοπιμότητα.

Φθάνω στις ευλογημένες αυτές ακτές γεμάτος ελπίδα –όλοι εσείς είσθε οι «Ελπιδοφόροι» μου –οι φορείς της ελπίδος και της υψηλής προσμονής ότι αυτή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προοδεύσει από «δόξης εις δόξαν», όπως λέει ο Απόστολος, και όπως λέω κι εγώ – θα το επιτύχουμε μαζί. Εξάλλου, σ᾽ αυτό το ταξίδι θα μας συνοδεύουν οι ψυχές όλων των πρωτοπόρων πατέρων μας, που ήλθαν εδώ στο άγνωστο, μεγαλούργησαν και έχουμε τώρα τους τάφους τους να παίρνουμε δύναμη και ελπίδα ότι «Τοῦ Κυρίου ἡ γῆ καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καὶ πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 23,1).

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και γι’ αυτή την υποδοχή.