e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Εσπερίζοντας για τον Άγιο Φιλούμενο στο Παρεκκλήσιό Του εν Βανάτω Ζακύνθου


Την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου, του ανηλεώς μαρτυρήσαντος από σληροτράχηλους σιωνιστές παρά το Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια, το 1979. 

Ο Εφημέριος της Ενορίας μας έχει ευλογηθεί να κατέχει απότμημα του Δέρματος του Αγίου, προερχόμενο από την β΄ Ανακομιδή του 1984. Παρότι επί πολλά χρόνια το φύλαγε ως πολύτιμο θησαυρό, αμέσως μετά την αγιοκατάταξή του (2009) το έθεσε σε κοινή προσκύνηση. Μάλιστα πριν λίγο καιρό στην Ενορία μας έχει ιδρυθεί ένα μικρό Παρεκκλήσιο επ' ονόματι του Αγίου Φιλουμένου, για να στεγάσει την Ιερά Εικόνα Του και το Λείψανό Του. 

Φέτος, ο εκ του Κορονοϊού φόβος, που ταλανίζει ολοένα την οικουμένη, δεν επιτρέπει ιδιαίτερους πανηγυρισμούς. Συνεπώς, τα λειτουργικά και για τον Άγιο Φιλούμενο τελέσθηκαν, δίχως την παρουσία εκκλησιαζομένων και μάλιστα με Εσπερινή θεία Λειτουργία απόψε, Σαββατόβραδο, 28.11.2020. 

Έτσι, κατ' αρχήν, το απόγευμα έγινε ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής στο νεοϊδρυθέν Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου, πίσω από τον Ναό της Φανερωμένης. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Εικόνα και το Λείψανό Του μεταφέρθηκαν από το Παρεκκλήσιο στον παρακείμενο κεντρικό Ναό της Φανερωμένης, για να αρχίσει εκεί ο Όρθρος της Κυριακής και η Νυκτολειτουργία. 

Τον Εσπερινό έκανε ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, στο δε ψαλτήρι ήταν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο θεολόγος κ. Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης.

































Δεν υπάρχουν σχόλια: