e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Εκκλησία Κύπρου για το Ουκρανικό: Δέκα υπέρ Αρχιεπισκόπου, επτά εναντίον


[συντάχθηκε από AlphaNewsLive | Τετ, 25/11/2020 - 12:05]

Σε ψηφοφορία έθεσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και να μνημονεύσει τον Επιφάνειο ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν δημόσια Μητροπολίτες. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δέκα μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και επτά εναντίον. Το αποτέλεσμα, καταδεικνύει ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και δεν θα εναντιωθεί σε αυτήν. 

Διαβάστε το σχετικό ανακοινωθέν:

"Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου.

Ταυτοχρόνως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος προσβλέπει σὲ εὐρύτερη διαβούλευση εἰς τὴν ὁποίαν ὅλοι νὰ ἐργαστοῦν, πρὸς ὑπέρβαση τῆς παρούσης κρίσεως ποὺ ἀπειλεῖ μὲ σχῖσμα τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ."


Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση τα μέλη είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν αναλόγως και τόνισε ότι οι αποφάσεις του καταστατικού της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους. 

Διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά την χριστιανική, ορθόδοξη πίστη αλλά είναι θέμα μνημόνευσης του Προκαθήμενου. Το θέμα, είπε, θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: