e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Τρισάγιο για τον 35χρονο Denis Popovich, πεσόντα στην υπεράσπιση του Αεροδρομίου του Ντόνετσκ έναντι των Ρώσων (+22.1.2015)


Επιμέλεια κειμένου: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το Morozivka είναι ένα χωριό στο Baryshivskyi Raion, Oblast Kyiv της  Ουκρανίας, με πληθυσμό 2.430 χιλιάδες κατοίκους. Εκεί και μάλιστα στο Κοιμητήριο του χωριού, βρέθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος, εκ μέρους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, για να κάνει το Τρισάγιο ενός σύγχρονου ήρωα της χώρας, του Denis Popovich (28.6.1979-22.1.2015), ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Αεροδρόμιο του Ντόνετσκ πριν από έξι χρόνια, υπερασπίζοντας την Ουκρανία, έναντι των εισβολέων Ρώσων. 


Ο Denis γεννήθηκε στη Morozivka, όπου αποφοίτησε από το σχολείο και παντρεύτηκε. Ο πολεμιστής σκοτώθηκε πριν από έξι χρόνια ακριβώς, κατά την διάρκεια πολεμικής αποστολής στην περιοχή του Αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Ήταν γνωστός με το όνομα "Dandy" και ανήκε στην ομάδα "Cyborgs", ήτοι των εθελοντών υπερασπιστών του Αεροδρομίου κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από 22 Μαΐου 2014 έως 22 Ιανουαρίου 2015.

Τότε ο Denisov ήταν 35 χρονών, στο δε σπίτι τους τον περίμενε μια σύζυγος και δύο γιοι, που ήταν τότε τεσσάρων και επτά ετών. Με διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας τού απονεμήθηκαν μετά θάνατον τιμητικές διακρίσεις "για το προσωπικό θάρρος και τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξε στην προστασία της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μαζί με αφοσίωση στο στρατιωτικό όρκο" και "για την άμυνα του αεροδρομίου του Ντόνετσκ".


Το σημερινό Αρχιερατικό Τρισάγιο παρακολούθησαν οι στενοί συγγενείς του θανόντος, καθώς και οι ενορίτες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού. Προσευχόμενοι για την ανάπαυση της ψυχής του Denis Popovich, μνημονεύτηκαν επίσης από τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο όλοι οι αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για την ενότητα, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Από ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι προ ενός και πλέον έτους η μητέρα του Popovich, η κ. Νάντια, πήγε στον τοπικό Ναό, μαζί με τον σύζυγο και τα εγγόνια της, για μνημόνευση του γιου της στα γενέθλιά του και ο Εφημέριος, ανήκοντας στην δικαιοδοσία της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, τους έδιωξε μακριά έξω από τον περίβολο του ναού, αφήνοντάς τους στη βροχή και τους εκτόξευσε διάφορες προσβολές, όπως ότι ο Denis και οι σύντροφοί του υπήρξαν "αδελφοκτόνοι", επειδή έκαναν ειδικές επιχειρήσεις στον πόλεμο με τους κατακτητές Ρώσους. Το μισό χωριό κατέφθασε στη συνέχεια, για ηθική υπεράσπιση της Οικογένειας. Τα παιδιά έκλαιγαν και δεν κατάλαβαν γιατί η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από την εκκλησία, όπου η γιαγιά τους έψαλε για πολλά χρόνια και όπου έτρεχαν από μικρή ηλικία σαν σε ένα δεύτερο σπίτι τους. Η γυναίκα απογοητεύτηκε περισσότερο, διότι στον Ναό πήγε εκφράζοντας την απλή πίστη της στον Θεό, δίχως να γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των Πατριαρχείων. 

Όλα τούτα κατήγγειλε η ίδια η Μητέρα κ. Νάντια προς τον Πρόεδρο Ζελένσκυ, κατά την περυσινή 5η επέτειο από τον αδόκητο χαμό του γιου της.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ:


















Δεν υπάρχουν σχόλια: