e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Αρχιεπίσκοπος Ντονέτσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας: "Μας κόβουν ρεύμα και νερό για να μην έρχονται οι πιστοί στην εκκλησία"

 
Μιλώντας στο Orthodox Times ο Αρχιεπίσκοπος Ντονέτσκ* και Μαριούπολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεργκέι Γορομπτσόβ, αναφέρει ότι η δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται περισσότεροι πιστοί που νωρίτερα υποστήριζαν τη Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια διαδικασία που κυλά αργά αλλά σταθερά και έχει ως στόχο να δείξει στους πιστούς -πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνωρίσει άλλη εκκλησία πέραν του Πατριαρχείου Μόσχας- ότι η Ουκρανική Εκκλησία φροντίζει με έργα του ορθόδοξους πιστούς, ασχέτως της εθνικότητάς τους.

Ο πατέρας Σεργκέι είναι επικεφαλής της επαρχίας του Ντονέτσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκτός από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα επιτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.

Η βοήθεια της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περιοχή καθώς ο πληθυσμός, και ιδιαίτερα οι πιο φτωχοί, έχουν ταλαιπωρηθεί σημαντικά από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2014. Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα, υποδομές έχουν καταστραφεί, η οικονομία της περιοχής είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μείνει άνεργοι. Αρκετοί είναι και εκείνοι που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη εξαιτίας των βιωμάτων του πολέμου

“Έρχεται συχνά κάποιος άνθρωπος στην Εκκλησία για να ζητήσει βοήθεια, είναι θυμωμένος και απότομος. Τον αντιμετωπίζουμε με θαλπωρή και προσοχή και ο ίδιος άνθρωπος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Ακόμα και άνθρωποι που ήταν εναντίων της Ουκρανίας και της Ουκρανικής Εκκλησίας καταλαβαίνουν ότι έσφαλαν. Έτσι γίνεται με τους περισσότερους που απευθύνονται σε εμάς. Πρόκειται για μια κοπιαστική και αργή διαδικασία αλλά φέρνει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα έχει ανατραπεί η σημερινή κατάσταση”, λέει ο πατέρας Σέργιος αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει συντριπτικά μεγάλη επιρροή στην συγκεκριμένη περιοχή.

“Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, υπήρχαν ορισμένες ενορίες που ήθελαν να περάσουν στην Ουκρανική Εκκλησία. Ωστόσο, όταν αυτό το γεγονός μαθεύτηκε, οι κεφαλές του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία άρχισαν να ασκούν πίεση και να τρομάζουν τις συγκεκριμένες ενορίες. Και η πίεση αυτή έπιασε τόπο”, λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στην προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να συγκρατήσει τη μετάβαση των πιστών και των ενοριών προς τη νέα Εκκλησία.

Η δουλειά της Ουκρανικής Εκκλησία στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, δύο περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο μετά την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας το 2014, είναι αμιγώς θρησκευτική και ανθρωπιστική, χωρίς να επεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα.

Όσον αφορά στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, σε αυτές η Ουκρανική Εκκλησία συντηρεί ένα γηροκομείο ενώ υπάρχουν 36 ναοί που υπάγονται σε αυτήν. Ωστόσο, τα προβλήματα εκεί είναι τεράστια λόγω της πολιτικής κατάστασης.

“Μας κόβουν το ρεύμα, το νερό, δημιουργούν σειρά προβλημάτων ούτως ώστε οι πιστοί μας να μην έρχονται. Ακόμα, δεν αφήνουν τους ιερείς μας να έρχονται στις υπό κατάληψη περιοχές. Έχουν μείνει μόλις πέντε ιερείς εκεί. Πρόσφατα ένας ιερέας μας πήγε στο ελεγχόμενο τμήμα του Ντονέτσκ προκειμένου να αγοράσει φάρμακα για συγγενικό του πρόσωπο και δεν τον άφησαν να επιστρέψει”, περιγράφει ο πατέρας Σεργκέι.

Ωστόσο ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ουκρανικής Εκκλησίας ακόμα και σε μια περιοχή τόσο δύσκολη όσο το Ντονέτσκ και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, στις οποίες έχει μεγάλη επιρροή τη Ρωσική Εκκλησία:

“Καταφέραμε να σπάσουμε το στερεότυπο που υπήρχε εδώ πως όταν κάποιος πάει στην Εκκλησία, πρέπει να φέρνει κάτι μαζί του. Ακόμα, δεν έχουμε ζητήματα με το λεγόμενο dress-code. Για παράδειγμα δεν θα διώξουμε μια γυναίκα από την Εκκλησία επειδή φοράει τζιν. Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από αυτή που υπήρχε παλιότερα και αυτό είναι κάτι που παρατηρεί ο κόσμος. Παράλληλα, η ανθρωπιστική μας δράση επεκτείνεται συνεχώς”, περιγράφει.

“Μόνο αυτά τα Χριστούγεννα επισκέφθηκα περίπου 200 οικογένειες μοιράζοντας δώρα σε περισσότερα από 500 παιδιά. Ακόμα επισκεφθήκαμε άτομα που έχουν ασθενήσει με κορωνοϊό, πηγαίνοντάς τους προμήθειες και φάρμακα. Το τελευταίο διάστημα, ανοίξαμε ένα ξενώνα για γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Παρέχουμε στήριξη για τα άτομα που έχουν μετακινηθεί από τις κατειλημμένες περιοχές του Ντονέτσκ, τους βοηθάμε να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν δουλειά. Ως ιερείς επισκεπτόμαστε τακτικά νοσοκομεία και φυλακές. Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος του Ντονέτσκ οπωσδήποτε θα στραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας”, καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος.

* Το Ντονέτσκ (ουκρανικά: Донецьк) είναι μεγάλη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, επί του ποταμού Κάλμιους. Διοικητικά είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Ντονέτσκ, ενώ ιστορικά είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της οικονομικής και πολιτιστικής περιοχής της λεκάνης του Ντονέτς. Από τον Απρίλιο του 2014, το Ντονέτσκ και οι γύρω περιοχές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τόπους μάχης στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ντομπάς, καθώς οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων για τον έλεγχο της πόλης και των γύρω περιοχών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η πόλη του Ντονέτσκ διοικείται από τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις ως κέντρο του ψευδοκράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τις απομακρυσμένες περιοχές της περιοχής του Ντονέτσκ να χωρίζονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: Orthodox Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: