e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ απομακρύνεται από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας. Μετάθεση στην Ουγγαρία

Την διαποίμανση της Μητροπόλεως Βουδαπέστης-Ουγγαρίας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων Αλφέγιεφ, τη θέση του οποίου πλέον αναλαμβάνει ο 38χρονος Μητροπολίτης Κορσούμ Αντώνιος. Έτσι, ο μέχρι χθες παντοδύναμος Μητροπολίτης Βολοκολάμνσκ, ο διακρινόμενος για το μουσικό ταλέντο του και μάλιστα για το... ανακάτεμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, στην ουσία υποβαθμίζεται. Εκεί στην Ουγγαρία, τόπο μουσικών επιδόσεων, θα μπορέσει ανετότερα και επί τόπου να επεκτείνει κι επαυξήσει τις μαεστρικές δυνατότητές του

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνήλθε σήμερα, 7.6.2022, στη Μονή Ντανίλοφ και, υπό την προεδρία του Πατριάρχου Κυρίλλου, αποφάσισε:

1. Να απελευθερωθεί ο Μητροπολίτης Βουδαπέστης και Ουγγαρίας Μάρκος από τη διοίκηση της Επισκοπής Βουδαπέστης-Ουγγαρίας με ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελέστηκε.

2. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας να είναι Διαχειριστής της Μητροπόλεως Βουδαπέστης-Ουγγαρίας, Μητροπολίτης Βουδαπέστης και Ουγγαρίας, με την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του Μόνιμου Μέλους της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και του Πρύτανη του προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Ακαδημίας Άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος. [Σχόλιο "Νυχθημερόν": Πλήρης απογύμνωση του Ιλαρίωνος!!!].

3. Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και Μόνιμο Μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τον τίτλο Volokolamsk, να είναι ο Μητροπολίτης Korsun Αντώνιος, με την προσωρινή διατήρηση της διεύθυνσης της Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης και του προϊσταμένου του Γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για τα ξένα ιδρύματα, με απαλλαγή από τη διαχείριση της επισκοπής Κορσούν.

4. Αναθέτει την προσωρινή διοίκηση της επισκοπής Κορσούν στον Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης και Λισαβόνας Νέστορα.

5. Ο Πρωθιερέας Μαξίμ Κοζλόφ, πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να είναι πρύτανης της Γενικής Εκκλησίας Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, με την διατήρηση των προηγούμενων θέσεών του.

6. Αποδέχθηκε στην άμεση δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, τις Μητροπόλεις της Συμφερουπόλεως και της Θεοδοσίας (Κριμαίας) της υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής, διορίζοντας τον Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λάζαρ ως επικεφαλής της Μητροπόλεως Κριμαίας.

 7. Αναβίωσε τη θέση του Πρωθιερέα του στρατιωτικού και ναυτικού κλήρου, που υπήρχε πριν το 1918, όρισε μάλιστα τον π. Oleg Ovcharov, Πρόεδρο του Συνοδικού Τμήματος Συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους Φορείς Επιβολής του Νόμου, στη θέση του Πρωτοπρεσβύτερου του Στρατιωτικού και Ναυτικού Κλήρου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων παρουσίασε αναλυτική έκθεση για το ταξίδι που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: