e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Υπέρ της Ενότητας

Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικ. Συνόδου 

16/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Την σημερινή Κυριακή, κατά την οποίαν η Αγία Εκκλησία μας τιμά τους Αγίους 318 θεοφόρους Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε το 325 μ. Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο ιερός ευαγγελιστής μάς παρουσιάζει ένα τμήμα από την λεγόμενη Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού προς τον Θεό Πατέρα. Οι στίχοι της σημερινής ευαγγελικής περικοπής παρουσιάζουν την σχέση του Θεού Πατέρα, Ιησού, Αποστόλων και Εκκλησίας, στη βάση της σχέσης του Κυρίου προς τον Πατέρα και προς το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την Εκκλησία και τους ανθρώπους. Στη συνέχεια βλέπουμε την έκκληση του Κυρίου προς τον Πατέρα για την επιτυχία του δύσκολου έργου της Εκκλησίας και των πιστών μέσα στον κόσμο.

Η Προσευχή αυτή του Ιησού προς τον Θεό Πατέρα, η Αρχιερατική Προσευχή, όπως προείπαμε, είναι προσευχή υπέρ της Εκκλησίας, για την θωράκιση και τήρηση της αληθινής πίστης. Η αποκλειστικότητα αυτής της προσευχής του Ιησού υπέρ της  Εκκλησίας και των Μαθητών, σίγουρα δεν οφείλεται σε αδιαφορία του Ιησού προς την υπόλοιπη ανθρωπότητα, που ενδεχομένως δεν έχει γνωρίσει τον αληθινό Θεό. Αντιθέτως, προϋποθέτει την επερχόμενη σύγκρουση του κοσμικού φρονήματος με την Εκκλησία. Μια σύγκρουση που θα σηματοδοτηθεί από τον σταυρικό θάνατο του Ιησού και τον διωγμό τον Αποστόλων και Μαθητών Του.

Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο πως μας παρουσιάζεται τη δεδομένη  στιγμή η ευαγγελική αυτή περικοπή, αφού η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Οι Θεοφόροι Πατέρες επεδίωξαν την ενότητα της Εκκλησίας απέναντι στις αιρετικές κακοδοξίες του Αρείου και των υποστηρικτών του. Οι Άγιοι Πατέρες αγωνίσθηκαν με θεϊκό ζήλο και υψηλό το αίσθημα του χρέους, για να κρατήσουν την πίστη των χριστιανών ακηλίδωτη. Πράγμα το οποίο και πέτυχαν μετά παρρησίας πολλής.

Εμείς, αγαπητοί μου, σήμερα και κάθε μέρα τι χρειάζεται –ως εκ τούτου- να πράττουμε; Οφείλουμε, ως φιλόθεοι και γνήσιοι Χριστιανοί, όχι μόνο να εντάξουμε στη προσευχή μας την έκκληση προς τον Θεό για ενότητα της Εκκλησίας ως προς την εκπλήρωση της αποστολής Της μέσα στον κόσμο, αλλά και ο καθένας στον καιρό και τον τόπο του, να εργάζεται γι’ αυτή την Ενότητα, αποβλέποντας στον Σταυρό και την Ανάσταση Εκείνου, ο Οποίος προσφέρθηκε χάριν της ανθρωπότητος «ίνα πάντες έν ώσι». Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: