e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025

Σάμη Κεφαλονιάς: Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν των Αγίων Φανέντων

19.10.2025. Λαμπρή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Σάμης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.
        Οι προσκληθέντες από τον οικείο Ποιμενάρχη Αρχιερείς για την μεγάλη εορτή και πανήγυρι του Αγίου Γερασίμου, τέλεσαν την ευχαριστιακή σύναξη της Κυριακής στον περικαλλή Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης, όπου θησαυρίζονται ιερά λείψανα των παλαιοτέρων αγίων της Κεφαλονιάς, των Ομολογητών Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ενώ τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς προσφώνησε εγκάρδια και ευχαρίστησε με θερμά λόγια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.
        Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προσήλθαν ο Βουλευτής του νησιού μας κ. Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου, οι άγιοι Αρχιερείς προσκύνησαν τα ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων και την εφέστια εικόνα της ομώνυμης Μονής τους, την ασημοστόλιστη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αγριλιώτισσας, όπως και την ιστορική Θεομητορική εικόνα της Λουτριώτισσας που συνδέεται με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Εκ μέρους του Ιερού Ναού τους προσφέρθηκε ο τόμος « Δώρημα Φωτός, Αναζήτηση ατραπών ιστορίας των Αγίων Φανέντων και της Ιεράς Μονής τους».
        Στη συνέχεια οι Αρχιερείς και οι συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Αγριλίων, όπου ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Γαβριελάτο και παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα.
        Ας σημειωθεί ότι κατά ευλογημένη συγκυρία, την ίδια ημερομηνία (19 Οκτωβρίου) του έτους 2009, στον Ιερό Ναό της Σάμης είχε αφιχθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με πενταμελή εκ Συνοδικών Αρχιερέων συνοδεία, οι οποίοι προσκεκλημένοι του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Σπυρίδωνος προσκύνησαν τα νεοαφιχθέντα εκ Βενετίας ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων και υπέγραψαν σχετικό πιττάκιο.
        Πηγή: Zervata press


































Δεν υπάρχουν σχόλια: