e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025

Asten Ολλανδίας: Η γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου

Παρουσία πλήθους πιστών και κληρικών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2025, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή στο Asten της Ολλανδίας. Κληρικοί και πιστοί από όλη την επαρχία της Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, καθώς και από τις γειτονικές περιοχές της Γερμανίας κατέφθασαν για να συνεορτάσουν την Πανήγυρη.

Με κατάνυξη και πνευματική χαρά τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, με τη συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και του Θεοφ. Επισκόπου Αργυρουπόλεως κ. Αμβροσίου από τη Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, στο κατάμεστο από προσκυνητές Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. κ. Αμβρόσιος αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της εορτής του Γενεθλίου της Παναγιάς μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων : «Η Παναγία ήταν μέρος του σχεδίου του Θεού, ώστε να σώσει το ανθρώπινο γένος. Η Θεοτόκος είναι η γέφυρα μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων και η οποία μέσα από τους ευσεβείς γονείς της πορεύθηκε σε μια ζωή αφοσιωμένη στον Θεό για να γίνει στο τέλος η μεσίτρια όλων των ανθρώπων».

Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης τέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία, ενώ μετά το πέρας αυτής ευχαρίστησε όλους για τον κόπο που έκαναν να παρευρεθούν στην Ιερά Μόνη, η οποία είναι μια όαση πνευματική γεμάτη από τη χάρη της Παναγίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ και ιδιαιτέρως τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Αμβρόσιο αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους κληρικούς. Επίσης ευχαρίστησε τον χορό των ψαλτών για την ωραία υμνωδία που προσέφεραν και μετέδωσαν την αίσθηση της γιορτής. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί  την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Ιωάννα, και τη συνοδεία της για το σπουδαίο και θεάρεστο έργο τους. Στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλους να είναι γεμάτοι με την χάρη της Παναγιάς.

Ακολούθως  ο Θεοφ. κ. Αμβρόσιος με την παρουσία του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων τέλεσε Τρισάγιο για τη μακαριστή Γερόντισσα Μαρία. 

Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους προσκυνητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: