Το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2025, συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί της Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, της Αντιπεριφερειάρχου Κρήτης κας Μαρίας Λιονή, του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσου Παραγιουδάκη, του Ταξίαρχου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη, Βοηθού του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού Κρήτης, της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κας Αναστασίας Καπελέρη, πλήθους ακαδημαϊκών, κληρικών, μελών μοναστικών αδελφοτήτων και ενδιαφερομένων από την τοπική κοινωνία και ευρύτερα.
Κατά την πρώτη συνεδρία, με τίτλο «Ευθανασία: Αντιστίξεις και Συνάφειες» και υπό την προεδρία του Αρχιμανδρίτου κ. Βασιλείου Παπαδάκη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, παρουσίασαν την εισήγησή τους ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Μαρούδας, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, οι κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, και κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και, τέλος, ο κ. Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αμέσως μετά το γεύμα, στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Ευθανασία: Φιλοσοφικές και Ανθρωπολογικές Ψηλαφήσεις» και υπό την προεδρία του κ. Βασιλείου Χριστοδουλάκη, Δικηγόρου και Δ/ρος Νομικής, ομίλησαν ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο Ελλογιμώτατος κ. Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Επίσκοπος Καμπέρας κ. Αθηναγόρας, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Ακολούθησε η τρίτη και τελευταία θεματική συνεδρία με τίτλο «Ευθανασία: Εμπειρίες, διλήμματα και προκλήσεις», υπό την προεδρία του Ελλογιμωτάτου κ. Δημητρίου Σκρέκα, Επ. Καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά την οποία ομίλησαν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, διαδικτυακώς, ο Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας κ. Μύρων και ο Εντιμότατος κ. Αγαμέμνων Μπακάκος, Ιατρός-Ειδ. Πνευμονολογίας.
Όλοι οι εισηγητές με μεστό και τεκμηριωμένο λόγο ανέπτυξαν το εξόχως επίκαιρο και ακανθώδες θέμα της Ευθανασίας, με άξονα πάντοτε την Ορθόδοξη Θεολογία και με ενδιαφέρουσες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις και αναφορές στα πεδία της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας, της Ηθικής και της Ιατρικής. Αξιόλογες ήταν οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις των συνέδρων μετά από τις εισηγήσεις, καθώς και οι απαντήσεις των εκλεκτών εισηγητών.
Το Συνέδριο θα συνεχιστεί σήμερα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, στην οποία θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Εν συνεχεία, θα γίνει η καταληκτήρια συνεδρία, κατά την οποία θα καταγραφούν και τα πορίσματα του Συνεδρίου, τα οποία και θα δημοσιευθούν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου