e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026

Παναγούλα Βανάτου: Η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών 2026


Με αναπεπταμένα αισθήματα συνήλθαν απόψε, εσπέρας Παρασκευής, 6ης Μαρτίου 2026, Ενορίτες και Φίλοι του Βανάτου, στον Ναό της Παναγούλας, όπου εψάλη η ιερά Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την μεγαλομάτα Παναγία, την Μπανατιώτισσα. 
        Τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Άγγελος Αγαλιανός και Νίκος Μαρινάκης.
        Ο Εφημέριος ομίλησε με το θεομητορικό θέμα: "Τον πάντα βαστάζοντα εβάστασας". Την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ολόκληρη ΕΔΩ!

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Στην Παναγία μας χρωστούμε τη σωτηρία μας»

«Στην Παναγία μας χρωστούμε τη σωτηρία μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στους πιστούς της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford του Σύδνεϋ, μετά την τέλεση της Ακολουθίας της Β’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, το εσπέρας της Παρασκευής, 6 Μαρτίου 2026.

Ζάκυνθος: Β΄ Χαιρετισμοί 2026 στον Ναό Θείας Αναλήψεως και Αγ. Τεσσαράκοντα πόλεως


Μέσα σε κατανυκτικό περιβάλλον εψάλη απόψε, 6 Μαρτίου 2026, η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στον ιστορικό Ναό Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, στο κέντρο της πόλεως Ζακύνθου, υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη και μελών της Χορωδίας του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Διονυσίου Πόθου.
[Φωτό: Χριστόδουλος Σούρμπης]
 

Ζάκυνθος: Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για τους Β΄ Χαιρετισμούς 2026 στη Μονή Αγ. Διονυσίου [short video]


Το εσπέρας της Παρασκευής, 6ης Μαρτίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, πρώτη φορά μετά την περιπέτεια της υγείας του, μετέβη στη Μονή Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, όπου χοροστάτησε κατά την ιερά Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.

[βίντεο: Τζίμης Πυριόχος]

Μπελούσι Ζακύνθου: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στους Β΄ Χαιρετισμούς 2026


Απόψε, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χοροστάτησε στην Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, στον ναό της Παναγίας Μπελουσίου Ζακύνθου (νεωτεριστί: Κυψέλης), παρουσία των τοπικών Αρχόντων του νησιού.
[Φωτογραφίες: Λάμπρος Κόκλας]

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρέσβυς της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα

Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2026,  ο Πρέσβυς της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Greg Lewis.

Ο Εξοχ. κ. Lewis έγινε εγκάρδια δεκτός από την Α.Θ.Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν εποικοδομητική συζήτηση.

_________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου


 

Ζάκυνθος: Β΄ Χαιρετισμοί 2026 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Φανάρι: Ακολουθία Β΄ Χαιρετισμών 2026 στον Πατριαρχικό Ναό [video-photos]


Κατά την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, απόψε, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026, χοροστάτησε από το Παραθρόνιο, στον Π. Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε προσκυνητές από την Βόρειο Ελλάδα, απευθυνόμενος προς αυτούς με λόγους πατρικούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«Τον πάντα βαστάζοντα εβάστασας»


Του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Νηδύϊ τον Λόγον υπεδέξω, τον πάντα βαστάζοντα εβάστασας, γάλακτι εξέθρεψας, νεύματι τον τρέφοντα, την οικουμένην άπασαν, Αγνή ώ ψάλλομεν. Τον Κύριον υμνείτε τα έργα, και υπερυψούτε, εις πάντας τους αιώνας».

Φανάρι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Προηγιασμένη θεία Λειτουργία [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη σήμερα,6.3.2026, Παρασκευή της Β΄ εβδομάδος των Νηστειών, συμπροσευχόμενος από του Παραθρονίου, στην Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, την τελεσθείσα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Άνθος το αμάραντον η εξανθήσασα"

«Ἰατῆρα τῶν ἀνθρώπων ἡ κυήσασα, χαῖρε, Θεόνυμφε. Ἡ ράβδος ἡ μυστική, ἄνθος τὸ ἀμάραντον ἡ ἐξανθήσασα. Χαῖρε, Δέσποινα, δι’ ἧς χαρᾶς πληρούμεθα καὶ ζωήν κληρονομοῦμεν» (Ζ’ Ὠδή τοῦ Κανόνα τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου)

«Χαῖρε, Νύμφη τοῦ Κυρίου, σύ, ἡ ὁποία ἐγέννησες τὸν Ἰατρόν τῶν (ψυχικῶν καὶ σωματικῶν ἀσθενειῶν τῶν) ἀνθρώπων. (Χαῖρε), Σύ, πού εἶσαι ἡ μυστική ράβδος ἡ βλαστήσασα τὸ ἄνθος (τὸν Χριστόν), πού ποτέ δὲν μαραίνεται. Χαῖρε, ὦ Δέσποινα, σύ, διά μέσου τῆς ὁποίας γεμίζομεν ἀπό χαράν καὶ κληρονομοῦμεν τὴν (αἰώνιον) ζωήν» (μετάφραση Ἀρχιμ. Ἐπιφανίου Θεοδωρόπουλου). 

Άγγελμα για τους Β΄ Χαιρετισμούς στην Παναγούλα Βανάτου (6.3.26, 6.30 μ.μ.)


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες και Φίλους του Βανάτου, ότι η αγαπημένη Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, θα ψαλεί στον περίοπτο Ναό της Παναγούλας, απόψε, 6 Μαρτίου 2026, ώρα 6.30 το εσπέρας έως τις 7.30, με σχετική θεομητορική ομιλία.

Β΄ Χαιρετισμοί: Η Θεοτόκος ως θρόνος του Παντοκράτορος

Του π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Στην δεύτερη στάση των Χαιρετισμών η Εκκλησία μάς οδηγεί στο γεγονός της Θείας Γεννήσεως και στα πρώτα σκιρτήματα της αποκαλύψεως του Χριστού στον κόσμο. Οι Οίκοι Ζ΄–ΙΒ΄ προβάλλουν τη Μητέρα του Κυρίου μέσα στο μυστήριο της Γεννήσεως, της προσκυνήσεως των Ποιμένων και της πορείας των Μάγων.