e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Παράκληση για την Αγία Ζώνη και για την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Βλαχέραινα Μπανάτου [31.8.2007]

 Ναΰδριο Παναγίας της Βλαχέραινας Μπανάτου, εσπέρας 31ης Αυγούστου 2007 






















-->

Ειδική Παράκληση προς την Παναγία για τους Πυροπαθείς και το Περιβάλλον



Χθες το απόβραδο, 31 Αυγούστου-εορτή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, στο Μπανάτο και μάλιστα στο μικρό παρεκκλήσι της Βλαχέραινας, πραγματοποιήθηκε ειδική υπαίθρια Σύναξη ενοριτών και φίλων, κατά την οποία ψάλθηκε ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, αυτή τη φορά υπέρ στηριγμού και παρηγορία των εμπερίστατων Πυροπαθών συνανθρώπων μας και υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων και πυρί τελειωθέντων Πελοποννησίων.

Η συγκίνηση όλων των παρισταμένων ήταν έκδηλη, ιδιαίτερα τη στιγμή κατά την οποίαν ο Εφημέριός μας διεκτραγώδησε την όλη περίσταση των δοκιμαζόμενων αδελφών, εξαγγέλλοντας μάλιστα την απαρχή συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας και στην Ενορία μας για την ανακούφισή τους, σύμφωνα με σχετική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Στο τέλος της όμορφης και κατανυκτικής λατρευτικής αυτής Σύναξης, αναπέμφθηκε ειδική Ακολουθία-Δέηση υπέρ προστασίας του πολυτραυματισμένου Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνίας καθιερωμένης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ημέρας προσευχών κι ευαισθητοποίησης για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Πυρόπληκτους

Με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, αρχίζει από σήμερα και στην δική μας ενορία η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Πυροπαθείς συμπατριώτες μας της γειτονικής Πελοποννήσου, οι οποίοι -ως γνωστόν- βρίσκονται σε τραγικότατη κατάσταση, μετά το πρόσφατο Ολοκαύτωμα των περιοχών τους.
Προς τούτο, όποιος από τους Ενορίτες μας επιθυμεί, μπορεί να βοηθήσει με τους ακόλουθους τρόπους:
Α) Κατάθεση χρημάτων στα Γραφεία της Μητρόπολης ή στον Εφημέριό μας.
Β) Συνεισφορά στον δίσκο, που θα περιαχθεί σε όλους τους Ναούς της Μητρόπολής μας την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Γ) Προσφορά τροφίμων (γάλα εβαπορέ, ρύζι και μακαρόνια) σε κλειστές ΜΟΝΟ συσκευασίες. Η συγκέντρωση των τροφίμων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ελπίζουμε και παρακαλούμε απαξάπαντες τους Ενορίτες μας, οι οποίοι, δόξα τω Θεώ, ευημερούν, να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, βοηθώντας από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους, τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας της Πελοποννήσου.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Επίσκεψη του Επισκόπου Κνωσού κ. Ευγενίου στο Μπανάτο




Με πολλή μεγάλη χαρά δεχτήκαμε χθες το βράδυ στην Ενορία μας και μάλιστα στο Πρεσβυτέριο τον Θεοφ. Επίσκοπο Κνωσού κ. Ευγένιο, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας για τις εορτές του Αγίου Διονυσίου, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη μας Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Ο Επίσκοπος Ευγένιος, ένας ευγενέστατος και πολυτάλαντος Κληρικός της Εκκλησίας της Κρήτης, υπήρξε συμφοιτητής και καρδιακός φίλος του Εφημερίου μας π. Παναγιώτη, με τον οποίον δεν έπαψε ποτέ κατά την τελευταία εικοσαετία να έχει ειλικρινή επικοινωνία και αδιατάρακτο σύνδεσμο ψυχής. Μες από αυτή την πνευματική συνάφεια, ο Θεοφιλέστατος ανέπτυξε βαθύτατη αγάπη για τον Πολιτισμό και την Αγιολογία της Ζακύνθου, αλλά και για τον σημερινό Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο.


WHO IS WHO

Ο Κνωσού Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος), γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1968. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ύστερα στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Θεσσαλονίκης. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1991, υπηρετώντας ως Ιεροκήρυκας, Εφημέριος και Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων. Το 2001 διορίστηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, αναπτύσσοντας παράλληλα πλούσια συγγραφική-ιστοριοδιφική δράση. Τον Μάιο του 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ενώ τού ανατέθηκε η ευθύνη της Αρχιγραμματείας της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Φανουρόπιτα της Κυριακής 26ης Αυγούστου 2007













Για να φτιάξω την καθιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου πίτα, γνωστότατη στον λαό μας ως "Φανουρόπιτα", χρειάστηκα:

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο,
1 ποτήρι ζάχαρη,
4 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
½ ποτήρι νερό,
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού,
από 1 πιατάκι του καφέ καρύδια, σταφίδα μαύρη και ξανθιά,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα,
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα,
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι,
λίγη ζάχαρη άχνη.

Έβαλα όλα τα υγρά υλικά σε μια λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη, τα χτύπησα για λίγο, μετά έβαλα το ξύσμα, τα καρύδια και τις σταφίδες με την κανέλλα. Ανακάτεψα τη σόδα και το αλεύρι και τα έβαλα στα προηγούμενα υλικά ανακατεύοντας μαλακά, ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Έβαλα την πίτα σε λαδωμένο ταψί και την έψησα σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Όταν κρύωσε την έκοψα σε τετράγωνα κομμάτια και την πασπάλισα με την άχνη.

Πρεσβυτέρα Φωτεινή

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Πάνδημη η Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου










Τον λιτανεύσαμε στους δρόμους της πόλης μας, παρακαλώντας Τον για υγεία ψυχών και σωμάτων, ισορροπία νοός σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο, για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας σε κάθε κοινωνία.

Ήταν συγκλονιστικές οι εμπειρίες, ενώ τα μάτια όλων μας βουρκωμένα απ' τη συγκίνηση, στρέφονταν παρακλητικά προς τον Πατέρα και ακοίμητο Πρέσβη μας, αντλώντας παραμυθία κι ελπίδα.

[Copyright φωτογραφιών: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Μεγαλειώδης η Λιτάνευση της Παναγούλας. Λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι βαθιά μεσάνυχτα










Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το φετινό Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου. Το απόγευμα, ώρα 7.30, του Δεκαπενταύγουστου ψάλθηκε -κατά το ζακυνθινό μουσικό ιδίωμα- Παράκληση προς την Παναγία, με Χοράρχη τον κ. Δημήτριο Κάνδηλα, Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού. Περί τις 8.15, εξήλθε η Σεπτή Εικόνα της Παναγούλας απ' τον Ναό και άρχισε η μεγαλοπρεπέστατη Λιτανεία στους δρόμους του χωριού, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αρκαδίων, την διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει εσχάτως η συμπολίτισσα Καθηγήτρια Μουσικός κ. Κατερίνα Γιακουμέλου-Δρογγίτη. Το εικόνισμα της Παναγούλας περιεστοίχιζαν κορίτσια του Χορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη" του Νίκου Αρβανιτάκη, με παραδοσιακές στολές, υπό τύπον Μυροφόρων της Παναγίας, κρατώντας πανέρια με άνθη, ενώ νέοι του ίδιου πολιτιστικού σχήματος σήκωναν την "ουρανία".
Μικρή δέηση, κατά τη συνήθεια, έγινε μπροστά στο ναό της Φανερωμένης, καθώς το σκοτάδι άρχιζε να πέφτει και το νιο φεγγάρι έκαμε νωχελικά την εμφάνισή του. Η μεγάλη δέηση έγινε στην είσοδο του ναού της Παναγούλας, ενώ σπουδαία πυροτεχνήματα αναβόσβηναν το όμορφο δεκαπενταυγουστιάτικο βράδυ, προκαλώντας τον θαυμασμό του πλήθους των προσκυνητών. Απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό προς τον παριστάμενο ευσεβή Λαό ο Εφημέριός μας, επισήμανε την δεδηλωμένη τιμή και προσκύνηση προς το πρόσωπο της Παναγίας και δή προς την Εικόνα της προστάτισσάς μας Παναγούλας, ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή ιδιαίτερα των ετεροδημοτών, τόνισε τη συμβολή όλων των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αρκαδίων υπό τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Μποζίκη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Επιτροπής Πανηγυριού που συστήθηκε φέτος και άριστα διοργάνωσε τις όλες εκδηλώσεις.

Μετά την εναπόθεση της περίπυστης Εικόνας στον τόπο της προς προσκύνηση απ' όλους, άρχισε το γλέντι. Στην αρχή χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το Συγκρότημα "Υακίνθη" και στη συνέχεια η Ορχήστρα του κ. Δημήτρη Παπαδάτου προσέδωσε κέφι και ρυθμό στον κόσμο, ο οποίος έφαγε, ήπιε, χόρεψε ενθουσιασμένος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και του χρόνου, με υγεία!!!

Παραπάνω σχετικό φωτορεπορτάζ.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Μυσταγωγική η ατμόσφαιρα σήμερα στην Παναγούλα





Μέσα σε εξαιρετικά μυσταγωγική ατμόσφαιρα και με την αθρόα συρροή εκατοντάδων πιστών τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Παναγούλα η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεομήτορος, με Αρτοκλασία.

Ο ναός γέμισε ασφυκτικά και σχεδόν όλοι προσήλθαν στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Ο Εφημέριός μας ομίλησε για τη συμβολή της Θεοτόκου στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους και για τον πρεσβευτικό της ρόλο ως Μητέρας Θεού και Ανθρώπων.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως και ο Επιτάφιος της Παναγούλας 2007










Με κατάνυξη και συρροή αρκετών προσκυνητών τελέστηκε απόψε ο επίσημος Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας μας. Στο Ψαλτήρι προΐστατο ο Χοράρχης Διονύσιος Πόθος.

Ακολούθησε λιτάνευση του Επιταφίου Της μέσα στο Ναό κι εναπόθεσή του στο ανθοστόλιστο Κουβούκλιο, υπό τα συγκινητικά ψάλματα "Αι γενεαί πάσαι, μακαρίζομέν Σε, την του Θεού Μητέρα", ενώ ο ευσεβής λαός μας με βουρκωμένα μάτια προσευχόταν προς την άχραντη Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων.

Λόγους επίκαιρους οικοδομής απηύθυνε προς το εκκλησίασμα ο φιλοξενούμενος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος, ενώ τα πλούσια πυροτεχνήματα έκαναν μέρα τη νύχτα που ήδη είχε απλωθεί πάνω από το χωριό.

Στο προαύλιο, οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές "φρυτούρες" έδιναν κι έπαιρναν, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές και τις χειραψίες των παρευρισκόμενων. Αύριο, με το καλό!!!

Από τις προετοιμασίες του Μπανατιώτικου Πανηγυριού



Στο πλαίσιο της σημερινής προετοιμασίας του εσωτερικού του ναού της Παναγούλας για το αυριανό Πανηγύρι του Μπανάτου, πρέπει να υπογραμμίσουμε δύο χαρακτηριστικά της διακοσμητικής του ναού μας, απαραίτητα πάντως και καθιερωμένα για κάθε σοβαρό ζακυνθινό πανηγύρι:

Το πρώτο είναι ο πλούσιος ανθοστολισμός των πολυελαίων. Στο κέντρο κρεμάται ένα στεφάνι και τριγύρω του πρασινάδες μακριές, κατά προτίμησιν "πιπερίτσες".

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ο "ουρανός" ή "ουρανία" ή "μπαλντακίς", το βελούδινο και περίτεχνο δηλαδή στέγαστρο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις καλλιτεχνημένους στύλους και στερεώνεται σε τέσσερα πέτρινα όμορφα αγκωνάρια. Κάτω από την "ουρανία" εκτίθεται τιμητικά για προσκύνημα η εφέστια εικόνα (στην περίπτωσή μας η καθέδρα της Παναγούλας). Κατά τις λιτανείες συνλιτανεύεται, στεγάζοντας την Εικόνα. Στη Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου σκέπει το ίδιο το Λείψανο του Αγίου.

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τις σημερινές μας προετοιμασίες.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Πρόγραμμα Τελετών και Ακολουθιών του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου

Τοιχοκολλήθηκε το αγγελτήριο Πρόγραμμα του φετινού Πανηγυριού της Παναγούλας μας, το οποίο πληροφορεί επακριβώς για τις ιερές Τελετές και Ακολουθίες, οι οποίες θα γίνουν για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ενορία μας και θα κορυφωθούν με την επίσημη Λιτάνευση της εφέστιας Εικόνας Της ανά την κωμόπολή μας.
Μετά το τέλος των θρησκευτικών τελετών θ' ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, με τραγούδια, χορούς και φαγοπότι στο πλάτωμα της Εκκλησίας, ενώ το χορευτικό σχήμα "Υακίνθη" του Νίκου Αρβανιτάκη θα πλαισιώσει το Πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς των Επτανήσων.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Κατ' οίκον παρακλητικά ψάλματα προς την Παναγία

Καθ' όλο το Δεκαπενταύγουστο απευθύνουμε ως γνωστόν ξανά και ξανά ψάλματα και ύμνους παρακλητικούς προς τη Μεγάλη μας Μάνα.

Στο νησί μας τη Ζάκυνθο (και στην ενορία μας εννοείται, αυτήν του Μπανάτου) έχουμε την όμορφη πατροπαράδοτη συνήθεια, να επισκέπτεται κατ' αυτές τις ημέρες ο ιερέας σταδιακά όλα τα σπιτικά της ενοριακής του ευθύνης, όπου ψάλλεται μια πεντάλεπτη συνήθως περίληψη της Μικρής Παράκλησης προς την Παναγία, μνημονεύοντας υπέρ υγείας τα ονόματα των νοικοκυραίων του σπιτιού, αλλά και των κοντινών συγγενών, των αρρώστων, των ξενιτεμένων.

Είναι πράγματι συγκινητική η σκηνή -ιδιαίτερα των παλαιότερων στην ηλικία ενοριτών μας- να υποδέχεται η οικογένεια τον πνευματικό της πατέρα στην εστία της και, μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου με αναμμένο κερί, καντήλι και θυμίαμα, να συμψάλουν όλοι το "Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς..." Αλλά εξίσου σημαντικό είναι για τον ιερέα, το ότι βλέπει από κοντά τους ενορίτες του, ρωτά και πληροφορείται για τα πάσης φύσεως προβλήματά τους, χαίρεται με τις χαρές, λυπάται με τα παθήματά τους, ακούει τις εξομολογήσεις τους.

π. Π. Κ.