e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

«Η άγνοια μπορεί να χαλάσει τη συμφωνία». Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ στην τηλεόραση OPEN, 7.11.2018 [video]


Ο νεότερος Μητροπολίτης της χώρας, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, για την «προτεινόμενη συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της νέας τηλεόρασης OPEN με την Έλλη Στάη, το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου 2018.


Συζήτηση για τη φερόμενη ως "ιστορική συμφωνία" Τσίπρα - Ιερωνύμου στην τηλεόραση OPEN, 7.11.2018 [video]


Παρέλαση καθηγητών, πολιτικών, αρχιερέων, δημοσιογράφων, για το… καυτό θέμα της «ιστορικής συμφωνίας» Τσίπρα – Ιερωνύμου και όλη την πολιτική επικαιρότητα, στην εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος 7.00”, με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο (7/11/2018)


Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου στον ΣΚΑΪ, 7.11.2018 [video]


Πρωί 7ης Νοεμβρίου 2018, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, συζητείται η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Πρωθυπουργού Τσίπρα.


Προετοιμάζοντας την αυριανή Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μπανάτο Ζακύνθου








Με βροχή εσπερίσαμε απόψε στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, ευπρεπίζοντας τον τόπο και τις ψυχές μας για την αυριανή εόρτια Σύναξη τιμώνταςΤους. 

Αύριο το πρωί, λοιπόν, από τις 8 έως τις 10.15 περίπου, οι αγαπώντες και σεβόμενοι τους Αγίους Αγγέλους, θα λειτουργηθούμε εδώ, αποδίδοντας τιμή και προσκύνηση προς τα Τάγματα των Ουρανίων και Ασωμάτων Δυνάμεων, με τον Όρθρο της εορτής, την καθιερωμένη Αρτοκλασία και τη θεία Λειτουργία με αρμόζουσα ομιλία! 

Δεν ξεχνάμε ότι το πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο οικοδομήθηκε εκ βάθρων το 2009, ως δωρεά της Οικογενείας Παναγιώτου, Αντωνίας και Δημητρίου Στραβοπόδη, εις μνήμην του υιού και αδελφού τους Μιχαήλ, ο οποίος έφυγε νωρίς για την Αιωνιότητα.

Άγγελμα της Σύναξης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μπανάτο (8.11.2018)


Ετοιμαζόμαστε να πραγματοποιήσουμε την, καθιερωμένη πια στην Ενορίας μας, εορταστική  Σύναξη των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων, στο γραφικό ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριο Μπανάτου. 

Έτσι, το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, 8ης Νοεμβρίου 2018, θα τελεσθεί εκεί ο Όρθρος με Αρτοκλασία, η επίσημη Θεία Λειτουργία με κήρυγμα του θείου λόγου, από ώρα 8 έως 10.15 π.μ..

Όσοι ενδιαφερόμενοι φιλάγγελοι, προσέλθετε!!!

Επίσημα μεταβιβάστηκε ο Ναός του Αγίου Ανδρέου Κιέβου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


[Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο υπέγραψε το νόμο που ψηφίστηκε από το Verkhovna Rada (δηλ. το Κοινοβούλιο της χώρας) σχετικά με τη μεταβίβαση του περικαλλέστατου μπαρόκ Ναού του Αγίου Ανδρέου Κιέβου στην δωρεάν μόνιμη χρήση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Verkhovna Rada. Ο νόμος, υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο, ήρθε στο Verkhovna Rada στις 7 Νοεμβρίου 2018.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω εμβληματικός Ναός, κείμενος στην αρχή της καθόδου της "οδού των Καλλιτεχνών" της ουκρανικής πρωτεύουσας, παραχωρείται στον Οικουμενικό Θρόνο από το κράτος της Ουκρανίας ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία εν όψει της απόφασης για Αυτοκεφαλία σε μιαν ενοποιημένη Εκκλησία της χώρας, εντελώς χειραφετημένη πλέον από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως επισημαίνουν οι Ουκρανοί, στον Ναό αυτόν, στον οποίον αναμένονται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το 2020, θα στεγασθεί Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την έννοια της πρεσβείας και πάντως το επανασυσταθέν Σταυροπήγιο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας συζήτησε τον Τόμο με τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας | President of Ukraine met with the Primate of the Finnish Orthodox Church




Κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας στη Φινλανδία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας, Αρχιεπίσκοπο Λέοντα. Αυτό αναφέρεται από την υπηρεσία Τύπου του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους.

Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Λέοντα για την υποστήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας ως προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκκλησία σας μας υποστηρίζει σε αυτή τη ιστορικά σημαντική διαδικασία", δήλωσε ο Πρόεδρος.

Με τη σειρά του, ο προεστός της Φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι οι Ουκρανοί «έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν την εκκλησία τους, όπως είχαν δικαίωμα οι Φινλανδοί πριν από 100 χρόνια».

Η υπηρεσία Τύπου δήλωσε ότι οι συνομιλητές συζήτησαν πρακτικές προετοιμασίες για την υποδοχή του Τόμου της εν Ουκρανία Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα σε μια Εκκλησία ανεξάρτητη από τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία είναι σήμερα μια χώρα επιτιθέμενη", δήλωσε ο Ποροσένκο κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας.

*     *     *

During his working visit to Finland, President of Ukraine Petro Poroshenko met with Primate of the Finnish Orthodox Church His Eminence Archbishop Leo.

The Head of State thanked Archbishop Leo for the support of the Finnish Orthodox Church for the autocephaly of the Ukrainian Orthodox Church. “It is important for us to know that your church supports us in this historically important process,” the President emphasized.

"Ukrainians have the right to create their own church, as Finns had 100 years ago," the Primate of the Finnish Orthodox Church said.

"Ukrainians have the right to a Church independent from Russia, because Russia is an aggressor country today," the Head of State noted.

The interlocutors discussed practical preparation of the Ukrainian Orthodox Church to receiving the Tomos.



Президент України провів зустріч з Предстоятелем Фінляндської православної церкви

Під час робочого візиту до Фінляндської Республіки Президент України Петро Порошенко зустрівся з Предстоятелем Фінляндської православної церкви Його Високопреосвященством Архієпископом Левом.

Глава держави подякував Архієпископу Леву за підтримку Православною церквою Фінляндії автокефалії Української православної церкви. «Для нас важливо знати, що Ваша церква підтримує нас у цьому історично важливому процесі», - наголосив Президент.

«Українці мають право створити власну церкву, як мали право фіни 100 років тому», - сказав Предстоятель Фінляндської православної церкви.

«Українці мають право на незалежну Церкву від Росії, бо Росія сьогодні є країною агресором», - відзначив Глава Української держави.

Співрозмовники обговорили практичну підготовку до отримання Українською православною церквою Томосу.

Μητροπολίτης Ιωαννίνων: «Πάρα πολύ καλή συμφωνία, που, αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις, δίνει πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος»

«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».

«Mέσα σ' αυτόν», πρόσθεσε, «υπάρχει βέβαια το όφελος του λαού, της κοινωνίας, γιατί καμιά αξιοποίηση δεν γίνεται χωρίς να εργαστούν άνθρωποι. Αυτό θα σήμαινε και κάποια ανάπτυξη, κάποιες θέσεις εργασίας, κάποια χρήματα που θα γίνονταν όφελος για ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Ευχήθηκε, δε, «όλες οι πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του λαού και της Εκκλησίας με τη στενότερη έννοια και για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτίμησε πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να εξειδικεύσουμε λίγο όλη αυτή την πρόταση, σύντομα να έχουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν οι νομικοί και από τις δύο πλευρές - και από το Κράτος και από την Εκκλησία - και, βεβαίως, να πάρουμε τις απόψεις των αγίων αρχιερέων, γιατί όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα το ψηφίσουν και θα το δεχθούν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η αμεσότητα, όπως υπογράμμισε, «βοηθάει όλους διότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και η οποιαδήποτε ανάπτυξη είναι ένα κίνητρο ακόμα να προχωρά η συνεργασία Εκκλησίας - Κράτους δημιουργικά».

Βασική προϋπόθεση η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων εξήγησε πως «δεν μιλούμε για συμφωνία αλλά πρόθεση για συμφωνία γιατί για να γίνει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν και επιμέρους συνομιλίες και να επιληφθούν νομικοί της ακριβούς διατυπώσεως μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά οπωσδήποτε μια τέτοια συμφωνία να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τα δικά μας όργανα με κυρίαρχο τη Σύνοδο της Ιεραρχίας».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις των κληρικών, είπε πως είναι «μια βιαστική απάντηση από ανθρώπους, οι οποίοι ίσως δεν μπορούσαν να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων».

«Για εμάς», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, «οι κληρικοί είναι οι συνεργάτες μας, είναι τα χέρια μας, είναι τα πόδια μας, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε στις μητροπόλεις μας το ποιμαντικό μας έργο, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και, βεβαίως, είναι άνθρωποι πνευματικοί, που τους έχουμε ανάγκη για να κάνουμε το ποιμαντικό μας έργο. Δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να προδώσουμε τους κληρικούς μας, να προδώσουμε τους ιερείς μας, γιατί προδίδουμε τον εαυτό μας και την αποστολή μας. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να πούμε είναι ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε εξάπαντος πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών μας. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η προστασία και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ δυνατό στοιχείο» της συμφωνίας, «το ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις των κληρικών που έχουμε ανάγκη για να λειτουργεί η Εκκλησία γιατί θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων η Εκκλησία υπέστη αφαίμαξη σε ό,τι αφορά το προσωπικό - και των κληρικών και των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εκκλησία. Μια τέτοια συμφωνία διασφαλίζει ένα σταθερό αριθμό που έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες του λαού μας».

Ανενεργή η εκκλησιαστική περιουσία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αξιοποίησής της, ο κ. Μάξιμος είπε πως «υποτίθεται ότι έχουμε μια τεράστια περιουσία, αλλά η περιουσία αυτή δεν είναι ενεργή, δεν αποφέρει κάτι και πολλές φορές μας δημιουργεί και προβλήματα» γι' αυτό και «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεμπλοκάρουμε όλη αυτή την περιουσία που είναι ένα "κάρβουνο", όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος, που τώρα δεν δίνει τίποτα».

Υπενθύμισε ότι, «όπως έχει γράψει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ήδη δοθεί στο Δημόσιο», επισημαίνοντας πως «αυτό που έμεινε δεν είναι κάτι αμελητέο, είναι κάτι όμως που παραμένει ανενεργό εξαιτίας πολύ δύσκολων συνθηκών που αφορούν την κατάσταση αυτών των ακινήτων, δηλαδή, είτε έχουν κάποια βάρη από Προεδρικά Διατάγματα είτε είναι κατειλημμένα κ.ά.».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, «θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας έτσι ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε και το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο αλλά και την κοινωνική μας παρέμβαση με τα προνοιακά μας έργα κ.λπ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τις τελικές αποφάσεις επί της συμφωνίας με την Πολιτεία


Τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης''». Παράλληλα, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών.

Εξάλλου, η ΔΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή της που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», 
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», 
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», 
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και 
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι με την ευκαιρία αυτή, περιμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκπρόσωπος "Ποταμιού": "Από έναν απειλούμενο ιερό πόλεμο, φτάσαμε σε έναν ιερό συμβιβασμό"

«Από έναν απειλούμενο ιερό πόλεμο φτάσαμε τελικά σε έναν ιερό συμβιβασμό και από ένα διαζύγιο σε σχέσεις στοργής, αυτό είδαμε χθες από τις εκατέρωθεν δηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

«Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία δεν αφορά βεβαίως τον διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους, γιατί αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι πρώτον ότι θα συνεχίσει το δημόσιο να μισθοδοτεί τους κληρικούς -παρότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τα χρήματα θα καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο- και δεύτερον σε σχέση με την Εκκλησία μεταφέρονται στο ταμείο το οποίο θα γίνει αμφισβητούμενες εκτάσεις μεταξύ δημοσίου και Εκκλησίας και όποιες εκτάσεις ή όποια ακίνητα ή μέρη της περιουσίας κρίνουν οι Μητροπόλεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν με κοινή εταιρεία δημοσίου και Εκκλησίας», ανέφερε ο κ.Τσιόδρας, συμπεραίνοντας πως «εκ τούτου πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ικανοποιεί τα αιτήματα της Εκκλησίας -φάνηκε από την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου- και στη συνέχεια θα πάμε στα συνταγματικά, όπου κι εκεί φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία επίσης δεν θα ενοχλεί Εκκλησία».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να περιληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα και το 16, που αφορά το ποιος παρέχει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ο κ. Τσιόδρας εξήγησε: «Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Αυτό το οποίο γίνεται είναι τεράστιος αναχρονισμός. Κέντρα τα οποία παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδρύματα του εξωτερικού κι εμείς λέμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά τα οποία παίρνουν αυτά τα πτυχία. Γιατί, αντί να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δεν λέμε ότι θα υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, όμως αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου, προκειμένου να ελέγχει το κράτος και τι πτυχία δίνονται;».

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο του Ποταμιού για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξήγησε: «Όλοι μίλησαν για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Μετεκλογικά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς και με ποιον θα συνεργαστούμε. Εγώ είπα καθαρά ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, άρα να πούμε καθαρά ότι συνεργαζόμαστε στη βάση ενός πλαισίου, αυτού που κατατέθηκε στο συνέδριο και υπήρχαν προσεγγίσεις που έλεγαν να μην πάμε με τη ΝΔ γιατί πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουμε σε ένα άλλο μέτωπο. Όλα αυτά τελείωσαν με την απόφαση του συνεδρίου, η οποία είναι πάρα πολύ σαφής και λέει ότι υπάρχουν επτά συγκεκριμένα θέματα με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί ένα προγραμματικό πλαίσιο, αν μετά τις εκλογές τεθεί ζήτημα συμμετοχής μας σε κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά υπέρ μιας συνεργασίας με φιλελεύθερες δυνάμεις και την αντίδραση του ευρωβουλευτή του κόμματος Μίλτου Κύρκου που χαρακτήρισε την πρόταση ως «προεκλογικό, φιλελεύθερο τανγκό με τη ΝΔ» ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε πως «ο κ. Αμυράς είπε να θέσουμε προεκλογικά τα ζητήματα της μετεκλογικής συνεργασίας, δεν μίλησε για προεκλογική συνεργασία και όλοι μίλησαν για αυτόνομη πορεία».

Ερωτηθείς εάν στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Από τα επτά σημεία που έχουμε θέσει ως πλαίσιο στα περισσότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι, δηλαδή στα ζητήματα παιδείας, οικονομίας, της αποκομματικοποίησης του κράτους δεν έχουμε κοινό έδαφος».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014 διευκρίνισε: «Δεν ήλθε συνολικά κάτι για τον χώρο της Υγείας. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες -διαχρονικές και όχι σε ένα ή δύο πρόσωπα- για το αν έγιναν ρουσφέτια στο Ερρίκος Ντυνάν ή γιατί ένα νοσοκομείο έφτασε να έχει χρέη. Από εκεί και πέρα μέχρι το να καταλογίζεις ποινικές ευθύνες υπάρχει τεράστια απόσταση, άρα εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε μία ποινική διαδικασία από τη στιγμή που δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες μέσα από την εξεταστική επιτροπή που έγινε».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιανός Λιάντης: "Μέριμνα του Αρχιεπισκόπου η καλυτέρευση των μισθολογικών συνθηκών των εφημερίων"

Την εκτίμηση ότι «η μέριμνα του Αρχιεπισκόπου και της ιεραρχίας θα είναι η καλυτέρευση των μισθολογικών συνθηκών των εφημερίων, οι οποίοι αποτελούν και τον άξονα ύπαρξης και δράσης της εκκλησίας» εξέφρασε ο ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής διπλωματίας, Δρ. Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9".

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, έκανε λόγο για την «αποκρυστάλλωση ενός διαλόγου ο οποίος έχει βάθος μιας τριετίας σε αυτή του τη φάση». Σκοπός, άλλωστε, της συμφωνίας, όπως είπε, είναι η «καλύτερη λειτουργία και συνεργασία των δύο οργανισμών, με δεδομένους τους διακριτούς ρόλους και την αρχή ότι οι σχέσεις τους δεν πρέπει να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από κληρικούς, ο κ. Λιάντης διευκρίνισε ότι «η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου περνά στην ευθύνη του εκκλησιαστικού οργανισμού αλλά τίθενται ισχυρές εγγυήσεις μέσα στη συμφωνία», οι οποίες, όπως τόνισε, «θα εξειδικευτούν πολύ περισσότερο». Επισήμανε, παράλληλα, ότι αυτή η «κατάσταση υφίσταται από το 1945, οπότε με το νόμο 536 του 1945 οι κληρικοί εντάχθηκαν ως δημόσιοι λειτουργοί στο εθνικό μισθολόγιο» και εκτίμησε ότι «αυτή η αλλαγή προφανώς δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας».

Ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η ίδια η εκκλησία θα επιδείξει πολύ μεγαλύτερη μέριμνα για τους κληρικούς» και πρόσθεσε: «θα έχουμε - πιστεύω - βελτίωση των συνθηκών και των μισθολογικών και των συνταξοδοτικών και της υγειονομικής περίθαλψης γι αυτούς. Γιατί ακριβώς οι μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος έχουν καθημερινή συνεργασία με τους κληρικούς. Δεν είναι αποκομμένη η διοίκηση της εκκλησίας, ο ανώτατος κλήρος από τον εφημεριακό κλήρο. Οπότε νομίζω ότι θα δοθούν εξηγήσεις, θα εξειδικευτούν περαιτέρω αυτά τα ζητήματα και όποιες ανασφάλειες υπάρχουν θα θεραπευτούν». Επιπλέον ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, «το κράτος διασφαλίζει ότι με το ποσό αυτό της χορηγίας που θα δίδεται θα καλύπτονται οι παρούσες εφημεριακές θέσεις και η Εκκλησία, εφόσον το θέλει, θα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εφημεριακών θέσεων».

Σε ότι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ο ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής διπλωματία σχολίασε: «ήδη από την Οθωνική περίοδο, δηλαδή από το 1833, ξεκίνησε ένας κύκλος απαλλοτριώσεων. Το 1836, το 1909 το 1930 και τελευταία το 1952 συνέβαιναν συνεχώς αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό δημιουργούσε χρέη του δημοσίου προς την Εκκλησία, υπήρχαν τα γνωστά χρεόγραφα, τα οποία ουδέποτε αποπληρώνονταν, η Εκκλησία συνέχιζε να διεκδικεί αυτές τις εκτάσεις, οπότε υπήρχε πάντοτε ένα διαμφισβητούμενο οικονομικό μέγεθος μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας και πολλές φορές ακούγονταν ακραίες φωνές και από τις δυο πλευρές».

Αντίθετα, όπως είπε, «με αυτή τη συμφωνία τίθεται ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, όπου η διαμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία, αυτή που έχει μείνει στην Εκκλησία από το 1952 και μετά, εισέρχεται σε έναν οργανισμό συνδιαχειριζόμενο από κοινού μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και τα έσοδα από αυτόν τον οργανισμό θα δίνονται εξ ημισείας στο Κράτος και στην Εκκλησία για τους σκοπούς έκαστου εξ αυτών».

Ο κ. Λιάντης εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αυτονομία της εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους ενώ αναφέρθηκε και σε όσα ισχύουν στην Ευρώπη λέγοντας: «Σαφώς στα περισσότερα συντάγματα των κρατών της ΕΕ υπάρχει πρόβλεψη για την επικρατούσα ή κυρίαρχη Εκκλησία, την κυρίαρχη θρησκεία, αλλά σταδιακά, και με την συναίνεση και με τη θέληση των εκκλησιαστικών οργανισμών, αυτές οι σχέσεις εξορθολογίζονται, γιατί πλέον το παλαιό μοντέλο της νομοκρατούσας πολιτείας δεν εξυπηρετεί και τον ίδιο τον εκκλησιαστικό οργανισμό. Οπότε με τη συμφωνία και με τη Συνταγματική αναθεώρηση νομίζω ότι ένα παλαιό αίτημα που ακουγόταν τη δεκαετία του ‘50 από εκκλησιαστικούς παράγοντες που έλεγαν ότι ζητούμε ελευθέρα και ζώσα εκκλησία εν πολλοίς πραγματώνεται». Σε ό,τι αφορά την αποδοχή της συμφωνίας από την κοινωνία σχολίασε: «από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος, ως έκφραση της Ιεραρχίας, αποδέχεται, όχι μόνο αποδέχεται αλλά είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, εκφράζει τη γνώμη του και αυτή η γνώμη εκτίθεται σε ένα κοινό ανακοινωθέν με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, νομίζω ότι και η κοινωνία ώριμα θα αποδεχτεί αυτές τις λύσεις».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κωστής Παπαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του στη Ζάκυνθο, αλλά στην Κύπρο


Τήν Τρίτη, 13 Νοεμβρίου τρ. ἔ., ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἡ Ἐκκλησία τιμᾶ τήν μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, ὁ ἄγων τά ὀνομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος ΔΕΝ θά ἑορτάσει στήν Ζάκυνθο, ἀλλά θά εὑρίσκεται στήν Κύπρο γιά νά εὐχηθεῖ στόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο καί νά συνεορτάσει μαζί του. 

Εὐχαριστεῖ ἀπό καρδιᾶς διά τοῦ παρόντος ὅσους τοῦ εὐχηθοῦν γραπτῶς.

Τα πορίσματα του Γ' Πανελληνίου Συνδρίου για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Πύργος Ηλείας, 2-4.11.2018)














Πύργος, 4 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ Γ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ηλείας κ. Γερμανέ,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρόδου κ. Κύριλλε, Εκπρόσωπε της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, 
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Δωδώνης και Πρόεδρε του  Συνοδικού Γραφείου  Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Χρυσόστομε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λευκάδος και Ιθάκης  Αντιπρόεδρε του  Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Θεόφιλε,
Σεβασμιώτατοι  και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς 
Πανοσιολογιώτατε Γραμματεύ του  Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Σπυρίδων
Σεβαστοί Πατέρες, Εκπρόσωποι των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, 
Ελλογιμώτατοι κ. κ. Καθηγηταί, 
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, 

Λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μου δεν μου επέτρεψαν τη σημερινή παρουσία μου και παρακαλώ τον Ελλογιμώτατο φίλο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρο Πιτταρά και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής να αναγνώσει την παρούσα.

Όπως είναι γνωστό,  ο Τουρισμός για την Πατρίδα μας αποτελεί την κυρίαρχη πηγή οικονομικής ανάπτυξης, γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια από την Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κρήτης και τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου,  για την ανάπτυξη της κυριότερης μορφής Τουρισμού των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ή αλλιώς λεγομένου Θρησκευτικού Τουρισμού.  

Σκοπός του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι στις ημέρες μας απλά η οικονομική ενίσχυση της Χώρας  και των εμπλεκομένων με τον Τουρισμό  αλλά  ήταν, είναι και θα συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη και προβολή των Ιερών Μνημείων και Ιερών Μονών και Ι. Προσκυνημάτων, καθώς και η προσέλκυση όσο το δυνατό μεγαλυτέρου αριθμού προσκυνητών, ιδίως από τις Χριστιανικές  Χώρες της Ευρώπης, και γι΄ αυτό συνεργάζεται με όλους τους Φορείς του Τουρισμού της Χώρας μας. 

Τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας είναι και το σημερινό Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο στον Πύργο Ηλείας, περιοχή λαμπρής ιστορίας που αρχίζει από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στη σημερινή Ορθόδοξη  Χριστιανική Ηλεία,  έδρα της  Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, Μητρόπολη η οποία με την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της κ. Γερμανού, διακεκριμένου Ιεράρχη, αγωνίζεται για την προβολή των Εκκλησιαστικών Μνημείων της περιοχής,  που έχει ως συνοδοιπόρους στο έργο αυτό της Μητροπόλεως τον Σύλλογο Ξενοδόχων, τον Δήμο Πύργου, την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Το σημερινό Γ΄ Συνέδριο,  οι εργασίες του οποίου σε λίγο ολοκληρώνονται, σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, είναι Συνέδριο που εκπροσωπεί ζωντανές δυνάμεις της Πατρίδας, κλήρο, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες κ.λπ. Είναι Συνέδριο ανάπτυξης και ελπίδας, διότι σιωπηλά μεν,  αλλά πολύ συστηματικά, υλοποιείται η μεγάλη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,  μεγάλου έργου για την Πατρίδα μας, έργου που πρώτος  οραματίσθηκε  και άρχισε να υλοποιεί με την ίδρυση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος και συνεχίζει επιτυχώς  μέχρι σήμερα ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης αναλαμβάνοντας  πριν από εννέα έτη (2009)  την Προεδρία του ως άνω ειρημένου Συνοδικού Γραφείου συνέχισε να εργάζεται στην ιδέα ότι με την ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και με την ανάδειξη των πάσης φύσεως Θρησκευτικών Δρόμων και όχι μόνο,  θα μπορέσει η χώρα μας να οδηγηθεί σε πρόοδο. 

Για τον σκοπό αυτό  άρχισε ένα μεγάλο οδοιπορικό με τους συνεργάτες  της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου στην Ελλάδα, στη Χριστιανική Ευρώπη και όχι μόνο. Υπέγραψε  εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτόκολλα Συνεργασίας με Κράτη, Υπουργεία,  Ορθόδοξες Εκκλησίες  και το εγχείρημα πέτυχε. 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Συνοδικού Γραφείου  οργανώθηκαν  επιτυχώς το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στη Ζάκυνθο το 2009, το Β΄ στην  Λεπτοκαρυά της Πιερίας  το 2016 και  το Γ΄ σημερινό Συνέδριο στον Πύργο της Ηλείας ( 2018) . 

Τί επιτεύχθηκε και με το Συνέδριο αυτό σήμερα;

Ὀπως προκύπτει και από το  Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το  οποίο αναγνώστηκε στην έναρξη του Συνεδρίου, όπου μεταξύ των άλλων  ευλογεί και επαινεί τις έως σήμερα δράσεις του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι  Εισηγήσεις που  ακολούθησαν ανέδειξαν λεπτομερώς  τη μέχρι σήμερα παρουσία και το έργο της Εκκλησίας για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις αναφορικά προς την προβολή και ανάδειξη των  Ιερών Μνημείων κ.λπ. της Πατρίδας μας, εστιάζοντας στην σημερινή εμπειρία και την προβληματική  καταθέτοντας σειρά εφικτών  προτάσεων.  

Στην προχθεσινή έναρξη της Παρασκευής 2. 11. 2018 ο  πρώτος ομιλητής,  Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος,  με την  εμπεριστατωμένη εισήγηση μας έκανε κοινωνούς για το έργο προώθησης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, ακριτική περιοχή που επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών ετησίως. 

Ανέπτυξε στο ακροατήριο το έργο των  Ι. Μητροπόλεων αυτών τις δράσεις και καλές πρακτικές τους, ιδίως της Ρόδου και της Κώου που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών-προσκυνητών. Εξήγγειλε την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων προστασίας των Ι. Μνημείων της Δωδεκανήσου και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης  των προγραμμάτων αυτών, καθώς και την αναγκαιότητα συνεργασίας των  Ι. Μητροπόλεων  με τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο επόμενος ομιλητής, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης Πανοσιολογιώτος Αρχιμανδρίτης κ. Τίτος Ταμπακάκης,  παρουσίασε το έργο της Εκκλησίας της Κρήτης για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις από το έτος 2009 μέχρι και σήμερα. Τόνισε ότι η Κρήτη έχει πληθώρα Μνημείων θρησκευτικού Τουρισμού, λαμπρή ιστορική παράδοση και εξιστόρησε την παρουσία της Χριστιανικής Κρήτης,  καταλήγοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της χωρίς εμπορευματοποίηση. 

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Εκπρόσωπος της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου,  πορεύθηκε με βάση τις διδαχές του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και παρουσίασε τα θρησκευτικά Μνημεία της Μονής και τους αγώνες των μοναχών για την υποβοήθηση της Επιστήμης και των Γραμμάτων με την πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής,  την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν και χρησιμοποιήσουν  οι  περιηγητές. Κατέληξε ότι η Εξαρχία της Πάτμου διά των  Ι. Μνημείων της είναι ελπίδα Αναστάσεως και  ότι πρέπει να διατηρηθεί ο Ιερός χαρακτήρας της. 

Ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Ανδρέας Χριστοδούλου παρουσίασε  την εργασία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαωρίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ι. Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας της Κύπρου, για τις 10 Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες UNESCO. Έτσι αναλύθηκε  ο χαρακτήρας  των Μνημείων της Μεγαλονήσου  Κύπρου,  όπως του Αγ.  Νικολάου Στέγης, του Αγ.  Ιωάννου Λαμπαδιστή, της Παναγίας του Άρακα, του Τιμ, Σταυρού, της Παναγίας του Μουτουλλά και άλλων και κατέληξε στο ότι η Εκκλησία της Κύπρου συντονισμένα,  με τα έντυπά της και τις Ημερίδες που διοργανώνει, είναι πολύτιμη αρωγός για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Κύπρο.

Ακολούθησαν χθες, Σάββατο 3. 11. 2018,  από την Ερίτιμο κ. Λίτσα Χατζηφώτη και  τους Ελλογιμωτάτους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο, Χρήστο Πετρέα, και Χρήστο Τσιρώνη ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις με ιδιαίτερη αναφορά  στη σχέση Αρχαίας Ελλάδος και Χριστιανισμού και στην κοινή πορεία τους ανά τους αιώνες, στην  παρουσία και τις σημαντικές  Δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στους τομείς σπουδών που δημιουργούνται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ενώ από τους  Κληρικούς και Λαϊκούς Εισηγητές  και Συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  έγινε εκτενής παρουσίαση των  Ι. Μονών, Ι. Μνημείων, Ι.  Προσκυνημάτων και Δρόμων του Νομού Ηλείας.

Σήμερα, Κυριακή 4.11.2018, πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου και ακολούθησε το παρόν Καταληκτήριο Γεύμα, με το οποίο  κλείνει επιτυχώς το Γ΄ Πανελλήνιο  Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις,  με θέμα : « Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».  Πρόκειται για ένα ακόμα ιστορικό Συνέδριο που έρχεται να προστεθεί στις πολλές  δράσεις του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  όπως και τα άλλα  δύο  προηγούμενα,  και σηματοδοτεί  τη συνέχεια από την Εκκλησία της Ελλάδος γιγαντιαίας προσπάθειας για την δημιουργία στην Πατρίδα μας προϋποθέσεων υγιούς ανάπτυξης Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. 

Θα μου επιτρέψετε να πω, υπό τις παρούσες μάλιστα ιστορικές συνθήκες, ότι πρόκειται για Συνέδριο Εθνικής και Θρησκευτικής σημασίας, αφού αν τα Συμπεράσματά του αξιολογηθούν κατάλληλα και ενεργοποιηθούν με την ενεργό συναντίληψη  της Πολιτείας, θα δημιουργηθούν συνθήκες όχι μόνο προβολής των Ι. Προσκυνημάτων της Πατρίδας μας, αλλά και συνθήκες διεύρυνσης των πηγών οικονομικής ανάπτυξής της. 

Θερμές ευχαριστίες  οφείλουμε στην Εξοχωτάτη Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπο Καρίμαλη, και τους συνεργάτες της που έθεσαν το Συνέδριο αυτό υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Το Γενικό Συμπέρασμα του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου είναι ότι:  η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Της των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,  μπορεί και οφείλει  να  συνεχίζει να είναι  επικεφαλής της εθνικής αυτής  κοινής προσπάθειας,  η οποία αναγνωρίζεται από όλους πλέον ως  συνεργασία, μεταξύ των άλλων,  για την ολοκλήρωση της  καταγραφής   των Προσκυνηματικών Προορισμών στην Πατρίδα μας, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά, όχι μόνο  εντός των εθνικών μας  ορίων,  άλλα και στο εξωτερικό.  

Η προσπάθεια πρέπει να συμπληρωθεί με τη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού αξιοποίησης σε πρόσωπα και εξοπλισμό, που πρέπει να στηριχθεί παράλληλα από την Πολιτεία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους Τουριστικούς Φορείς  για τους πιο πάνω σκοπούς  σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Ανήκει συνεπώς ο δίκαιος έπαινος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Αγίους Αρχιερείς με όλους εσάς τους εκπροσώπους τους και  το Συνοδικό Γραφείο Ανάπτυξης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που υλοποίησαν  το Συνέδριο αυτό. 

Μέσα από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, ως Πρόεδρος αυτής, διαπίστωσα ότι χωρίς την προσωπική συμμετοχή του Προέδρου της Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, του Προέδρου κ. Γερασίμου Ζαχαρόπουλου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου  Πύργου,  θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής η πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού. Τους ανήκει ο δίκαιος έπαινος της Εκκλησίας, όπως και σε όλους όσοι,  Κληρικοί και Λαϊκοί  συνεργάτες, εμφανώς ή αφανώς κοπίασαν για τη διεκπεραίωση των εργασιών. Ευχαριστίες και στους κ. κ. εισηγητές που έδωσαν εθελοντικά και από την αποθησαυρισμένη εμπειρία τους πολλές προτάσεις και ιδέες. 

Όλα αυτά με τη λήξη του Συνεδρίου θα κληθεί να προωθήσει στα διάφορα διοικητικά επίπεδα ο Γραμματεύς  του Συνοδικού Γραφείου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος και οι συνεργάτες του. Ο άξιος αυτός Κληρικός,  που επί επί δεκατέσσερα συναπτά χρόνια,  μέσα από την αξιοζήλευτη υπηρεσία του και στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αθόρυβα αλλά  συστηματικά και μεθοδικά εργάζεται, εντός και εκτός Ελλάδος,  για το συμφέρον της Εκκλησίας και για την ενίσχυση της αποστολής Της και που οφείλουμε δημοσίως και σήμερα να τον συγχαρούμε  και να τον επαινέσουμε για το έργο και  τις άοκνες προσπάθειες του και για την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία και του Συνεδρίου αυτού και σε όλες τις Δράσεις του Συνοδικού Γραφείου. 

Τα φώτα του Συνεδρίου μετά από λίγο θα σβήσουν, όμως άνθρωποι με πίστη, εργατικότητα και φόβο Θεού θα προωθήσουν τα Πορίσματα και τα αποτελέσματα αυτού.  Ήδη έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες και έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που ετέθησαν κατά την δημιουργία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας μας

Ας ευχηθούμε ο Θεός, διά πρεσβειών της Παναγίας μας και όλων των Αγίων να ενισχύει την Εκκλησία και την Πατρίδα μας και το έργο όλων όσοι συνεργάζονται για το κοινό καλό του ευλογημένου από τον Θεό τόπου μας . 

Τέλος, ευχαριστώ όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη ποικιλότροπη συνεισφορά τους, αλλά και όλους τους κ.κ. Συνέδρους,  Κληρικούς και Λαϊκούς, την κοινωνία και τις αρχές της  Ηλείας και ιδιαιτέρως της  φιλόξενης πόλεως του Πύργου, για την άριστη ξενία και την τιμή στο Συνέδριο.

Ευγνωμοσύνη χρωστούμε και πάλι στους συν-Διοργανωτές,  δηλαδή  την Ι.  Μητρόπολη Ηλείας, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος,  τον  Σύλλογο Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας,  καθώς επίσης και τους ευγενείς  ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που μας φιλοξένησαν και όλους τους υπόλοιπους χορηγούς μας  Σας ευχαριστώ όλους    Καλή επιστροφή στις έδρες σας.

Ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.

Φωτο-αυτοψία στο καταπληγωμένο Καστρομονάστηρο των Παλαιολόγων στα Στροφάδια


Φωτογραφίες και κείμενο: Πέτρος Παράσχης 

Πρωί 6ης Νοεμβρίου 2018, ταξίδι στα νησιά Στροφάδες Ζακύνθου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία Μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Δ.Α.Β.Μ.Μ), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και στελεχών της Μητροπόλεως Ζακύνθου, υπό τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με σκοπό την πλήρη και πραγματική αποτύπωση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018

Η κατάσταση, όπως φαίνεται στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες, είναι αποκαρδιωτική, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και εκτεταμένες σε όλο το κτιριακό συγκρότημα, παρότι ο ίδιος ο πύργος του Μοναστηριού στάθηκε όρθιος, κυρίως εξαιτίας της περίδεσης που είχε πραγματοποιηθεί μετά τους ανάλογους μεγάλους σεισμούς της περιοχής, το 1997.

Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, βάσει της μελέτης, η οποία έχει εκπονηθεί το 2009 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μέριμνα της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και έχει εγκριθεί της Δ.Α.Β.Μ.Μ.. Σημειωτέον ότι, κατά την πάροδο των ετών που προηγήθηκαν, ουδεμία παρέμβαση προς αποκατάστασιν έγινε, εξαιτίας της μη διαθέσεως των κρατικών υπευθύνων να αντιμετωπίσουν το μοναδικό στον Ιόνιο χώρο παλαιολόγειο αυτό μνημείο του ΙΓ΄ αιώνος, όπως του αρμόζει και άπαντες οφείλουμε.