e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ψήλωμα Ζακύνθου: Κατανυκτικά Εγκαίνια του Ναού Αγίου Νικολάου


Το πρωί του Σαββάτου Δ΄ των Νηστειών, 13ης Απριλίου 2024, τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου Ψηλώματος Ζακύνθου (θέση Γαϊδουροταβέρνα), υπό του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Αν και με παράδοση πολλών αιώνων ο Ναός, στην παρούσα φάση του, η υπάρχουσα Αγία Τράπεζα δεν έφερε ίχνη εγκαινισμού. 
        Για την γενόμενη τελετή είχε μεριμνήσει τα δέοντα ο καλός Εφημέριος, π. Διονύσιος Πυλαρινός, μαζί με το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίας Τριάδος, στην οποίαν υπάγεται ως παρεκκλήσιο ο Ναός, αν και εντός άλλης Ενορίας. Βοήθησε πολύ, συμμετέχοντας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως και περιχώρων.

*     *     *     *     *

Ως προς τα ιστορικά της περιοχής Γαϊδουροταβέρνας, ορισμένα τινά. Ο Λεωνίδας Χ. Ζώης στο "Λεξικόν Ιστορικόν και Λαογραφικόν Ζακύνθου" (Αθήναι 1963, τ. 1, 114), αναγράφει την θέση αυτήν ως εξής:"Γαϊδουροταβέρνα, τοπ[ωνύμιον] εν απόπτω θέσει εις Ψήλωμα, όπου και ναός του Αγίου Νικολάου". Επίσης, ο Ντίνος Κονόμος μιλά και αυτός για τον "Άγιο Νικόλαο στη Γαϊδουροταβέρνα", στο βιβλίο του "Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο" (Αθήνα 1967, σελ. 108), αναφέροντας μάλιστα και απόσπασμα πράξεως εκ του αρχείου του Συμβολαιογράφου Ιω. Σουλιμάνου, σ. 117, ο  οποίος, το 1727 (όπερ και σημαντικότατο στοιχείο), γράφει: "Τη 31 Ιουλίου 1727 ο Νικολός Αυλωνίτης έδωκεν εις επιτρόπους τον ναόν Άγιος Νικόλαος ερημοκκλήσι, ον κατεσκεύασε με μεγάλους κόπους ιδικούς του, κείμενον εις θέσιν Γαϊδουροταβέρνα, να τον έχουν και επιβλέπουν, καθώς και την περιουσίαν του".

































[Φωτογραφίες: Ανδρέας Μαρίνος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: