e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Αθήνα: Η Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος στο Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023, στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, με αφορμή την ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, που καθορίστηκε νομοθετικά να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων (Α.Σ.Π.Ε.) επικαλέστηκαν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για τη συνέχιση του έργου τους και προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο Λαοδικείας Θεοδώρητο δίτομη επετειακή έκδοση για την προσφορά της Συνομοσπονδίας των Πολυτέκνων στην κοινωνία, τα πρώτα 75 χρόνια δράσης της, από το 1931 ως το 2006.

Ροβιές Εύβοιας: Προσκύνημα στη Μονή Αγίου Δαυίδ του Γέροντος


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Βρεθήκαμε σήμερα προσκυνητές στην πανηγυρίζουσα Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, στις Ροβιές Εύβοιας, τιμώντας Τον από απόψε, επί τη αυριανή ημέρα της μνήμης του, κλήρος και λαός, με τρόπο πάνδημο κι ευλαβικό! Βοήθειά μας! ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!
        Εννοείται, προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Ιακώβου (του Τσαλίκη) Προ-προ-ηγουμένου της Μονής, όπως και τον τάφο του Προ-ηγουμένου Κυρίλλου! Ας έχουμε την ευχή όλων!

Φανάρι: Εορτή Αγίου Αποστόλου Στάχυος, πρώτου Επισκόπου Βυζαντίου

Για την εορτή της ιερής μνήμης του Αγίου Αποστόλου Στάχυος, πρώτου Επισκόπου Βυζαντίου, τελέστηκε την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ιστορία Αγάπης

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

-Τράβα πάρα πέρα, χριστιανή μου. Σου το είπα τόσες φορές, δεν ξέρω πού είναι.

Κατέβασε το κεφάλι ντροπιασμένη η Μαντινούλα και προχώρησε.

Τα ίδια και στο δεύτερο σπίτι που χτύπησε. Στο τρίτο, της άνοιξε την πόρτα η νοικοκυρά και με γλυκό ύφος, της λέει: 

Προκόπι Εύβοιας: Εκκλησιασμός στο Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου


Χθες βράδυ και σήμερα το πρωί, 30 και 31 Οκτωβρίου 2023, εκκλησιασθήκαμε στο Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, στο Προκόπι της Εύβοιας, προσκυνητές και δεόμενοι στο τίμιο και πάνσεπτο Σκήνωμα του Αγίου. Δέος και συγκίνηση  ενώπιόν Του. Δέηση υπέρ πάντων και πασών.

Ουκρανοί θεολόγοι καθηγητές στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 30 Οκτωβρίου 2023, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, η επίσκεψη Καθηγητών της Ορθόδοξης Ακαδημίας του Volyn της Ουκρανίας (της πόλης Λούτσκ), αποτελούμενη από τον Πρύτανη Rev. Dr. Volodymyr Vakin, τον Αντιπρύτανη Rev. Dr. Vladyslav Fulmes, τον Καθηγητή Rev. Konstantinos Marchenko, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Rev. Viktor Pushko και τον Vasyl Prus ως διερμηνέα και απόφοιτο της ίδιας Σχολής. Την αποστολή συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Σεραφείμ Δημητρίου (Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Μαρίνης).

Άγιος Νεομάρτυρας Νικόλαος από τη Χίο

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Μια από τις πλέον πρόσφορες μεθόδους εξισλαμισμού, στα μαύρα χρόνια της δουλείας, που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι, ήταν η συκοφαντία. Συκοφαντούσαν κάποιον Χριστιανό ότι δήθεν ασπάστηκε το Ισλάμ και κατόπιν τον  κατέδιναν ως «αποστάτη», που, αν δεν γινόταν μουσουλμάνος, τον σκότωναν! Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Νεομάρτυρας Άγιος Νικόλαος από τη Χίο. 

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μελβούρνη: Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου «Άγιος Κοσμάς o Αιτωλός» τίμησαν τους Ήρωες του '40

Με σχολικές γιορτές, τραγούδια, ποιήματα, χορούς, ακόμα και παρέλαση, γιόρτασαν οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (Aetolian College) το ένδοξο «ΟΧΙ» του 1940.

Φέτος, οι Μονάδες του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (Aetolian College) στη Μελβούρνη διοργάνωσαν ξεχωριστές γιορτές για να τιμήσουν τους ήρωες του 1940 που θυσίασαν την ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας τους.

Ο εορτασμός της Επετείου του «ΟΧΙ» στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 83ης Επετείου του «ΟΧΙ» στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Πέρθης την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023.

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο Dianella, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Πέρθης, και ακολούθησε η Δοξολογία επί τη εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Πρώτη Θεία Λειτουργία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου ως Αρχιερέως


Σήμερα, 30ή Οκτωβρίου 2023, στο Καθολικό της Μονής Πεντέλης, τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία ως Αρχιερέας, ο μόλις χθες χειροτονηθείς Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος.
[Φωτογραφίες: Βασίλειος Παπαγεωργίου]

Κοζάνη: Χειροτονία Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου [video-photos]


Κοζάνη, σήμερα το πρωί, 20 Οκτωβρίου 2023: Δόξη και τιμή τελέσθηκε, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Πανήγυρις Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων (27-28.10.2023)

Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό τους, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης, όπου και φυλάσσονται, ως πολύτιμος και ασύλητος θησαυρός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, οι Τίμιες Κάρες τους.

Άγιος Απόστολος Κλεόπας ο Αδελφόθεος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Σημαντική θέση στη χωρία των αγίων της Καινής Διαθήκης κατέχουν και οι λεγόμενοι Αδελφόθεοι. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Κλεόπας, ή Σίμων, ή Συμεών. Τα πολλά ονόματα ήταν συνηθισμένα στην ιουδαϊκή κοινωνία, αλλά στην εκκλησιαστική παράδοση μας είναι περισσότερο γνωστός ως Κλεόπας.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Κυριακάτικη Λειτουργία 29ης Οκτωβρίου 2023


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Λουκά, 29 Οκτωβρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η Θεία Λειτουργία, με 40ήμερο Μνημόσυνο της συντοπίτισσας, μακαριστής Τατιάνας, συζ. Μαρίου Πάγκαλη, το γένος Πεφάνη. 
        Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ο κ. Ζούλας, με τη γνωστή ευφράδειά του, ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα.

Ο εορτασμός της Επετείου του «ΟΧΙ» στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ιερούργησε στην Ενορία -Κοινότητα Αγίου Νικολάου Καμπέρας και προεξήρχε των εκδηλώσεων εορτασμού της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Νότιο Αυστραλία

Με τις ευλογίες του Σεβ.Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, η μνήμη του Αγίου Δημητρίου γιορτάστηκε και φέτος στη Νότιο Αυστραλία με κατάνυξη και πνευματική χαρά.

Χειροτονία Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου [video-photos]

Σήμερα, Κυριακή 29η Οκτωβρίου 2023, εν πληθούση Εκκλησία, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τελέσθηκε η Χειροτονία σε Επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφανίου, βοηθού του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στον Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου

Κωνσταντινούπολη, 29 Οκτωβρίου 2023

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρα,

Σεβαστοί Πατέρες,

Εντιμολογιότατοι Άρχοντες,

Μουσικολογιώτατοι,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Βιέννη: Εορτασμός εθνικών επετείων Αυστρίας και Ελλάδας

Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, Δοξολογία γιὰ τὶς Ἐθνικὲς Ἐπετείους Αὐστρίας καὶ Ελλάδος στὸν Ἱερὸ Καθεδρικὸ Ναὸ Ἁγίας Τριάδος Βιέννης. Ἱερὸ Τρισάγιο καὶ κατάθεση Στεφάνων στὸ ἑλληνικὸ τμῆμα του Νεκροταφείου St. Marx.
Erzbischöfliche Göttliche Liturgie, Doxologie zu den Nationalfeiertagen Österreichs und Griechendlands.
Totengedenken und Kranzniederlegung in der griechischen Abteilung des Sankt Marxer Friedhof.
Főpapi Liturgia és Doxológia Ausztria és Görögország nemzeti évfordulóján a Bécsi Szentháromság Székesegyházban. Háromszor szent ének és koszorúzás a Szent Márk temető görög sírjainál.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Άγκυρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, μεταβαίνει, σήμερα, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, το πρωί, στην Άγκυρα, προκειμένου να παραστεί στη δεξίωση για την εθνική εορτή στο Προεδρικό Μέγαρο Beştepe, μαζί με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.

Κατά τη σύντομη αυτή επίσκεψή του στην Πρωτεύουσα του Κράτους ο Παναγιώτατος συνοδεύεται από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τράλλεων κ. Βενιαμίν. 

Κυριακή Ζ΄ Λουκά 2023 στο Φανάρι


Κατά την σημερινή Κυριακή Ζ΄ Λουκά, 29.10.2023, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, ιερούργησε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος.

[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ τίμησε τους Ήρωες του Έπους του '40

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η 83η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι εκδηλώσεις προς τιμήν των Ηρώων του Έπους του '40 κορυφώθηκαν την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τα θαύματα του Ιησού, οδοδείκτες νέου κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Ζ΄ Λουκά,  29/10/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ 

Δυο από τα θαύματα του Κυρίου παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. Τον Κύριο Ιησού, μετά την επιστροφή του από την περιοχή των Γαδαρηνών, τον περίμενε πλήθος ανθρώπων, για να γνωρίσουν τον Ίδιο και την διδασκαλία Του.  

«᾿Εγὼ γὰρ ἔγνων δύναμιν ἐξελθοῦσαν ἀπ᾿ ἐμοῦ»


«Ἀρνουμένων δὲ πάντων εἶπεν ὁ Πέτρος καὶ οἱ σὺν αὐτῷ· ᾿Επιστάτα, οἱ ὄχλοι συνέχουσί σε καὶ ἀποθλίβουσι, καὶ λέγεις τίς ὁ ἁψάμενός μου; ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν· ῞Ηψατό μού τις· ἐγὼ γὰρ ἔγνων δύναμιν ἐξελθοῦσαν ἀπ᾿ ἐμοῦ» (Λουκ. 8, 45-46)
᾿Ενῶ ὅλοι ἀρνιοῦνταν, ὁ Πέτρος καὶ ὅσοι ἦταν μαζί του ἔλεγαν· «Διδάσκαλε, οἱ ὄχλοι ἔχουν στριμωχτεῖ κοντά σου καὶ σὲ πιέζουν, κι ἐσὺ λὲς ποιὸς μὲ ἄγγιξε;» ῾Ο ᾿Ιησοῦς ὅμως εἶπε· «Κάποιος μὲ ἄγγιξε, γιατὶ ἐγὼ ἔνιωσα νὰ βγαίνει ἀπὸ μένα δύναμη».

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Εορτή Αγ. Σκέπης και εθνική Εορτή για το "ΟΧΙ" των Ελλήνων του '40


Σήμερα Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, για την εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεομήτορος και επί τη Εθνική Επετείω του "ΟΧΙ" των Ελλήνων, κατά την 28η Οκτωβρίου 1940. Στο μέσο του Ναού ετέθη για προσκύνημα η αρχαιότερη θεομητορική Εικόνα του Βανάτου (έργο 16ου αιώνα), φέρουσα την επιγραφή "ΕΛΕΟΥΣΑ"

Βουδαπέστη: Δοξολογία και κατάθεση Στεφάνων για το "Όχι" των Ελλήνων του '40

Δοξολογία καὶ κατάθεση στεφάνων ἐπὶ τῇ Ἐθνικῇ Ἑορτῇ τοῦ «ΟΧΙ» τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940, στὴ Βουδαπέστη.

Εορτασμός Επετείου του «ΟΧΙ» στη Μελβούρνη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μελβούρνη. Το πρωί του Σαββάτου, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και προέστη της Δοξολογίας επί τη 83η Επετείω του «ΟΧΙ», ενώ μετέφερε στο εκκλησίασμα τις ευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Ο Πατριάρχης στη δεξίωση της Νομαρχίας της Πόλεως για την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2023 ο Εξοχ. Νομάρχης της Πόλεως κ. Davut Gül για την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, 29 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτατος, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα, εκπροσωπήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο κατά την επίσημη τελετή έκφρασης συγχαρητηρίων ευχών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Νομαρχίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εξόδιο ακολουθία της Ελένης Σαριγιαννοπούλου


Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία της αειμνήστου Ελένης Σαριγιαννοπούλου, επί πολλά έτη Οικονόμου της ιδιαίτερης Πατριαρχικής κατοικίας, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023, από την Ι. Μονή Βαλουκλή.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε κατόπιν σεπτής Πατριαρχικής ανάθεσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επέτειος «ΟΧΙ» και εορτή Αγ. Σκέπης στο Thomastown Αυστραλίας

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η εορτή της Αγίας Σκέπης, εορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote της Βικτώριας, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Thomastown της Μελβούρνης, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται και η εορτή της Σημαίας.

Ο Πατριάρχης στη γενέτειρά του Ίμβρο


Το βράδυ της Τρίτης, 24ης Οκτωβρίου 2023, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έφθασε στην Ίμβρο για να παραστεί στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών από την επαναλειτουργία Ρωμαίηκου Μειονοτικού Σχολείου στο νησί.

Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια

Την 28η Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄  παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΑ

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

 «Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν, μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων» (Ματθ. 7,6)

Η εθνική επέτειος του 1940 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Διονυσίου Τσουκαλά. Ακολούθως δε, εψάλη Δοξολογία επί τη εθνική επετείω του ΟΧΙ των Ελλήνων, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, συμπαρόντων των Εφημερίων της πόλεως Ζακύνθου. Μετά έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και η καθιερωμένη παρέλαση, παρόντων των τοπικών Αρχόντων.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Όχι μετάβαση, αλλά ενότητα: Ο ιερέας Ολεξάντρ Κολμπ μιλάει για τους τρόπους διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών στην Ουκρανία

Σε μια νέα συνέντευξη για το Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας, ο ιερέας Ολεξάντρ Κολμπ από το Βολίν μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το Κανονικό καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) και τους τρόπους ενότητάς της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Συμπληρώνονται σήμερα 83 χρόνια από την έναρξη τους Έπους του 1940, μιας εκ των λαμπροτέρων σελίδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Πατριαρχική Λειτουργία για τον πολιούχο του Βουκουρεστίου. Συμμετοχή Μητροπολίτου Βεροίας

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 2023, ημέρας κατά την οποία εορτάζει ο πολιούχος του Βουκουρεστίου Άγιος Δημήτριος ο νέος, τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, του Σεβ. Μητροπολίτου Ρούσε κ. Ναούμ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας και πλειάδος ιεραρχών του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Άγγελμα εορτής Αγίας Σκέπης και επετείου του "ΟΧΙ" στο Βανάτο (28.10.2023)


Αγγέλλεται προς τους Ενορίτες και Φίλους μας ότι, το ερχόμενο Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, το πρωί θα γίνει Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, για την εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεομήτορος και επί τη Εθνική Επετείω του "ΟΧΙ" των Ελλήνων, κατά την 28η Οκτωβρίου 1940.

Σημειωτέον ότι θα τεθεί για προσκύνημα η αρχαιότερη θεομητορική Εικόνα του Βανάτου (έργο 16ου αιώνα), φέρουσα την επιγραφή "ΕΛΕΟΥΣΑ".

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Εξοχ. Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Dritan Abazović, το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Οκτωβρίου 2023.

Χαλκίδα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο εορτής Αγ. Νέστορος με προεστώτα τον Επίσκοπο Σκοπέλου

Φωτογραφίες: π. Χρήστος Νγκέλας, Δημήτριος Παπαϊωάννου.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου ετέλεσε την πρώτη του αρχιερατική χοροστασία και την πρώτη, μετά την χειροτονία του, Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγ. Μάρτυρος Νέστορος.

Ένα έθνος, μια ψυχή

π. Δημητρίου Μπόκου

Μὲ ἀπροκάλυπτο θαυμασμὸ στάθηκε ὁ κόσμος ὁλόκληρος μπρὸς στὴ μικρὴ Ἑλλάδα, ποὺ τὸ 1940 νίκησε τὴν πανίσχυρη Ἰταλία καὶ ἀντιστάθηκε ἡρωικά, χωρὶς πνεῦμα ἡττοπάθειας, χωρὶς σύμπλεγμα κατωτερότητας, ὡς ἴσος πρὸς ἴσον, ἀκόμα καὶ πρὸς τὴ θεωρούμενη ὣς τότε ἀήττητη Γερμανία. Ὁ ἄθλος της ἀποτέλεσε ἀπρόσμενη ἔκπληξη, εὐχάριστη γιὰ τοὺς μέν, δυσάρεστη γιὰ τοὺς δέ. Ὅλοι ὅμως, ἐχθροὶ καὶ φίλοι, στάθηκαν μπροστά της προσοχὴ καὶ ἀπέδωσαν τὰ εὔσημα στὸν μικρὸ λαὸ ποὺ ἐπέδειξε σθένος γίγαντα. Στὸ ἑξῆς οἱ ἥρωες θὰ εἶχαν ὡς πρότυπο τοὺς Ἕλληνες, ὅπως εἰπώθηκε προσφυῶς (Οὐίνστον Τσώρτσιλ). 

Μητρόπολη Πριγκηποννήσων: Πανήγυρις Μητροπολιτικού Ναού - Ονομαστήρια Μητροπολίτου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξι και με πολλή συμμετοχή προσκυνητών εωρτάσθη και εφέτος η ιερά μνήμη του πολιούχου Πριγκήπου Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, εις τον πανηγυρίσαντα φερώνυμο Μητροπολιτικό  Ναό της Νήσου, αγομένων κατ’ αυτήν και των ονομαστηρίων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κου Δημητρίου.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Δράκα Ζακύνθου: Ιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τον Μυροβλήτη Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο

Πρωί Πέμπτης, 26ης Οκτωβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα τον Μυροβλήτη Άγιο Δημήτριο, φερώνυμο Ναό της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, όπου δέσποζαν η μεγαλοπρεπής Εικόνα Του και απότμημα εκ των ιερών Λειψάνων Του. 

Εορτή Αγίου Δημητρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας

26.10.2023. Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τῆς Ἐνορίας Ἁγίου Δημητρίου Σάλτσμπουργκ.
Erzbischöfliche Göttliche Liturgie zum Patrozinium der Kirchengemeinde Hl. Dimitrios in Salzburg.
Főpapi Liturgia a Salzburgi Szent Demeter Egyházközség Templomünnepén.

Εορτή Αγίου Δημητρίου στο Prahran της Μελβούρνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο προάστιο Prahran, όπου προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης.

Ενορία του Ιρπίν προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στο Ίρπιν της περιφέρειας Κιέβου ενώθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποχωρώντας από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας. Η απόφαση ελήφθη μετά από ψηφοφορία της τοπικής ενορίας, δήλωσε η Μιχαηλίνα Σκόρικ – Σκαρίβσκα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ιρπίν και αντιδήμαρχος της Μπούτσα.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας δέχτηκε και τίμησε τον Μητροπολίτη Βεροίας και τη συνοδεία του

Στις 26 Οκτωβρίου 2023 το εσπέρας ο Μακ. Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ παρέθεσε επίσημο δείπνο στο Πατριαρχικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχιερέων που συμμετέχουν στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου του νέου, πολιούχου Βουκουρεστίου.

Αυστραλία: Εορτή Αγ. Δημητρίου στην πανηγυρίζουσα Ενορία Queanbeyan

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, επισκέφθηκε την περιφερειακή πόλη Queanbeyan και προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πανηγυρίζουσα ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Η Ναύπακτος εόρτασε τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο

Με επισημότητα εορτάσθηκε στη Ναύπακτο η μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Συμμετείχαν Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεως και πλήθος προσκυνητών.

Βουκουρέστι: Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του Μυροβλήτη Αγ. Δημητρίου

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το πρωί στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη.