e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Άγκυρα John Bass στο Φανάρι

[ΦΩΤΟ: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο]

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, κ. John Bass, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του στην Τουρκία.

Ο κ. Bass, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη του Προξενείου των ΗΠΑ, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρέσβη των Η.Π.Α. για την καλή συνεργασία τους κατά την θητεία του στην Άγκυρα και του εξέφρασε τις ευχές του για τα νέα του καθήκοντα στο Αφγανιστάν. 

Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου: «Η πορεία του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Αξιολόγηση, προβλήματα, προοπτικές»


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές». Αρχικά έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του θεολογικού διαλόγου από τον Μάιο του 1980 έως και σήμερα επισημαίνοντας ιδιαίτερα, ότι βάση του διαλόγου αυτού ήταν πάντοτε η κοινή παράδοση της Αρχαίας Εκκλησίας.

Περαίνοντας την Εισήγηση αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κοινών Κειμένων μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών και την μελλοντική πορεία του Θεολογικού Διαλόγου σημειώνοντας ότι τα κοινά Θεολογικά Κείμενα, πέραν από την υπάρχουσα προβληματική ως προς την εκκλησιαστική αποδοχή τους, αναγνωρίζεται ότι αποτελούν πραγματική συνεισφορά στην όλη πορεία και στα όσα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και συνέχισε: «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο διάλογος είναι πάντοτε το sine qua non, όχι μόνο γιατί, όπως αναφέρει ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ‘’μέ τον διάλογο αποδεικνύεται ότι οι διαφορές είναι λιγότερες από αυτές που γίνονται όταν δεν διαλεγόμεθα’’ (‘’ότε διίστανται τινές αλλήλων και ου χωρούσι προς λόγους, δοκεί μείζων είναι και η μεταξύ τούτων διαφορά• ότε δ’ εις λόγους συνέλθωσι και εκάτερον μέρος νουνεχώς ακροάσηται τα παρ’ εκατέρου λεγόμενα, ευρίσκεται πολλάκις ολίγη η τούτων διαφορά’’, αλλά κυρίως γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουσα συνείδηση ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, συμμετέχει σε κάθε Θεολογικό Διάλογο προκειμένου να προσφέρει την Αλήθεια, την οποία κατέχει, και όχι για να προσλάβει την Αλήθεια. Μέσω του διαλόγου παρέχεται η ευκαιρία στους ετεροδόξους να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την αυθεντικότητα της πατερικής παράδοσης και την αξία της πατερικής διδασκαλίας, την λειτουργική εμπειρία και την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν έξω από το πλαίσιο του Διαλόγου, αφού αποτελεί το μοναδικό και πρόσφορο μέσο για την επίλυσή τους, γεγονός που αποδεικνύεται από την ίδια την ιστορία της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από αυτόν τον Διάλογο ανέδειξε και προσέφερε αρκετά σημεία από την εκκλησιολογία της Αρχαίας Εκκλησίας, τα οποία έγιναν αποδεκτά από μέρους των Ρωμαιοκα-θολικών. «Δυστυχώς όμως», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «το θετικό αυτό έργο σκιάζεται ή μάλλον εγκλωβίζεται στα ακανθώδη και δισεπίλυτα προβλήματα της εκκλησιαστικής πολιτικής και διπλωματίας, η οποία φαίνεται ότι αποδυναμώνει όλες τις ανωτέρω σταθερές θεολογικές βάσεις αντιμετώπισης των πραγματικών εκκλησιολογικών προβλημάτων, αποπροσανατολίζοντας τον Θεολογικό Διάλογο από την αρχική στοχοθεσία του και δημιουργώντας σύννεφα ή και ‘’παγετώνες’’ στην περαιτέρω πορεία του».

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι θεωρεί «απαραίτητη μία επαναξιολόγηση της πορείας του συγκεκριμένου Θεολογικού Διαλόγου, με ειλικρίνεια και με επιδίωξη την ‘’υπέρ της αληθείας’’ διακονία και όχι την ‘’κατά της αληθείας’’ (Β’ Κορ. 13,8) συνέχιση του παρόντος Διαλόγου. Η εφαρμογή της απόφασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σχετικά με την διαδικασία επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του και της μελλοντικής του πορείας θα ήταν χρήσιμη, ώστε να προληφθούν τα αδιέξοδα και να συνεχίσουμε τον παρόντα Θεολογικό Διάλογο ‘’εν αγάπη και αληθεία’’».

Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΣ



Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του

Ο άνθρωπος όταν αποκόπτεται από το παρελθόν και την ιστορία του, χάνει τον οδηγό στην ζωή του. Το παρελθόν είναι η βάση, στην οποία χτίζεται όλη η ζωή μας. Είναι η γνώση και η εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τις χαρές και τις λύπες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τον πόνο και την αγαλλίαση.
Μέσα στην ιστορική πορεία και στους αγώνες που ο άνθρωπος έδωσε, οι αξίες και τα ιδανικά πάντοτε έδιναν νόημα στον καθημερινό αγώνα του και του γεννούσαν την διάθεση για θυσία -ακόμη και της ζωής του- προς υπεράσπιση αυτών των αξιών και των ιδανικών, ώστε αυτά να παραδοθούν ανόθευτα από γενιά σε γενιά.
Οι αξίες και τα ιδανικά ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν κυματοθραύστης στην ζωή του ανθρώπου, αποκρούοντας κάθε κύμα ορμητικό, που απειλούσε να διαταράξει την ειρήνη του, βάζοντας σε κίνδυνο και την ίδια του την ζωή.
Στην σημερινή εποχή, την εποχή της αμφισβήτησης και της ταραχής,
-σήμερα, που ο άνθρωπος «χτυπιέται» από παντού και ψάχνει απεγνωσμένα ένα στήριγμα, μια ασπίδα προστασίας
-σήμερα, που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τις αξίες και τα ιδανικά του, για να καταφέρει να αντέξει την ανελέητη επίθεση, που στοχεύει στα θεμέλια της ύπαρξής του
-σήμερα που γίνεται συστηματική προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να ξεριζωθεί κάθε ιερό και όσιο από την ζωή του, τολμώντας ακόμη να παραχαράξει και την ιστορία του,
σήμερα, λοιπόν, καλείται ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει, πιθανόν, την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του, να αντέξει και να βγει αλώβητος μέσα από αυτή την φουρτούνα, που έχει βρεθεί, ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπους σωτηρίας.
Σήμερα αν μιλήσεις για ιδανικά και αξίες, ιερά και όσια, αυτομάτως χαρακτηρίζεσαι «εθνικιστής», «φασίστας», «οπισθοδρομικός» και κατηγορείσαι για «φασισμό»! Άρα δεν πρέπει να μιλάς, διότι έτσι το θέλουν κάποιοι άλλοι και όχι εσύ.
Διερωτώμαι, αν είναι φασισμός να πιστεύεις και να μιλάς για αξίες, πώς λέγεται αυτός που, ενώ σε κατηγορεί για φασισμό, σου επιβάλλει με το «έτσι θέλω» την γνώμη του και τα πιστεύω του. Σου επιβάλλει νόμους αντίθετους με τα πιστεύω ενός λαού. Σου επιβάλλει διά νόμου την αμφισβήτηση τής ίδιας της φύσης, απλουστεύοντας ακόμη και τον τρόπο επιλογής του φύλου, με μια απλή δήλωση!! Έτσι απλά!! Έχει διαφορά η ελευθερία έκφρασης μιας γνώμης από την επιβολή της διά της βίας.
Η απομάκρυνση από τον Θεό δημιουργεί μόνο ταραχή και σύγχυση! Δεν γνωρίζουμε τι λέμε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, φθάνοντας και στο σημείο να μην ξέρουμε και τι φύλο είμαστε, περιμένοντας, σύμφωνα με τον νόμο, στα 15 μας έτη να αποφασίσουμε αν είμαστε αγόρι ή κορίτσι!! Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!!!
Πόσο χαμηλά πρέπει να φθάσουμε, άραγε, για να ξυπνήσουμε; Υπάρχει ανθρώπινος νους, που μπορεί να σκέφτεται κατ' αυτόν τον τρόπο; Αν αυτά δεν είναι σημεία των καιρών, ώστε να μας οδηγήσουν σε αληθινή μετάνοια, τι άλλο είναι;
Η αντινομία αν και γίνεται νόμος δεν αλλάζει, αλλά παραμένει αντινομία!
Αδελφοί, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

"ΠΟΝΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ. 12 ποιήματα για τον Μοναχό Μωυσή τον Αγιορείτη" [Η συμμετοχή του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στον Τόμο "Μωυσέως Ωδή"]


Στον μόλις κυκλοφορήσαντα Τιμητικό Τόμο "ΜΩΥΣΕΩΣ ΩΔΗ" (εκδ. Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου - Άγιον Όρος) για τον μακαριστό Αγιορείτη Μωυσή τον Μοναχό (+2014) συμμετέχει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με τον οποίον συνδεόταν δι' αλληλογραφίας ο μακαριστός Γέρων Μωυσής. 

Η συμμετοχή του π. Π. Κ. αφορά σε μια ποιητική ενότητα δώδεκα ποιημάτων (2 δημοσιευμένων και 10 ανέκδοτων), τα οποία, υπό τον γενικό τίτλο "ΠΟΝΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ", επιχειρούν μια διαρκή συν-ομιλία και συν-αντίληψη με τον αλησμόνητο αυτόν Μοναχό του Άθωνα. 



Μεγαλειώδης και συγκινητική η παρουσίαση του τόμου «Μωυσέως Ωδή», αφιερωματικού για τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη

5 Οκτωβρίου 2017[πηγή: pemptousia.gr, romfea.gr και nyxthimeron.com] 








Μια λαμπρή πνευματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Μωυσέως Ωδή» στο θέατρο Παλλάς των Αθηνών την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχη Γέρ. Μωυσής Ξενοφωντινός Φωτογραφίες: briefingnews.gr
Ο τόμος εκδόθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με στόχο να αναδείξει την πνευματική αξία αυτού του προσώπου αλλά και το έργο του, σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πνευματική ενίσχυση.

Ο εκπρόσωπος του Αρχ. Αθηνών, Μητροπολίτης Δωδώνης. Φωτογραφίες: briefingnews.gr
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι: του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Γέροντας Μωυσής Ξενοφωντινός, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους, Γέροντας Νικόδημος και της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσoστόμου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσόστομος.

O Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, εκπρόσωπος της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους.
Οι ομιλητές αφού αναφέρθηκαν στον Γέροντα Μωϋσή και στο πνευματικό άρωμα των κειμένων του, ευχαρίστησαν τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, διότι σε μια δύσκολη εποχή πάντα αναδεικνύει τα έργα των πνευματικών ανθρώπων του τόπου και του Αγίου Όρους προς ενίσχυση του κόσμου και διατήρηση των έργων.

Ο Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσοστόμος. Φωτογραφίες: briefingnews.gr
«Ύμνοις τιμήσωμεν τω Μωυσή»
Αποδόθηκαν ύμνοι από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία την οποία διηύθυνε ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Ο καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Τον τόμο παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδοτικής αυτής προσπάθειας που πραγματοποίησε η Μονή Βατοπαιδίου ενώ αναφέρθηκε στην μορφή του Μακαριστού Γέροντα Μωυσή.

Ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, μίλησε για τον Γέροντα Μωυσή ως αγιορείτη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
«Αθωνικό Ψαλτήρι»
Ποιήματα και μελοποιημένα τραγούδια από στίχους του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου διάβασε ο Κώστας Καστανάς ενώ μελοποιημένα ποιήματα του Γέροντα τραγούδησε ο Χρίστος Τσιαμούλης.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χρίστος Τσιαμούλης και η Καίτη Κουλλιά.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος.