e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Κυριακή Απόκρεω 2024 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής των Απόκρεω, 10η Μαρτίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος και ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα, ψαλλόντων δε των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Ιωάννη Καραβάνη και Σπυρίδωνος Δρογγίτη.

«Προς Εκκλησιασμόν» με τον Γέροντα Αντίπα Αγιορείτη [video]

Η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού συνεχίζει την παραγωγή της διαδικτυακής εκπομπής «Προς Εκκλησιασμόν», την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κυριακή της Απόκρεω στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή της Απόκρεω, 10 Μαρτίου 2024, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας Βοσπόρου.

Ο καθηγητής Μαν. Βαρβούνης τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου

Στον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησε τον Καθηγητή κ. Μανόλη Γερ. Βαρβούνη, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την ανώτατη διάκριση της Μητροπόλεως, τον χρυσό σταυρό του αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.

Διάφορα Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων (10.3.2024)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, εχοροστάτησε εις τόν Καθεδρικόν Ναόν της Παναγίας της Ελεούσης Πριγκήπου, κατά τε τας δύο Κυριακάς του Τριωδίου, την του Ασώτου, 3ης Μαρτίου, και της σημερινής, Κυριακής της Απόκρεω, 10ης ιδίου, καθώς και κατά τον Εσπερινόν και την Θείαν Λειτουργίαν του Σαββάτου των ψυχών, 8ης και 9ης Μαρτίου, τελέσας και το προβλεπόμενον κατά τας ημέρας αυτάς μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνος κεκοιμημένων προπατόρων ημών εν τη πίστει.

Φανάρι: Κυριακή Απόκρεω 2024, με Χοροστασία Μητροπολίτου Φλωρίνης [photos-video]

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω, 10 Μαρτίου 2024, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας  κ. Ειρηναίος.

Επέτειος 220 ετών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης

Στις 9 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση, για την επέτειο των 220 ετών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

Ελευθερώτρια Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία Κυριακής Απόκρεω - 6μηνο Μνημόσυνο π. Αλεξίου Ξένου


Σήμερα το πρωί, Κυριακή της Απόκρεω, 10 Μαρτίου 2024, στην Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας Λαγοπόδου Ζακύνθου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, κατά την οποία έγινε και το 6μηνο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Ξένου, διατελέσαντος -επί δεκαετίες- Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και -εν τω τέλει- Εφημερίου της Μονής Ελευθερωτρίας.
[Φωτό: Ιωάννα Γκλαβά]
 

Αυστραλίας Μακάριος: «Τα πάντα οφείλουμε στη Μητέρα Εκκλησία και στον Πατριάρχη μας»

Με αισθήματα πνευματικής χαράς, βαθιάς ευγνωμοσύνης προς τη Μητέρα Εκκλησία και δοξολογίας προς τον Τριαδικό Θεό, εορτάστηκαν την Κυριακή της Απόκρεω, 10 Μαρτίου, δύο ιστορικά γεγονότα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: η συμπλήρωση 100 χρόνων από της ιδρύσεώς της (έκδοση ιδρυτικού Τόμου στις 7 Μαρτίου 1924) και οι πρόσφατες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί της εγκρίσεως, επί των αρχών, του νέου Συντάγματός της.

Οι μεν στη Βασιλεία του Θεού, οι δε στο πυρ το αιώνιον

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή της Απόκρεω, 10/3/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Κεντρικό θέμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, έτσι όπως μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, είναι η έλευση του Υιού του Θεού και η απόδοση δικαιοσύνης από εκείνον, κατά την ημέρα της Τελικής Κρίσης.

Ο καλός χριστιανός και ο ελάχιστος αδελφός

Στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Απόκρεω, ο ίδιος ο Κύριος αναφέρει τι θα ζητήσει κατά την Κρίση στην Δευτέρα Παρουσία Του.  Ο Κύριος ταυτίζει τον εαυτό Του με τούς θεωρούμενους ως ελαχίστους, ώστε στο πρόσωπο αυτών να βλέπουμε τον Ίδιο τον Χριστό. 

«Ὅταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ»

«Ὅταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων» (Ματθ.  25, 31-33)

Η Δευτέρα Παρουσία

π. Δημητρίου Μπόκου

Η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού θα είναι το συγκλονιστικό επιστέγασμα της ιστορίας του κόσμου, η τελική αποκατάσταση της όλης δημιουργίας του Θεού, η οποία μέχρι τη στιγμή εκείνη θα συστενάζει και θα συνωδίνει με τον εκπεσόντα στην αμαρτία άνθρωπο. Τα πρωτόγνωρα γεγονότα θα συγκλονίσουν τη σύμπασα κτίση, φυσική και πνευματική, ανθρώπους και αγγέλους. Ακόμα «και αι δυνάμεις των ουρανών (οι αγγελικές τάξεις) σαλευθήσονται». Τα γεγονότα αυτά θα είναι η ανάσταση των νεκρών, η ανακαίνιση του σύμπαντος, η θριαμβευτική παρουσία του Χριστού και η τελική κρίση των ανθρώπων (Κυριακή της Απόκρεω).

Λόγος στην Κυριακή της Τελικής Κρίσης

Του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Ἡ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπή ἀποτελεῖ σήμαντρο ἀφύπνισης καὶ ἀπευθύνεται πρὸς ὅλους ἀνεξαιρέτως. Τὸ μήνυμά της μάλιστα εἶναι διπλό: Σήμερα, καταρχάς, μαθαίνουμε πὼς θὰ ἔρθει ἡ στιγμή, κατὰ τὴν ὁποία θὰ σταθοῦμε πρόσωπο πρὸς πρόσωπο ἀπέναντι στὸν ζωντανὸ Θεό. Ἴσως πολλοὶ νὰ φέρνουν στὸ νοῦ  τοὺς ἕνα σκηνικὸ δικαστηρίου, ὅπου θὰ κριθοῦμε γιὰ τὶς ἁμαρτίες μας. Κάτι τέτοιο ὅμως δὲν θὰ συμβεῖ. Ὅπως διαβεβαιώνουν οἱ Ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας μας, δὲν κινδυνεύουμε ἀπὸ τὴν καταδίκη του Θεοῦ, ἀλλὰ ἀπὸ τὴ σύγκριση τῆς ὕπαρξής μας μὲ τὴ δική Του εἰκόνα. Ὅπως διαβάζουμε στὰ συναξάρια, ὅσο οἱ ἅγιοι πλησιάζουν τὸν Θεό, τόσο ἀποκαλύπτεται σὲ αὐτοὺς ἡ συναίσθηση τῆς ἁμαρτίας τους καὶ τόσο ὁδηγοῦνται στὴ συντριβὴ καὶ τὴ μετάνοια. Ἔτσι καὶ ὅλοι οἱ ἄνθρωποι, ὅταν σταθοῦν μπροστὰ στὴν ἀπόλυτη ὀμορφιὰ τοῦ προσώπου τοῦ Θεοῦ, θὰ ἀνακαλύψουν πόσο διέστρεψαν τὴν εἰκόνα Του μέσα τους. Ὅταν ἀντικρίσουν Ἐκεῖνον ποὺ τοὺς ἀγάπησε τόσο πολὺ καὶ συνειδητοποιήσουν πόσο λίγη ἀγάπη Τοῦ ἐπέστρεψαν, θὰ αἰσθανθοῦν πολὺ βαθύτερο πόνο καὶ ἀπὸ τὴν χειρότερη θεϊκὴ καταδίκη.

Το ύψιστο κριτήριο της Μεγάλης Κρίσεως. Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή των Απόκρεω

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στο πιο φοβερό γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, στη μέλλουσα Κρίση, ως απαραίτητος προβληματισμός των πιστών αυτή την αγωνιστική περίοδο. Με την ανάμνηση της Μεγάλης Κρίσεως, με την ανάγνωση της σχετικής ευαγγελικής περικοπής, και με τη σχετική υμνολογία της ημέρας, μπορούμε να συναισθανθούμε τη μεγάλη ευθύνη μας απέναντι στον ευαγγελικό νόμο, του οποίου η τήρηση είναι προϋπόθεση για την προσωπική μας κρίση. Να συνειδητοποιήσουμε πως η επί γης ζωή μας δε θα μείνει άκριτη, αλλά θα δώσουμε λόγο για ό, τι κάναμε και για ό, τι δεν κάναμε με τη βιωτή μας, αφού θα αποδώσουμε «περί αυτού λόγον εν ημέρα κρίσεως» (Ματθ. 12,36) μας διαβεβαίωσε ο Κύριος. Τότε «εκπορεύσονται οι τα αγαθά ποιήσαντες εις ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις ανάστασιν κρίσεως» (Ιωάν. 5,29).   

Το "μυστήριο του αδελφού"