e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός για το πανηγύρι της Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου


Εσπέρας Σαββάτου, 7ης Ιουλίου 2018, στον περιώνυμο Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, στην κωμόπολη του Μαχαιράδου Ζακύνθου, για τον Αναστάσιμο Εσπερινό της θερινής πανηγύρεως των Αγίων. 
     Καθώς υπάρχει παλαιότατη συνήθεια, κατά το δεύτερο σαββατοκύριακο κάθε Ιουλίου μηνός, πραγματοποιείται το πάνδημο πανηγύρι της Αγίας, εκ μεταφοράς από τις 3 Μαΐου. Έτσι κι απόψε, έγινε με κάθε επισημότητα ο Εσπερινός, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο. Συμμετείχαν πάμπολλοι προσκυνητές από ολόκληρη τη Ζάκυνθο. 
     Νωρίτερα, το πανηγύρι ξεκίνησαν τα μουσικά ακούσματα από το παραδοσιακό "ταμπουρλανιάκαρο". Απόψε τα χαράματα θα γίνει ο Όρθρος και ακολούθως, η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Μαύρας στο χωριό, ενώ θα καούν πολλά και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα. Αύριο το πρωί θα γίνει η Θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Μπράτης]




































Η θεία παγγνωσία είναι για εμάς λόγος χαράς κι ελπίδας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Στ΄ Ματθαίου 
8 Ιουλίου 2018
(Ματθ. θ΄ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Οι ασεβείς Γραμματείς και Φαρισαίοι, τις περισσότερες φορές δεν τολμούσαν να μιλήσουν φανερά και απροκάλυπτα εναντίον του Κυρίου. Ως μοχθηροί και μνησίκακοι άνθρωποι, κρατούσαν ερμητικά κλεισμένα μέσα στις καρδιές τους τα βδελυρά πάθη τους και τα εκδήλωναν μόνον όταν έκριναν την ώρα κατάλληλη. Κι επιπλέον, είχαν την ανοησία να πιστεύουν ότι ο Κύριος, ο «ετάζων καρδίας και νεφρούς», δεν γνώριζε τις νοσηρές σκέψεις και τις ιδέες, τις οποίες έκρυβαν μέσα στην ψυχή τους. Όμως, τα θεϊκά μάτια του Κυρίου, εισχώρησαν τόσο βαθιά μέσα τους, που ντροπιάστηκαν όταν τους ρώτησε: «Γιατί έχετε πονηρές σκέψεις στο νου και την καρδιά σας»; 

Ο Θεός γνωρίζει πάντα τα γενόμενα, τόσο στον υλικό, όσο και στον πνευματικό κόσμο. Διότι και οι δύο κόσμοι είναι αποτέλεσμα και απόρροια της θείας δημιουργικής δύναμης και θέλησής Του. Επιβλέπει την γη και «ποιεί αυτήν τρέμειν», αλλά εισχωρεί και στον ίδιο τον Άδη. Γνωρίζει όλα τα γεγονότα συγχρόνως και όχι διαδοχικά, όπως συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους. Τα πάντα ενώπιόν Του είναι ένα διαρκές παρόν: παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα. Γνωρίζει με απόλυτο και ακριβή τρόπο τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις πράξεις μας. Ουδείς άνομος μπορεί να του ξεφύγει ή να στηριχθεί σε γήινη βοήθεια για να γλιτώσει από την δικαιοσύνη Του. Όσα για το ανθρώπινο μυαλό θεωρούνται ανεξιχνίαστα, γι’ Αυτόν δεν είναι μυστικά. Έχει την τέλεια και απόλυτη γνώση του εαυτού Του, όπως μας δείχνει η κοινωνία των προσώπων  της Αγίας Τριάδος και η μεταξύ Τους σχέση.

Η θεία παγγνωσία είναι για εμάς λόγος χαράς κι ελπίδας. Γνωρίζουμε ότι θα είναι πάντα δίπλα μας ως στοργικός Πατέρας, όπως ήταν δίπλα στον παραλυτικό της σημερινής περικοπής. Ο Κύριος, όχι μόνο θεράπευσε θαυματουργικά τον άνθρωπο αυτόν, επιβραβεύοντας την πίστη του, αλλά, αποστομώνοντας τους ασεβείς Φαρισαίους, τον διέταξε να σηκώσει το κρεβάτι του πόνου και να πάει στο σπίτι του, απόλυτα εύρωστος και δυνατός!

Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, ο οποίος πίνει καθημερινά το πικρό ποτήρι της θλίψης και του πόνου, καλό θα ήταν να αναζητήσει, με πίστη κι ελπίδα, το φιλεύσπλαχνο χέρι του Θεού. Παράλληλα, όμως, και  ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθεί, ενεργά, δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο αφήνοντας στην άκρη τον ατομισμό του και τις «προφάσεις εν αμαρτίαις», οι οποίες οδηγούν στον όλεθρο. Γένοιτο!
              

Σήμερα στο Bari: Προσευχή των Χριστιανών, Δύσης και Ανατολής, υπέρ της Μέσης Ανατολής [video]







Με την έλευση του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, άρχισε, στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, η ημέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή.

Ο Πάπας Φραγκίκος επέλεξε το Μπάρι διότι στην Ιταλία θεωρείται πύλη της Ανατολής, με πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο. Και για τον λόγο αυτό, οι θρησκευτικοί ηγέτες ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους προσευχόμενοι στην εκκλησία όπου βρίσκονται τα λείψανα του αγίου. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί, που έχουν σπεύσει από νωρίς στους δρόμους, επευφημούν τις κορυφαίες θρησκευτικές μορφές του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι προσευχές γίνονται στα ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, αρμένικα και στην ασσυριακή γλώσσα.

Κύρια βάση και ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής, είναι ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με τον διάλογο και όχι με την βία, ιδίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μητέρα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών. Ο Πάπας Φραγκίσκος και οι εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας (στο Μπάρι είναι παρόντες και ο Πάπας και Πατριάρχης των κοπτών Θεόδωρος Β΄, όπως και ο μητροπολίτης Ιλαρίων από το Πατριαρχείο της Μόσχας) θα προσπαθήσουν, ακριβώς, να βρουν νέους αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής χρήσιμων ιδεών και σκέψεων, για την ουσιαστική στήριξη της ειρήνης.