e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Αποβραδίς της γιορτής θα τιμηθεί η Υπαπαντή του Κυρίου στη Φανερωμένη Βανάτου (1.2.2024, 4.30 μ.μ.)

Την παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί Βραδινή Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμώντας το μέγα αυτό δεσποτικο-θεομητορικό Γεγονός, αρχής γενομένης στις 4.30 το εσπέρας, με τον Εσπερινό, τον Όρθρο και ακολούθως την Θεία Λειτουργία. Η βραδιά θα κλείσει με Αγιασμό για την είσοδο σε νέο μήνα

Το ιερό και η αρχή


Πώς μπορούμε σε έναν καιρό, στον οποίο η λέξη «ιεράρχης», άμεσα συνδεδεμένη με τις έννοιες «αρχή» και «ιερό», προκαλεί δυσφορία στους πολλούς, να εξακολουθούμε να μιλούμε για τους Τρεις Ιεράρχες, τους τρεις μεγάλους φωστήρες της τρισηλίου θεότητος, τους τρεις μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της οικουμένης, του κόσμου όλου;

Επίσκεψη της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Δεκαπενταμελής όμιλος Καθηγητών και μαθητών από την Αθωνιάδα Σχολή υπό την ηγεσία των Πατέρων Γεωργίου Βατοπαιδινού και Αρτεμίου από το Κελλί του Αγ. Νικολάου στις Καρυές επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στην Πόλη.

Ένας Θεός, ένας λαός, ένας Φύρερ. Πώς και γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιγράφει τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους

Του Σεργκέι Τσάπνιν

Πριν από λίγα χρόνια ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την πολιτική καταστολή στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά σήμερα αποτελεί ήδη μια κατάσταση: οι ιερείς που δηλώνουν την αντιπολεμική τους στάση τίθενται σε αργία ή ακόμη καθαιρούνται. Ο Σεργκέι Τσάπνιν, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ορθόδοξων Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρνταμ, εξηγεί: Στη σοβιετική εποχή, τα μέσα της εκκλησίας για την καταπολέμηση της διαφωνίας ήταν πολύ ηπιότερα και η θέση των αντιφρονούντων της εκκλησίας έβρισκε υποστήριξη ακόμη και στο σώμα των επισκόπων. Κατά τη γνώμη του, μετά την κατάρρευση του συστήματος Πούτιν, η Εκκλησία στη Ρωσία είναι πιθανό να μετατραπεί σε μια ομοσπονδία ορθόδοξων κοινοτήτων χωρίς σαφή κάθετη δομή.

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Christ the Influencer

Στην ερώτηση ενός μέλους της νεολαίας του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, αν ο Χριστός εθεωρείτο ο κατ᾽ εξοχήν influencer της εποχής Του, απάντησα καταφατικά, δίδοντας μια άλλη διάσταση του σύγχρονου αυτού όρου, εξιδανικεύοντάς τον στο χώρο της πνευματικότητας, με «επένδυση» σωτηριολογική.

Περί ομοερωτικών "εικόνων"

ὑπό 

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 

“Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς, οὐ γάρ οἴδασιν τί ποιοῦσι” (Λουκ. 23, 34)

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Εκατοντάδες μαθητές του Βανάτου τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες, Προστάτες της Παιδείας [50 photos]


Ο Ναός και το πλάτωμα της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου πλημμύρισαν σήμερα, 30ή Ιανουαρίου 2024, από παιδικές φυσιογνωμίες - μαθητικές παρουσίες, εξαιτίας του εκκλησιασμού των παιδιών της περιοχής μας, επί τη σεπτή μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, των θεοφόρων Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων.

30 Γενάρη η Ζάκυνθος μνημονεύει πώς ο Άγιος Γεώργιος απάλλαξε το νησί από την Πανούκλα (1688)


Ο Άι-Γιώργης του Γενάρη

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ
[Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, 26.1.2015]

Στις 30 Ιανουαρίου η Ζάκυνθος είχε μια δική της, καθαρά τοπική γιορτή. Μες στο καταχείμωνο θυμόταν ξανά έναν καθαρά ανοιξιάτικο Άγιο, που ο λαός μας έχει συνδέσει την μνήμη του και τον πανηγυρισμό του με τις μέρες της Λαμπρής και λατρευτικά τον τιμούσε, με ευχαριστήριες ακολουθίες και τελετές. Πρόκειται για μια ακόμα ημέρα, αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, η οποία αφορούσε μονάχα στο νησί, μια και στην ημερομηνία αυτή είχε συμβεί  ένα θαύμα του γι’ αυτό.

Φανάρι: Ομιλία Μητροπολίτου Σελευκείας για τους Τρεις Ιεράρχες 2024

Βαρθολομαίος προς Νέους: “Αντισταθείτε στην αντικειμενοποιημένη ζωή και στην εργαλειοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου”

Ομιλία στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους τρεις Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Εκκλησίας και στην προσφορά τους, επισημαίνοντας ότι ”η ζωή και το θεολογικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών είναι αξιοθαύμαστα και υπερβαίνουν το ανθρώπινο μέτρο. Τους θαυμάζουμε για την ολική αφιέρωσή τους στον Χριστό και στη διακονία της Αγίας Εκκλησίας Του, για τη θύραθεν και τη θεολογική παιδεία τους, για τον ανένδοτο αγώνα τους κατά των αιρέσεων, για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό, για τη συμβολή τους στην καθοριστική για την ιστορία του πνεύματος σύζευξη Ελληνισμού και Χριστιανισμού, για τη φιλανθρωπία και την κοινωνική δράση τους, για το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τη νεότητα, την αληθή πρόοδο και την προκοπή της”.

Φανάρι: Πατριαρχική και Συνοδική Χοροστασία για τους Τρεις Ιεράρχες [video]

Για την κοσμαγάπητη εορτή των Τριών Ιεραρχών, εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, τελέσθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, σήμερα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, η Θεία Λειτουργία, εν Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία. 
     Στο τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο για τους αοιδίμους Διδασκάλους και κπαιδευτικούς του Γένους των Ρωμηών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Τρεις Ιεράρχες: Οι Μεγάλοι της Εκκλησίας και της Ιστορίας


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η ελληνική παιδεία και ο πολιτισμός έχουν τη δική τους εορτή. Στις 30 Ιανουαρίου εορτάζουν μαζί με την Εκκλησία μας τη μνήμη τριών ξεχωριστών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ιστορίας, των ισάριθμων Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Τιμώντας εκείνους, τιμούμε μαζί όλα τα ευγενή ανθρώπινα επιτεύγματα και τον πολιτισμό, διότι αυτοί τα βίωσαν και τα καλλιέργησαν στο έπακρο και γι’ αυτό δικαίως καθιερώθηκαν προστάτες τους.  

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

O Oικουμενικός Πατριάρχης στον ΡΚαθολικό Ναό Santa Maria όπου συνέβη η αιματηρή ένοπλη επίθεση


Σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στον Βαθυρρύακα (Büyükdere) του Βοσπόρου και προσκύνησε στη ΡΚαθολική Εκκλησία της Παναγίας, όπου χθες το πρωί, την ώρα της λειτουργίας, έγινε εισβολή δύο τρομοκρατών, οι οποίοι δολοφόνησαν έναν μεσήλικα. 

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον ΡΚαθολικό Ναό


Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης, την Κυριακή, κατά της καθολικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι πρόκειται για ξένους υπηκόους, ένας από το Τατζικιστάν και ένας από τη Ρωσία, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Φανάρι: Πατριαρχικός Εσπερινός για τους Τρεις Ιεράρχες [video]


Ἐπί τῇ Ἑορτῇ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, τῇ καί Ἑορτῇ τῶν Γραμμάτων καί τῆς Παιδείας, ετελέσθη ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν Δευτέραν, 29ην Ἰανουαρίου, καί ὥραν 4.30 μ. μ., ὁ Μέγας Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς, χοροστατοῦντος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Μια πλειάδα Νεομαρτύρων είχε εξισλαμισθεί με το ζόρι και κατόπιν επιστρέφοντες στην πίστη του Χριστού, υπέστησαν το μαρτύριο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης. 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Κυριακή Ζακχαίου 2024 στην Παναγούλα Βανάτου


Κυριακή του Ζακχαίου, 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, για την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα, ψαλλόντων δε των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Στο τέλος ευλογήθηκε μια Φανουρόπιτα. 

3μερο αφιερωμένο στους νέους της Μελβούρνης

Με μεγάλη επιτυχία και απρόσμενη συμμετοχή νέων ολοκληρώθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ με την προσφυή ονομασία «Φιλότιμο», το οποίο ήταν αφιερωμένο στους νέους της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μελβούρνης.

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά ΚΠόλεως

28.1.2024. Το Βατοπαιδινό Μετοχι του Αγίου Ανδρέα Γαλατά, στην Πόλη, επισκέφθηκε η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή με επικεφαλής τον π. Γεώργιο Βατοπαιδινό, και τον π. Αρτέμιο, μετά καθηγητών και μαθητών, οι οποίοι και εκκλησιάστηκαν.

16 χρόνια μετά τον Αρχιεπίσκοπο Χριστοδούλου, στον Ναό Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Δεκαέξι χρόνια τέτοιες μέρες στην αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως τελείται μνημόσυνο του αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Τα πλείστα εξ αυτών, ιερούργησε ο εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του στην μητρόπολη Δημητριάδος, μητροπολίτης από Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων, Βρεσθένης Θεόκλητος.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στον Ναό Αγ. Παντελεήμονος Κουσκουντζουκίου

Την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου (ΙΕ’ Λουκά) 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ευγένιος Καρατζάς, με τον Ιερολ. Διάκονο κ. Αστέριο Μπαρντακτσή, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στα παράλια του Βοσπόρου, στο γραφικό Χρυσοκέραμο (Kuzguncuk), το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή και ζούσαν για πάρα πολλά χρόνια αρμονικά Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι και Αρμένιοι κι αυτό μαρτυρείται από τους χώρους λατρείας που υπάρχουν στην περιοχή.

Έναρξη εκδηλώσεων για τα 200χρονα των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνης

Με πάνδημη συμμετοχή, παρά την έντονη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, 28ης Ιανουαρίου 2024, η λιτανευτική μετακομιδή της πρώτης Ιεράς Εικόνος των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εκ Μελάμπων καταγομένων και εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης.

Ο Βικάριος του Πατριαρχείου Αντιοχείας λειτουργός στον Καθεδρικό Στοκχόλμης - The Vicar of the Patriarchate of Antioch celebrant at the Stockholm Cathedral

Το πρωΐ της Κυριακής, 28ης Ιανουαρίου 2024, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, κατόπιν προσκλήσεως και χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, συλλειτούργησε με τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αντώνιος Elbitar, Βικάριος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Σουηδία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε συμπαράσταση για την επίθεση στον Ναό Santa Maria Büyükdere

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ένοπλη δολοφονική επίθεση που συνέβη κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στον ΡΚαθολικό Ναό της Santa Maria Βαθυρρύακος (Büyükdere), επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Θεοφιλ. Επίσκοπο των εν τη Πόλει ΡΚαθολικών κ. Massimiliano Palinuro, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και της Μητρός Εκκλησίας προς την οικογένεια του θύματος και συνολικά προς την ΡΚαθολική Κοινότητα. 

Κυριακή Ζακχαίου στο Φανάρι. Χοροστασία Μητροπολίτη Ταμασού [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 (του Ζακχαίου), συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου.
Photos: Yani Kayakoparan

Κυριακή Ζακχαίου 2024 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή του Ζακχαίου, 28 Ιανουαρίου 2024, στο ναΰδριο της Σχολής ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Αυτογνωσία και μετάνοια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 28/01/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Ο άγιος της μετάνοιας και των δακρύων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Συρία υπήρξε η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Άλλωστε εκεί καθιερώθηκε και η ονομασία των Χριστιανών, από το όνομα του Χριστού (Πραξ. 11,25). Μυριάδες άνδρες και γυναίκες άγιοι Σύριοι λαμπρύνουν την αγία μας Εκκλησία. Ένας από αυτούς είναι και ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, ο οποίος διακρίθηκε για την ασκητική του βιωτή και τους αγώνες του για την Ορθοδοξία. Συγκαταλέγεται δε στους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. 

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος: Ένας μεγάλος ασκητής και δάσκαλος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού     

Η ασκητική γραμματεία κατέχει μια πολύ σπουδαία θέση στη διδασκαλία και στη ζωή της Εκκλησίας μας. Πρόκειται για σπουδαιότατα κείμενα αγίων ασκητών, προϊόντα βαθύτατου πνευματικού στοχασμού και σοφίας. Περιέχουν την εμπειρία των αγίων γερόντων, οι οποίοι βίωσαν την ευλογημένη πορεία της ασκήσεως και των αρετών και την κατέγραψαν, για να είναι εσαεί στους πιστούς πολύτιμο βοήθημα μεθόδων άσκησης και πνευματικής προκοπής.

Η Εκκλησία ως μόδα | "Ουκ ηδύνατο από του όχλου"


“καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τὸν ᾿Ιησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν” (Λουκ. 19,2)
“Αὐτὸς προσπαθοῦσε νὰ δεῖ ποιὸς εἶναι ὁ ᾿Ιησοῦς· δὲν μποροῦσε ὅμως ἐξαιτίας τοῦ πλήθους καὶ γιατὶ ἦταν μικρόσωμος".

Το βλέμμα του Χριστού

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ Χριστὸς περιόδευε στὴν Ἱεριχώ. Ὁ Ζακχαῖος, ἀρχιτελώνης τῆς πόλης, ἔχοντας συσσωρεύσει πολὺ πλοῦτο ἀπὸ ἀδικία, αἰσθάνθηκε τὴν ἀνάγκη νὰ δεῖ τὸν Χριστό. Γιὰ τὸν σκοπὸ αὐτό, ἐπειδὴ ἦταν κοντός, ἀνέβηκε σὲ μιὰ συκομουριά, δέντρο συνηθισμένο στὰ μέρη ἐκεῖνα. Ὁ Χριστὸς σταμάτησε μπροστά του, ἔριξε τὸ βλέμμα του πάνω του καὶ τοῦ εἶπε: «Ζακχαῖε, κατέβα γρήγορα, γιατὶ σκοπεύω σήμερα νὰ φιλοξενηθῶ στὸ σπίτι σου» (Κυριακὴ ΙΕ΄ Λουκᾶ). 

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο [χρονικό - photos]

Επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2024, από το Παραθρόνιο, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σηλυβρίας


H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Ιανουαρίου, επισκέφθηκε κατ’ οίκον τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, με την ευκαιρία των προσφάτων ονομαστηρίων του, και του ευχήθηκε έτη πολλά και απρόσκοπτη συνέχιση της καρποφόρου διακονίας του.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στον ασθενούντα Μητροπολίτη Μύρων


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, ο οποίος νοσηλεύεται με γρίπη σε κλινική της Πόλεως.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε προς τον Σεβασμιώτατο την συμπάθειά και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Φανάρι: Πατριαρχική Χοροστασία για την Ανακομιδή του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου [video]


Πρωί Σαββάτου, 27ης Ιανουαρίου 2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι γίνεται Ευχαριστιακή Σύναξη για την Ανακομιδή των Λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ από του Παραθρονίου, ενώ στον Θρόνο -κατά το έθος- έχει τεθεί η Εικόνα του τιμωμένου Αγίου. Επίσης, στον σολέα έχουν τεθεί σε προσκύνηση τα Λείψανα του Αγίου, μετακομισθέντα στην Πόλη από την Ρώμη, το 2004.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το τελευταίο βιβλίο του μακαριστού Περγάμου Ιωάννη


Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο, με τίτλο: «Υπενθυμίζοντας το μέλλον: Προς μια Εσχατολογική Οντολογία» του αείμνηστου Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Περγάμου Ιωάννη (1931-2023).

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Φανάρι: Πατριαρχική Χοροστασία Εσπερίων Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου [video]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2024, από το Παραθρόνιο του Πατριαρχικού Ναού, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά παλαιά παράδοση, στον Πατριαρχικό Θρόνο τοποθετήθηκε, η εικόνα του Αγίου και η Πατριαρχική ράβδος, ενώ τα Ιερά Λείψανά του, που επεστράφησαν πριν λίγα χρόνια από την Ρώμη, εκτέθηκαν στον σολέα προς προσκύνηση από τους πιστούς. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Άγιος Κλήμης ο Αθηναίος, ο εν τω όρει Σαγματά ασκήσας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις κοιτίδες του μοναχισμού. Τα όρη και τα βουνά της πατρίδος μας είναι κατάσπαρτα από παλαιές και νέες σκήτες και Ιερές Μονές, τις οποίες έκτισαν άγιοι ασκητές. Ένα αγιασμένο τέτοιο βουνό είναι και το Όρος Σαγματά της Βοιωτίας. Εκεί ασκήτεψε και αγίασε ο άγιος Κλήμης ο Αθηναίος, μια αγιασμένη και χαρισματική μορφή των μέσων χρόνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την Ημέρα της Αυστραλίας [gr-en]

 Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
   για την Ημέρα της Αυστραλίας

Το 2024, ως έτος - ορόσημο για την τοπική μας Εκκλησία, εφόσον επισφραγίζεται ο πρώτος αιώνας μαρτυρίας της, μάς επιφυλάσσει πολλές ευκαιρίες αναδρομής στο παρελθόν, ανασκόπησης και γόνιμου αναστοχασμού. Από αυτή την ανασκόπηση της ιστορίας μας, έχουμε πολλά να διδαχθούμε.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του Γρηγορίου Ζ΄

Επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Γρηγόριο,  μετέβη την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή,  και έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του προκατόχου του Γρηγορίου Ζ’ (1923-1924), ο οποίος είχε δώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Πολωνίας, και είχε ιδρύσει την Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων, καθώς και την Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, οι οποίες εφέτος εορτάζουν την εκατονταετηρίδα τους. 

Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα εψηφισμένου Μητροπολίτου Μεξικού [video-photos]


Ενώπιον της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, ο Θεοφιλ. εψηφισμένος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος για την τέλεση του μικρού Μηνύματος.  

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΗ. Στίχοι π. Π. Κ. κατά την κηδεία του ποιητή Διονύση Φλεμοτόμου (+24.1.24)

[Σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2024, στον Ναό του Αγίου Νικολάου των Σχίνων, στο χωριό Φιολίτης Ζακύνθου, το νησί κήδεψε έναν από τους ποιητές του, τον Διονύση Φλεμοτόμο, ο οποίος έφυγε προς την Αιωνιότητα, χθες. Κατά την διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, δίκην επικηδείου, απάγγειλε ένα σημερινό ποίημα του ίδιου, επειδή θεώρησε ότι ο μεταστάς Ποιητής θα ήταν ευχαριστημένος ν' ακούσει ποίημα, γραμμένο για το φευγιό του από τη ζωή. Το απαγγελθέν ποίημα του π. Π. Κ. έχει ως ακολούθως:]

Φανάρι: Εορτή Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου ΚΠόλεως [video-photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στη Θεία Λειτουργία, για την εορτή του Αγίου Γρηγορίου, του Θεολόγου, την οποία τέλεσε ο εορτάζων Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος.

π. Παν. Καποδίστρια: Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ "ΤΡΙΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ". Γενική θεώρηση της ποιητικής φυσιογνωμίας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου


Το μικρό αυτό μελέτημα αποτελεί ομιλία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, κατά τον επίσημο εορτασμό που οργάνωσαν οι Θεολόγοι της Ζακύνθου στο Εκκλησιαστικό Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, για τους Τρεις Ιεράρχες, στις 30 Ιανουαρίου 1994. Ακολούθως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 37 (Απρίλιος-Ιούνιος 1994) 168-172.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Ο ουρανομύστης Πατέρας της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι Καππαδόκες Πατέρες έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην ανάπτυξη της Θεολογίας κατά τον 4ο μ. Χ. αιώνα στην Εκκλησία. Είναι στην ουσία οι θεμελιωτές του ορθόδοξου δόγματος και της αποκρυστάλλωσης της αυθεντικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ο αποκαλούμενος και Θεολόγος.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μουσική εκδήλωση της Μητροπόλεως Δέρκων

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Δέρκων, το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Προσκύνημα στην Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου του Κυπρίου


Αναθυμάται και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Καθώς σήμερα η Εκκλησία μας τιμά και γεραίρει τη μνήμη του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, του Κυπρίου, ανοίγουμε κι εμείς το φωτο-άλμπουμ των αναμνήσεων και μεταφερόμαστε νοερά για ένα προσκύνημα ξανά, στην Κύπρο μας.

Ἅγιος Νεόφυτος, ὁ ἔγκλειστος τῆς Κύπρου ἡσυχαστής


π. Ἀντωνίου ΧαραλάμπουςΘεολόγου

Ὁ ἅγιος Νεόφυτος ὁ Ἔγκλειστος, τό «βλάστημα τῆς μοσκοβολημένης Κύπρου»[2], ἀποτελεῖ καύχημα καί κλέος τῆς τοπικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας. Μέγας ἀσκητής, αὐστηρός νηστευτής, σπηλαιώτης καί ἔγκλειστος -κατά μίμηση τῶν στυλιτῶν ἁγίων- καί τήν ἴδια στιγμή ἡγούμενος μοναστηριοῦ καί πολυγραφότατος συγγραφέας, συγκέντρωνε στό πρόσωπό του αὐτά τά τόσο διαφορετικά χαρίσματα[3], συνδυάζοντας θαυμαστά τήν κοινωνικότητα πρός τούς συνανθρώπους του μέ τήν ἡσυχία. Στήν ἀναζήτηση «τῆς θεογνώστου ἡσυχίας»[4] ὁ ἅγιος Νεόφυτος ἀνάλωσε ὅλες του τίς δυνάμεις ἀπό τήν ἀρχή σχεδόν τῆς μοναχικῆς του ζωῆς καί πρός αὐτήν ἀπέβλεπε, ὅταν ἐπέλεγε τόν τραχύ δρόμο τοῦ ἐγκλεισμοῦ στήν ἔρημη ἐκείνη σπηλιά τῆς Πάφου. Ἡ ἐκλογή τῆς «ἐγκλειστικῆς καί ἠσυχίου ἀγωγῆς»[5], πού μετά τό 1197 ἔγινε αὐστηρότερη, ἀποτέλεσε τό βασικό γνώρισμα τῆς ἄσκησής του καί τοῦ προσέδωσε τόν χαρακτηρισμό «Ἔγκλειστος».

Τα πολύτιμα


Αναρωτιόμαστε άραγε ποια είναι τα πολύτιμα στη ζωή μας; Ο Μέγας Αντώνιος, ασκητής του 4ου αιώνα μ.Χ. συμβούλευε όσους τον άκουγαν: «Τρία στοιχεία θα πάρουμε μαζί στον τάφο μας και στην άλλη ζωή: την αγάπη, την πραότητα, τη δικαιοσύνη». Αληθινά προφητικός λόγος! Είναι ό,τι έλειπε και λείπει από τις προτεραιότητες της ζωής μας. Το να αγαπούμε, δηλαδή να βάζουμε κένωση, θυσία, άδειασμα από την κυριαρχία του «εγώ» μας και να βλέπουμε προς τον πλησίον. Το να είμαστε πράοι, δηλαδή να πρυτανεύει η καλοσύνη στις σχέσεις μας με τους άλλους, καθώς το εύκολο είναι να ανταποδώσεις την κακία ή την αδιαφορία που λαμβάνεις, επειδή ο λογισμός λέει πως εσύ πρέπει να κυριαρχήσεις στο παιχνίδι της εξουσίας που είναι η ζωή. Το να μην αδικείς συνειδητά τον πλησίον σου, αλλά να τον βλέπεις ως τον εαυτό σου, να προτάσσεις τι θα τον αναπαύσει, όχι για να του κάνεις το χατίρι χαλώντας τον, αλλά προσπαθώντας να δεις τι θα τον βοηθήσει να δει τα μέτρα του, αλλά και κάπως παραπάνω, τι θα τον κάνει να αισθανθεί ότι στη ζωή υπάρχει και η περίσσεια και όχι μόνο η ακρίβεια, ακόμη κι αν εσύ, λίγο ή πολύ, αδικηθείς.

Μητροπολίτης Βιζύης ο Αθηναγόρας από Μεξικού | Νέος Μητροπολίτης Μεξικού ο π. Ιάκωβος Ανδριόπουλος


Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (24 Ιανουαρίου 2024)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Ανακοινωθέν εκ Φαναρίου για την θεσμοθέτηση γάμου μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου


Ἀνακοινωθέν περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου ἐν Ἑλλάδι

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι «ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου» ὡς «τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός», ἡ ὁποία «συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας» (κείμενον «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ», Ι.10 καί 4). Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου