e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Νομάρχη Ζακύνθου και στον Δήμαρχο Ζακυνθίων

Μετά την επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβη στη Νομαρχία Ζακύνθου, όπου είχε εθιμοτυπική εγκάρδια συνάντηση με τον Νομάρχη Ζακύνθου Διονύσιο Γάσπαρο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσιο Μυλωνά, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και λοιπούς παράγοντες της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης του τόπου.



Ο Νομάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των Ζακυνθινών για την παρουσία του στο νησί μας, με την ευκαιρία των τιμητικών εκδηλώσεων για τον οικείο μας Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή, μίλησε για τους οραματισμούς του εκεί κάτω στις "μαύρες" χώρες της Αφρικής, όπου επιτελείται έργο αναστατικό, δίχως διαθέσεις προσηλυτισμού ή επεκτατισμού, αλλά συμπαράστασης στους "ελάχιστους αδελφούς" της αχανούς αυτής ηπείρου. Τέλος, αντηλλάγησαν δώρα.






Μετά το Νομαρχιακό Μέγαρο, ο Πατριάρχης, η συνοδεία του και ο Ζακύνθου μετέβησαν πεζή στο Δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ζακυνθίων Διονύση Ακτύπη.



Κι εκεί εκφράστηκαν από πλευράς του Δημάρχου αισθήματα σεβασμού, ενώ ο Πατριάρχης μετέφερε την ευλογία του Αλεξανδρινού Θρόνου, μίλησε για τις συνεχείς περιοδείες του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αφρικής, αναφερόμενος για πολλοστή φορά στην ευγνωμοσύνη που χρωστά στον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Πριν την αναχώρησή του, αντηλλάγησαν επίσης δώρα.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου

Σήμερα, μετά το Προσκύνημα στον Όσιο Ιωσήφ τον Σαμάκο, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας (τον οποίον συνοδεύει διαρκώς ο φιλοξενών Μητροπολίτης Ζακύνθου) υποδέχτηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, ο ιδιαίτερος του Γραφείου Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος, ο Γραμματέας ΙΜΖ και Μητροπολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Παράσχης, οι Λογιστές Διονύσιος Πλέσσας και Ανδριανή Καμπιώτη. Εκεί παρευρέθησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης (Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης), ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (Ηγουμενεύων της Μονής Σπηλαιωτίσσης Ορθωνιών και υπεύθυνος επί των Αιρέσεων Ι.Μ.Ζ.), ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης (Κατηχητής Ι.Μ.Ζ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ζακύνθου) και άλλοι συνεργάτες της Μητρόπολης.

Κατ' αρχήν ο Σεβ. Ζακύνθου ξενάγησε τον Πατριάρχη στο προσωπικό του Γραφείο, δείχνοντάς του τα έργα ζακυνθινής αγιογραφικής τέχνης, τα οποία φυλάσσονται στην αξιόλογη Πινακοθήκη του Μεγάρου.




Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην Αίθουσα του Μητροπολιτικού Θρόνου, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να χαρούν την άνετη και σεμνή παρουσία του προεστώτος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αναφέρθηκε στα βασικά ιστορικά ενός εκάστου από τους εικονιζόμενους στα πορτρέτα της σάλας αυτής παλαιούς Μητροπολίτες του νησιού.






Αμέσως μετά βγήκαν οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τους Γραμματείς και τους Λογιστές. Ο Πατριάρχης διαρκώς χαμογελαστός κι ευπροσήγορος!




Τέλος επισκέφτηκε κι ευλόγησε το Γραφείο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, όπου θαύμασε ιδιαίτερα τις προσωπογραφίες των Πρωτοπαπάδων της Ζακύνθου, που εκτίθενται εκεί. Θύμισε μάλιστα, ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας στην γενέτειρά του Κρήτη, οι υποψήφιοι Κληρικοί της Μεγαλονήσου κατέφευγαν στη Ζάκυνθο για να χειροτονηθούν.


Προσκύνημα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Όσιο Ιωσήφ τον Κρήτα στο Γαϊτάνι Ζακύνθου










Παραμένοντας και σήμερα στη Ζάκυνθο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, έκαμε το πρωί προσκύνημα στο Λείψανο του συντοπίτη του Κρητός Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου, το Οποίο φυλάσσεται στο ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Λείψανο του Ηγιασμένου Γέροντα μετακομίσθηκε στη Ζάκυνθο το 1669 από Κρήτες πρόσφυγες μετά την πτώση του Χάνδακα στους Αγαρηνούς. Έκτοτε θησαυρίζεται στο χωριό Γαϊτάνι, αποτελώντας πηγή αγιασμού για τους πσιτούς της περιφέρειας.
Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ενώ τον υποδέχτηκαν τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου της κωμόπολης. Μετά την δέηση στην είσοδο του ναού από τον Εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Σεμιτέκολο, οδηγήθηκε στο "Δωμάτιο του Αγίου", όπου εψάλη μικρή παράκληση και ο Πατριάρχης κατασυγκινημένος και γονυπετής προσκύνησε τα πόδια του Κρητός Οσίου.
Ο Εφημέριος προσέφερε στον υψηλό επισκέπτη αρχιερατικό εγκόλπιο και ο Πατριάρχης ανταπέδωσε με αλεξανδρινό ασημικό και λόγους αγάπης!
Στο Γαϊτάνι συναντήθηκε εξάλλου με τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου, με τον οποίο συνδέονται φιλικά από τα σπουδαστικά τους χρόνια στη Ριζάρειο Σχολή.



"Σύμμαχος" η τεχνολογία για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού

Άρθρο του Κώστα Καντούνη στην Απογευματινή

Προκειμένου να αναπτυχθεί ουσιαστικά ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα, η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ως μέσο οργάνωσης και δικτύωσης και να «μιλήσει» σε πολλές ακόμη γλώσσες. Αυτή ήταν η άποψη που επικράτησε στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου στη Ζάκυνθο, και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Μεταξύ άλλων, οι σύνεδροι επισήμαναν την ανάγκη για εξειδίκευση των ξεναγών που εργάζονται σε προσκυνήματα, καθώς, όπως είπαν, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν είναι κατάλληλα. Οι άνθρωποι, πρόσθεσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες, πρέπει να βιώνουν την επίσκεψη και όχι να αντιμετωπίζονται ως… έσοδα από τον τουρισμό.

«Δεν επιθυμούμε να γίνουμε ταξιδιωτικοί πράκτορες, ούτε να φάμε το ψωμί άλλων ανθρώπων. Μπορούμε όμως ως Εκκλησία ή ως Μητροπόλεις ξεχωριστά να συστήνουμε ξεναγούς ειδικευμένους σε θέματα προσκυνηματικού τουρισμού», τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνεδρίου Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. «Η Εκκλησία –προσέθεσε– καλείται σήμερα να προβάλει στα μέλη της –και όχι μόνον– κάτι που ενώ στα μάτια των πολλών ίσως φαίνεται παρωχημένο και ξεπερασμένο, γι’ αυτήν είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα ωφέλιμο ψυχικά, στο διάβα των αιώνων. Τούτο είναι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις».

Ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος υποστήριξε από την πλευρά του: «Η Πολιτεία αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τον προσκυνηματικό τουρισμό από την Εκκλησία. Δεν είναι θέμα εσόδων οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, ούτε απλώς ένα ακόμη πεδίο τουρισμού».


«Πάντοτε οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ήταν για το Πατριαρχείο μας ένας τομέας που δίναμε προσοχή», είπε ζητώντας το λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.«Ενδεικτικά θα σας πως ότι πέρσι είχαν έρθει στην Αίγυπτο μόνον από τη Ρωσία 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ στο Σινά πήγαν 700 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτά είναι νούμερα δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος. Εμείς», προσέθεσε ο κ. Θεόδωρος, «είμαστε σε επαφή με τους ξεναγούς. Τους καλούμε στο Πατριαρχείο τακτικά, συζητούμε μαζί τους, τους δίνουμε κατευθύνσεις. Θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ρωσικό πληθυσμό».

Αντίδωρο αγάπης από τη Ζάκυνθο στο Μητροπολίτη

Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ σήμερα

Τιμή στα 70 χρόνια από την γέννησή του (1939), στα 50 (1959), από την εγκαταβίωσή του στο όρος Σινά, στα 33 (1976) από την χειροτονία του σε Επίσκοπο και στα 15 (1994) από την ενθρόνισή του στη Ζάκυνθο, απέδωσε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας έκδοσης τιμητικού τόμου, που αναφέρεται στον ίδιο.
Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αρκαδίων στο Σαρακινάδο, παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιεωρονύμου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς και πλήθους Ιεραρχών και Αρχιερέων, παραδόθηκε στο Δεσπότη του νησιού ο τιμητικός τόμος «Φιόρα τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ – Συνετό».
Το «παρών» στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου, έδωσαν και οι αρχές του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής, ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι, η πρόεδρος του ΕΘΠΖ, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των παραγωγικών φορέων και αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επίσης, στη Ζάκυνθο γι’ αυτό το σκοπό, βρέθηκε η πρώην Νομάρχης, Κατερίνα Κουταλά (εκτελούσε χρέη Νομάρχη Ζακύνθου, το έτος ενθρόνισης του Μητροπολίτη), ο πρώην Βουλευτής, Διονύσης Γκούσκος κ.α.
Στην ίδια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η τιμητική ανακήρυξη του Σεβασμιοτάτου ως Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από τον πρόεδρό του Ιδρύματος, Γιώργο Καλκάνη και τον τοπικό προϊστάμενο, Αριστοτέλη Μαρτίνη.
Στις σύντομες ομιλίες στους οι παρευρισκόμενοι προκαθήμενοι των εκκλησιών, εξήραν το έργο του Μητροπολίτη μας, ενώ θυμήθηκαν σημαντικές στιγμές από την μακρά φιλία τους. Σημαντική και η επιστολή που διάβασε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι στιγμές ήταν εξόχως συγκινητικές.
Ακολούθησε μια εξαιρετική ομιλία του Μητροπολίτη με θέμα «Θεολογική Οικολογία».
Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν ψαλμοί και άσματα από τις Ζακυνθινές χορωδίες «Αγίου Διονυσίου», «Φανερωμένης» ενώ οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος απέδωσαν τρία χαρακτηριστικά τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση του τόπου μας. Η εκδήλωση έκλεισε με τα ευχαριστήρια από τον Δεσπότη και τον πολυχρονισμό του από τους Τραγουδιστάδες.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Προσκυνηματικές περιηγήσεις-Τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν χθες.

Πολύτιμο συγγραφικό έργο
Αναφερόμενος στη σύνταξη του τόμου ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Πρωτοπρεσβύτερος, Παναγιώτης Καποδίστριας, στάθηκε στους τοπικούς συντελεστές, όπου εκτός του ιδίου, ήταν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Λυκογιάννης και Δανιήλ Μπιάζης και οι συγγραφείς – ποιητές Διονύσης Σέρρας και Διονύσης Φλεμοτόμος. Χαρακτήρισε το βιβλίο των 1.036 σελίδων «τόμο ποιότητας και ουσίας», που περιέχει θέματα τοπικά και πάσης φύσεως, διαφόρων επιστημών.
Στην παρουσίαση προχώρησε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Γόνης, που συμμετείχε και στη σύνταξη του βιβλίου. Όπως είπε, στον τόμο περιέχονται 67 εργασίες από 71 άτομα, μία εκ των οποίων του Πρωτοπρεσβύτερου, Παναγιώτη Καποδίστρια, που αναφέρεται στη ζωή του Μητροπολίτη.
Με κείμενά τους συμμετέχουν επίσης, 6 Μητροπολίτες εκ των οποίων 4 της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 2 από άλλα Πατριαρχεία. Στον τόμο εμπεριέχονται εργασίες από τα Πανεπιστήμια Αθηνών (16), Θεσσαλονίκης (5), Θράκης (3), Ιονίου (2), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από 1). Επιπλέον, εμπεριέχεται εργασία καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Το περιεχόμενό του, σύμφωνα με τον κ. Γόνη, χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα με τους προλογισμούς των ιερέων και το άλλο με άρθρα και μελετήματα. Επίσης, υπάρχουν εργασίες για την εκκλησιαστική ιστορία τόσο του νησιού, όσο και της υπόλοιπης χώρας, για την Παλαιά και την Κενή Διαθήκη, καθώς και για σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας.
Πρόκειται για «τόμο αντικείμενο μελέτης και ευρύτερων χρήσεων για τους μελετητές του μέλλοντος», δήλωσε ο κ. Γόνης, ενώ η παράδοσή του βιβλίου στον Μητροπολίτη, πραγματοποιήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, κ.κ. Θεόδωρο, μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Οι χαιρετισμοί
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τον τόμο “αντίδωρο αγάπης”, ενώ “γύρισε” 25 χρόνια πίσω, στην ενθρόνισή του στην Οδησσό και ευχαρίστησε τον Δεσπότη για τη βοήθειά του στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην Αλεξάνδρεια.
Ανάλογα ήταν τα λόγια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, που απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιότατο, τόνισε πως δεν γεννήθηκε για τα χαμηλά. “Η Ιθάκη σας βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το ανέφικτο, αλλά πολύ πιο ψηλά από το εφικτό”, σημείωσε και θυμήθηκε τα χρόνια της Χούντας, όταν και οι δύο φοιτούσαν στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πως με τη συμβολή τους σταμάτησαν οι ανακρίσεις πριν καν ξεκινήσουν.
Τη χαρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους σταθμούς της ζωής του Μητροπολίτη, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, λέγοντας πως ό,τι κάνει ο κ.κ. Χρυσόστομος, δεν το κάνει περιμένοντας ανταμοιβή, αλλά από αγάπη.
Για γιορτή που αφορά όλο το ποίμνιο της Ζακύνθου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και για τέλειο Ιεράρχη, μίλησε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Καπητωλιάδος Ησύχιος. Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ.κ. Δαμιανός, όπως και οι υπόλοιποι Αρχιερείς, κάλεσε το Μητροπολίτη να παραμείνει στη θέση του.
Με την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας, στον Μητροπολίτη χαρίστηκε από τον κ. Καλκάνη ένα αντίγραφο ποντιακού δισκοπότηρου και διαβάστηκε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΤΕΙ.

Προετοίμασε την αποχώρησή του
Φανερά συγκινημένος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Σεβασμιότατος είπε ότι θα ήθελε να γιορτάζει τα 35 έτη της παρουσίας του στο νησί και ζήτησε από τον Θεό να συγχωρέσει όλους όσους τον δυσκόλεψαν να συμβεί αυτό τότε.
Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην τελετή, λέγοντας ότι ήταν ιδέα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει τη συγκεκριμένη μέρα ποτέ. Δεν παρέλειψε μια μικρή και συγκινητική αναφορά στην εκκλησιαστική του ζωή από μωρό ως και τις μέρες μας.
Τέλος, άφησε την πόρτα της αποχώρησής του “ανοιχτή” σημειώνοντας: “Νομίζω ότι και αν ακόμα οι σωματικές μου δυνάμεις μου επιτρέπουν να συνεχίσω την πορεία, πρέπει να φύγω, γιατί κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου, να απογοητεύσω. Είναι η καλύτερη ώρα. Δεν το λέω απόψε, είμαι έτοιμος όμως από καιρό. Σας ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα”.

Δάκρυσε ο Χρυσόστομος
Οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» συνοδευόμενοι από ορχήστρα απέδωσαν τρία χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια, στενά συνδεδεμένα με την Ζακυνθινή και γενικότερα Επτανησιακή παράδοση. Ήταν μια σπάνια μελοποίηση της “Ξανθούλας” του Διονυσίου Σολωμού, από τον Νικόλαο Μάτζαρο, ο “Φιλόπατρις” του Ανδρέα Κάλβου, μελοποιημένος από τον Δημήτρη Λάγιο και τέλος ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι σε στίχους αγνώστου, που γράφτηκαν το 1884 για την εορτή του μητροπολίτη την παραμονή των Φώτων (Λεξικό Λεωνίδα Ζώη Β τόμος) και μελοποίηση – ειδικά για την προχθεσινή βραδιά και ως ιδιαίτερη τιμή στο Μητροπολίτη μας – από τον Ζακυνθινό συνθέτη και μαέστρο, Παναγιώτη Μαρίνο. Κατά τη διάρκεια της μουσικής εισαγωγής σε γιγαντοοθόνη προβάλλονταν εικόνες από την πορεία της ζωής του Μητροπολίτη μας. Η στιγμή ήταν άκρως συγκινητική για όλους και οδήγησε σε υψηλή συναισθηματική φόρτιση τον τιμώμενο.
Τα δάκρυα δεν μπορούσαν να κρυφτούν, ενώ την στιγμή της αποφώνησης ο Μητροπολίτης μετέδωσε την φόρτισή του σε όλους τους παρευρισκομένους, γεμίζοντάς τους ανθρώπινη συγκίνηση. Οι στιγμές εκείνες χαράχτηκαν στην ιστορία του τόπου.