e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχιερατική Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Asten της Ολλανδίας
















09.09.2017 Asten - Παρουσίᾳ πλήθους πιστών και κληρικών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τῃ εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή στο Asten της Ολλανδίας. Πιστοί από όλη την Επαρχία της Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, καθώς και από τις γειτονικές περιοχές της Γερμανίας κατέφθασαν για να συνεορτάσουν την Ιερά Πανήγυρη.

Με κατάνυξη και απλότητα τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Έντμοντον κ. Ιλαρίων και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως στο κατάμεστο από προσκυνητές Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της εορτής του Γενεθλίου της Παναγιάς μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων : «Βλέπετε, αγαπητοί μου, ότι η πνευματική ζωή δεν είναι μία τυπική υπόθεση. Δεν είναι η επιφάνεια του ανθρωπίνου βίου. Είναι η ζωή της αναζήτησης του Χριστού, είναι η ζωή της λειτουργικής εμπειρίας, είναι η ζωή του μυστηριακού βιώματος μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας. Αυτή τη ζωή να επιλέξουμε, για να καταξιώσουμε τον πνευματικό μας αγώνα και τον εκκλησιαστικό μας βίο».

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ετέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία, ενώ μετά το πέρας αυτής ευχαρίστησε όλους για τον κόπο που έκαναν να παρευρεθούν στην Ιερά Μόνη, η οποία είναι μια όαση πνευματική γεμάτη από τη χάρη της Παναγίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιλαρίωνα και όλους τους παρευρισκόμενους κληρικούς και ιδιαιτέρως τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σεβαστιανό Λάτσα, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, καθώς και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Gabriel Bogdan κληρικό του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο Βέλγιο. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Ιωάννα, και τις άλλες μοναχὲς για το σπουδαίο και θεάρεστο έργο τους. Στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλους να είναι γεμάτοι με την χάρη της Παναγιάς.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ετέλεσε, παρουσίᾳ όλων των μοναζουσών και προσκυνητών Τρισάγιο για τη μακαριστή Γερόντισσα Μαρία. Ακολούθησε Δεξίωση για όλους τους προσκυνητές.

Εόρτια ενθύμηση Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ

9η Σεπτεμβρίου εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης άγει τα ονομαστήριά του ο Γέρων Νικομηδείας Ιωακείμ ο από Χαλκηδόνος, ο οποίος από μακρόν χρόνου ασθενεί, νοσηλευόμενος σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο άγιος Ηγούμενος Μιλήτου Απόστολος, καρδιακός φίλος του γέροντος Νικομηδείας, η αδελφότητα της Ι. Μονής, και οι αναρίθμητοι ευλαβείς προσκυνητές της Ι. Μονής,οι οποίοι κατά την διάρκεια των παρακλήσεων πάντοτε ακούν να μνημονεύεται το όνομα του ασθενούντος Ιεράρχου, ευχόμαστε για την αποκατάσταση  της υγείας του.

3 Νοεμβρίου 1985.
Κωνσταντινούπολις. Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός  του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου κατά την εις Επίσκοπον Μιλήτου χειροτονία του αγίου Καθηγουμένου.

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βαρθολομαίος, έπειτα Χαλκηδόνος και νυν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Γέρων Νικομηδείας, τότε Μελιτινής, με τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Μιλήτου Απόστολο ενώ στο βάθος διακρίνεται ο μακαριστός Πατριάρχης Κυρός Δημήτριος.

Από αριστερά η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τότε Φιλαδελφείας, ο τότε Μελιτινής Ιωακείμ και ο μακαριστός Πριγκηποννήσων Συμεών.

Η Α. Θ. Παναγιότης και ο Γέρων Νικομηδείας είναι πνευματικά αναστήματα του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, του από Ίμβρου και Τενέδου.

Αιωνία αυτού η μνήμη και μετά πολλού σεβασμού εμείς οι υπολειπόμενοι καταθέτουμε την αίδιον ευγνωμοσύνην μας διά την παρακαταθήκην που κληρονόμησε είς την Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν, τον Μεγάλον Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και τον Γέροντα Νικομηδείας κ Ιωακείμ.

O Τίμιος Σταυρός θεραπεύει τις πνευματικές πληγές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
10 Σεπτεμβρίου 2017
(Ιωαν. γ΄ 13- 17 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Τα πάντα όσα μας περιβάλλουν βοούν και διαλαλούν την αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού προς το ανθρώπινο γένος. Η αγάπη αυτή εκδηλώνεται με χιλιάδες τρόπους σε όλα τα γεγονότα και τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Την υλική κτίση την δημιούργησε ο Θεός με απλό τρόπο. Όμως, την σωτηρία του ανθρώπου την πραγματοποίησε με θυσία προσωπική δια της ενανθρωπήσεως του Υιού και του Λόγου Του. Και αυτή αποτελεί την μέγιστη και υπέρτατη προσφορά και δωρεά στο ανθρώπινο γένος, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε και την αξία της υλικής κτίσης, που και αυτή έχει θεία προέλευση.

Πράγματι, η ζωή του Χριστού αποτέλεσε από τη γέννηση ώς την τελευτή και ανάστασή Του, μια διαρκή θυσία και προσφορά στο ανθρώπινο γένος. Γεννήθηκε φτωχικά, ως ο τελευταίος των ανθρώπων, στην φάτνη των ζώων. Υπήρξε πρόσφυγας και καταδιωκόμενος από τους ισχυρούς του κόσμου τούτου, μόλις λίγο καιρό μετά από την θεία γέννηση Του. Μεγάλωσε στην υποβαθμισμένη και ανυπόληπτη Ναζαρέτ, μετερχόμενος το ταπεινό και λαϊκό επάγγελμα του ξυλουργού, για να εξοικονομεί το καθημερινό ψωμί και να διατρέφει την Αγία Οικογένεια. Κι ενώ, αρχίζοντας τη δημόσια δράση Του, σκόρπιζε πλουσιοπάροχα τις δωρεές Του στους ανθρώπους, ζούσε σε μεγάλη φτώχεια και αφάνεια, πολλές φορές από τις εισφορές των άλλων.

Οδηγήθηκε κατόπιν προδοσίας σε μαρτυρικό και εξευτελιστικό τέλος, αφού προηγουμένως μπήκε ταπεινά στα Ιεροσόλυμα και την τελευταία νύκτα έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του ως δείγμα άκρας ταπείνωσης. Χλευάστηκε, συκοφαντήθηκε, ραπίστηκε, μαστιγώθηκε και καρφώθηκε στον Σταυρό. Και εκεί υπέμεινε σιωπηλός τις ύβρεις και τους εξευτελισμούς, πληρώνοντας με το αθώο αίμα Του τις αμαρτίες των ανθρώπων.

Όλα τα μεγάλα γεγονότα της ζωής Του, και φυσικά η σταυρική Του θυσία, προαναγγέλθηκαν και προεικονίστηκαν στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Μωυσής έφτιαξε, κατ’ εντολήν του Θεού, ένα χάλκινο φίδι και τον έστησε ψηλά. Και όποιος Ισραηλίτης ατένιζε το φίδι αυτό, θεραπευόταν από το φρικτό δηλητήριο των φιδιών της ερήμου. Τα φίδια αυτά είχαν αποσταλεί από τον Θεό για να τιμωρήσουν τον ισραηλιτικό λαό, εξαιτίας των αμαρτιών και της ασέβειάς του. Ο χάλκινος όφις αποτελεί συμβολισμό του Τιμίου Σταυρού, δηλαδή του οργάνου της λύτρωσης. Ενώ αυτός θεράπευε από το φυσικό δηλητήριο του φιδιού, ο Τίμιος Σταυρός θεραπεύει τις πνευματικές πληγές, που προξενεί ο νοητός Δράκων, ο Σατανάς. Ο όφις γινόταν ορατός με τα μάτια του σώματος και θεράπευε, ενώ ο Χριστός θεραπεύει με τα μάτια της ψυχής. Ας προσπαθήσουμε, ακολουθώντας τις εντολές Του, να σωθούμε από το πνευματικό δηλητήριο του Διαβόλου, δηλαδή την αμαρτία. Γένοιτο!
 

Εκκλησία και social media

Μια ατάκα, ένα tweet, μια «πνευματική» οδηγία, είναι ικανά για να πάρει φωτιά το διαδίκτυο. Υπάρχουν όρια λόγω ιεροσύνης ή όχι;


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ |  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
POOL ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ INTIME/EUROKINISSI