e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ημερολόγιο Lourenço Marques [5. "Αθήναιον". Μια χαμένη υπόθεση;]

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,
Σάς γράφω ξανά από το Maputo, από την  έδρα της Επισκοπής Μοζαμβίκης και σήμερα λέω να Σάς... ξεναγήσω στο "Αθήναιον". Τι είναι αυτό; θα με ρωτήσετε ασφαλώς. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, απέναντι από το Επισκοπείο και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ακριβώς δίπλα του.


Οικοδομήθηκε από τους Έλληνες τού πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές (σήμερα Μαπούτο) το 1923 και κατ' αρχήν, πριν την ανέγερση του Ναού, χρησιμοποιήθηκε, εκτός από χώρος συνάντησης και πολιτιστικής έκφρασης τής εδώ Παροικίας, ως λατρευτικός χώρος, αλλά και ως σχολείο. Όπως γίνεται κατανοητό, το κτίριο τούτο έχει συνδεθεί με όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού της Μοζαμβίκης για περισσότερον από ενάμιση αιώνα, δεδομένου ότι οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν εδώ, στη νοτιοανατολική Αφρική, στα μέσα του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα στην πόλη Beira της Μοζαμβίκης.


Όλα πήγαιναν καλά έως το 1976, οπότε κατελήφθη από τον στρατό, στο πλαίσιο της "εθνικοποίησης" (Επανάσταση - Εμφύλιος Πόλεμος - Λαοκρατία - Κομμουνιστικό Λαϊκό Κόμμα FRELIMO). Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες του Έλληνες, όπως συνέβη με άλλα κτίρια εθνικών κοινοτήτων, τα οποία βρίσκονται ανά την χώρα και είχαν τότε καταληφθεί. Έτσι η Ελληνική Παροικία απώλεσε τον ένα πνεύμονα, που την οξυγόνωνε, κάτι που αποτελεί -κατά κοινή όλων ομολογία- σαράκι και καημό αβάσταχτο.


Στην σύγχρονη εποχή το πάλαι ποτέ "Αθήναιον" έχασε την ονομασία αυτήν, που δέσποζε μάλιστα στην πρόσοψή του και τώρα πια ονομάζεται "Palácio dos Casamentos", δηλαδή Παλάτι των Γάμων. Εδώ δηλαδή κάθε λίγο και λιγάκι τελούνται οι γάμοι, στον όμορφο κήπο γίνονται οι δεξιώσεις και όλα τα σχετικά.


Έως τώρα δεν είχαν γίνει βήματα για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής αδικίας και της επιστροφής του κτιρίου στους Ελληνορθόδοξους. Μόλις λοιπόν ενθρονίστηκε ως Επίσκοπος Μοζαμβίκης ο κ. Ιωάννης, διαπίστωσε το πρόβλημα και ήδη προσπαθεί, όπου δει, για την δικαίωση του Ελληνισμού στην εσχατιά αυτήν της Αφρικής. Δεν είναι από την θέση αυτήν ανακοινώσιμες οι πολυειδείς ενέργειές του. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά τουλάχιστον, όπως λέει ο ίδιος, χρειάζεται να καταβληθεί αγώνας όχι εύκολος, διότι αφενός μεν εδώ υφίσταται μια κατάφορη αδικία, αφετέρου δε η ανάγκη για χώρους είναι επιτακτική, επειδή εδώ πλέον συνάζονται για τις λειτουργικές / πολιτιστικές ανάγκες τους όχι μόνον οι Έλληνες Ορθόδοξοι, αλλά Μοζαμβικανοί, Ρώσοι, Αιθίοπες και άλλοι διάφοροι.


Κλείνοντας την μικρή αυτή αναφορά μας στο "Αθήναιον", το οποίο ευελπιστούμε να μην είναι μια επιπλέον χαμένη υπόθεση του Ελληνισμού, σημειώνουμε απλώς ότι, κατά σύμπτωσιν, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τού Επισκόπου κ. Ιωάννου (αρχές 2011), υψώθηκε μαντρότοιχος μεταξύ Ναού και "Αθήναιου", το δε Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιεί εκτεταμένες παρεμβάσεις εξωραϊσμού του, ώστε να παραδοθεί ωραιότερο κι ευπρεπέστερο στις γαμήλιες τελετές, όπως μάλιστα διαφημίζει μέσω διαδικτύου!!!...

Είπατε κάτι;;;

Ασπασμούς από Μαπούτο
π. Π.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ενορία μας













Το ανωτέρω φωτορεπορτάζ του Γιάννη Καποδίστρια προέρχεται από το σημερινό Συλλείτουργο που έγινε στην Ενορία μας, στον ναό της Παναγούλας, για τον εκκλησιασμό των μαθητών των σχολείων του Μπανάτου, τιμώντας τους Τρεις Αγίους Προστάτες της Παιδείας.

Συλλειτούργησαν και τέλεσαν την καθιερωμένη Αρτοκλασία -απουσιάζοντος του Εφημερίου μας στην Αφρική- ο Αρχιμανδρίτης Μελίτων Βόγιας και ο Πρεσβύτερος Παναγιώτης Ποταμίτης. Πάμπολλα παιδιά μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ μια μαθήτρια αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία των Τριών Ιεραρχών.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η αποψινή εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, από την Μαθητική Μαντολινάτα - Χορωδία Ζακύνθου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο

Ρεπορτάζ - οπτικοακουστικό υλικό: Γιάννης Καποδίστριας


Με την συρροή πλήθους Ζακυνθινών τιμήθηκε απόψε το βράδυ από την Μαθητική Μαντολινάτα και Χορωδία Ζακύνθου η μνήμη των Τριών Μεγίστων Προστατών των Γραμμάτων: των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου Ζακύνθου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο Δ΄.

 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Πρόεδρος του δραστήριου αυτού πολιτιστικού φορέα κ. Μιμίκα Σταμίρη, φιλόλογος, ευχαριστώντας όλους για την αθρόα προσέλευση.

Πρώτος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Στέλιος Μποζίκης με θερμούς λόγους.


Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος Δ΄ ανέπτυξε με ευφράδεια, σαφήνεια και πειστικότητα το πολύ ενδιαφέρον θέμα: "Η σύζευξη επιστήμης και αρετής στους Τρεις Ιεράρχες", καταχειροκροτούμενος από το κοινό.










Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές της Μαντολινάτας και Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Αντώνη Κλάδη, απέδωσαν υπέροχα σπουδαίες και πολυαγαπημένες στιγμές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ενθουσιάζοντας το πλήθος. Σημειωτέον, υπεύθυνοι της ορχήστρας ήταν οι μουσικοί κ.κ. Κώστας Μεϊντάνης και Χαράλαμπος Πλατυπόδης.

Για μιαν ακόμη φορά, υπογραμμίσθηκε απ' όλους η βεβαιότητα ότι, εάν και εφόσον η κοινωνία μας μορφώνει τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα στις ψυχές της νέας γενιάς, τίποτε δεν χάνεται, μήτε η κάθε είδους κρίση μπορεί να υποστείλει το μέλλον μας.


Ημερολόγιο Lourenço Marques [4. H εορτή των Τριών Ιεραρχών και οι "Αγάπες" της Ορθόδοξης Κοινότητας]












Αγαπητοί Φίλοι, χαίρετε!
Σήμερα ήταν μια επιπλέον αποκαλυπτική Κυριακή στον ελληνορθόδοξο ναό τού Μαπούτο. Γιορτάσαμε, με Αρτοκλασία και σχετική συνοπτική αναφορά στο κήρυγμα, τους Τρείς Μεγάλους Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.
Πολυπληθές το εκκλησίασμα: Έλληνες, Ρώσοι, Αμερικανοί και λοιποί! Όλοι συμμετείχαν -με τον δικό του ο καθένας τρόπο- στην ευχαριστιακή Σύναξή μας, μεταλαμβάνοντας μάλιστα οι πλείστοι των Αχράντων Μυστηρίων.
















Αμέσως μετά, στο Επισκοπείο, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή Ναό, έγινε η καθιερωμένη πλούσια συνεστίαση, με εδέσματα που έφεραν οι εντόπιοι Ορθόδοξοι από τα σπίτια τους. Ως γνωστόν, ο οικείος Επίσκοπος κ. Ιωάννης έχει από έτους ανοίξει τις θύρες της Επισκοπής στον λαό, οπότε όλοι έρχονται με την άνεσή τους, συμπεριφέρονται ωσάν στο σπίτι τους, επειδή ακριβώς είναι το σπίτι τους! Οι πρωτοχριστιανικές "αγάπες" σε ισχύ και πλήρη αποδοτικότητα! Θαυμάσια όλα αυτά, τα οποία συντελούν τα μέγιστα στην ενότητα των Ορθοδόξων δια της αλληλογνωριμίας εθνικοτήτων, γλωσσών και προσωπικοτήτων!






Ταυτόχρονα στο σχολείο, στην αυλή του Επισκοπείου και στην σκιά ενός πολυώροφου Υπουργείου,  η κ. Μάρω Σπανούδη πασχίζει να δημιουργήσει μια ευπρόσωπη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εκεί, αφού κάναμε λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες ως Προστατών και του μικρού αυτού Σχολείου εδώ στον νότο της Γης, ο γράφων προσπάθησε να γνωρίσει στα παιδιά το ότι η Βυζαντινή Μουσική εκφράζεται με οκτώ ήχους, χρησιμοποιώντας όλα τα αναστάσιμα απολυτίκια. Εκτός των άλλων, που μαθαίνουν αυτό τον καιρό, έγινε προσπάθεια εκμάθησης και ερμηνείας του "Φως ιλαρόν".

Όλα καλά, "κατά πάντα και διά πάντα"!
Σάς ασπάζομαι όλους από Μαπούτο
π. Π.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ημερολόγιο Lourenço Marques [3. Προετοιμάζοντας την εορτή των Τριών Ιεραρχών]


Ενώ ο θερινός ήλιος της Μοζαμβίκης τροφοδοτούσε τον τόπο με τις τελευταίες καυτές ακτίνες του κι ενώ κάποιες πνοές ξεθωριασμένου αέρα έφθανε ώς εμάς, εσπερίσαμε κι απόψε στον ευήλιο και εύηχο Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Μαπούτο, προετοιμάζοντας συνάμα την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την οποία θα έχουμε αύριο, επειδή μεθαύριο είναι εργάσιμη μέρα και τα παιδιά θα έχουν σχολείο. 


Ήδη, με την προτροπή του απουσιάζοντος οικείου Επισκόπου κ. Ιωάννου, από το πρωί -την ώρα του σαββατιάτικου μαθήματος- έγινε προετοιμασία των λιγοστών μαθητών για το ποιοί είναι αυτοί οι άγιοι, που προστατεύουν τα Γράμματα και τους Μαθητές, έγινε μάλιστα προσπάθεια να εκμάθουν το απολυτίκιό τους.






Όλα εδώ είναι συγκινητικά! Κατά συγκυρίαν, απόψε στον Εσπερινό δεν υπήρχε Έλληνας, πλην του λειτουργού, ο οποίος δεν φημίζεται για την γλωσσομάθειά του. Το εκκλησίασμα περί τα είκοσι άτομα όλων των ηλικιών. Στη λιτή προσκύνησαν με ευλάβεια την εικόνα των Τριών Ιεραρχών. Ακολούθησε το Μυστήριο της Εξομολόγησης για τους περισσότερους. Μα κι εκείνοι δεν μιλούν ελληνικά, αλλά την γλώσσα τους: πορτουγέζικα ή ρώσικα. Κύριος οίδε πώς έγινε πλήρης εξομολόγηση!!! Μπορεί απλώς να αναφερθεί ότι μια Ρωσίδα είχε γράψει πέντε λέξεις σ' ένα κομμάτι χαρτί, στα ελληνικά, ώστε να δει ο λειτουργός τα πταίσματά της!!! "Μέγας ει Κύριε"!!!


Τα παιδιά της Εκκλησίας και του Σχολείου -η Γκαμπριέλα, η Τζέσικα, η Τζόις, ο Μιράλντου- καληνυχτίστηκαν, ανανεώνοντας την συνάντηση κατά την αυριανή Ευχαριστιακή Σύναξη και την σχολική γιορτή τους.
     Το σκότος έπεσε πάνω από το Επισκοπείο. Ο γράφων κλειδομαντάλωσε τα πάντα και, μέσω του διαδικτύου, επικοινωνεί με τους ανά τον κόσμο αναγνώστες φίλους του Νυχθημερόν.  

Αγαπητοί Φίλοι,
συν Θεώ θα επιστρέψω στα ίδια σε λίγες ημέρες. Εδώ όμως συμβαίνει ένα αναστατικό έργο, όπως και παντού ανά την αφρικανική ήπειρο. Εδώ προΐσταται ένας Επίσκοπος μόνος προς Μόνον, πασχίζοντας να μεταδώσει την Αλήθεια του Ουρανού όπου δει. Γνωρίζω ότι δεν τον πτοεί η μοναξιά, διότι έχει πολύτιμα αποθέματα αγαπητικού πλούτου προς όλους. Αλλά, θεωρώ ταπεινά ότι χρειάζεται βοήθεια. Δεν είναι όμως δυνατόν να διαδοθεί το Ευαγγέλιο -δυνάμει σε 18.000.000 Μοζαμβικανούς, δεδομένου ότι στους πάντες απευθύνεται ο Θείος Λόγος- δίχως την συνεπικουρία ικανού αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι θα έχουν την πρόθεση να προσφέρουν το "ζων ύδωρ".
     Προσωπικά, ευχαριστώ τον Επίσκοπο Ιωάννη ότι μού έδωσε να ευκαιρία να βγω από τις κατεστημένες βεβαιότητές μου και ν' αφουγκρασθώ τον βηματισμό του Χριστού στις φτωχογειτονιές του Μαπούτο.

Φίλοι, καληνύχτα!
π. Π.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τιμή στους Τρεις Ιεράρχες από την Μαθητική Μαντολινάτα και Χορωδία Ζακύνθου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο


Αξίζει -θεωρούμε- τον κόπο, να βρεθεί, όποιος δύναται, στην ανωτέρω σημαντική εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2011, παραμονή της Σύναξης των Τριών Αγίων Προστατών της Παιδείας Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου, ώρα 7 το βράδυ.

Διοργανώνεται από την Μαθητική Μαντολινάτα και Χορωδία Ζακύνθου και θα ομιλήσει επίκαιρα ο νέος Μητροπολίτης του νησιού κ. Διονύσιος Δ΄, με θέμα την σύζευξη επιστήμης και αρετής, σύμφωνα με την διδασκαλία και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Αμέσως μετά, η Μαντολινάτα θα αποδώσει έντεχνα άσματα, τα οποία σε όλους αρέσουν!!!

Σχεδιασμός προγράμματος: Γιάννης Καποδίστριας

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ημερολόγιο Lourenço Marques [2. Η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία]








Πολύ συγκινητικά ήταν σήμερα το πρωί, εδώ στον ναό των Ορθοδόξων στο Μαπούτο. Ικανός αριθμός από διάφορες εθνικότητες (Έλληνες, Ρώσοι, Αιθίοπες και άλλοι) συνάχθηκαν στον ναό και ύστερα στην επέκταση της Αγίας Τράπεζας, στο Επισκοπείο για τον καφέ και τα κεράσματα, ενώ τα παιδιά έκαναν πρόβα μουσικής στο διπλανό σχολείο τους.



Προσωπικά χάρηκα πολύ, διότι διαπίστωσα (ο εγκλωβισμένος εγώ στα "ελληνορθόδοξα" κατεστημένα και ζητούμενα) πόσο αρμονικά έχουν όλοι συνταιριάσει εδώ, υπό τον θεοφ. Επίσκοπό τους κ. Ιωάννη, ο οποίος απ' αρχής δήλωσε ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή για τους πάντες. Όλοι εδώ έγιναν μια οικογένεια, ένα ευχαριστιακό σώμα και τούτο είναι πασιφανές και διάχυτο μεταξύ των ολίγων Ορθοδόξων της Μοζαμβίκης και δη της πρωτεύουσας.
Κατά την θεία Λειτουργία, το Σύμβολο της Πίστεως και η Κυριακή Προσευχή αναγνώστηκαν στα πορτογαλικά και ρώσικα. Αα, και κάτι επιπλέον: Τιμήσαμε δεόντως τον Όσιο Ιωσήφ τον Κρήτα, του οποίου το Λείψανο μετακομίσθηκε στη Ζάκυνθο κατά την πτώση του Χάνδακα (1669) και σήμερα βρίσκεται στο χωριό Γαϊτάνι της Ζακύνθου. Σε περίοπτη θέση ορθώσαμε για προσκύνηση Εικόνα του Οσίου Πατρός και όλοι ζήτησαν να μάθουν για τη ζωή και το έργο του.

Μακάρι, να δώσει ο Θεός, η "μικρά ζύμη" της Μοζαμβίκης, να ζυμώσει αναγεννητικά "όλον το φύραμα".

Χαίρετε και αγαλλιάσθε!
Από Μαπούτο
π. Π.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ημερολόγιο Lourenço Marques [1. Εσπερίζοντας απόψε στον Καθεδρικό Ελληνορθόδοξο Ναό της Μοζαμβίκης]


Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες μας, Σας χαιρετώ από πολύ-πολύ μακριά: Νότια της γης, νοτιοανατολικά της Αφρικής. Σήμερα το απόγευμα, μετά από ένα μακρό ταξίδι μέσω Ντουμπάι και Γιοχάνεσμπουργκ, έφθασα στο πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές, δηλαδή το Μαπούτο της Μοζαμβίκης, όπου πρόκειται να παραμείνω -συν Θεώ- περίπου ένα μήνα, από όπου μάλιστα θα τα λέμε διαδικτυακώς για το διάστημα αυτό.


Εδώ βρέθηκα, με πρόσκληση του θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου και την ευχή και ευλογία του σεπτού Προεστώτος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Θεοδώρου, ώστε να κρατήσω για λίγο αναμμένη την λειτουργική λαμπάδα της Ορθοδοξίας (τίποτε περισσότερο) καθ' όν χρόνον ο οικείος Επίσκοπος θα απουσιάσει, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει ακόμη εδώ ούτε ένας κληρικός. Ο Επίσκοπος έχει βεβαίως δρομολογήσει πράγματα πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά όλα θέλουν τον χρόνο τους.


Στη "Χώρα των Αντιθέσεων" βρίσκεις τα πάντα: Πλούτο και μιζέρια, προχθές δυνατές βροχές, σήμερα ήλιο ζεστό, όχι όμως και καύσωνα. Σημειώστε ότι εδώ είναι κατακαλόκαιρο!


Φθάνοντας λοιπόν προσέτρεξα καθηκόντως στον Ελληνορθόδοξο Ναό των Ταξιαρχών για τον Αναστάσιμο Εσπερινό και τον ευπρεπισμό του ιερού χώρου για την αυριανή Θεία Λειτουργία.


Τι ευπρεπισμό όμως! Όλα ήταν εντάξει και απαστράπτοντα, με εντολή του απουσιάζοντος Επισκόπου και την συμμετοχή όλων των Ελλήνων, οι οποίοι έτρεξαν να με καλοδεχθούν με αγάπη και φιλόξενη διάθεση. Εκείνο, που πρωταρχικά διαπίστωσα απόψε είναι η μεγάλη αγάπη που τρέφουν για τον πνευματικό πατέρα τους. Τον θεωρούν απόκτημα για την Ορθοδοξία στον τόπο, όπου μεταλαμπαδεύτηκαν, αλλά και για το μέλλον της Ορθοδοξίας εδώ, άσχετα με την εθνικότητα, τη φυλή και όλα τα άλλα, που μόνο μερισμό προξενούν στο Σώμα της Εκκλησίας.

Σάς καληνυχτώ και καλή αυριανή! 
Από Μαπούτο
π. Π.