e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Νοερό προσκύνημα στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας {δ΄ μέρος} [video]


Το απόγευμα της Πέμπτης, 31ης Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το τέταρτο μέρος της ομιλίας του με θέμα: «Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας»

Αντιφώνηση Γεωργίου Βλαντή κατά τη χειροθεσία του σε Άρχοντα Ιερομνήμονα (Μονή Βαλουκλή, 31.8.23)


Παναγιώτατε,

Όταν εξελέγητε στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ήμουν μαθητής της Πρώτης Γυμνασίου. Ανήκω σε μια γενιά της οποίας οι βιωματικές παραστάσεις για το τί εστί Οικουμενικό Πατριαρχείο συνδέονται πρωταρχικά και αναπόσπαστα με το πρόσωπό Σας. Η οραματική ευφυία της πατριαρχίας Σας, η γλυκειά αυστηρότητα της παρουσίας Σας, η αρχοντιά της αδέκαστης αισθητικής Σας, η γενναιόδωρη αξιοπρέπειά Σας έναντι όσων εκίνησαν και συνεχίζουν να κινούν την πτέρναν, συνιστούν μια υπέροχη συμπύκνωση του τί εστί το Φανάρι και μια εύγλωττη εισαγωγή στην παράδοσή του. Αποτελεί τύχη αγαθή να ανδρώνεται κανείς θεολογικά κατά τις δεκαετίες της πατριαρχικής διακονίας Σας.

Ο Υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος θα παραστεί, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στην αυριανή εορτή της Ινδίκτου. 

Μονή Βαλουκλή: Εσπερινός Αρχής Ινδίκτου 2023 - Άρχων Ιερομνήμων ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος απόψε, Πέμπτη 31η Αυγούστου 2023, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού της Ινδίκτου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και παρισταμένων πολλών Αρχιερέων του Θρόνου από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό, Αρχόντων της Μ.τ.Χ.Ε., του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεωργίου Κώτσηρα και πολλών πιστών.

Εορτή Παναγίας της Παυσολύπης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παυσολύπης, της οποίας η ιερά εικόνα φυλάσσεται στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εορτάστηκε την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, με την τέλεση του εορτίου Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του εκ των μελών της Εφορείας της Σχολής, Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου.

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τον Κιέβου: "Προσευχόμαστε για τον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει από άδικη, διαβολική επιθετικότητα "


Επιμέλεια πληροφοριών από pomisna.info/uk/ : π. Παν. Καποδίστριας

Στις 31 Αυγούστου 2023, στο εν Φαναρίω Οικουμενικό Πατριαρχείο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος.

Ο Δρ Χρήστος Καρύδης μιλά για τη συντήρηση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας [Istorima | podcast]

ΑΚΟΥΣΤΕ ακολούθως το podcast, από το προφορικό αρχείο Istorima / Stavros Niarchos Foundation με τον νέο Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συντηρητή έργων τέχνης, αναπλ. καθηγητή ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΥΔΗ

Διεθνές Οικολογικό Σχολείο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Μία νέα πρόταση, προβάλλει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον – άλλωστε η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, την καλουμένη ως «Αρχή της Ινδίκτου».

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Ένα υπέροχο ζευγάρι

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού ζούσε ένα ζευγάρι, ο Αδριανός και η Ναταλία. 

Ο Εσπερινός της Συνάξεως Παναγίας της Παυσολύπης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, ο εόρτιος Μέγας Εσπερινός της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παυσολύπης, της οποίας η εικόνα φυλάσσεται σε αυτό, χοροστατούντος του, Θεοφιλ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος μετά το πέρας της ακολουθίας ευχήθηκε η χάρη της Θεοτόκου να σκέπει όλους.

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για την ΑΕΚ με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού του σωματείου ετοιμάζει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το νέο τεύχος του Περιοδικού “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (Απρίλιος-Ιούνιος 2023)


Το 2ο τεύχος (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) του Περιοδικού “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου υπέρ Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2023) [στα ουκρανικά]

+ Варфоломій,

Милістю Божою Архиєпископ Константинопольський, Нового Риму
і Вселенський Патріарх,
Усій повноті Церкви,
Благодать, мир і милість від Творця всього творіння
Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.
* * *

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στη Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους [photos-video]


Την Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιον Όρος, επισκέφθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, προσκεκλημένος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ και την Γεροντική Σύναξη, προκειμένου να προεξάρχει στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι άνθρωποι είμαστε αλληλένδετοι και αλληλεξαρτώμενοι”

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Τρίτη, 29 Αυγούστου, στο Φανάρι, τους συμμετέχοντες στην επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future”).

Άγιος Αλέξανδρος: Ο μεγάλος Επίσκοπος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Πολλοί άγιοι ιεράρχες λάμπρυναν με την προσωπικότητά τους και το έργο τους την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στη δισχιλιόχρονη ιστορική της πορεία. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Αλέξανδρος, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Εκκλησία του Χριστού σε μια εποχή κρίσιμη για εκείνη.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Τιμώντας την Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου και τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ


Σήμερα το πρωί, 29.8.2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία τιμώντας σεμνοπρεπώς την Αποτομή της Κεφαλής του ΑγίουΙωάννου του Προδρόμου και τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη στη Ζάκυνθο, ιστορικό γεγονός του 1669.
        Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο Σπύρος Δρογγίτης. Ο π. Παναγιώτης ομίλησε προς το εκκλησίασμα σχετικά με τους τιμωμένους Αγίους.

Φανάρι: Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (29.8.2023)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τρίτην, 29ην Αὐγούστου 2023, καθ᾿ ἥν ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Προσκύνημα στην Παναγία την Τσαμπίκα της Ρόδου


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Patriarchal Message for the Beginning of the Ecclesiastical Year and the Solemn Day of Prayers for Natural Environment (September 1, 2023)


† B A R T H O L O M E W

BY GOD’S MERCY ARCHBISHOP OF CONSTANTINOPLE-NEW ROME

AND ECUMENICAL PATRIARCH

TO THE PLENITUDE OF THE CHURCH

GRACE, PEACE AND MERCY FROM THE MAKER OF ALL CREATION

OUR LORD GOD AND SAVIOR JESUS CHRIST

* * *

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2023)

† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ 

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Κρεμαστή Ρόδου: Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στο Προσκύνημα Παναγίας της Καθολικής

Με αθρόα συμμετοχή προσκυνητών από όλη τη Ρόδο, ομογενών του εξωτερικού και επισκεπτών της μεγαλονήσου, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», στο περίσεμνο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής στην Κρεμαστή Ρόδου. 

Γαϊτάνι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)


Πρωί 29ης Αυγούστου 2023, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται το Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, σήμερα μάλιστα τιμάται εκεί η Μετακομιδή Του από τον αλωμένο Χάνδακα στο νησί της Ζακύνθου, στις 29 Αυγούστου 1669. 
        Στην Αρχιερατική Λειτουργία που ετελέσθη εκεί, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ομίλησε δι' ολίγων προς τους εκκλησιαζόμενους.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ανήκει στη χωρία των μεγάλων προφητών και ομολογητών της πίστεώς μας. Ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τον χαρακτήρισε ως το μέγιστο άνθρωπο που φάνηκε στον κόσμο: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ. 11,11). Η αγία μας Εκκλησία τον έθεσε σε τιμή μετά τη Θεοτόκο, μάλιστα στην εικονογραφία παριστάνεται μαζί με την Παναγία μας να ικετεύει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι η γνωστή εικονογράφηση της «δεήσεως».  Ο μεγάλος αυτός άνδρας πάνω απ’ όλα είναι ο πρόδρομος της εμφανίσεως του Χριστού στον κόσμο, αυτός που άνοιξε το δρόμο να περάσει ο Λυτρωτής μας. Είναι ο μεγάλος αγγελιοφόρος της πιο χαρμόσυνης και ελπιδοφόρας αγγελίας όλων των εποχών: της εν Χριστώ απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Είναι ο κομιστής και ο διαπρύσιος κήρυκας της μετάνοιας και ο άτεγκτος ελεγκτής της ανομίας και της αμαρτίας.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ο Γεν. Πρόξενος της Αυστραλίας στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, ο Εντιμ. κ. Tony Huber, Γενικός Πρόξενος της Αυστραλίας στην Πόλη.

Γαϊτάνι Ζακύνθου: Φωτοστιγμές των Εσπερίων της Μετακομιδής του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)

Εσπέρας 28ης Αυγούστου 2023, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, όπου θησαυρίζεται το Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός για την ανάμνηση της Μετακομιδής του τιμωμένου Οσίου από την Κρήτη στη Ζάκυνθο, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα, το 1669. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης.
        Η έγκριτη φωτογράφος Robi Gerovasilis αθανάτισε για το "Νυχθημερόν" χαρακτηριστικές στιγμές, με την ιδιαίτερη ματιά της! Την ευχαριστούμε!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βανάτου συγχαίρει την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΛΑ, για το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βανάτου αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί από καρδιάς τη μικρή κάτοικο της Ενορίας του Βανάτου ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΛΑ, θυγατέρα του καλού Ενορίτη μας Σπύρου Κόκλα, για την μεγάλη επιτυχία της, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν, κατακτώντας την πρώτη θέση, δηλαδή χρυσό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου / Νεανίδων.

Όμιλος προσκυνητών από τον Βόλο στην ιστορική Σηλυβρία

Mε αισθήματα έντονης συγκίνησης και χαράς κατέφθασε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, στη Σηλυβρία, 80μελής όμιλος προσκυνητών από τη Νέα Ιωνία Βόλου, υπό την ηγεσία της κ. Αργυρώς Μάμαλου-Κοπάνου, Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Λεύκες Πάρου: Η μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στη γενέτειρά του

Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, εορτάσθηκε το διήμερο 27-28 Αυγούστου 2023 στην Πάρο και συγκεκριμένα στον Ενοριακό Ναό της γενετείρας του, στην Αγία Τριάδα Λευκών.

Κίεβο: Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2023 στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Πρωί 28ης Αυγούστου 2023, εορτή της Κοιμήσεως της Θεομήτορος με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία, λειτούργησε στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον περίοπτο και μουσειακό Ναό του Αγίου Ανδρέου της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Γαϊτάνι Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός για τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)


Εσπέρας 28ης Αυγούστου 2023, στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θησαυρίζεται το Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός για την ανάμνηση της Μετακομιδής του τιμωμένου Οσίου από την Κρήτη στη Ζάκυνθο, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα, το 1669. Χοροστάτησε ο παρεπιδημών στη Ζάκυνθο, Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης.
[Φωτογραφίες: Διονύσης Νικολόπουλος]

Beit Jala Παλαιστίνης: Eορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου 2023 [video]

Πρωί 28ης Αυγούστου 2023, εορτή της Κοιμήσεως της Θεομήτορος, με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε πάνδημη Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Παναγίας της αραβόφωνης Ενορίας πόλεως Μπετζάλλα, πλησίον της Βηθλεέμ. 

Προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων, συλλειτουργούντων δε των καλών Εφημερίων του εν λόγω Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου: Πάνδημη Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου [video-photos]

Στις 28 Αυγούστου 2023, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με την ευκαιρία της 950ης επετείου από την ίδρυση του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως στη Λαύρα των Σπηλαίων, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, συμπαραστουμένου από ευάριθμους Αρχιερείς, τον ηγουμενεύοντα της Λαύρας Αρχιμανδρίτη Αβράμιο και πολυάριθμους Κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ισχύς της Αρχιτεκτονικής

ὑπό 

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"Οὐδείς δέον νά ἀγωνίζεται τόσον διά τήν ἰσχύν, ὥστε νά γίνεται δοῦλος τοῦ φόβου".

(Caecilius Balbus)

Διαθρησκειακή Συνάντηση στην Πόλη: “Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future” [video-photos]


Τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος συνεπάγεται αλληλοσεβασμό, αμοιβαία κατανόηση, κοινές πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του κατά την έναρξη της διήμερης επιστημονικής Συναντήσεως “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: Towards One Earth, One Family, One Future”), που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Κυριακάτικη Λειτουργία και τιμή προς τον Άγιο Φανούριο στην Παναγούλα Βανάτου

Η μορφή του Αγίου Φανουρίου σε μια από τις Φανουρόπιτες, στο Βανάτο Ζακύνθου, 27.8.2023. Ποίημα Διονυσίας Ζαρκάδη.


Πρωί Κυριακής ΙΒ΄ Ματθαίου, 27η Αυγούστου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, έλαβε χώραν Ευχαριστιακή Σύναξη στην Παναγούλα Βανάτου και ευλογήθηκαν οι καθιερωμένες Φανουρόπιτες, δείγμα ευλάβειας των πιστών που τις προσκόμισαν.

Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Ιωάννης Καραβάνης, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, έγκριτος Μάστερ Θεολογίας, ομίλησε απ' άμβωνος σχετικά με την φανέρωση του Αγίου Φανουρίου και πώς διαδόθηκε η ιδιαίτερη αγάπη του λαού προς τη χάρη Του.

Κίεβο: Αγρυπνία της παραμονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λαύρα των Σπηλαίων [photos]

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 27 Αυγούστου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ . Επιφάνιος προέστη της κατανυκτικής αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Άνω Λαύρας.

Παράκληση προς τον Άγιο Φανούριο στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο πόλεως Ζακύνθου


Το εσπέρας της Κυριακής, 27ης Αυγούστου 2023, εψάλη Παρακλητικός Κανόνας προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, στον εν τη πόλει της Ζακύνθου φερώνυμο Ναό, παρεκκλήσιο της Ενορίας Θείας Αναλήψεως. Στο τέλος ευλογήθηκαν οι καθιερωμένες Φανουρόπιτες.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος]

Κωνσταντινούπολη: Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023, εορτή του Αγίου Φανουρίου, τελέστηκαν Θείες Λειτουργίες στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Σε Φινλανδία και Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Σεπτέμβριο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Φινλανδία από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2023 για να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας ως αυτόνομης εκκλησίας.

Πρόγραμμα εορτασμού της Ινδίκτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, θα τελεστεί στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι η Εορτή της Ινδίκτου και η Ι. Σύναξις προς τιμήν και μνήμην της Παναγίας της Παμμακαρίστου, της οποίας η αρχαία ιερά Εικόνα θησαυρίζεται στον Πατριαρχικό Ναό.

Κωνσταντινούπολη: Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στον Άγιο Στέφανο Γεσήλκιοϊ

Εν πληθούση εκκλησία και με κατάνυξη, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην ομώνυμη Κοινότητα στο Γεσήλκιοϊ της Πόλεως.

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στην Αγία Ευφημία Χαλκηδόνος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, καθώς στον νάρθηκα υπάρχει αφιερωμένη παλαιά εικόνα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη γενέτειρά του

«Ταπεινός προσκυνητής», όπως ανέφερε ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στην πατρογονική εστία, την γενέτειρα του μακαριστού πατρός του, Μιχαήλ, τα Χορευτιανά Κισάμου. Προσκύνησε τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, προσευχήθηκε και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού πατρός του, Μιχαήλ, προσευχόμενος και δια την ανάπαυση των ψυχών και άλλων οικογενών που αναπαύονται εις το αυτό κοιμητήριο.

Εορτή του Αγίου Φανουρίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου2023, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, στην Κοινότητα Νεοχωρίου του Βοσπόρου, με τη συμμετοχή αρκετών ενοριτών και προσκυνητών, οι οποίοι προσέφεραν τις καθιερωμένες πίτες προς τον τιμώμενο Άγιο. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, οι Ιεροψάλτες, μαζί με τους εκκλησιαζόμενους, έψαλαν από κοινού το απολυτίκιο του Αγίου και στη συνέχεια ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού τέλεσε δέηση, μνημονεύοντας τα ονόματα των εθελοντών και εθελοντριών, των συμπροσευχομένων και των οικείων τους και ευλόγησε τις προσφερθείσες πίτες.

Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου, 27.8.23, στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Αυστραλία: Ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Morwell

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, επισκέφθηκε την Ενορία – Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κωμόπολη Morwell της περιοχής Gippsland, στη νοτιοανατολική Βικτώρια.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ στο τέλος μίλησε στα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας και τους μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Όμιλος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Χαλκηδόνα

Στα πλαίσια των προσκυνηματικών εκδρομών και δράσεων, όμιλος πενήντα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και συγκεκριμένα από την ενορία των Αγίων Θεοδώρων Συκεών επισκέφθηκε την Βασιλίδα των Πόλεων, την Πόλη του Θρύλου και της Ιστορίας.

Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος ο θαυματουργός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Κάποιοι άγιοι της Εκκλησίας μας απολαμβάνουν ιδιαίτερης τιμής από τους πιστούς. Θεωρούνται δημοφιλείς, διότι τους αισθάνεται ο λαός κοντά του και αρωγούς στα προβλήματά του. Ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους είναι και ο άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός.

"Παρέδωκα ὃ καὶ παρέλαβον"

"Παρέδωκα γὰρ ὑμῖν ἐν πρώτοις, ὃ καὶ παρέλαβον, ὅτι Χριστὸς ἀπέθανεν ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ἐτάφη, καὶ ὅτι ἐγήγερται τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ὤφθη Κηφᾷ, εἶτα τοῖς δώδεκα”  (Α΄Κορ. 15,  3-5)

“Σας παρέδωσα τη διδασκαλία που είχα κι εγώ παραλάβει και που έχει πρωταρχική σημασία: ότι δηλαδή ο Χριστός πέθανε, σύμφωνα με τις Γραφές, για τις αμαρτίες μας· ότι ενταφιάστηκε και ότι, σύμφωνα με τις Γραφές αναστήθηκε την τρίτη ημέρα και ότι εμφανίστηκε στον Κηφά, έπειτα στους Δώδεκα”.