e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Εκκλησιαστικό Μουσείο εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Σουηδίας, στο Kuopio της Φιλλανδίας, εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου

24 Απριλίου 2015, στο Kuopio της Φιλλανδίας και παρόντος τού Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος. 






















Το μεγάλο Συλλείτουργο για την αποκατάσταση της Ροτόντας της Ανατολής στο Παλαιό Κάιρο

Πρωί και μεσημέρι της 24ης Απριλίου 2015, στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου 
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | ecclesia.gr






























Για κοινό αγώνα και κοινές ελπίδες έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία των Θυρανοιξίων της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής, της Κυπριακής και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των ελληνικών κοινοτήτων Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο. 

Στο Κάιρο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται την πρώτη Παρασκευή μετά την εορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου, κι αυτό διότι η Παρασκευή για ολόκληρη την Αίγυπτο είναι ημέρα αργίας και επειδή αρκετοί μουσουλμάνοι τιμούν και σέβονται τον Άγιο Γεώργιο έχει αποφασισθεί να εορτάζεται η μνήμη του Παρασκευή, ώστε να μπορούν όλοι να έρχονται στην ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: "Η φήμη του τιμωμένου σήμερον Αγίου Γεωργίου επλήρωσε άπασαν την γην. Ανηγορεύθη προστάτης πλείστων κρατών και βασιλείων και πολιούχος πλείστων έτι πόλεων. Επ' ονόματι αυτού ιδρύθησαν εκκλησιαστικά και ιπποτικά τάγματα. Σκέπει στρατεύματα υπό την σημαίαν αυτού. Επίσης ανηγορεύθη προστάτης πολλών επαγγελμάτων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, και αυτού έτι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ου εν τω προαυλίω εστήθη υπερμέγεθες χαλκούν άγαλμα αυτού, καταβάλλοντος τον δράκοντα". 

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης μίλησε και για την ιστορία της μονής λέγοντας: "Η Ιερά Θεοβάδιστος Μονή αύτη του Αγίου Γεωργίου εν Παλαιώ Καΐρω αποτελεί το διαχρονικόν σύμβολον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ιδρύθη, ως κυκλοτερής ναός, επί πύργου ρωμαικού στρατοπέδου, έδρας μιάς των τριών ρωμαικών λεγεώνων της Αιγύπτου. Η τιμή του Αγίου Γεωργίου, ως στρατιώτου, διεδίδετο εν άπαντι τω ελληνορρωμαικώ κόσμω διά των ρωμαικών στρατευμάτων. Ο Άγιος Γεώργιος εν τω ρωμαικώ στρατώ έλαβε το αξίωμα του χιλιάρχου, διοικητού λεγεώνος, και του κόμητος, συνοδού επισήμων προσώπων και αυτού τούτου του αυτοκράτορος. Ο κυκλοτερής ναός αυτού και συναξαριακαί περί αυτού πηγαί εκφαίνουσιν ότι ούτος, υπηρετήσας εν τω αυτόθι ρωμαικώ στρατοπέδω, μετέβη είτα εις Κυρήνην επί αποστολή, ένθα ετέλεσε τον άθλον αυτού κατά του βυθίου δράκοντος, ον διασώζει εν τη Ιστορία των Αγίων αυτού ο Αρχιεπίσκοπος Γενούης Ιάκωβος ντε Βοράγγινε, παραλαβών παρά των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαυρίας. Η δρακοντοκτονία του Αγίου Γεωργίου, ήτις εγένετο εν Κυρήνη, παραδίδεται και εν τη ανατροφοδοτουμένη βυζαντινή και μεταβυζαντινή θύραθεν εκκλησιαστική ποιήσει. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου αύτη ελειτούργησε και ως νοσοκομείον, πτωχοκομείον και γηροκομείον. Διά τας εν αυτώ μοναστρίας, συντηρούσας ανημμένας τας λαμπάδας αυτών, ως φρόνιμοι νύμφαι Χριστού, εκλήθη και Μονή της Λαμπάδος. Από του δεκάτου εβδόμου μέχρι του δεκάτου ενάτου αιώνος οι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας διέμενον εν τη Μονή ταύτη".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην μέριμνα του Πατριάρχη για την ανακαίνιση της μονής και στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Αθανάσιου Μαρτίνου. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παρουσία τους. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που βρίσκεται στο Κάιρο, για να δώσει κουράγιο σε όλους, καθώς, όπως είπε, "είναι ο άνθρωπος που δίνει και θα δώσει αγώνες για την Ελλάδα". Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου ο Πατριάρχης τόνισε: "Προσευχόμαστε ο Στρατηλάτης Άγιος Γεώργιος να δώσει τα δίκαια, γιατί ξέρει να θαυματουργεί στο νησί της Κύπρου".

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και "στη συμβίωση των λαών σε αυτά εδώ τα χώματα και ευχαρίστησε τον Θεό που "τον αξίωσε να βρίσκεται στην Ροτόντα της Ανατολής". Συνεχάρη την οικογένεια Μαρτίνου για την δωρεά και ευχήθηκε "να υπάρξουν μιμητές που θα στηρίξουν τον λαό και το Έθνος αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα σας στηρίξει", είπε ο κ. Παυλόπουλος στον Πατριάρχη και προσέθεσε: "Αναγνωρίζω την ευμένεια της Αιγυπτιακής Πολιτείας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και τους ευχαριστώ λέγοντας πως οι αγωνίες είναι κοινές. Ο αγώνας είναι κοινός για τα ιδανικά που αφορούν τον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο Κάιρο το έργο σας είναι γνωστό και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος είναι εδώ για να αναγνωρίσει το έργο σας και να σας πει αυτό που τόνισα από πλευρά Πολιτείας. Είμαστε μαζί σε έναν ενιαίο αγώνα Εκκλησία και Πολιτεία, για να στηρίξουμε τις παραδόσεις του Έθνους και του Γένους μας."

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου. 

Μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | ecclesia.gr
































Μεγάλη συναυλία με γνωστούς Έλληνες, αλλά και Αιγύπτιους καλλιτέχνες πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ιστορικής ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Η μουσική εκδήλωση ξεκίνησε με τον Omar Khairat και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ερμηνευμένα από την Φωτεινή Δάρρα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την σύζυγό του, διότι με τη δική τους οικονομική μέριμνα και ενίσχυση ανακαινίσθηκε η ιερά μονή και το μουσείο. 

Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε:"Ο διάσημος της φυσικής Αϊνστάιν είπε ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι να ζεις λες και τίποτα δεν είναι ένα θαύμα. Ο άλλος είναι να ζεις λες και όλα είναι ένα θαύμα. Και σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να εορτάσουμε με μουσικές εξαίσιες, όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός Ποιητής, το θαύμα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Θαύμα διότι η Μονή αυτή καταστρατήγησε τους φυσικούς νόμους του χρόνου και συνεχίζει το ταξίδι της αιώνες τώρα. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή ενώνει το γήινο και το ουράνιο. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή ενώνει έθνη, γλώσσες και λατρείες. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή σπάει τον μεσότοιχο του φραγμού και αδελφοποιεί διά της αγάπης. Ο Παρθενώνας του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο ανέκτησε το αρχικό του κάλλος. Ο προμαχώνας της πίστης αποτίναξε τα σημάδια του χρόνου. Το αειθαλές δέντρο της αγάπης του Θεού άνθισε και πάλι. Η πυξίδα της Ορθοδοξίας κουρδίστηκε και συνεχίζει να δίνει νόημα ζωής σε κάθε καρδιά δεκτική που χτυπά στη γλυκιά πατρίδα, στην Αίγυπτο".

Αναφερόμενος ο Πατριάρχης στην βοήθεια του ζεύγους Μαρτίνου, αλλά και σε όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια υπογράμμισε πως "στη ζωή μου δεν έχω συνηθίσει να περιμένω άπρακτος και θλιμμένος πίσω από κλειστές πόρτες. Κρούω τις θύρες και με θάρρος αφήνω τη φωνή της καρδιάς μου να ακουστεί. Η φωνή μου ακούστηκε. Τόσο ο Πρόεδρος Σίσι, όσο και ο Πρωθυπουργός Μάχλεμπ, πίστεψαν στο όραμά μου και διευκόλυναν το έργο μου. Αντίδωρο σήμερα τους προσφέρω μνημείο πίστης και παγκόσμιου πολιτισμού· όαση ψυχής και πνεύματος στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας· θησαυρό κρυμμένο καλά στο παλαιό Κάιρο· ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ταξίδι στο χρόνο, από το αρχαίο νειλόμετρο έως τις κατακόμβες και από τη Ροτόντα έως τις ζωγραφιές του Παρθένη. Και ήρθε ο Θανάσης ο Μαρτίνος με το περίσσευμα της πιστεύουσας καρδιάς του να ενώσει για μια ακόμη φορά τις χώρες που χωρίζει η Μεσόγειος, αλλά ενώνει η ιστορία. Αναβίωσε με τη γενναιοδωρία του τις εποχές των μεγάλων ευεργετών. Αναστήλωσε με τη μεγαλοψυχία του ένα ακόμη μνημείο-σύμβολο της μισγάγγειας δύο αρχέγονων πολιτισμών, του αιγυπτιακού και του ελληνικού. Συνδαύλισε τον Φάρο της μνήμης και της πίστης που φωτίζει την οικουμενική Ορθοδοξία από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τον αιώνα του Αγίου Νεκταρίου και την αυγή της τρίτης μετά Χριστόν χιλιετίας".

Ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου και την σύζυγό του Μαρίνα με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Αποστόλου Μάρκου. 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος.

Με κάθε επισημότητα ο Εσπερινός στην αποκατεστημένη ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Εσπέρας 23ης Απριλίου 2015 
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | ecclesia.gr


















































Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Μετά τον Εσπερινό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες για την παρουσία τους. Ο Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και του ζήτησε "να προσεύχεται, ώστε να πέσουν επιτέλους τα τοίχοι που χωρίζουν την Κύπρο". 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο μουσική εκδήλωση με τον Omar Khairat και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, περιβαλλόμενος από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί. Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του αιγυπτιώτη ελληνισμού. 

Είναι μια ροτόντα με διάμετρο 27μέτρων στη βάση και 13 στο θόλο, ενώ το συνολικό της ύψος είναι 22μ. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα πάνω στα ερείπια μιας προγενέστερης εκκλησίας. Οι τοιχογραφίες έχουν φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Παρθένη. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε καταστράφηκε από πυρκαγιά, καθώς και τα ξύλινα πατώματα του Πύργου. 

Στις αρχές του 20ου μ.Χ. ο Ρωμαϊκός Πύργος αναστηλώθηκε και προστέθηκαν όροφοι και στη συνέχεια η επιβλητική Ροτόντα κτίστηκε πάνω από τον αναπαλαιωμένο πύργο. Το έργο αυτό έχει υλοποιηθεί, με την προσωπική φροντίδα και τις προσπάθειές της Α.Θ. Μακαριώτης Του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'. Η χρηματοδότηση του σχεδιασμού έγινε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η χρηματοδότηση της διαδικασίας του διαγωνισμού και η κατασκευή ήταν από ευεργέτες του ιδιωτικού τομέα (η κυρία και ο κύριος Μαρτίνος). Ο επιβλέπων για τις εργασίες αρχιτέκτων είναι ο Mohamend Αουάντ και ο ανάδοχος είναι η τεχνική εταιρία «The Arab Contractor». 

Σημαντικό είναι το ελληνικό στοιχείο σε όλη την Αίγυπτο. Οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες ήταν ανέκαθεν οι ζωτικότεροι χώροι συνάθροισης στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, στις εθνικές επετείους και σε όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές τελετές της Ελληνικής Παροικίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι την ημέρα που η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Γεωργίου πολλοί επισκέπτες φθάνουν από νωρίς στο ναό, για να προσκυνήσουν και να ευχαριστήσουν τον Άγιο. Αξιοσημείωτο, εξάλλου, το γεγονός ότι ακόμη και μουσουλμάνοι έρχονται καθημερινά στο ναό για να τιμήσουν τον Άγιο.

Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β’. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο συγκινητικό και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου, όπου από την παραμονή χιλιάδες προσκυνητές έφθαναν από όλα τα σημεία της Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ευλαβικά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Mari Gerges).

Όπως δε κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ολοήμερη παραμονή των οικογενειών με λειτουργίες, λουλούδια και συγκεντρώσεις γύρω από τα μνήματα και τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κέντρο του Κοιμητηρίου, που πάντα έμενε ανοικτός για τους προσκυνητές του νεκροταφείου που απλώνεται ολόγυρα με πολλά παμπάλαια μεν, αλλά υπέροχα και αριστουργηματικά μνήματα. Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.