e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Εγκαίνια Ναού του Αγίου Μάρτυρος Αγαθόποδος στην Ενορία Πανόρμου Ρεθύμνης

Το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουλίου 2023, κατά την εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκαν ο Όρθρος, η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και το πρώτο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρτυρος Αγαθόποδος, ενός εκ των Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης των εν Γορτύνη μαρτυρησάντων, στην Ενορία Πανόρμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Έκθεση Ζωγραφικής της Σοφίας Τσιάρα στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" (11-15/8/23)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», συνεχίζει τις εικαστικές δράσεις του και το φετινό καλοκαίρι με την έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδος Σοφίας Τσιάρα:

«Ζωγραφική σε χαρτί 2»

Δυτική Αυστραλία: Eκδήλωση μνήμης στο Παρεκκλήσιο του Αγ. Ιωάννη Prevelly

Το Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, μια ξεχωριστή τελετή μνήμης και τιμής στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Prevelly της Δυτικής Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Margaret River, περίπου 285 χιλιόμετρα νοτίως της Πέρθης. Η τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνες απαιτητικές προετοιμασίες, αποσκοπούσε να τιμήσει τα μέλη των Συμμαχικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του εκστρατευτικού σώματος ANZAC, που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κρήτης το 1941, καθώς επίσης τον λαό της Μεγαλονήσου και τους ιδρυτές του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη Prevelly, τον Geoffrey Edwards και τη σύζυγό του, Beryl.

Βανάτο: Οι σπιτικές Παρακλήσεις του 15αύγουστου ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από την 1η Αυγούστου υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Δηλαδή, ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και εκεί τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Άγιος Λέων Ζακύνθου: Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής [video]


Στο ορεινό χωριό Άγιος Λέων (ή Άι Λιος) Ζακύνθου, το εσπέρας της 30ής Ιουλίου 2023, πανηγύρισε εκ μεταφοράς την Αγία Παρασκευή, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Έγινε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας, Αρτοκλασία και κατόπιν λαϊκό γλέντι.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ από την ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ:

Ο Κύκκου και ο Πάφου συλλειτούργησαν με τον Κύπρου, που μνημόνευσε τον Κιέβου [photos-video]

Στην Σύνοδο θα φέρει ο Αρχιεπίσκοπος την απόφαση Μόρφου να ονομάσει Όσιο τον μ. αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως)

Νέα σελίδα για την Εκκλησία Κύπρου άνοιξε σήμερα, καθώς στην Ιερά Μονή Κύκκου συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ο οποίος τηρεί την απόφαση του προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου Β΄ και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου του 2020 για την μνημόνευση στα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, οι Μητροπολίτες Πάφου Τυχικός και Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρος. Μετά το σημερινό συλλείτουργο μόνο ο  Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και απέχει από τα συλλείτουργα. Ο κ. Νεόφυτος επιμένει να  μέμφεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας. Ο κ. Νεόφυτος θεωρεί ότι ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου είναι ο ταυτισμένος με την Μόσχα κ. Ονούφριος, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει “άγιο άνθρωπο”.

Pretoria, South Africa: 40νθήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Σήμερα, Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πρετορίας Νοτίου Αφρικής, στη Ελληνική Κοινότητα, έγινε το 40νθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου


Τη θλίψη του για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών, αλλά και για τον θάνατο των δύο πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,  στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί προς εξυπηρέτηση της Ρουμανόφωνης παροικίας της Πόλεως.

Νέα εκ Φαναρίου, 23-27 Ιουλίου 2023


Ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ἰώβ καί τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Μηδείας κ. Ἀποστόλου, ἐπεσκέφθη τήν Κυριακήν, 23 Ἰουλίου 2023, τόν ἄγοντα τά ὀνομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτην Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόραν καί τοῦ ἐξέφρασε τάς ἀδελφικάς εὐχάς καί τήν Πατριαρχικήν Του εὐαρέσκειαν.

Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 30.7.23, στη Φανερωμένη Βανάτου


Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 30 Ιουλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η κυριακάτικη θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα, στο δε ψαλτήριο ήταν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σπυρίδων Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Γεώργιος Κοντονής.

"Τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες"

 
“Ἵνα τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες, καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ” (Α΄ Κορ. 1, 10)  

“Νὰ λέγετε ὅλοι τὸ ἴδιο καὶ νὰ μὴν ὑπάρχουν διαιρέσεις μεταξύ σας, ἀλλὰ νὰ εἶσθε ἑνωμένοι μὲ τὸ ἴδιο πνεῦμα καὶ τὴν ἴδια γνώμη”.

Όχι μόνο από το περίσσευμα, αλλά και από το υστέρημα

 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 

30 Ιουλίου 2023

(Ματθ. ιδ΄ 14-22)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Σύμφωνα με την πίστη μας, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ψυχή, αλλά και ύλη. Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής και του αξίζει τιμή και σεβασμός. Γι’ αυτό, ο άνθρωπος, ως οντότητα ψυχοσωματική, οφείλει να μην μισεί τη σάρκα, διότι δεν πρέπει να είναι σωματοκτόνος, αλλά παθοκτόνος.

Το κοινό τραπέζι

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Ὁ Χριστὸς εὐλόγησε πέντε ψωμιὰ καὶ δυὸ ψάρια καὶ χόρτασαν μὲ αὐτὰ πέντε χιλιάδες ἄνδρες (ἴσως δεκαπέντε χιλιάδες μὲ τὰ γυναικόπαιδα). Ὑπῆρξαν μάλιστα καὶ τόσα περισσεύματα, ποὺ γέμισαν δώδεκα κοφίνια (Κυριακὴ Η΄ Ματθαίου). 

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή Η΄ Ματθαίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
30 Ιουλίου 2023
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο απλός λαός, που αποτελείται από διάφορα κοινωνικά στρώματα ανθρώπων, όσο κι αν έχει έμφυτη μέσα του τη θρησκευτικότητα και τον ηθικό νόμο σαν οδηγό του, χρειάζεται, για να ενισχύσει αυτή του την πίστη και να την στερεώσει, και κάτι ακόμη, την έκδηλη θαυματουργική δύναμη του Θεού, που να έχει άμεση σχέση με την ίδια του την ύπαρξη και την επιβίωση.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Μελβούρνη: Έναρξη του Παναυστραλιανού συσσιτίου «Πέντε Άρτοι»

Από τη Μελβούρνη, όπου πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κήρυξε την έναρξη, σε παναυστραλιανό επίπεδο, του προγράμματος σιτίσεως των εμπεριστάτων αδελφών μας που φέρει τον τίτλο: «Πέντε Άρτοι (Five Loaves)».

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Επίσκεψη Ακαδημαϊκών του Συνδέσμου Θεολογικών Σχολών Μέσης Ανατολής

Την 29η Ιουλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα την επίσκεψη πολυμελούς ομίλου ακαδημαϊκών από Σύνδεσμο Θεολογικών Σχολών Μ.Ανατολής και την Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, υπό τον Πρύτανη, Πανοσιολ.  Αρχιμ. κ. Ιάκωβο Kihalil, Καθηγητή Βιβλικής Θεολογίας, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μπαλαμάντ.

Τρίστιχο π. Π. Κ. στον τάφο του Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου


Αγαπητοί φίλοι, 
        επιτρέψατέ μου κάτι προσωπικό: Είμαι πολύ συγκινημένος σήμερα, 29.7.2023, ότι κατά το σημερινό 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιερέως και Φίλου, Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου, στο Μήλεσι Αττικής, αν και -για υπηρεσιακούς λόγους- απών σωματικά, με έναν ιδιαίτερο τρόπο ήμουν παρών και μάλιστα σε to the point! 

40νθήμερο Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου [photos-video]


Σήμερα το πρωί, Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Πορφυρίου - Μήλεσι Αττικής, έλαβε χώραν το 40νθήμερο Μνημόσυνο του πολύκλαυστου Μητροπολίτου Νιγηρίας μακαριστού Αλεξάνδρου. 

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Η επιλεκτική ευαισθησία του Πατριάρχου Σερβίας Πορφυρίου


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας

Φαντάζομαι πως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος θα έχει μετανιώσει που έστειλε επιστολή στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, για να του ζητήσει την υποστήριξη του προς τον Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλο.

Αξιωματικοί και πλήρωμα σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 28η Ιουλίου 2023, ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου Α/Γ «Σάμος», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στα πλαίσια του ετησίου καλοκαιρινού εκπαιδευτικού ταξιδιού των Δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

Επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχου με Μητροπολίτη Δημητριάδος για τις φωτιές στη Μαγνησία

Την πατρική συμπαράσταση του ιδίου και της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Ο Παναγιώτατος εκδήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και την προσωπική του αγωνία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και ευχήθηκε για την υγεία των πολιτών και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ συνεχάρη τις Αρχές και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού και της Αστυνομίας για τον τιτάνιο αγώνα τους, προκειμένου να διαφυλάξουν τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Κίεβο, Λαύρα Σπηλαίων: Η Εκκλησία της Ουκρανίας εόρτασε την 1035η επέτειο από το Βάπτισμα των Ρως [video-photos]

Εορτάζοντας την 1035η επέτειο από τη Βάπτιση Ρωσίας-Ουκρανίας, την ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρου του Μεγάλου και της Ημέρας της Ουκρανικής Πολιτείας, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προέστη Θείας Λειτουργίας στις 28 Ιουλίου 2023, στον κεντρικό Ναό της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, αυτόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Πολλοί από τους αγίους μας έχουν τη φήμη των θαυματουργών, διότι αξιώθηκαν να προικιστούν από το Θεό να κάνουν θαύματα στο όνομά Του. Μέσα στη χορεία των θαυματουργών αγίων της Εκκλησίας μας, ξεχωριστή θέση κατέχει η αγία Ειρήνη, η αποκαλουμένη Χρυσοβαλάντου.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Χουρχουλίδι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Παντελεήμονα [70 photos]


Σήμερα το πρωί, 27 Ιουλίου 2023, στη μικρή Ενορία και Ναό Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, δεδομένου ότι εντός της κώμης υπήρξε προσεισμικά Ναός του Μεγαλομάρτυρος.

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Ναυκράτιδος Παντελεήμονος


Στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας ετελέσθη το πρωί της 27ης Ιουλίου 2023 Θεία Λειτουργία, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου.

Η καύση των νεκρών και η σύγχυση των ζωντανών


Γράφει ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

«Όταν η άγνοια συμμαχεί με την εξουσία, γίνονται ο πιο επίφοβος εχθρός»

Τζ. Μάλκολμ

Όταν το 1982 αποφασίστηκε να νομιμοποιηθεί και να ισχύσει πολιτικός γάμος στην Ελλάδα, οι άνθρωποι της Εκκλησίας εξανέστησαν και διαμαρτυρήθηκαν (λες και ήταν χαρούμενοι και ευχαριστημένοι να παντρεύει η Εκκλησία άθεους και κουμουνιστές που δεν μπορούσαν αλλιώς να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους!) και φώναζαν τότε στεντορείως πολλά αμετροεπή και υπερβολικά και απειλούσαν ότι όποιος κάνει πολιτικό γάμο δεν θα κηδεύεται, δεν θα βαφτίζει, δεν... δεν... δεν... και ότι ο πολιτικός γάμος δεν είναι γάμος!!

Διευκρινιστική Δήλωση Επισκόπου Φιλομηλίου Θεοφάνους


Ακολουθεί Διευκρινιστική Δήλωση του Θεοφιλ. Επισκόπου Φιλομηλίου κ. Θεοφάνους.

Βόρεια Κέρκυρα: Αγ. Παντελεήμονος 2023 στο φερώνυμο χωριό

Στην Βόρεια Κέρκυρα και στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Παντελεήμονος, πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών της Νήσου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε, ομίλησε και παραμύθησε τους κατοίκους της περιοχής.

Αγ. Παρασκευής και Αγ. Παντελεήμονος 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη της Αγίας ενδόξου οσιομάρτυρος και αθληφόρου Παρασκευής, τελέστηκε αργά το απόγευμα η καθιερωμένη Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την λαοφιλή Αγία, στο Ιερό Αγίασμά της, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου.

Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης για την κοίμηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης εξέφρασε τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια για την εκδημία της μακαριστής Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος


Την 27η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, άγει τα ονομαστήρια του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μπέϊκοζ της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος

Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο ανατολικότερο άκρο της παραθαλάσσιας περιοχής του Βοσπόρου, στην ασιατική Κωνσταντινούπολη της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, το Μπεϊκοζ.

Ξηροκάστελο Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγ. Παντελεήμονα στον Λόγγο του Αγ. Διονυσίου


Εσπέρας 26ης Ιουλίου 2023 στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Μετόχιο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στον "Λόγγο του Αγίου Διονυσίου" Ξηροκάστελου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Αγ. Παρασκευής 2023, ο Μητροπολίτης Κερκύρας σε δυο γυναικείες Μονές

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επέλεξε φέτος στην εορτή της Αγίας Παρασκευής, παρά την πληθύ των αφιερωμένων ιερών ναών στην Αγία Παρασκευή, να χοροστατήσει και να ομιλήσει σε δύο γυναικεία μοναστήρια, που εορτάζουν την μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος: Στο ίδιο έργο θεατής


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος απέστειλε πανταχούσα προς θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλώντας τους να συνδράμουν στην αποφυλάκιση του καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου μητροπολίτη Παύλου (της προσκείμενης στη Ρωσία ομάδας του Ονουφρίου).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στην πανήγυρι της Προστάτιδος Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής

Ιεροπρεπώς και με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης τίμησε την ιερά και φωταυγή μνήμη της Προστάτιδος και Πολιούχου και Εφόρου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Συνάντηση του Μητροπολίτου Ζάμπιας και Τοποτηρητού Μοζαμβίκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ

Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου με τον Γεν. Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, στο γραφείο του στον Περισσό.

Εορτή Αγίας Παρασκευής στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote της Βικτώριας, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο St Albans της Μελβούρνης.

Μπελούσι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής [photos]


Σήμερα το πρωί, 26η Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα κεντρικό Ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μπελουσίου Ζακύνθου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, τιμώντας την μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος.
        Την ομιλία της ημέρας έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφερθείς στον τριπλό ρόλο της δράσεως της Τιμωμένης Αγίας: Ως Χριστονύμφης, ως Μάρτυρος και  ως Ιεραποστόλου.
        Έψαλε καλλίφωνος χορός ιεροψαλτών, προεστώτων των κ.κ. Λάμπρου Κόκλα και Διονυσίου Πόθου.
[Φωτογραφίες: Σπυρίδων Δρογγίτης]

Θεόδωρος Αλεξανδρείας προς Πορφύριο Σερβίας: Καταδικάστε τις αντιχριστιανικές και αντεκκλησιαστικές ενέργειες των εκ Βορρά αδελφών

Δημοσιεύεται το υπ’ αριθμ. 104/2023 Πατριαρχικό Γράμμα της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄, το οποίο αποτελεί απάντηση στο από 22ας Ιουλίου ε.ε. υπ’αριθμ. 801 Γράμμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Πορφυρίου, αφορόν στα εν Ουκρανία τεκταινόμενα, το οποίο επίσης δημοσιεύεται  ακολούθως σε μετάφραση:

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για Μ. Βαρδινογιάννη: “Η ζωή και οι αγώνες της θα αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενιές”


Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

"Η απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τόπο μας. Υπήρξε πρότυπο μητέρας και συζύγου, ένας ξεχωριστός άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στο κοινό καλό. Θα την ευγνωμονούμε πάντοτε για την ανεκτίμητη προσφορά της. Μέσα από τον αγώνα της, χάρισε ζωή σε εκατοντάδες παιδιά, έδωσε κουράγιο και δύναμη στους γονείς τους και άφησε ως παρακαταθήκη ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πατρίδα μας. Η ζωή της, ο αγώνας της και η προσφορά της, θα αποτελούν πάντοτε σημείο αναφοράς και πρότυπο για τις επόμενες γενιές τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Η συνεργασία μαζί της ήταν αρίστη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της" .

Αρχιεπίσκοπος: «Δύο ήρωες που έβαλαν την πατρίδα και το καθήκον πάνω από τη ζωή τους»


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της. Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τους πιλότους του Canadair που κατέπεσε στην Εύβοια

«Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρηνεί μαζί με τα αδέλφια μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών που θυσίασαν τις δικές τους ζωές για να σώσουν ζωές συνανθρώπων τους. Δύο πραγματικών ηρώων που υπηρετούσαν συνειδητά, με ανδρεία και αυταπάρνηση, το κοινό καλό».

Συζητήσεις για την Οικογένεια {3}

Η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας σήμερα συναντά δύο ακόμη παραμέτρους. Η μία είναι το οικονομικό ζήτημα, το οποίο και προφανώς είναι μείζον. Δεν ισχύει όμως αυτό και για τις οικογένειες των μουσουλμάνων; Των Ρομά; Δεν υπήρχε οικονομικό ζήτημα στην Ελλάδα όταν αυτή αναπτυσσόταν; Πολλές ήταν οι πολύτεκνες οικογένειες τότε. Είναι η πολυτεκνία παράγοντας οπισθοδρόμησης λοιπόν ή συντηρητισμού; Εύκολα βγάζει κάποιος ένα τέτοιο συμπέρασμα, με αυτές τις διαπιστώσεις. Το πρόβλημα λοιπόν θα λυθεί με επιστροφή στη θρησκευτικότητα ή σε μια ανέμελη ζωή, κάτι που φαντάζει ουτοπία;  
   

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική Παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας


Του
 ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η Εκκλησία μας έχει να επιδείξει «νέφος μαρτύρων», ανδρών και γυναικών, νέων και γερόντων, ευγενών και ασήμων, πλουσίων και φτωχών, ελευθέρων και δούλων. Είναι οι καλλίμαχοι Μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν από τις περιστάσεις, να δώσουν τη μαρτυρία τους για τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, ως τον μοναδικό Λυτρωτή του ανθρωπίνου γένους. Τη μαρτυρία τους αυτή επισφράγισαν με απίστευτες ταλαιπωρίες, το αίμα τους, και εν τέλει με την ίδια του τη ζωή. Ένα τέτοιο εύοσμο άνθος της αρχαίας Εκκλησίας είναι η μεγαλομάρτυς και παρθενομάρτυς αγία Παρασκευή.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Μέσω Βολίμα Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίας Παρασκευής


Αρχιερατικός Εσπερινός εψάλη απόψε, 25 Ιουλίου 2023, τιμώντας την Αγία Παρασκευή, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό Μέσω Βολιμών, στην ορεινή Ζάκυνθο. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Έψαλε χορός ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Λειβαδά.
        Μετά τα Εσπέρια, όπου παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη, έγινε Λιτανεία της Εικόνας ανά τις οδούς της κωμοπόλεως. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι. Ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Αναστάσιος Καψαμπέλης είχε φροντίσει για την αρτιότητα της γιορτής.
[Φωτογραφίες: Νίκος Μούσουρας]

Μπελούσι Ζακύνθου: Πανηγυρικός Εσπερινός για την Αγία Παρασκευή


Απόψε και αύριο πανηγυρίζει, με κάθε επισημότητα, ο κεντρικός Ενοριακός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στην φιλοπρόοδη κωμόπολη Μπελούσι Ζακύνθου. 
        Ο καλός Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεριώτης, δέχθηκε φιλόξενα άλλους ιερείς από τα πέριξ για τον πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίον ομίλησε κατάλληλα περί της τιμωμένης Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Έψαλε χορός ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Λάμπρου Κόκλα.
        Μετά τα εόρτια Εσπέρια υπήρξαν πανηγυριώτικα κεράσματα στην πλατεία του Ναού.
[Φωτογραφίες: Σπυρίδων Δρογγίτης]

Έκκληση Ουκρανίας προς Ιεράρχες Ονούφριου να διακόψουν τους δεσμούς με Ρωσική Εκκλησία


Ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για την Εθνοτική Πολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης με αφορμή το ρωσικό βομβαρδισμό του Καθεδρικού Ναού της Οδησσού

Τη νύχτα της 22ας προς την 23η Ιουλίου, οι Ρώσοι εισβολείς πραγματοποίησαν έναν ακόμη βάρβαρο βομβαρδισμό της Οδησσού. Η τρομοκρατική χώρα έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη μισάνθρωπη φύση της. Υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και πολυάριθμες καταστροφές.

Νέα παράθυρα στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου


Αυτές τις ημέρες, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, αντικαταστάθηκαν όλα τα παράθυρά του, εν συνόλω δέκα (10), εξαιτίας των εκτεταμένων φθορών των παλαιών, μη δυνάμενων πλέον να διορθωθούν. Σημειωτέον ότι τα παλαιά κατασκευάστηκαν προ του 1980, τότε που ανοικοδομήθηκε η σημερινή μορφή του Ναού.

Φανάρι: Η Χειροτονία του Επισκόπου Φιλομηλίου κ. Θεοφάνους [photos]


Σήμερον Τρίτην, 25ην Ιουλίου 2023, εορτήν της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ετελέσθη θεία Λειτουργία εν τω πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και συνιερουργούντων αυτώ των Σεβ. Μητροπολιτών Πισιδίας κ. Ιώβ και Νέας Ιερσέης κ. Αποστόλου, καθ’ ήν έλαβε χώραν η εις Αρχιερέα χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Φιλομηλίου κ. Θεοφάνους.