e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Στην έρημη Μονή Ρεκίτσας του αρκαδικού Ταΰγετου. Εκεί τώρα μονάζουν Μέλισσες


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Μονή Ρεκίτσας είναι μοναστήρι που βρίσκεται στον αρκαδικό Ταΰγετο και συγκεκριμένα στο σημερινό Δήμο Φαλαισίας, 8 χλμ. βόρεια του χωριού Δυρράχιο. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στις παρυφές ενός δάσους από έλατα. 

Θεία Λειτουργία για τους ρουμανοφώνους πιστούς της Σμύρνης

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας για τα πάσης εθνικής καταγωγής και γλώσσας μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου ε.έ., Απόδοση της εορτής της Πεντηκοστής, η Θεία Λειτουργία ρουμανιστί, υπό του Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Σεργίου Vlad, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ρουμανοφώνου Παροικίας ΚΠόλεως. Κατ’ αυτή χοροστάτησεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Μετά την απόλυση ο π. Σέργιος δέχθηκε εξομολογήσεις ρουμανοφώνων πιστών και εξυπηρέτησε διαφόρους πνευματικές τους ανάγκες.

«ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς»

«Ὅστις δ᾿ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. 10, 33)

«Ἐκεῖνον ποὺ θὰ μὲ ἀρνηθῇ ἐμπρὸς στοὺς ἀνθρώπους, θὰ τὸν ἀρνηθῶ καὶ ἐγὼ ἐμπρὸς στὸν Πατέρα μου τὸν οὐράνιο» 

Ο καρπός του Πνεύματος

Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων ακολουθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής και είναι η τελευταία μέρα του Πεντηκοσταρίου. Κλείνει με αυτήν ο κύκλος των κινητών εορτών του Πάσχα, που ξεκινάει με την αρχή του Τριωδίου, περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και εκτείνεται σε όλο το Πεντηκοστάριο. Συνολικά 18 εβδομάδες. Από σήμερα ξαναμπαίνουμε στη σειρά του σταθερού ετήσιου εορτολογικού κύκλου. Στις καθημερινές εκκλησιαστικές ακολουθίες αρχίζει η ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και των επιστολών του αποστόλου Παύλου. 

Τα Βαλκάνια των Αρχιεπισκόπων Αχριδών (1018) και Αχρίδος

Μητρ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στη μνήμη της Βασιλικής Παπούλια που μας έμαθε καινούργια πράγματα

α) Από την Αχριδών (1018) του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ στην Αχρίδος (2022) του Βαρθολομαίου Α΄

Ο πολιτισμός στη μικρή γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, και κατά την πιο λόγια ονομασία, στη Χερσόνησο του Αίμου, δημιουργήθηκε από την πολιτιστική, Ορθόδοξη, εκκλησιαστική κοσμογονία της Κωνσταντινούπολης. Της πρωτεύουσας των δύο συνεχόμενων αυτοκρατοριών. Με το Βυζάντιο της Ρωμιοσύνης και την Οθωμανική αυτοκρατορία που ακολούθησε. Αυτοκράτορας Ορθόδοξος (330-1453) και Σουλτάνος Μουσουλμάνος (1453 -1923).

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος (Μπέλια) εξελέγη Επίσκοπος για το εν Αμερική Σλαβικό Ορθόδοξο Βικαριάτο


Στις 15 Ιουνίου 2022, κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κωνσταντινουπόλει, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίστηκε η εκλογή του Εφημερίου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτου Αλέξανδρου (Μπέλια), ως Επισκόπου Νικοπόλεως.
Η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Αρχιμανδρίτου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Μαϊάμι (Φλώριδα).