e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Στο πανηγύρι του Αγίου Νικολάου των Σχίνων Φιολίτη










Την Πάροδο του Λειψάνου από τη Ζάκυνθο εορτάζει εξαιρετικά το χωριό Φιολίτης Ζακύνθου. Εκεί θησαυρίζεται η σπουδαίας τέχνης εφέστια Εικόνα του Ιεράρχη των Μυρέων και απότμημα Λειψάνου Του.

Απόψε ψάλθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, με τη συμμετοχή προσκυνητών από τη Χώρα και τα γύρω χωρία, αρκετούς ιερείς και τη Χορωδία του Σάββα Βοζαΐτη.

Στο τέλος έγινε λιτάνευση της Εικόνας και του ιερού Λειψάνου. Ακολούθησε πλούσια δεξίωση για όλους στο παρακείμενο Κυλικείο του Ναού. Για όλα είχε φροντίσει ο ευγενέστατος και πάντα καλοσυνάτος Εφημέριος Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Βλαχιώτης με τους συνεργάτες του.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί επίσημο Συλλείτουργο.

Φωτογραφίες: Νίκος Κεφαλληνός

Ετοιμασία της αυριανής γιορτής του Άη Νικόλα του Περαστού








Εσπερίζοντας απόψε έγιναν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για το αυριανό πανηγυράκι του Άη Νικόλα του Περαστού και στην Ενορία μας, στο εορτάζον εξωκλήσι του, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Ιωάννη Καποδίστρια, στα Καρκαναίικα Μπανάτου.

Κατάφυτος ο τόπος από αμπέλια και γύρω ελαιώνες! Η Άνοιξη στην καλύτερη ώρα της! Στο κέντρο του Κάμπου ετούτου ξεπροβάλλει το ταπεινό ναΰδριο, όπου κάθε χρόνο, σαν απόψε και αύριο, τιμάται η Πάροδος του Λειψάνου του Αγίου από την περιοχή μας προς Μπάρι, ένα ιστορικό γεγονός του 1087.

Το εορτάζον Προσκυνητάρι του Άη Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου


Το φιλικό σε όλους μας Προσκυνητάρι ("κολόννα", επί το ζακυνθινότερον) του Άη Νικόλα στην περιοχή Λουρίδα Μπανάτου, εορτάζει σήμερα και αύριο επί τη Παρόδω του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Κάθε χρόνο, σαν απόψε (και όχι μόνον) έχει αναμμένο το παρηγορητικό καντηλάκι του, ενώ ένα ευωδιαστό στεφάνι επιστέφει τον σταυρό της κορυφής. Προσφορές ευχετικές των περιοίκων!

Όμως -δυστυχώς- το φετινό στεφάνι είναι πλαστικό... Συχώρα μας Άη Νικόλα.-

Οδοιπορώντας προς Άγιο Νικόλαο Σπάτων Αχαΐας

Χθες το απόγευμα, το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ βρέθηκε στην Πάτρα. Επιστρέφοντας, κατά μήκος της εθνικής οδού, συναντήσαμε πολλές-πολλές δεκάδες νέων ανθρώπων να οδοιπορούν προς κάπου...

Ευτυχώς, βρισκόταν κοντά μας ο π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Ηλείας, ο οποίος μάς εξήγησε το παράδοξο αυτής της νεανικής οδοιπορίας.

Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη ευλαβική συνήθεια Αχαιών και Ηλείων, πλείστοι όσοι οδοιπόροι κατευθύνονται στα Σπάτα του Δήμου Λαρισσού, όπου υπάρχει το προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, επί τη εορτή της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου.

Κατά την Παράδοση και διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 μετακομίσθηκε το ιερό Λείψανο του αγιασμένου Πατέρα των Μυρέων από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου.

Η νοτιοδυτική Ελλάδα εορτάζει το γεγονός του Περάσματος του Λειψάνου από την περιοχή των θαλασσών της στις 10 Μαΐου κυρίως, όπως στην Ηλεία - Αχαΐα και στη Ζάκυνθο.

Η κεντρική γιορτή Αχαιών - Ηλείων γίνεται στα Σπάτα του Δήμου Λαρισσού Αχαΐας, που υπάγεται όμως εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας.

Εκεί συγκεντρώνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι (και όχι μόνον αυτοί), οι οποίοι οδοιπορούν πάμπολλα χιλιόμετρα, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη αναστάσιμη και ανοιξιάτικη αυτή εορτή τους! Είναι όντως αξιοθαύμαστοι!


 Για την πληρέστερη ενημέρωση των Φίλων Αναγνωστών μας, ερανιζόμαστε από το διαδίκτυο ορισμένα στοιχεία, που αφορούν στον προορισμό όλων αυτών των προσκυνηματικών οδοιπόρων.

17 χιλ. ανατολικά του Δ.Δ. Βάρδας και μόλις 1500 μέτρα από το χωριό Αγ. Νικόλαος Σπάτων βρίσκεται το προσκύνημα Αγ. Νικολάου Σπάτα. Κείται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων σε μια μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στις καταπράσινες κορυφές Αϊ-Λιά, Ρουπακιά και Γαρίζα. Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της Εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (το 1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, λειτουργούσε Ορφανοτροφείο.