e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γ. Κώτσηρας: «Η ελληνική Πολιτεία τρέφει ύψιστο σεβασμό στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου»


Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικών στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την οποία τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Φανάρι: Πατριαρχική Ομιλία κατά την Θρονική Εορτή 2023

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θρονικήν Ἑορτήν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου 
(30 Νοεμβρίου 2023)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο [111 photos]

Ανεγνώσθη Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τη Θρονική εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. 

Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή των Σεβ. Ιεραρχών Γέροντος Δέρκων κ. Απόστολου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  κ. Δαμασκηνού, Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Κρήτης κ. Ευγενίου, Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Πισιδίας κ. Ιώβ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Φανάρι 1989: Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία Θρονικής Εορτής [αρχειακό video]

Κυκλοφορείται αυτό τον καιρό στο YouTube ένα αρχειακό βίντεο: Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, ήτοι της μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στις 30 Νοεμβρίου 1989, προεστώτος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αγίου Αθανασίου Μεγάλου: ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ


[Ἑλληνικὴ Πατρολογία Μιγνίου (Migne), τ. 28ος, σ. 1101 κ' ἑξῆς, ἢ ΒΕΠΕΣ, τ. 36ος, σ. 303-306]

Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. ΒΙΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η πρωτοβουλία διά την συγγραφήν της παρούσης βιογραφίας του Πρωτοκλήτου αποστόλου και προστάτου της πόλεως Πατρών ανήκει εξ ολοκλήρου εις την ευγενή αλλά και επίμονον προτροπήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κυρίου Θεοκλήτου. Προ έτους και πλέον μου διετύπωσεν εν Αθήναις την παράκλησιν να επιχειρήσω την συγγραφήν ταύτην και παρά την αντιταχθείσαν ευθύς εξ αρχής άρνησίν μου η Σεβασμιότης του δεν απεθαρρύνθη, αλλ' οσάκις με συνήντα, δεν έπαυε να μου υπενθυμίζη την υποχρέωσιν, την οποίαν είχον, όπως αποδώσω εις τον πολιούχον της εκθρεψάσης με πόλεως το οφειλόμενον. Και ως προς μεν το τελευταίον τούτο, ουδέποτε με απέλιπεν η προθυμία, όπως εκδηλώνω εκάστοτε την προς τον Πρωτόκλητον ευλάβειάν μου. Η έλλειψις όμως δαψιλών ειδήσεων περί της αποστολικής δράσεως αυτού εκ πηγών αδιαμφισβητήτως αυθεντικών με εύρισκε διστακτικόν, όπως τολμήσω το προτεινόμενον εγχείρημα. Αλλ' η επιμονή του Αγίου Πατρών ενίκησεν επί τέλους. Και ήδη, ότε η συγγραφή ήχθη εις πέρας, ουχί άνευ ικανοποιήσεως και εγώ επαναλαμβάνω το του ιερού Γρηγορίου: «Ήττημαι και την ήτταν ομολογώ».

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου: ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


[Ἀπὸ «Θρησκευτικὴ καὶ Ἠθικὴ Ἐγκυκλοπαιδεία», τόμ. 2ος, Ἀθῆναι 1963]

Φανάρι 1986: Τρεις αρχειακές φωτοστιγμές από τη Θρονική Εορτή


[Οι δημοσιευόμενες τρεις άγνωστες και συλλεκτικές φωτογραφίες προέρχονται από την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 30ής Νοεμβρίου 1986 και σώζονται στο ταπεινό αρχείο του γράφοντος. 

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, του Αγίου Ανδρέου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ. 

Φανάρι, 30.11.2023: Φωτοθήκη από την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Θρονικής Εορτής

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται επίσημα η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρούσης δε Αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών.

 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ YANI KAYAKOPARAN:

Φανάρι live: Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Θρονικής Εορτής 2023

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται επίσημα η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρούσης δε Αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πάτρα live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, ημέρας μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται πολυΑρχιερατικό Συλλείτουργο στον παμμεγέθη Ναό του τιμωμένου Αγίου των Πατρών.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ

Άγιος Ανδρέας: Ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Οι άγιοι Απόστολοι κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, διότι αυτοί υπήρξαν οι άμεσοι διάδοχοι του Κυρίου και οι συνεχιστές του επί γης σωτηριώδους έργου Του. Αυτοί συνέπηξαν την Εκκλησία και την επεξέτειναν ως τα πέρατα του κόσμου και γι’ αυτό ομολογούμε στο «Σύμβολο της Πίστεως» πίστη σε «Αποστολική Εκκλησία». Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος.

Το Μπουρούντι αποδέχεται την Ορθοδοξία


Συνεχίζεται κατά την δεύτερη και τρίτη ημέρα η ιεραποστολική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Δημοκρατία του Μπουρούντι και στην Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το Χρονικό των Πατριαρχικών Εσπερίων της Θρονικής Εορτής 2023 [70 photos]

Χειροθέτησε στο Οφφίκιο του Άρχοντος Οστιαρίου τον Εντιμολ. κ. Λεωνίδα Τζώνη

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε,  την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023, στον Πατριαρχικό Ναό, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Πάτρα live: Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο


Εσπέρας 29ης Νοεμβρίου 2023, στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αποστόλου του Πρωτοκλήτου των Πατρών, πολυΑρχιερατικός εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Πολιούχου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Φανάρι live: Πατριαρχικός Εσπερινός Θρονικής Εορτής 2023 Οικουμενικού Πατριαρχείου


Εσπέρας 29ης Νοεμβρίου 2023, εν τω πλαισίω της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της μνήμης του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, λαμβάνει χώραν, εν πληθούση Εκκλησία, πανεόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρίσταται -κατά το έθος της εορτής- Ρωμαιοκαθολική Αντιπροσωπεία.
            Μετά τό πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Ἑορτῆς, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης θά χειροθετήσῃ εἰς Ἄρχοντα Ὀφφικιάλιον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας τόν Ἐλλογιμ. κ. Λεωνίδαν Τζώνην, ἐξ Ἀθηνῶν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Απληστία

Η απληστία είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής μας. Ο καταναλωτικός πολιτισμός μας καθιστά τον άνθρωπο ύπαρξη που επιθυμεί να οικειοποιηθεί και να καταναλώσει για τον εαυτό του, ει δυνατόν, τα πάντα. Η απληστία είναι το αντίθετο της άσκησης και της εγκράτειας. Η απληστία μάς κάνει όχι απλώς να θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις κύριες ανάγκες μας, που είναι η υγεία, η τροφή, η ενδυμασία, η κατοικία, η παιδεία, κυρίως όμως η αγάπη, αλλά μας γεμίζει με τεχνητές. 

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Κέρκυρα: Πρώτη Θ. Λειτουργία στον αποκατασταθέντα Ναό Αγ. Αικατερίνης πόλεως [πλήρες video]


25.11.2023. Κατά την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης εν πληθούση εκκλησία τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, στον ομώνυμο ιστορικό ιερό ναό.

Πέρθη: Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, επί τη εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης επισκέπτεται την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να παραστεί, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, στην εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023, ο Εξοχ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντών του, και έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

28 χρόνια αρχιεροσύνης Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου


Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής της Κοινότητος Θεραπείων τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετ’ αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου με αφορμή την επέτειο 28 ετών από την εις Επίσκοπον χειροτονία Αυτού.

"ΑΝΑΡΧΟΣ ΑΡΧΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ". Πυρετώδεις ετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο "Αληθώς" (Βανάτο, 10.12.23, 7 μμ)

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αφιερωματική στα Χριστούγεννα βραδιά του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, εντός του Ναού της Παναγούλας Βανάτου, ώρα 7 το βράδυ, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο:

"ΑΝΑΡΧΟΣ ΑΡΧΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ.

Χριστούγεννα στις μουσικές του κόσμου".

Άγγελμα Θρονικής Εορτής 2023 του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, τῇ καί Θρονικῇ Ἑορτῇ τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τελεσθήσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν μέν Τετάρτην, 29ην Νοεμβρίου, καί ὥραν 4:30 μ.μ., Μ. Ἑσπερινός, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τήν δέ Πέμπτην, 30ήν ἰδίου, ἡ καθιερωμένη Πατριαρχική καί Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στο Μπουρούντι

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το μεσημέρι, μετά από πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθη στην Κεντρική Αφρική, στην πόλη Μπουζουμπούρα της Δημοκρατίας του Μπουρούντι, συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο μαθητής του Ριζαρείτης Άγιος Γερβάσιος

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα 

Με αφορμή την πρόσφατη αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (16 Νοεμβρίου 2023) του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Γερβασίου Παρασκευοπούλου, καθώς και την σημερινή τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, με πολλή προθυμία και καλοσύνη, μου μίλησε για την ζωή και την ιερατική δράση του Αγίου Γερβασίου, αποφάσισα να ανατρέξω στο προσφάτως εκδοθέν από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος δίτομο πόνημά μου, με τίτλο “Ἀνέκδοτες Ἐπιστολές Ἁγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως”, και να αναδημοσιεύσω το υλικό που αφορά στην σπουδή του Αγίου Γερβασίου στην Εκκλησιαστική Ριζάρειο Σχολή των Αθηνών, κατά την δεκατετραετή διεύθυνση του Αγίου Νεκταρίου (1894-1908).

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Δημόσιας Περιουσίας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης επισκέφθηκε τον Υπουργό Δημόσιας Περιουσίας, Elijah Julaki Muuchima, στο Υπουργείο Κτημάτων και Φυσικών Πόρων στη Λουσάκα.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Κυριακάτικη Λειτουργία, 26.11.23, με προεορτασμό Αγίου Φιλουμένου


Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 26 Νοεμβρίου 2023, ημέρα μνήμης των Αγίων Στυλιανού του Παφλαγόνος και Νίκωνος του Μετανοείτε, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου. Συνάμα προεορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου (εκ της 29ης Νοεμβρίου), εξαιτίας του ότι στην Ενορία υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο για τη χάρη Του, όπου φυλάσσονται καλαίσθητο Εικόνισμά Του και απότμημα εκ του τιμίου Δέρματός Του. 

Ο Βαρθολομαίος μνημόνευσε τα θύματα του Χολοντομόρ (1932-33) και του νυν πολέμου στην Ουκρανία [photos]

Την ευχή οι προσπάθειες όλων να είναι αφιερωμένες στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου η δικαιοσύνη, η συμπόνια και η ιερότητα της ζωής θα προστατεύονται ως ιερές αξίες, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε Ι. Μνημόσυνο για τα θύματα του “Χολοντομόρ” [1932-1933], της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, καθώς και για τα θύματα του εν εξελίξει πολέμου στη χώρα αυτή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία του Μητροπολίτου Μύρων

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινότητα Νεοχωρίου, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, κατά την οποία μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, με θέμα: “Ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων: Μία σύγχρονή πορεία ζωής και μαρτυρίας από το 1995 μέχρι σήμερα”.

ΚΠόλη: Χειροτονία Διακόνου στον Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων Υψωμαθείων

Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων.

Πάτρα: Μνήμη Αγίων της Αχαΐας συν τω Γερβασίω τω νεοαγιοκαταταγέντι [photos-video]

Η Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου είναι αφιερωμένη στους Αγίους τους εν Αχαΐα και εξ Αχαΐας οι οποίοι εορτάζονται με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, στην Πάτρα, όπου είναι θησαυρισμένη η Αγία Εικόνα τους.

Όμιλος ΡΚαθολικών Ιεραρχών και κληρικών στο Φανάρι

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, όμιλο ΡΚαθολικών Ιεραρχών και κληρικών από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Την προηγούμενη ημέρα, οι ΡΚαθολικοί Ιεράρχες συμμετείχαν στην χειροτονία του νέου ΡΚαθολικού Επισκόπου στην περιοχή της Αλεξανδρέτας κ. Antuan Ilgit, που τελέστηκε στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Αντώνιου της Πάδοβας στην Πόλη, κατά την οποία παρέστη ο Παναγιώτατος.

Επίσκεψη μαθητών της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσκεψη πραγματοποίησε Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023, όμιλος Καθηγητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και του συνεργαζομένου με αυτήν 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, υπό την ηγεσία του Διευθυντή του ιστορικού σχολείου της Ομογένειας, Καθηγητή κ. Δημητρίου Ζώτου.

Αγωνία για το στολίδι της Πριγκήπου

…Τυλιγμένο σε μια εκκωφαντική μοναξιά, ατενίζει τη θάλασσα του Μαρμαρά από το ψηλότερο μνημείο της Πριγκήπου: Το μεγαλύτερο ξύλινο μνημείο της Ευρώπης, ηλικίας 125 ετών, δίνει μια σιωπηλή αλλά τιτάνια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό Μιχάλη Πατσέα [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 72η εκπομπή προσκεκλημένος ο μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος κ. Μιχάλης Πατσέας. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Pretoria: Οι Ουκρανοί της Ν. Αφρικής τίμησαν τα θύματα του Μεγάλου Λιμού (Γολοντομόρ) 1932-33

24 Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στον καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης, πλαισιούμενος και από τον συλλειτουργό του ιερέα π. Στυλιανό, τέλεσαν ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Ουκρανικής Γενοκτονίας των ετών 1932-1933, καθώς έχει ορισθεί να τιμάται η μνήμη του Γολοντομόρ από τους όπου γης Ουκρανούς.

Άγ. Νικόλαος Τζιβαλίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Θ. Λειτουργία για τους Ουκρανούς της ΚΠόλεως [video]

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τζιβαλίου (Περιφέρεια Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου), χοροστάτησε σήμερα Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην ουκρανική γλώσσα και εκκλησιάστηκε η Ουκρανική Παροικία της Πόλης. 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της γενοκτονίας του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, του λεγομένου «Γολοντομόρ», επί τη 90ή επετείω (1932-1933).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Μνημόσυνο θυμάτων του Γολοντομόρ στο Σύδνεϋ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, επισκέφθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Θεσσαλονίκη: Εικόνα που είχε διασωθεί από την πυρκαγιά του 1917, επέστρεψε στον Ναό Αγ. Δημητρίου

Την εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, την οποία διέσωσε οικογένεια Θεσσαλονικέων από την πυρκαγιά του 1917 που έκαψε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη, παρέδωσε την Κυριακή στον Ναό ο νεοενθρονιστείς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Η εικόνα αυτή βρισκόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την διέσωσε η οικογένεια Καλτσά, η οποία την πήρε μαζί της όταν το 1930 έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα.

Ναός Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης: Η πρώτη Λειτουργία του νέου Μητροπολίτου [live]

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Άγιος Νίκων ο "Μετανοείτε": Ο φλογερός κήρυκας της Μετάνοιας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι συχνά συνδεδεμένος και με την ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Φλογεροί μοναχοί διέδωσαν τη σώζουσα χριστιανική διδασκαλία σε φυλές και λαούς, που δεν είχαν ακούσει το σωτήριο λόγο του Ευαγγελίου. Ένας τέτοιος φλογερός μοναχός ιεραπόστολος υπήρξε και ο άγιος Νίκων ο επονομαζόμενος «Μετανοείτε», από την προτροπή του για μετάνοια.

Να πλουτίσουμε εν Κυρίω με έργα αγαθά

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 26 /11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Τη συνάντηση του Κυρίου με κάποιο πλούσιο άρχοντα και την συνομιλία τους, παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. 

Το χρήμα και η βασιλεία του Θεού

«Πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ!» (Λουκ. 18,24) 

«Πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν τα χρήματα μπαίνουν στη βασιλεία του Θεού!» 

Αίσθηση αθανασίας

π. Δημητρίου Μπόκου

«Τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» Είναι το ερώτημα που απευθύνει ένας πλούσιος άρχοντας στον Ιησού (Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά). Αλλά ταυτόχρονα είναι το αγωνιώδες ερώτημα όλων των ανθρώπων. Σύμπασα η ανθρωπότητα σε όλες τις εποχές, όλοι οι πολιτισμοί, όλες οι θρησκείες, στάθηκαν με ιδιαίτερο προβληματισμό μπρος στο μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει αιώνια ζωή; Υπάρχει αθανασία; Και πώς μπορεί να την κληρονομήσει ο άνθρωπος;

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Κέρκυρα: 25 χρόνια μετά, πρώτη θ. Λειτουργία στον Ναό Αγ. Αικατερίνης πόλεως

Με βαθειά συγκίνηση και πολύ χαρά σήμερα εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης εν πληθούση εκκλησία τελέσαμε την πανηγυρική θεία λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, στον ομώνυμο ιστορικό ιερό ναό.

Σύδνεϋ: Αρχιεπισκοπικά Εσπέρια στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Στυλιανού

Να προσπαθήσουν να μιμηθούν τον προστάτη Άγιο της Ενορίας τους και να πορεύονται στη ζωή τους «εν οσιότητι και δικαιοσύνη», προέτρεψε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή Gymea του Σύδνεϋ.

Η Κατερίνη γιόρτασε την Πολιούχο της, Αγία Αικατερίνη

Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου 2023 εορτάστηκε στην Κατερίνη η μνήμη της Πολιούχου της, Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της Πανσόφου.

Αλεξάνδρεια: Πατριαρχική Λειτουργία για τα γενέθλια του Προκαθημένου

Το Σάββατο, 25η Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου φυλάσσεται ο μαρμάρινος κίονας επί του οποίου η Αγία απεκεφαλίσθη, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Εκπροσώπου της ΑΘΜ στην Αθήνα, Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Ταμιάθεως κ. Γερμανού, Προϊσταμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Σάββα, ως και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου και Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Εξάρχου στη Κύπρο.