e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Η εορτή των Εισοδίων στη Φανερωμένη μας

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία. Το αυτό συνέβη και στο ναό της Φανερωμένης στο Μπανάτο, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει η συγκεκριμένη εκκλησία του χωριού μας. Το εκκλησίασμα δεν ήταν ικανοποιητικό, εξαιτίας μάλλον του μαζέματος των ελιών από τους συνενορίτες. Παρευρέθησαν όμως οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Βανάτου, δίνοντας ιδιαίτερο τόνο στο ηλιόλουστο πλάτωμα της Φανερωμένης.

Χθες το βράδυ ψάλθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί ο Όρθρος με το "Χριστός γεννάται...", στη συνέχεια η Αρτοκλασία και το Ιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος ο συγχωριανός ιερέας Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης και ο Εφημέριός μας.

Ο π. Παναγιώτης κήρυξε τέλος τον Θείο Λόγο με θέμα: "Τα Εισόδια της Θεοτόκου, προανάκρουσμα της εισόδου του Λυτρωτή στ' ανθρώπινα πράγματα".

Παράλληλα εξαγγέλθηκε ο εφετινός Έρανος Αγάπης, για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενόψει των Χριστουγέννων.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Φωτολεύκωμα από το ταξίδι στη Νότιο Αφρική [β΄ μέρος]





















Λεζάντες φωτογραφιών:

1. Επίσκεψη στο Τμήμα Νεοελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και γνωριμία με το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται εκεί. Ψυχή του Τμήματος είναι ο ελληνιστής (βελγικής καταγωγής) Καθηγητής Μπεν Χέντριξ [τρίτος από αριστερά] και η σύζυγός του Καθηγήτρια Θέκλα Σανσαρίδου Χέντριξ [δεύτερη από αριστερά]. Πρώτος από αριστερά ο εμπνευστής και διοργανωτής των όλων εκδηλώσεων π. Ιωάννης Τσαφταρίδης και δεύτερος από δεξιά ο Δρ. Νίκος Κουρκουμέλης.
2. Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη Συναυλία των "Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος", με έργα σολωμικού περιεχομένου στην απλόχωρη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Δεληγιαννόπουλου. Άπαντες γοητεύτηκαν και δάκρυσαν καταφανώς.
3. Ο γοτθικής επιρροής μεγαλοπρεπέστατος ναός του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Germiston.
4. Ο Εφημέριός μας κηρύσσει τον θείο Λόγο στο εκκλησίασμα του Germiston, στον παραπάνω ναό...
5. ... ενώ οι Τραγουδιστάδες εκτελούν μ' επιτυχία χρέη Ψαλτών, κατά το ιδιάζον ζακυνθινό μέλος, κάτι που εξαιρετικά ευχαρίστησε τους εκκλησιαζόμενους.
6. Μετά τη Θ. Λειτουργία, στον πρόναο του ναού, διασκέδασαν άπαντες με ζακυνθινές καντάδες από τους Τραγουδιστάδες.
7. Ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, ο Εφημέριός μας και οι Τραγουδιστάδες κατά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού στη Ζούγκλα (στη μέση του πουθενά), στα σύνορα Νοτίου Αφρικής και Μποτσουάνα.
8. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα η Μποτσουάνα. Ο π. Π.Κ. στον χώρο όπου πρόκειται να κτισθεί ναός των Αγίων Θεοδώρων, σε ανάμνηση του περισυνού περάσματος από εκεί του σημερινού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
9. Ο π. Π.Κ. στο κέντρο του Σοβέτο, στο Μουσείο Πίτερσον, του μαθητή που πρωτοστάτησε, χάνοντας τη ζωή του (+1976), στα γεγονότα προς τον εκδημοκρατισμό και την πτώση του Απαρχάϊντ.
10. Στιγμιότυπο από το αποχαιρετιστήριο Δείπνο στο Germiston. Ο Εφημέριός μας με το ζεύγος των Καθηγητών Χέντριξ και τον εικαστικό Διονύση Πάλμα.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Φωτολεύκωμα από το ταξίδι στη Νότιο Αφρική


Ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας συμμετέχει στον Εσπερινό των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο Ναό του Γιοχάνεσμπουργκ.

Η είσοδος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, όπου η περί του Σολωμού ημερίδα.

Από την έκθεση έργων χαρακτικής της Άριας Κομιανού στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.


Οι μαθητές και μαθήτριες της Σχολής παρακολουθούν με τρόπο υποδειγματικό τις εκδηλώσεις.

Οι Σύνεδροι στη θέση τους. Από αριστερά Καθηγητής Μπεν Χέντριξ, π. Παν. Καποδίστριας, Γιολάντα Καπριλιόνε και Νίκος Κουρκουμέλης.


Ο π. Π.Καποδίστριας μιλά με θέμα "Νεότερα ερμηνευτικά κλειδιά για τη σολωμική ποίηση".

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σολωμού. Ο π. Π.Κ. συγχαίρει τον δημιουργό του έργου εικαστικό Διονύση Πάλμα.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, στον Ναό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στο Τζέρμιστον, όπου η έδρα της Ελληνικής Κοινότητας. Συλλειτουργούν ο εμπνευστής των όλων εκδηλώσεων Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης και ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης.


Ανταλλαγή συγκινήσεων και δώρων μετά των δύο παραπάνω συλλειτουργών και φίλων.

Ο π. Π. Καποδίστριας με τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ στα προπύλαια της Μητρόπολής του.

Ο π. Παναγιώτης στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Γιοχάνεσμπουργκ παραχωρεί συνέντευξη στον Μάκη Βεντούρα για την παρουσία της ελληνικής αποστολής εκεί και στη συνέχεια κάνει ο ίδιος εκπομπή περί Σολωμού.