e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το πρωί της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, την οποία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους πριν ένα χρόνο στα Τέμπη.  

Ο Αρμόδιος Εξωτερικών σχέσεων του Βατικανού επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβ.  Αρχιεπίσκοπος κ. Paul Richard Gallagher, Αρμόδιος για τις σχέσεις του Βατικανού με τα κράτη (Secretary for Relations with States), ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Marek Solczynski, Νούντσιος του Βατικανού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

________

Φωτό:  Νίκος Παπαχρήστου

 

Ο πρ. Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεννήθηκε σε μια μοναδική ημέρα που πέφτει μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Στις 29 Φεβρουαρίου, την ξεχωριστή αυτή ημέρα, που πέφτει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, γεννήθηκε ένα μοναδικό πρόσωπο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και σεβόμαστε σήμερα ως τον Πρώτο μεταξύ των Ορθοδόξων Ιεραρχών, ως Προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας - ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Your Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew

Ukrainian Orthodox Church of the USA 
Українська Православна Церква США

Your Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew,
On behalf of the hierarchs, clergy, and faithful of the Ukrainian Orthodox Church of the USA, we extend to you our sincerest wishes for a happy and blessed birthday.

Φανάρι, 29.2.24: Ευχαριστιακή Σύναξη 84ων Γενεθλίων Οικουμενικού Πατριάρχου [video]


Σήμερα, ημέρα των 84ων Γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσθηκε σεμνοπρεπώς Ευχαριστιακή Σύναξη, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο υψηλός Εορταζόμενος, εν πληθούση μάλιστα εκκλησία. 

Προ 84 ετών σαν σήμερα


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Η 29η Φεβρουαρίου 1940 αποτελεί ιστορική ημέρα, καθότι την ημέρα αυτή στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου γεννήθηκε ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, ο οποίος υπ’ αυτήν την ιδιότητα πηδαλιουχεί την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επί 33 έτη.

Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Θεολογική Σχολή του Σύδνεϋ

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, τελέστηκε Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ. Της Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Καθηγητής κ. Φίλιππος Καριατλής, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής.

84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη – Έτη πολλά και ευλογημένα, Παναγιώτατε!

Η 29η Φεβρουαρίου εμφανίζεται στα ημερολόγια μία φορά κάθε τέσσερα έτη. Μία τέτοια «σπάνια» ημέρα, το έτος 1940, εγεννήθη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που συνιστά μία σπουδαία και όντως σπάνια εκκλησιαστική προσωπικότητα.

Patriarcho Baltramiejaus I pontifikatas

1991 m. lapkričio 2 d. Chalkedono metropolitas Baltramiejus Arhondonis tapo Konstantinopolio-Naujosios Romos arkivyskupu ir Visuotiniu patriarchu Baltramiejumi I. Jam teko būti patriarchu itin sudėtingu Ortodoksų Bažnyčiai laikotarpiu ir jis jau neabejotinai tapo istorine asmenybe.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Τα περιττά


Περιφρόνησε τα περιττά, για να βρεις όσα αξίζουν (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).

Ο θρίαμβος του πολιτισμού μας στηρίζεται σήμερα στα περιττά. Ο άνθρωπος νιώθει ότι αυτά έχουν αξία στη ζωή του, διότι τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστός, να αισθάνεται ότι μετέχει σ’ αυτά που ο κόσμος προβάλει ως πρότυπα, σ’  αυτά που αν δεν τα έχεις, αισθάνεσαι έλλειψη. Πώς να αντιμετωπίσεις τους άλλους που νιώθουν σπουδαίοι με τα περιττά; Κι όταν το «έχειν» γίνεται το σημείο-κλειδί, τότε η σύγκριση με τους κατέχοντες μάς κάνει να νομίζουμε τους εαυτούς μας υποδεέστερους. Να ζηλεύουμε. Να φθονούμε. Να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα, αρκεί να μην υστερούμε.

Η Αγία Κυράννα, η ηρωική νεομάρτυς του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

       Η χορεία των Νεομαρτύρων λαμπρύνει και αυτή με το δικό της τρόπο το αγιολόγιο τη Εκκλησίας μας. Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, γέροντες, νέοι, ακόμα και μικρά έδωσαν την ομολογία της πίστεώς τους στο Χριστό και την επισφράγισαν με το αίμα τους και τη ζωή τους. 

12 τρίστιχα του π. Π. Κ. στο βιβλίο του Παν. Α. Ανδριόπουλου "Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες"


[Στο βιβλίο του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες (2024), που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα, ως Επίμετρο δημοσιεύτηκαν τα 12 τρίστιχα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τα οποία, υπό τον γενικό τίτλο "ΠΕΡΙΔΕΙΠΝΟ" γράφτηκαν επί τη κοιμήσει του αοίδιμου Ιεράρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου, παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, όμως εντύπως πρωτοδημοσιεύονται στο εν λόγω βιβλίο.]

Επαρχιακή Σύνοδος και χωρεπίσκοποι στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας [gr-en]

Για μιαν ιστορική απόφαση, η οποία εκκλησιαστικοποιεί την διοίκηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, γίνεται λόγος σε ανακοίνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου, δια της οποίας αγγέλλεται η έγκριση επί των αρχών του νέου Συντάγματός της από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας, από τούδε και εις το εξής, η διοίκηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θα ασκείται υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και μέλη της θα είναι οι εν ενεργεία βοηθοί του Επίσκοποι ως χωρεπίσκοποι.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αναγόρευση Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε Επίτιμο Διδάκτορα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων


26.2.2024. Ρεπορτάζ : Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Επίτιμος Διδάκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναγορεύτηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Ξηρός» της Σχολής και παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ. Αντώνιος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, καθηγητές και ευέλπιδες. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννης Σ. Τσούρας, ενώ παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Προσκυνητές από Δημητριάδα και Αιτωλοακαρνανία στα Πριγκηπόννησα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, σήμερα Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, την μεσημβρία, εδέχθη εις την έδρα του την Πρίγκηπο, τους Σεβ. Μητροπολίτας Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό, επικεφαλής πεντηκονταμελούς ομίλου κληρικών, μοναχών και λαϊκών προσκυνητών εκ των Επαρχιών αυτών.

Οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αιτωλίας με προσκυνητές στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής πεντηκονταμελούς ομίλου κληρικών και λαϊκών προσκυνητών από την Επαρχία του.

КОММЮНИКЕ (27.02.2024)


Священный Синод продолжил свою работу сегодня, 27 февраля 2024 года, под председательством Его Всесвятейшества, рассмотрев все вопросы, перечисленные в повестке дня, и приняв соответствующие решения.

Среди прочего, было рассмотренно дело протоиерея Алексея Уминского, бывшего клирика Московского Патриархата, о подаче апелляции Его Всесвятейшеству Вселенскому Патриарху Константинопольскому.

Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός


Tου Ιωάννη Μπούτση, Αρχιδιακόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Είναι σύνηθες το να σημειώνεται, επ’ ευκαιρία της κοίμησης δημοσίου προσώπου, η εμβέλεια της συνεισφοράς του και το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει∙ ενίοτε με τα στοιχεία υπερβολής που ανευρίσκονται στις δημόσιες νεκρολογίες.

Όμως στην περίπτωση του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπερβάλει κανείς, τόσο για την εμβέλεια της συνεισφοράς και κληρονομιάς του όσο και για το όντως δυσαναπλήρωτο κενό.

Όμιλος προσκυνητών από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Σηλυβρία

Το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Φεβρουαρίου 2024, 50μελής όμιλος ευλαβών προσκυνητών, υπό την ηγεσία του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, επισκέφθηκε την ιστορική πόλη της Σηλυβρίας.

Φανάρι: i. Η Αυστραλία αποκτά Επαρχιακή Σύνοδο, με Αρχιεπίσκοπο και Χωρεπισκόπους, ii. Αποκατάσταση καθηρημένου κληρικού εκ Ρωσίας


Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (27 Φεβρουαρίου 2024)

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐσυνέχισε καί σήμερον, 27ην Φεβρουαρίου 2024, τάς ἐργασίας αὐτῆς, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, θεωρήσασα ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Κατ᾿ αὐτήν, μεταξύ ἄλλων, ἐμελέτησε:

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία [en]

Address By His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew Following the Divine Liturgy and Memorial Service commemorating the Heavenly Hundred and the Second Anniversary of the Russian Invasion of Ukraine 
(St. Nicholas’ Church, Cibali, Istanbul Sunday, 25 February 2024)

* * *

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο αγιασμένος νεοφανής Γέροντας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο 20ός αιώνας χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο ταραγμένους αιώνες της ιστορίας. Παρά ταύτα είναι ο αιώνας ανάδειξης πλειάδας επιφανών αγίων, ως επιβεβαίωση της μεγάλης αλήθειας, πως όπου: «επλεόνασεν ή αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν ή χάρις» (Ρωμ.5,20). Μια τρανή απόδειξη ότι η Εκκλησία του Χριστού συνεχίζει και στις δύσκολες και παρακμιακές ημέρες μας, να σώζει και να αγιάζει, να αναδεικνύει αγίους. Ανάμεσά τους ο νεωστί καταταγείς στους αγιολογικούς δέλτους, άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, μια σπουδαία ασκητική μορφή του αγιορείτικου μοναχισμού, άξιος συνεχιστής του γνησίου μοναχικού ιδεώδους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Άρση ποινών Επισκόπων Ευμενείας και Δορυλαίου


Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (26 Φεβρουαρίου 2024)

Συνῆλθεν Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Δευτέραν, 26ην Φεβρουαρίου 2024, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Η ισαπόστολος Αγία Φωτεινή και η αγία οικογένειά της

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Τα βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης έχουν ιδιαίτερη θέση στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Κι’ αυτό, διότι είναι εκείνοι, οι οποίοι έζησαν στην εποχή που έζησε στη γη ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και οι περισσότεροι σχετίστηκαν με Αυτόν. Ένα από αυτά τα πρόσωπα υπήρξε και η αγία Φωτεινή η Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυρας, η γνωστή μας Σαμαρείτιδα. 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Φανερωμένη Βανάτου: Η Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2024


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 25ης Φεβρουαρίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Μνημόσυνο για τα θύματα του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισσαίου, 25 Φεβρουαρίου 2024, στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε Μνημόσυνο για τους Ουκρανούς που έχασαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δύο ετών από την μεγάλης κλίμακας ρωσσική εισβολή στη χώρα και δέκα ετών από τα γεγονότα του 2014.

Τῶν προκατόχων ἡ τιμή

ἤ, κάποιες σκέψεις ἀπὸ τὴν σημερινὴ Πανήγυρι τοῦ Ἐπισκόπου Σκοπέλου Ἁγίου Ρηγίνου


ΤΟΥ π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ 

Κι ἦρθε, λοιπόν, ὁ καιρὸς κι ὁ χρόνος, ὥστε νὰ λαμπρυνθεῖ ἐφέτος ἡ ἱ. Πανήγυρις τοῦ πρώτου γνωστοῦ Ἐπισκόπου Σκοπέλου καὶ ἱερομάρτυρος Ρηγίνου τοῦ ἐξ Ἑλλάδος, θείου τοῦ Ἁγίου Πολιούχου Λαρίσης χιλλείου. Νὰ λαμπρυνθεῖ, ὄχι μόνο μὲ τὴν παρουσία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καὶ Μητροπολίτου Χαλκίδος Ἱστιαίας καὶ Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ἀλλὰ καὶ τὴν ἄλλη, τὴν περισσῶς συγκινητικὴ παρουσία τοῦ νέου Ἐπισκόπου Σκοπέλου, τοῦ Θεοφιλεστάτου καὶ ἁγιοφιλοῦς Ἐπισκόπου Σκοπέλου κυρίου Νικοδήμου, τοῦ καὶ ἀπὸ ἐτῶν Μ. Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεώς μας καὶ προσφάτως πανηγυρικῶς ἐκλεγέντος ὑπὸ τῆς Ἱ. Συνόδου, τὸν Ὀκτώβριο τοῦ παρελθόντος ἔτους, ὡς Ἐπίσκοπος Σκοπέλου.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στον Άγιο Γεώργιο Τσενγκέλκιοΐ

Στον γραφικό Χρυσοκέραμο (σημερινό Τσενγκέλκιοΐ), ο οποίος λικνίζεται στα γαλήνια νερά του Βοσπόρου, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (25-2-2024), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ στην πάλαι ποτέ ακμάζουσα ενορία του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί από την Πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Θεραπειά Πόλεως: Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Παρασκευής

Σήμερα, Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 25η Φεβρουαρίου 2024, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Φαρισαϊσμός και χριστιανός

“Μη προσευξώμεθα φαρισαϊκώς αδελφοί...” 
Με αυτή την προτροπή, η Αγία μας Εκκλησία μάς εισάγει για άλλη μια φορά στο Άγιο Τριώδιο.

Χειροτονία Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ

Την Κυριακή, 25η Φεβρουαρίου 2024 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την χειροτονία του Θεοφιλ. Επαρχιούχου Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ.

Λιθουανία: Αρχή Τριωδίου στην Klaipėda - Ανάμνηση 2ης επετείου ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία


Σήμερα, 25.2.2024, στην Κλαϊπέδα της Λιθουανίας, κατά την θεία Λειτουργία της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου, εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τιμήθηκε δεόντως η δεύτερη επέτειος της έναρξης του πολέμου κατά της Ουκρανίας με προσευχή και εκφράστηκαν λόγια υποστήριξης και σεβασμού προς τον πρόεδρο της ουκρανικής κοινότητας "Ροντίνα".

Šiandien Klaipėdoje šventėme sekmadienį, taip pat su malda paminėjome antrąsias karo prieš Ukrainą pradžios metines ir išreiškėme palaikymo bei pagarbos žodžius ukrainiečių bendruomenės „Rodina“ pirmininkui. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλήθη στην 100ετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων. Αρχή Τριωδίου στην Πρίγκηπο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την μεσημβρίαν της χθές, Σαββάτου, 24ης Φεβρουαρίου, εδέχθη εις την έδραν Του στο Φανάρι, τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, επικεφαλής ενίων κληρικών και απάντων των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Κοινοτήτων της Επαρχίας του, υποβαλόντας εις τον Πατριάρχην επίσημον πρόσκλησιν, προκειμένου όπως ευαρεστούμενος προστή τών Ι. εκδηλώσεων της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων (1924-2024), Θεού θέλοντος, κατά τους μήνας Ιούλιον και Νοέμβριον του αισίως αρξαμένου τρέχοντος έτους.

Φανάρι: Η Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2024


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 25.2.2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ – ΟΛΑ ΚΑΛΑ; – JEIN (OUI ET NON)


Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Μπορεῖτε νά μέ μισεῖτε, ἐάν μόνον μέ φοβεῖσθε» (Cicero)

          Ζῶμεν εἰς μίαν ἐποχήν κατά τήν ὁποίαν τόσον πολλοί εἶχον τόσας ἐπιθυμίας ἀπό τήν ζωήν.

Κωνσταντινούπολη: Πατριαρχική Χοροστασία σε θεία Λειτουργία για τους Ουκρανόφωνους [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, 25η Φεβρουαρίου 2024 (αρχή του Τριωδίου), χοροστατεί στην Θεία Λειτουργία που τελείται ουκρανιστί, στον Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, όπου εκκλησιάζεται η Ουκρανόφωνη Παροικία της Κωνσταντινουπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης τελεί επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του ακατάπαυστου ακόμη στην Ουκρανία, επί διετία, αναίσχυντου πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Ο γνωστός μας άγνωστος υποκριτής


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Καθώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει το Κατανυκτικό Τριώδιο, σημαίνεται ταυτόχρονα η απαρχή μιας μακράς περιόδου πνευματικής εγρήγορσης, προσωπικής του καθενός μας αυτοαναίρεσης ως προς τα δεδομένα και τα κατεστημένα της ψυχής μας και εσώτατου προβληματισμού, με απώτερο στόχο τη συνάντηση με τον Αναστημένο Ιησού.

Πρώτη Κυριακή του Τριωδίου και πίσω από την αυλαία παρουσιάζεται το γνώριμο δρώμενο του Τελώνη και του Φαρισαίου.

Υπεροπτικό πνεύμα και ταπεινότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 25/02/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Άρπαγες, άδικοι, μοιχοί

«Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι» (Λουκ. 18, 11-12)

«Ὁ Φαρισαῖος στάθηκε ἐπιδεικτικὰ κι ἔκανε τὴν ἑξῆς προσευχὴ σχετικὰ μὲ τὸν ἑαυτό του· “Θεέ μου, σ’ εὐχαριστῶ ποὺ ἐγὼ δὲν εἶμαι σὰν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους ἅρπαγας, ἄδικος, μοιχός, ἢ καὶ σὰν αὐτὸν ἐδῶ τὸν τελώνη. Ἐγὼ νηστεύω δύο φορὲς τὴν ἑβδομάδα καὶ δίνω στὸν ναὸ τὸ δέκατο ἀπ’ ὅλα τὰ εἰσοδήματά μου”. 

Ο όλεθρος της εγωπάθειας και η ευλογία της ταπεινώσεως

Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Με τη χάρη και την ευσπλαχνία του Αγίου Θεού φθάσαμε για μια ακόμα φορά στο άγιο Τριώδιο, στην ιερότερη και κατανυκτικότερη εορτολογική περίοδο του εκκλησιαστικού έτους. 

Τελώνης και Φαρισαίος

Του Σεβ. Μητρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Τὸ Τριώδιο ἀποτελεῖ τὴν ἀφετηρία μιᾶς διαδρομῆς, ἡ ὁποία θὰ τερματιστεῖ μὲ τὴν λειτουργία τῆς Ἀναστάσεως. Τόσο τὸ Τριώδιο, ὅσο καὶ ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ ποὺ θὰ ἀκολουθήσει, ἔχουν ἕνα καὶ μοναδικὸ στόχο: Τὴν προετοιμασία ὅλων μας, προκειμένου, σταδιακά, νὰ ἀπαγκιστρωθοῦμε ἀπὸ τὶς μάταιες μικροχαρὲς τῆς καθημερινότητας καὶ νὰ προετοιμάσουμε τὸν ἑαυτό μας νὰ ὑποδεχτεῖ τὸν ἀναστημένο Χριστό, τὴν πηγὴ τῆς ἀλήθειας, τῆς ἀθανασίας καὶ τῆς αἰώνιας χαρᾶς.

Θεέ μου, σπλαχνίσου με τον αμαρτωλό ["Φωνή Κυρίου", 25.2.2024]

Η ευθύνη των Χριστιανών

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ο τελώνης και ο φαρισαίος είναι οι δυο εμβληματικότερες ίσως μορφές στη διδασκαλία του Χριστού. Αποτυπώνουν δυο οριακές, διαμετρικά αντιμέτωπες μεταξύ τους, καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχής. Του ύψους και του βάθους. Δυο καταστάσεις που η έννοιά τους κινείται με ανεστραμμένο τρόπο. Αυτό που υψώνεται και φαίνεται σπουδαίο και τρανό στα ανθρώπινα μάτια, είναι κατ’ ουσίαν μηδαμινό για τον Θεό και απορριπτέο. Και αντιστρόφως. Το χαμηλό και ασήμαντο για τον κόσμο μπορεί να πάρει απροσμέτρητες διαστάσεις στα μάτια του Θεού.

Άγιος Ταράσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η μεγάλη εικονομαχική έριδα στο Βυζάντιο (726-842) ανέδειξε μεγάλους Πατέρες και ομολογητές, οι οποίοι έδωσαν τιτάνιους αγώνες για την υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Ταράσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην διάσωση της σώζουσας ορθόδοξης πίστης την ταραγμένη εκείνη εποχή.

Άγιος Ιερομάρτυς Ρηγίνος, Επίσκοπος Σκοπέλου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η παρουσία των Πατέρων του ταραγμένου 4ου μ. Χ. αιώνα είναι πολύ σημαντική, διότι κατόρθωσαν να αναδείξουν την Εκκλησία του Χριστού, μέσα από την ιστορική εκείνη καμπή, ως το νέο πνευματικό σχήμα της ανθρωπότητας, το οποίο διαδέχτηκε τον καταρρέοντα εθνισμό. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ρηγίνος, επίσκοπος Σκοπέλου, ο οποίος υπήρξε ένα από τα τελευταία θύματα της ειδωλολατρίας. 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Σύδνεϋ: Βραβεύσεις νέων των Ελληνορθόδοξων Κολλεγίων

Νέους και νέες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη φοίτησή τους στα τρία Ελληνορθόδοξα Κολλέγια του Σύδνεϋ και αρίστευσαν στις τελικές εξετάσεις HSC 2023, στην Πολιτεία της Νέας Νοτίου Ουαλίας, βράβευσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, σε μια σεμνή και ζεστή τελετή η οποία φιλοξενήθηκε στη μεγάλη Αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου.

Φανάρι, 24.2.24: Πατριαρχικός Εσπερινός αρχής Τριωδίου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου (αρχή Τριωδίου). Εκκλησιάστηκαν μέλη της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. 

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΝΕΩΚΤΑΙ (Πνευματικά μηνύματα του Τριωδίου)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Αποστολή της αγίας μας Εκκλησίας είναι να προσκαλεί κάθε άνθρωπο στη σωτηρία, παρέχοντας όλα εκείνα τα εφόδια, τα στοιχεία και τους τρόπους, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίησή της. Αυτή ως στοργική μητέρα προσφέρει άπειρες ευκαιρίες στα παιδιά της, προκειμένου να τα φέρει κοντά της και να τα σώσει. Ποια άλλωστε φυσική μητέρα δε θα έκανε τα πάντα προκειμένου να γλυτώσει τα παιδιά της από βέβαιο κίνδυνο και αφανισμό; Ο ενιαύσιος εορτολογικός  κύκλος της Εκκλησίας μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εισάγει τους πιστούς στο κλίμα της λυτρωτικής της διαδικασίας ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της εν Χριστώ απολυτρώσεως.

Σαρακινάδο Ζακύνθου: Εορτή α΄ και β΄ ευρέσεως της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου


Πρωί Σαββάτου, 24ης Φεβρουαρίου 2024, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Σαρακινάδου Ζακύνθου, όπου έγινε, εν Ευχαριστιακή Συνάξει, η ανάμνηση της α΄ και β΄ ευρέσεως της τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου, Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου Ιησού. Συλλειτούργησαν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο οικείος Εφημέριος, π. Πέτρος Παράσχης.