e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Φως Φαναρίου 

Σήμερα, Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή της Τουρκίας, μαζί με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και εκπροσώπους των Κοινοτήτων αυτών, καθώς και διπλωμάτες διαπιστευμένους στην Τουρκία. Oι θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφτηκαν διάφορα θρησκευτικά μνημεία και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα ιφτάρ, όπου ήταν και ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. 

Ουκρανικό Πάσχα και ρωσικός σατανισμός

Ένας τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης. Ιατρική μονάδα σταθεροποίησης κοντά στο Μπαχμούτ. Νοέμβριος 2022

Γράφει ο Σέργιος Σουμίλο*

Για εμάς, τους Ουκρανούς, το Πάσχα είναι μια από τις κύριες θρησκευτικές αλλά και εθνικές γιορτές. Στην Ουκρανία, ονομάζεται επίσης συνήθως «Η Μεγάλη Ημέρα».

Χρόνο με το χρόνο, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται παραδοσιακά για τον πανηγυρικό εορτασμό του Πάσχα. Είναι μια γιορτή χαράς. Τη νύχτα του Πάσχα, εκατομμύρια Ουκρανοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να τιμήσουν με προσευχή την Ανάσταση του Χριστού και, σύμφωνα με την ουκρανική παράδοση, για να ευλογήσουν τα πασχαλινά δώρα, τις πασχαλινές πίτες και τα αυγά.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν θα ξεχάσουμε την Ίμβρο ποτέ

H A. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Μάρμαρο της Ίμβρου.

"Ἀναστήτω ὁ Θεός, καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ, καὶ φυγέτωσαν ἀπὸ προσώπου αὐτοῦ οἱ μισοῦντες αὐτόν"

Αισθήματα αγαλλίασης και ευφροσύνης προκαλεί ο συγκεκριμένος στίχος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια χάρη λυρικής μεγαλοπρέπειας και επιβλητικής διάθεσης μετά από αίσια και νικηφόρα έκβαση πολεμικής μάχης. Ως προφητικός θεωρήθηκε, όταν πρωτακούστηκε. Τις στιγμές, δηλαδή, που ο Ισραηλιτικός λαός καθώς αποχωρίζονταν την σκλαβιά της Αιγύπτου, όταν ένιωθε να συμπορεύεται μαζί του -μέσα στον κίνδυνο της ερήμου- ο δικός του Προστάτης και να εκδηλώνει κραταιά την φροντίδα και την προστασία, έναντι των εχθρών του στο πρώτο εκείνο "Πάσχα", στην διάβαση, στο πέρασμα από την δουλεία στην ζωή της ελευθερίας. Αυτή την έντονη επιθυμία, τα έντονα συναισθήματα που διακατέχουν τον Ψαλμωδό εκφράζει η προστακτική του "αναστήτω", σαν να προστάζει δηλαδή τον ίδιο τον Θεό να αναστηθεί, προκειμένου να γίνουν φανερά τα ευεργετικά σε όλους αποτελέσματα της Αναστάσεώς Του: Με την δική του Ανάσταση, ο εχθροί Του θα νικηθούν, θα λιώσουν όπως το κερί μπροστά στην φλόγα που κατακαίει, θα διασκορπιστούν όπως ο καπνός καθώς ανεβαίνει στο ουράνιο στερέωμα, θα σβήσουν μια για πάντα από το πρόσωπο της γης.

Η ελευθερία της Ανάστασης

Το Πάσχα είναι για την Εκκλησία η αφετηρία της νέας δημιουργίας. Η φθορά και ο θάνατος πλέον δεν έχουν δύναμη στη ζωή του ανθρώπου και της κτίσης, αλλά "τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια". Αυτό φαντάζει οξύμωρο για την νοοτροπία μας. Όλοι διαπιστώνουμε την συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, τον θάνατο που κρατά δέσμιο τον κάθε άνθρωπο, αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος μας ελάχιστα έχει αλλάξει, παρά τα μηνύματα και την παρουσία της πίστης στον Χριστό. Αδικίες και πόλεμοι γίνονται, τα συμφέροντα κυριαρχούν, η ζωή είναι πάντοτε απλόχερη για τους λίγους, ενώ οι πολλοί βιώνουν την δυσκολία, η πρόοδος δεν έχει εξασφαλίσει την ευτυχία, αλλά έχει εξοβελίσει τον Θεό από την ζωή των πολλών.

Η θεσπέσια υμνολογία του Πάσχα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου- καθηγητού

Το Άγιο Πάσχα είναι η κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησιαστική μας Ιστορία μας πληροφορεί πως μαζί με την εβδομαδιαία εορτή της Κυριακής η εορτή του Πάσχα είναι  η αρχαιότερη χριστιανική εορτή. Κατ’ αυτή εορτάζεται το μέγα γεγονός της εκ των νεκρών αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η νίκη Του κατά του Άδη και του θανάτου, η απαρχή της ημών αναστάσεως και ο θρίαμβος της ζωής!