e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Αποβραδίς της γιορτής θα τιμηθεί η Υπαπαντή του Κυρίου στη Φανερωμένη Βανάτου (1.2.2023, 5 μ.μ.)

Την παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, αύριο Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί Βραδινή Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμώντας το μέγα αυτό δεσποτικο-θεομητορικό Γεγονός, αρχής γενομένης στις 5 το εσπέρας, με τον Εσπερινό, τον Όρθρο και ακολούθως την Θεία Λειτουργία. Η βραδιά θα κλείσει με Αγιασμό για την είσοδο σε νέο μήνα

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών 2023 στο Λονδίνο

Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, 30 Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ Golders Green του Λονδίνου, για τον εορτασμό των ελληνικών και χριστιανικών γραμμάτων καθώς και για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Οι Τρεις Ιεράρχες ως Παιδαγωγοί των συγχρόνων Ελλήνων και της Οικουμένης


Ομιλία του Θεοφ. Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ
(Λονδίνο, 30.1.2023)

Από τα μέσα του 11ου αι. η 30η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που οι Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη τριών μεγίστων Πατέρων και Διδασκάλων της, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Έζησαν και οι τρεις περίπου την ίδια εποχή, δηλαδή στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 5ου μ. Χ. αιώνος.

Εορτή Τριών Ιεραρχών 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, προεορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με την τέλεση του Όρθρου και τη Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας Νεοχωρίου.

3στιχα πένθη για τη Μικρασία στη βραδιά μνήμης του "Αληθώς" 100+1 χρόνια μετά

 

π. Παναγιώτης Καποδίστριας


ΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

3στιχα πένθη για τη Μικρασία


«και τω αγγέλω τω εν τη Σμύρνη εκκλησίας γράψον […] οίδα σου την θλίψιν σου […]»

(Αποκάλυψις Ιωάννου 2, 9)


Τα δαχτυλίδια

και τα δάχτυλα πέσαν.

Βουή ολέθρου.

Επίσκεψη του νέου Πρέσβεως της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επίσημη επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα πραγματοποίησε την 31η Ιανουαρίου 2023 ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Εξοχ. κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Επαναγνωριμία με τον Νίκο Γράψα, πρωταγωνιστή της βραδιάς για τη Μικρασία στο "Αληθώς"

[Το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", διοργάνωσε στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, μουσικο-φιλολογική βραδιά για την απωλεσμένη Σμύρνη του '22, την Ιωνία και εν γένει την πάλαι ποτέ ελληνικότατη Μικρασία. Οι εντυπώσεις υπήρξαν άριστες και η συγκίνηση διάχυτη. Ξαναδείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και ΕΔΩ το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης.

Κεντρικός "δράστης" του Αφιερώματος ήταν ο συνθέτης και εκπαιδευτικός ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ. Επειδή πολλοί αναγνώστες και φίλοι ερωτούν περί αυτού, δημοσιεύουμε ακολούθως ένα κείμενο γνωριμίας με τον δημιουργό Γράψα, τροβαδούρο Ονείρων και Πατρίδων του βίου των εσωτερικών ανθρώπων:]

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Sartrouville Παρισίων: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Υπαπαντής


Την Κυριακή, 29η Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Υπαπαντής περιοχής Sartrouville των Παρισίων, τιμήθηκε πανηγυρικά η μεγάλη δεσποτικο-θεομητορική εορτή, με Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίος, βοηθού Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας. Πλήθος ομογενών και άλλων ορθοδόξων εκκλησιάστηκε, ο δε Θεοφ. Επίσκοπος ομίλησε εμπνευσμένα και από καρδίας προς τους πανηγυριστές περί του νοήματος της εορτής για την πνευματική ζωή και αρτίωση ενός εκάστου.
    Στο πλαίσιο του εορτασμού μνημονεύτηκε ο μακαριστός προΕφημέριος και γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Γαλλίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Ξένος, ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος.

Νάουσα: Θυρανοίξια του πρώτου Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης».

Κέντρο Λόγου "Αληθώς": Το πλήρες video της αφιερωματικής βραδιάς "Σμύρνη, αφανισμένη πολιτεία"


Καθώς ήδη έχουν διαρρεύσει 100+1 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-2022), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, πολιτιστική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, προετοίμασε και παρουσίασε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με μιαν ειδική μουσικο-φιλολογική βραδιά τιμής και μνήμης, με γενικό τίτλο “ΣΜΥΡΝΗ, Η ΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Βαρθολομαίος: “Υπερασπιζόμεθα μίαν παιδείαν, η οποία, ομού μετά των επιστημονικών γνώσεων, μεταδίδει εις την νέαν γενεάν πνευματικάς αρχάς και ανθρωπιστικά ιδεώδη”

Ομιλία στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους τρεις Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Εκκλησίας και στην προσφορά τους ιδιαιτέρως στην νεότητα και την παιδεία της, στην θεολογία, και στη δημιουργική σύζευξη ελληνικής φιλοσοφίας και Χριστιανισμού, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι  “η μνήμη των Τριών Ιεραρχών δεν είναι αναφορά εις το παρελθόν, αλλά εις μίαν αεί ζώσαν εκκλησιαστικήν παράδοσιν θεωρίας και πράξεως, η οποία είναι ο δείκτης διά την πορείαν μας προς το μέλλον.”

Εκκλησιασμός των Μαθητών του Βανάτου τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες, Προστάτες της Παιδείας


Ο Ναός και το πλάτωμα της Παναγούλας Μπανάτου πλημμύρισε σήμερα, 30ή Ιανουαρίου 2023, από πάμπολλες παιδικές φυσιογνωμίες - μαθητικές παρουσίες, εξαιτίας του εκκλησιασμού των παιδιών της περιοχής μας, επί τη σεπτή μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, των θεοφόρων Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. 

Σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Μπέρμιγχαμ

Με ποιήματα, μουσική και χορούς, εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίας Τριάδος και Απ. Λουκά Μπέρμιγχαμ. 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

"Αληθώς" απόψε: Βαθιά συγκίνηση στο αφιέρωμα "Σμύρνη, η αφανισμένη πολιτεία" [photos]

Καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-2022), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, πολιτιστική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, προετοίμασε και παρουσίασε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με μιαν ειδική μουσικο-φιλολογική βραδιά τιμής και μνήμης, με γενικό τίτλο “ΣΜΥΡΝΗ, Η ΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”.

Φανάρι: Χοροστασία Μητροπολίτου Ιωαννίνων στον Πατριαρχικό Ναό, 29.1.2023

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 29 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Κυριακή, 29.1.2023, στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής της Χαναναίας, 29 Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη, ομιλήσαντος δε απ' άμβωνος του κ. Ζούλα.

Δικαίωμα στα ψίχουλα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου, 29 Ιανουαρίου 2023

(Ματθ. ιε΄ 21-28 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μέσα από την σημερινή περικοπή, στην οποία περιγράφεται η θεραπεία της θυγατέρας της Χαναναίας, ο Κύριος δίνει μια ηχηρή απάντηση σε κάθε εθνοφυλετιστή, ανά τους αιώνες.

Πριν βάλεις στον Θεό τις φωνές

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο αββάς Μωυσής ρώτησε κάποτε έναν νεότερο μοναχό, τον Ζαχαρία: Πες μου, τί να κάνω για να σωθώ; Ο Ζαχαρίας τότε έπεσε στα πόδια του και του λέει: Εσύ ρωτάς εμένα, πάτερ; Και του απαντάει ο γέροντας: Πίστεψέ με, παιδί μου Ζαχαρία, είδα το Άγιο Πνεύμα να κατεβαίνει πάνω σου και γι’ αυτό αναγκάζομαι να σε ρωτήσω. Τότε ο Ζαχαρίας πήρε το κουκούλι (το σκουφί) από το κεφάλι του, το έριξε στα πόδια του και το καταπάτησε. Αν δεν τσαλαπατηθεί έτσι ο άνθρωπος, είπε, δεν μπορεί να γίνει αληθινός μοναχός (από το Γεροντικό).

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Κωνσταντινούπολη: Ο ουρανός θόλος στα ερείπια της Παναγίας Παραμυθίας «Βλαχ Σαράϊ»

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Η εφετινή πανήγυρις της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας (21 Ιανουαρίου 2023) συνέπεσε με την αρχή της θητείας της νέας Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Παναγίας Παραμυθίας (Βλαχ Σαράϊ), ο ναός της  οποίας, σε ερειπιώδη κατάσταση, βρίσκεται στην Πόλη κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα από το ερειπωμένο μετόχι του Παναγίου Τάφου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου

H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,  το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  παρέστη και ομίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Πόλεως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία προβλήθηκε αφιερωματικό ντοκιμαντέρ στη συμβολή του Πάπα Ιωάννη 23ου, για τη διάσωση πολλών Εβραίων της Ευρώπης από τις ναζιστικές θηριωδίες, κατά την περίοδο που ο αείμνηστος υπηρέτησε ως Αποστολικός Νούντσιος στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. 

Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα

Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα, για την τοπική Ορθόδοξη Κοινότητα, από τον γεωργιανό Αρχιμανδρίτη Jinjolava. Στο εκκλησίασμα συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στην Τραπεζούντα κ. Γκέλα Τζαπαρίτζε και το προσωπικό του Προξενείου. Στο τέλος υπήρξαν κεράσματα. Σημειωτέον ότι θεία Λειτουργία θα τελείται περιοδικά, ημέρα Σάββατο κάθε μήνα περίπου.

Πατριαρχικά ανθρώπινα

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 27.1.2023 

Πριν λίγες μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεύθηκε την πίκρα και τον πόνο του θανάτου από την εκδημία της αδελφής του Ζαχαρώς Αναστασιάδου, για την οποία φρόντισε να τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία της και ο ενταφιασμός της στο χωριό τους, στους Αγίους Θεοδώρους της Ιμβρου. Ο «Εθνικός Κήρυκας» έγραψε δις και δημοσίευσε φωτογραφίες από την Ακολουθία, τη νεκρική πομπή και τον ενταφιασμό, στις οποίες απεικονιζόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατώδυνος να χαϊδεύει το πρόσωπό της, να ασπάζεται το σκήνωμά της, να την συνοδεύει πεζός προς το κοιμητήριο του χωριού τους.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Στην αιωνιότητα ο Θεοχάρης Δετοράκης, διακεκριμένος Κρητολόγος και Άρχων της Μεγάλης Εκκλησίας

Εκοιμήθη, σε ηλικία 87 ετών, μια σπουδαία προσωπικότητα του πνεύματος και των γραμμάτων, ο Κρητολόγος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης, αφήνοντας πίσω του πολύτιμο ερευνητικό έργο.

Ο Κιέβου Επιφάνιος σε προσευχή για την ενότητα των Χριστιανών στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος


Το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου 2023, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος έλαβε μέρος στην οικουμενική προσευχή για την ενότητα των Χριστιανών, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγ. Τριάδος της Μητροπόλεωςς Χαλκηδόνος (περιοχή Kadyköy, Κωνσταντινούπολη).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τον Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ἀπηύθυνε μήνυμα συμπαθείας καί συμπαραστάσεως πρός τόν Διευθυντήν Θρησκευτικῶν Ὑποθέσεων τῆς Τουρκίας Σοφολογιώτατον Καθηγητήν κ. Ali Erbaş, καταδικάζων τάς ἐν Σουηδίᾳ καί Ολλανδίᾳ ἀσεβεῖς ἀσχημίας κατά τοῦ ἱεροῦ βιβλίου τῶν Μουσουλμάνων Κορανίου καί ἐπιλέγων ὅτι καθῆκον τῶν θρησκευτικῶν ἡγετῶν εἶναι νά κηρύττουν τόν σεβασμόν πρός τά ὅσια καί τά ἱερά τῶν μελῶν τῶν διαφορετικῶν θρησκειῶν καί ἅπαντες ὁμοῦ νά καταδικάζουν τάς τοιαύτας ἀσεβείας.

Η επίσκεψη Επιφανίου Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη με τη ματιά των Ουκρανών [photos]

27 січня 2023 р. Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив хоростасію в Патріаршому храмі святого Георгія на Фанарі (Стамбул, Туреччина) з нагоди вшанування перенесення мощей святителя Іоана Золотоустого, архієпископа Константинопольського.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2023, στο Φανάρι, την Α. Μακαριότητα τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Ο Παναγιώτατος, στη σύντομη ομιλία του στην Αίθουσα του Θρόνου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, καταδικάζοντας εκ νέου τον εν εξελίξει πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας. 

Ουρανόεσσα ματιά

ὑπό 

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Εἰς μνήμην Πατριάρχου Εἰρηναίου

Βασιλική Santa Maria Maggiore: Ο Κιέβου Επιφάνιος προσευχήθηκε για την Ουκρανία ενώπιον της κρητικιάς Παναγίας "Salus Populi Romani"

Επιμέλεια κειμένου και πληροφοριών: π. Παν. Καποδίστριας

Το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου 2023, ο ευρισκόμενος στην Αιώνια Πόλη Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ κ. Ευστράτιος, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα κ. Andrii Yuras και άλλοι επίσημοι παράγοντες, επισκέφτηκαν την περίοπτη και μεγαλοπρεπή Βασιλική Santa Maria Maggiore, όπου προσευχήθηκαν ενώπιον της εφέστιας και περίπυστης Εικόνας της Θεοτόκου, η οποία σώζεται στη Ρώμη και πιστεύεται ότι διασώζει την πόλη. Προς τούτο ονομάζεται τιμητικά: "Salus Populi Romani" ("Σωτηρία του Ρωμαϊκού Λαού").

Ένας Ινδιάνος, ο Επίσκοπος Άσσου, μιλά περί Ορθοδοξίας και Ελλάδας [video]

Κείμενο: π. Π. Κ.

Την περασμένη Κυριακή του Ζακχαίου, 22.1.2023, ο Θεοφ. Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος. ένας Ινδιάνος Ορθόδοξος Επίσκοπος, βοηθός του Σεβ. Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρου, ευρισκόμενος αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, προέστη της Θείας Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ναό της Θείας Αναλήψεως Νέου Κόσμου, δικαιοδοσίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου εφημερεύει ο γνωστός και καλλιφωνότατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός. 

Γιάννη Ρηγόπουλου: ΤΑ ΔΙΑΛΕΛΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ∙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ, ΔΟΚΙΜΗ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ

  Η μελέτη πρωτοδημοσιεύτηκε, 7.8.2011, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας: ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, εδώ!  


«
… ὠφελεῖ δὲ ἕκαστος πάντως ὡς δύναται τῆς ἀπολαύσεως τῶν μειζόνων παρὰ τῶν πλουσιωτέρων χορηγουμένης»
Γρηγορίου Νύσσης, Εἰς τοὺς Τεσσαράκοντας Μάρτυρας, Γ΄ λόγος, ἐγκωμιαστικὸς ρηθεὶς ἐν τῷ μαρτυρίῳ, έκδοση Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τ. 29, Αθήναι 1990, σ. 345

Κατασκήνωση Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ

Ένα υπέροχο τριήμερο μέσα σε ένα καταπράσινο, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τοπίο, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν γονείς και παιδιά που έλαβαν μέρος στην ετήσια κατασκήνωση την οποία οργανώνει η Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του προαστίου Redfern του Σύδνεϋ.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ο Κιέβου Επιφάνιος στην Πόλη. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα

Σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2023, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Ρώμη, ξεκίνησε η επίσκεψη του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου στο εν Κωνσταντινουπόλει Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον Προκαθήμενο συνοδεύει ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ Ευστράτιος.

Βεροίας Παντελεήμων: «Ο Γέροντάς μου, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος», Α΄ μέρος [video]

Απόψε Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, στις 7 μ.μ., μεταδόθηκε ομιλία του Σεβ, Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, στη σειρά των ομιλιών «Επισκοπικός Λόγος», με θέμα: «Ο Γέροντας μου, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος», Α΄ μέρος. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Πατριαρχική Χοροστασία στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε,  σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2023, από το Παραθρόνιο του Πατριαρχικού Ναού, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Προδοσία: Επίσκοπος της "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Μόσχας" προσευχήθηκε για τα ρωσικά στρατεύματα

Στις 7 Ιανουαρίου 2023, Χριστούγεννα με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Επίσκοπος Μακαρίβ Γεδεών (Χαρόν), επίσκοπος της Επαρχίας Κιέβου της "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας", πραγματοποίησε ολονύκτια αγρυπνία στη Μονή Καζάν (Ταταρστάν, Ρωσία) της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συλλειτουργία με τον Μητροπολίτη Καζάν και Ταταρστάν Κύριλλο. 

π. Κοσμάς Γρηγοριάτης (+27.1.1989): Σκιαγραφώντας τη ζωή ενός μεγάλου Ιεραποστόλου

 1η δημοσίευση: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ 
 

Του Επισκόπου Κωνσταντιανής Κοσμά, 

 Πατριαρχικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

Σκιαγραφώντας τη ζωή μίας μεγάλης προσωπικότητας, αντιλαμβάνεσαι από την αρχή ότι θα προσκρούσεις σε σημεία που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα, αλλά θα είναι ένα μέρος αυτής της αλήθειας. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να περιγράψεις ακριβώς την εικόνα του, όταν δεν έχεις ζήσει μαζί του στιγμές της επί γης παρουσίας του.

Ίμβρος: 9μερα Ζαχαρώς Αναστασιάδου Αρχοντώνη, αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου


Σήμερα, 26.1.2023, στους Αγίους Θεοδώρους της νήσου Ίμβρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, τέλεσε το Εννιάμερο Μνημόσυνο της μακαριστής Ζαχαρώς Αναστασιάδου (το γένος Αρχοντώνη), κατά σάρκα αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Μητρόπολη Αρούσας Τανζανίας: Νέος ορθόδοξος Ναός των Αγ. Παντελεήμονος και Αθανασίου

Ένας νέος ορθόδοξος Ναός, αφιερωμένος στους Αγίους Παντελήμονα και Αθανάσιο, παραδόθηκε για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των κατοίκων του χωριού Καλένγκα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ιρίνγκα της Τανζανίας.

Τα Θυρανοίξια του νεόδμητρου Ιερού Ναού τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος. Ο νέος Ναός ανεγέρθηκε με δωρεά της οικογένειας Αντωνίου και Σωτηρούλας Στίκου.

In memoriam. Για τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονα

Γράφει ο Ηλίας Π. Γιαννόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών

Στον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα (Νικόλαο Κοντογιάννη)

Ήταν την περίοδο 1992-1997, την εποχή των φοιτητικών μου χρόνων στις Βρυξέλλες, όταν φοιτούσα στη Νομική σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve, που βρέθηκα κοντά στην τοπική εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Εκεί γνώρισα τον μακαριστό -πλέον- Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα, κατά κόσμον Νικόλαο Κοντογιάννη. Τον πατέρα, τον αδελφό, το φίλο, τον εξομολόγο. Το σύμμαχο και αρωγό στην αγωνία της πορείας πολλών -όχι μόνο Ελλήνων- ορθοδόξων που ζούσαν στην περιοχή της Benelux.

Μητρόπολη Κορέας: Αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Πισιδίας (από Κορέας) Σωτήριο το Ημερολόγιο 2023


Το εφετινό (2023) εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πρόσφατα εκδημήσαντα προς Κύριον Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο (Τράμπα), τον διατελέσαντα επί σειρά πολλών ετών Μητροπολίτη Κορέας, ο οποίος διακρίθηκε ως ανύστακτος και ακατάβλητος ιεραπόστολος όπου τού ζητήθηκε από την Εκκλησία και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθ' όλη την διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του. 
        Στο ημερολόγιο, μαζί με ενδεικτικές φωτογραφίες του, μπορεί ο αναγνώστης να αναγνώσει αποσπάσματα από την διαθήκη του, από λόγους και επιστολές του.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα της Αυστραλίας

Καθώς όλα δείχνουν ότι έχουμε βγει στο ξέφωτο της πανδημίας ύστερα από τρία χρόνια σκληρών δοκιμασιών, η σημερινή ημέρα συνιστά πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η αυστραλιανή κοινωνία να ενωθεί και να εορτάσει από κοινού, ως έθνος, την ενότητα, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ο Δήμαρχος Βύρωνα στο Φανάρι

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε  σε ακρόαση, σήμερα, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, μετά την Θεία Λειτουργία, τον Εντιμ. Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη, μαζί με τους Αντιδημάρχους Εντιμ. κυρίους Μιχαήλ Καραγιάννη και Δημήτριο Κόκκαλη και τους οικείους και συνεργάτες αυτών.

Τρισάγιο στη μνήμη του Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ΄ (1923-1924)

Επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα Πανοσιολ. κ. Γρηγόριο, μετέβη στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του προκατόχου του Γρηγορίου Ζ΄ (1923-1924), ο οποίος είχε δώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Πολωνίας.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κατά της οπλοκατοχής

Ισχυρό μήνυμα κατά της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απέστειλε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως σημείωσε, «μέσα στις πρώτες 24 ημέρες του νέου έτους έλαβαν χώρα 39 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών με θύματα περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Ακούμε τόσα πολλά για το δικαίωμα στη ζωή, ωστόσο αρνούμαστε την ίδια τη ζωή επιτρέποντας να κυκλοφορούν ουσιαστικά ελεύθερα και σε αφθονία όπλα μαζικής καταστροφής», υπογράμμισε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, «να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο διαχείρισης αυτής της τραγικής κατάστασης, γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Φανάρι: H εορτή του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, στον Πατριαρχικό Ναό, στη Θεία Λειτουργία, για την εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, την οποία τέλεσε ο εορτάζων Αρχιγραμματεύς κ. Γρηγόριος.

Ο Κιέβου Επιφάνιος συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο

Σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε στο Βατικανό με το Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων. Την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

Το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα επισκέφθηκε εθιμοτυπικά ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά τη σύντομη μετάβασή του στην ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή τη συμμετοχή του σε στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα.

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Μόσχα έχει δημιουργήσει έναν παράλληλο ορθόδοξο κόσμο, άσχετο με τον πραγματικό»

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και με αντικείμενο το Αυτοκέφαλο καθεστώς της Ουκρανικής Εκκλησίας και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, έλαβε μέρος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ελλάδος κ. Δένδια στη Μοζαμβίκη, με πρώτη στάση την Επισκοπή Μοζαμβίκης

Σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο είχαν την χαρά να συναντήσουν τον κ. Δένδια, πρώτα στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στην συνέχεια να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα τους στη επισκοπική κατοικία.