e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Για την «ηθική» της καθαρότητας

Του σεβ. μητροπολίτου Μεσσηνίας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.01.2016 : 18:36

Η​​ ψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ατόμων προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βάση τις αρχές της ηθικής. Και ενώ υπήρχε ως φαινομενική αφετηρία η «ηθική» της Εκκλησίας, εν τούτοις ακόμη προβληματιζόμαστε πώς διατυπώνονται απόψεις τόσο αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς το περιεχόμενο αυτού που χαρακτηρίσαμε αφετηριακά ως «ηθική» της Εκκλησίας και επιπλέον μια δυσκολία κατανόησης του τι ακριβώς εκφράζει.

Λανθασμένα η «ηθική» ταυτίζεται με τον ηθικισμό. Με ένα σύστημα δηλαδή συμπεριφοράς, το οποίο ταυτίζεται με τους «καθώς πρέπει» οι οποίοι βέβαια δεν είναι δήθεν αμαρτωλοί αλλά «καθαροί» και τέλειοι ενώ φαίνεται ότι γι’ αυτούς δεν ισχύει η ευχή του αγίου Εφραίμ «Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου».

Με ευκολία μάλιστα οι εραστές αυτής της «ηθικής της καθαρότητας» κρίνουν, κατακρίνουν, κατηγορούν, στιγματίζουν και τους διαφεύγουν οι λόγοι του Αποστόλου Παύλου: «ή αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ’ αλλήλων αναλωθείτε» (Γαλάτας Ε΄ 15) αλλά και «ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση» (Α΄ Κορ. 10, 12).

Οι λόγοι αυτοί οι προσευχητικοί και αποστολικοί απευθύνονται σε όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται, αμαρτωλοί όντες, ώστε να μην καταναλώνονται σε κρίσεις και επικρίσεις για έργα και αμαρτίες άλλων ανθρώπων αλλά να αγωνίζονται για τη δική τους σωτηρία σε αντίθεση προς την ηθικιστική προσέγγιση της ηθικής των εραστών εκείνων οι οποίοι κρίνουν, επικρίνουν, κατηγορούν και στιγματίζουν όλους τους άλλους εκτός από τους εαυτούς τους.

Γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους ως δικαστές των ανθρώπων και προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την κάθε μορφής αμαρτία, ώστε να επιβεβαιώσουν τη δήθεν «καθαρότητα» του βίου τους και τη δική τους αναμαρτησία, και λησμονούν ότι για την Εκκλησία είναι και αυτοί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων αμαρτωλοί και πεπτωκότες, αφού όλοι είμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άνθρωποι της αμαρτίας και της πτώσης.

Εξαιτίας αυτής της επιλήσμονης τάσης τους ξεχνούν οι εραστές της «ηθικής καθαρότητας» και της συμπεριφοράς ότι σε ολόκληρη την εκκλησιαστική παράδοση υπάρχει μια διάκριση πολύ σημαντική και ουσιαστική. Ο κάθε αμαρτωλός είναι κτίσμα και δημιούργημα του Θεού και ως τέτοιο εισάγεται στην Εκκλησία ώστε να καταστεί μέσα από τη μετάνοια και τη συγχώρεση άγιος, δηλαδή τέκνον και φίλος Θεού. Είναι η μόνη διαδικασία που δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να απελευθερωθεί από κάθε τι το οποίο τον καθιστά αμαρτωλό, γι’ αυτό και προσεύχεται «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών» (Ματθ. Στ΄, 12). Απελευθερώνεται από τα δεσμά της αμαρτίας συγχωρώντας πρώτιστα τους άλλους αμαρτωλούς, δίνοντάς τους χώρο (συν-χωρεί) για σωτηρία και δεν τους καταδιώκει, ούτε τους στιγματίζει, γι’ αυτό και όλους τους αμαρτωλούς μέσα στην Εκκλησία τους σεβόμαστε και τους τιμούμε και τους αγαπούμε και τους αποδεχόμαστε.

Μόνο οι «καθαροί» λιθοβολούν τους αμαρτωλούς. Οι συνειδητοποιημένοι αμαρτωλοί δεν λιθοβολούν τους άλλους αμαρτωλούς αλλά τους συν-χωρούν και τους αγαπούν και κηρύττουν: «και την αμαρτίαν αυτών ου μη μνησθώ έτι». Υπενθυμίζω απλά τον τρόπο με τον οποίον η Εκκλησία συγχωρεί και αγκαλιάζει τον αμαρτωλό. Η περίπτωση του αγίου Διονυσίου, ο οποίος συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του, δεν απαίτησε την ποινικοποίηση των αμαρτωλών, δεν εξέφρασε καμία μνησικακία, δεν απέκλεισε από την αγιότητα κανέναν, ακόμη και έναν φονιά, αλλά του έδωσε την δυνατότητα της μετάνοιας (αλλαγής της στάσης ζωής του) και της συν-χώρησης (ένταξης στο χώρο Της). Γι’ αυτό και ο Χριστός αντινομικά προέτρεψε «ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω» (Ιω. Η΄, 7). Δεν αποδέχεται την αμαρτία αλλά αγκαλιάζει και προστατεύει τον αμαρτωλό.

Έτσι άλλωστε ερμηνεύεται και το οξύμωρο του λόγου, «ού δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις» (Ρωμ. Ε΄, 20), δηλαδή η αγάπη, η ελευθερία, η αμνησικακία, η συγχωρητικότητα.

Σοφά η Ιερά Σύνοδος δεν κατηγόρησε κανέναν ως αμαρτωλό, δεν έθεσε την αμαρτία σε διαβάθμιση, δεν απέκλεισε κανένα στην πορεία προς την αγιότητα, θεώρησε όμως ως ποιμαντική της υποχρέωση να επισημάνει την αντίθεσή της προς κάθε μορφή «συμβίωσης», η οποία αντιστρατεύεται ή αποδυναμώνει ως πρότυπο ζωής και συν-βίωσης τη λειτουργικότητα της οικογένειας, αλλοτριώνει και αμαυρώνει τον μυστηριακό χαρακτήρα του ιερολογούμενου γάμου.

Η Εκκλησία ως ο χώρος της αγάπης και της ελευθερίας δεν μπορεί να επιζητά τον θάνατον του αμαρτωλού αλλά δίνει τη δυνατότητα εις το «επιστρέψαι και ζην αυτόν»!

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού 2016 στη Μασσαλία [φωτογραφίες + video]

Μασσαλία, 10 Ιανουαρίου 2016, προεστώτος του θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Για όλα μερίμνησε ο νέος ιερατικώς προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας της Μασσαλίας Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής 
























Με πρωτοβουλία του νέου Ιερατικού Προϊσταμένου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μασσαλίας, Αρχιμανδρίτη π. Δημήτριου Πλουμή, έγινε και φέτος η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι της Μασσαλίας, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στο Vieux Port (παλιό λιμάνι) και τελέσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο, βοηθό του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασσαλίας, προεστώτος του Θεοφ. Επίσκοπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου και στη συνέχεια ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Μασσαλίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την Ορθόδοξη Κοινότητα Μασσαλίας και από τις γύρω περιοχές. Μετά το πέρας του Αγιασμού οι πιστοί μετέβησαν στο Δημαρχείο της Μασσαλίας, όπου ο Δήμαρχος Μασσαλίας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της Ορθόδοξης Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας. 

Κατ' αυτήν ομίλησαν ο αντιπρόσωπος του Δημάρχου Μασσαλίας κ. Gerard Detaille και ο Επίσκοπος Ειρηναίος, ευχαριστήσας τον Δήμο για την συμπαράσταση στο έργο της Ορθόδοξης Κοινότητας, εξάρας παράλληλα τη προσφορά των Ελλήνων στην πόλη της Μασσαλίας. 

Στις τελετές παρέστησαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Στυλιανός Γαβριήλ ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Άλκης Βοσκαρίδης, οι Αντισυνταγματάρχες (ΣΞ) κ. Λιόβας Ιωάννης και Πρασσάς Γεώργιος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και πολλοί πιστοί.



Ο Αγιασμός των Υδάτων 2016 στο Ορθόδοξο Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος

Blessing of the Waters at the pool of the ORTHODOX CENTER, Holy Archbishopric of Good Hope, Cape Town 10th January 2016 
















Κυριακή μετά τα Φώτα 2016 εν Βανάτω Ζακύνθου














































Κάθε Κυριακή, που συμβαίνει "Άγι-Ανάσταση", ο Ναός της Παναγούλα μας εν Βανάτω απαστράπτει, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που τιμήσαμε για μιαν επιπλέον φορά τα Άγια Θεοφάνια, δεδομένου ότι η Κυριακή μετά τα Φώτα έχει πολλά στοιχεία και σημεία, που παραπέμπουν στη μεγάλη Φωτεινή Εορτή! 

Προς τούτο βοήθησε πολύ ο ειδικός διάκοσμος: σπάθες, πορτοκάλια, νεραντζόφυλλα, αλλά και ο Μέγας Αγιασμός, ο οποίος και πάλι εξετίθετο στο κέντρο του Ναού, πλάι στην Εικόνα της Βαπτίσεως, προς μετάληψιν όσων το επιθυμούσαν. 

Παράλληλα τελέστηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο ενός παλαιού και θερμού συνεργάτη της Ενορίας μας, του αείμνηστου Ιωάννου Παπαδάτου, ο οποίος υπεραγάπησε τους Ναούς μας και διετέλεσε επί πολλά έτη Εκκλησιαστικός Σύμβουλος, έχοντας αδιατάρακτη συνεργασία με τον οικείο Εφημέριο.  

[Φωτογραφίες: Διονύσης Ν. Κοντονής]


Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Χονγκ Κονγκ [video]

Hong Kong, January 10, 2016 | The Tossing of the Holy Cross into the Sea | Blake Pier, Stanley 
Την Τελετή πραγματοποιεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος




Η επίσημη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του Yarra Bay Σίδνεϊ

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016, εξαιτίας του εργάσιμου της ημέρας των Θεοφανίων. Μια μεγάλη διοργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Ενοριών του Σίδνεϊ, προεξάρχοντος του θεοφ. Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, εκ προσώπου του οικείου Αρχιεπισκόπου Σεβ. Αυστραλίας κ. Στυλιανού.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ φωτο-ανταπόκριση: π. Νικόλαος Μποζίκης, ο Ζακύνθιος