e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ο διωγμός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις ρωσικές αρχές κατοχής στην Κριμαία

Ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, ο επικεφαλής του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βλαδιμήρου και της Αγίας Όλγας
στη Συμφερόπολη, προεξάρχει μιας λειτουργίας στις 15 Φεβρουαρίου 2019.
Η μόνη μεγάλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία
πρόκειται να κλείσει μετά την ιστορική θρησκευτική διαίρεση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.


Γράφει η Anna Myroniuk. Δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
Μετάφραση-Επιμέλεια ελληνικού κειμένου: Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης.

Οι διωγμοί εναντίον της τελευταίας μεγάλης συνάθροισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατεχόμενη από την Ρωσία Κριμαία έχουν κλιμακωθεί, ενώ η Εκκλησία κλείνει τις πόρτες της στις 23 Σεπτεμβρίου, ύστερα από απόφαση του τοπικού δικαστηρίου ότι πρέπει να εγκαταλείψει τον Καθεδρικό Ναό της.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βλαδιμήρου και της Αγίας Όλγας, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, της Συμφερόπολη, αγωνίζεται για το δικαίωμα να παραμείνει ενεργός από την αρχή της κατοχής της Ρωσίας στη χερσόνησο το 2014.

Αλλά το Ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κριμαία - το οποίο δεν έχει νόμιμη εξουσία στη χερσόνησο - έχει επανειλημμένα απορρίψει τις αιτήσεις της Εκκλησίας για άδεια καταχώρησης, οδηγώντας την βίαια «μέσα από όλους τους κύκλους της κόλασης», σύμφωνα με τον Κλήμεντα, τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Επαρχία της Κριμαίας.

Η έξωση της Εκκλησίας είναι ένα ακόμη βήμα από τις Ρωσικές αρχές κατοχής για να τερματίσουν την επιρροή της Ουκρανίας στη χερσόνησο που έχουν προσαρτήσει.

«Ο Κλήμης και η Εκκλησία του είναι ένας κακός μπελάς για τις αρχές κατοχής επειδή είναι μια όαση της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν στην Ουκρανική γλώσσα, μια όαση όπου οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Αλέξανδρος, ενορίτης και νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιευθεί το επώνυμό του λόγω του φόβου για διώξεις από τις ρωσικές αρχές.

«Τίποτα το Ουκρανικό»

Από την προσάρτηση, η πλειοψηφία των Ουκρανών στην Κριμαία έχουν λάβει ρωσική υπηκοότητα. Για εκείνους που είναι πιστοί στην Ουκρανία, σημαίνει πολλά να έχουν πρόσβαση σε μια Ουκρανική Εκκλησία.

Ένας από αυτούς είναι ο Αλέξανδρος. Ζει μακριά από τη Συμφερόπολη, αλλά ταξιδεύει μέχρι εκεί για να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία σχεδόν κάθε Κυριακή, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι, είπε.

«Πηγαίνεις εκεί, εισέρχεσαι στο Ναό, αφήνοντας πίσω όλο αυτό το περιβάλλον του φιλο-«Ρωσικού Κόσμου», και αισθάνεσαι σαν να είσαι πίσω στην πατρίδα σου, στην Ουκρανία», είπε, φορτισμένος συναισθηματικά. «Είναι αδύνατο να το εξηγήσω. Μπορείς μόνο να το νιώσεις».

Η Εκκλησία της Συμφερόπολης είναι κάτι περισσότερο από θρησκεία. Από την προσάρτηση, προσπαθεί δυναμικά να προασπίζει τα δικαιώματα των Ουκρανών στην Κριμαία. Όταν η ρωσική ακτοφυλακή συνέλαβε παράνομα 24 ναυτικούς της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία, τον Νοέμβριο του 2018, οι ενορίτες μάζεψαν χρήματα και προσέλαβαν δικηγόρο γι’ αυτούς.

«Η Ρωσία δεν θέλει τίποτα το Ουκρανικό στην Κριμαία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης. «Οι μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι επιτηδευμένες με μαεστρία: κάποιος ρίχνεται στη φυλακή, κάποιος σκοτώνεται, σε κάποιον απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Κριμαίας».

«Σου παίρνουν όλα όσα έχεις», πρόσθεσε. «Για μένα, είναι ο Ναός μου, το εκκλησίασμά μου, η λατρεία μου».

Ειδοποίηση έξωσης

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1996, αρνήθηκε να επανεγγραφεί υπό τους όρους της ρωσικής νομοθεσίας, καθώς δεν αναγνώρισε τη χερσόνησο ως μέρος της Ρωσικής επικράτειας.

Αλλά τον Φεβρουάριο του 2019, ο Ναός αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ρωσικών αρχών προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει.

«Οι αρχές της Κριμαίας, συγκεκριμένα ο Σεργκέι Ακσενώφ, εγγυήθηκε τότε ότι θα επιτραπεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να συνεχίσει να υπηρετεί στον Καθεδρικό Ναό μας εάν εγγραφούμε βάσει της ρωσικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, αναφερόμενος στον ηγέτη που έχει διορίσει το Κρεμλίνο, τον λεγόμενο «Πρωθυπουργό» της Κριμαίας. «Μέχρι στιγμής μπορώ να πω - ήταν ένα ψέμα».

Η Εκκλησία δεν κατάφερε ποτέ να εγγραφεί ως θρησκευτική οργάνωση υπό τις αρχές κατοχής. Αυτό το μήνα, οι συνέπειες αυτού κατέστησαν σαφείς.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, μια επιτροπή από το λεγόμενο Κριμαϊκό «Υπουργείο Ιδιοκτησίας και Σχέσεων Γης» έφτασε στον Καθεδρικό Ναό και άρχισε να κάνει απογραφή. Ένα δικαστήριο διέταξε ότι τα πάντα στον Καθεδρικό Ναό πρέπει να «επιστραφούν στο Κράτος».

Ο Καθεδρικός Ναός, που βρίσκεται σε ένα ευρύτερο συγκρότημα, μισθώνει επίσημα μέρος του τριώροφου μεταπολεμικού κτιρίου. Ο Καθεδρικός Ναός δεν έχει άλλες εγκαταστάσεις. Το Υπουργείο που εκτελεί την κατάσχεση της ιδιοκτησίας του Ναού βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο κτίριο.

Η Εκκλησία εκδιώκεται επειδή, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, λειτουργεί παράνομα από το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία και κήρυξε την περιοχή ως μέρος του ρωσικού κράτους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει οι Ουκρανοί να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε ως αποστολή της να καταστρέψει όλα όσα συνδέονται με την Ουκρανία στο έδαφος της Κριμαίας - τα πάντα, και ο κύριος στόχος είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κλήμης.

Προτού η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία, η Εκκλησία της Ουκρανίας είχε 49 ενορίες στη χερσόνησο. Μόνο επτά έχουν μείνει τώρα, μία από τις οποίες είναι αυτή του Καθεδρικού Ναού της Συμφερούπολης.

Οι ρωσικές αρχές εκδιώκουν τις ουκρανικές εκκλησίες μία προς μία, ενίοτε δίνοντας τις εγκαταστάσεις τους σε ρωσικές εκκλησίες.

Εκτός από τον Κλήμεντα, ακόμη τέσσερις επίσκοποι υπηρετούν την Εκκλησία της Ουκρανίας στην Κριμαία. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο το 2014, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Γραφειοκρατικές διώξεις

Σύμφωνα με τον Κλήμεντα, οι αιτήσεις καταχώρησης που υπέβαλλε απορρίπτονταν συνεχώς χωρίς λόγο.

«Μου ζητούν να εκπληρώσω κάποιες απαιτήσεις που δεν ζητούνται από κανένα άλλο θρησκευτικό οργανισμό - ούτε από τους μουσουλμάνους ούτε από τους καθολικούς. Ακόμα και η Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας δεν τα έχει αυτά στο Καταστατικό της», είπε.

Επισήμως, το πρόβλημα έγκειται στο Καταστατικό της Εκκλησίας - παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία, σύμφωνα με το Κριμαϊκό «Υπουργείο Δικαιοσύνης». Ο Κλήμης προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η Εκκλησία του έχει αντιγράψει τα καταστατικά από άλλες εκκλησίες που έχουν ήδη καταχωρηθεί στην Κριμαία.

«Αντιγράψαμε το Καταστατικό του Πατριαρχείου Μόσχας. Απλά αντικαταστήσαμε τη «Μόσχα» με την «Ουκρανία» και αυτό ήταν όλο, αλλά και πάλι απορρίφθηκε», δήλωσε ο Αλέξανδρος.

Περιήλθαν στην κατοχή του Kyiv Post το Καταστατικό της θρησκευτικής οργάνωσης που προσπαθεί να καταχωρήσει η Εκκλησία καθώς και η προηγούμενη απόφαση του τοπικού Υπουργείου Δικαιοσύνης που το απέρριψε. Η πιο πρόσφατη απόφαση, της 24ης Σεπτεμβρίου, δεν έχει ακόμη επιδοθεί στον Κλήμεντα.

Στην αίτησή της η Εκκλησία, για παράδειγμα, λέει ότι ο οργανισμός θα αποτελείται «από ενήλικους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αλλά το Υπουργείο απάντησε ότι αυτό είναι παράνομο επειδή η Εκκλησία δεν διευκρινίζει πόσοι είναι μέλη της οργάνωσης.

Η Εκκλησία πληρούσε όλους τους κανόνες που είχε θέσει η Ρωσία. Για παράδειγμα, η Ρωσία δεν επιτρέπει σε άτομα με άλλη ιθαγένεια να ιδρύσουν θρησκευτικές οργανώσεις στην επικράτειά της. Αλλά ο Κλήμης, όπως και η πλειοψηφία των Ουκρανών που ζουν στην Κριμαία, έλαβαν ένα ρωσικό διαβατήριο το 2014.

«Δεν πρέπει να έχει λιγότερα από 10 μέλη που ζουν μόνιμα στην ίδια πόλη ή χωριό», λέει το έγγραφο.

«Ο Κλήμης πρόσθεσε αυτά τα λόγια στο Καταστατικό, αλλά το Υπουργείο συνέχισε να βρίσκει κάτι άλλο που «παραβιάζει το νόμο»», δήλωσε ο Αλέξανδρος στο Kyiv Post.

«Η Εκκλησία το εφάρμοζε και αυτό απορρίπτονταν. Εφαρμόστηκε και πάλι - απορρίφθηκε. Και πάλι - το ίδιο αποτέλεσμα. Διορθώσαμε όλα τα πιθανά ελαττώματα στα έγγραφά μας, αλλά εξακολούθησαν να απορρίπτονται. Απλώς σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταχωρηθεί η οργάνωσή μας», δήλωσε ο Σέργιος Ζάγιετς, ένας άλλος που ενεργεί για λογαριασμό της Εκκλησίας από το Κίεβο.

Οι αρχές κατοχής της Κριμαίας αρνούνται ότι έχουν αντιμετωπίσει άδικα την Εκκλησία.

«Κανείς δεν καταπιέζει κανέναν. Θέλουμε να φέρουμε τα έγγραφα σε συμμόρφωση. Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα», δήλωσε ο Ακσενώφ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Interfax.

Είναι άδικο ότι κανένας άλλος οργανισμός δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο, πιστεύει ο Αλέξανδρος.

Οι ρωσικές αρχές στην Κριμαία ζήτησαν από την εκκλησία να εγγραφεί ως υποκατάστημα αλλοδαπής νομικής οντότητας, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Η σύγκρουση προκάλεσε διεθνή αντίδραση. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 6 Σεπτεμβρίου ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει την εκδίωξη της Εκκλησίας «ενώ η υπόθεσή τους εξετάζεται από την Επιτροπή», σύμφωνα με την επιστολή τους. Δεν υπήρξε αντίδραση από τη Ρωσία.

Ρωσική εκδίκηση

Η δίωξη της Ουκρανικής Εκκλησίας στην Κριμαία είναι η απάντηση της Ρωσίας στην απομάκρυνση της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας και την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χόριεβοϊ, Ουκρανό εμπειρογνώμονα σε θέματα θρησκείας.

Για 330 χρόνια η Ουκρανική Εκκλησία ήταν υποταγμένη στο Πατριαρχείο της Μόσχας στην παγκόσμια ιεραρχία των Ανατολικών Ορθδόξων Εκκλησιών. Αλλά αυτό τελείωσε τον Ιανουάριο, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης χορήγησε στην Ουκρανική Εκκλησία «Αυτοκεφαλία» - δηλαδή ανεξαρτησία.

«Αυτές (οι ρωσικές αρχές) εκδιώκουν την Ουκρανική Εκκλησία από την Κριμαία επειδή πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνουν «δικαιοσύνη»», δήλωσε ο Χόριεβοϊ.

«Πιστεύουν ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας υπέστη μεγάλες απώλειες μετά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, 500 ενορίες σε όλη την Ουκρανία έχουν επιλέξει να μεταβούν από το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανική Εκκλησία - συμβολικά και στρατηγικά, αυτό είναι μια μεγάλη ήττα», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Η Ρωσία δεν αποδέχεται ότι αυτό είναι μια εθελοντική μετάβαση και ισχυρίζεται ότι οι Εκκλησίες κατασχέθηκαν παράνομα. Έτσι, αντεπιτίθεται - στην Κριμαία.

Ο Κλήμης βλέπει επίσης τις δυσκολίες της Εκκλησίας του ως τη ρωσική απάντηση στη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Δεν πιστεύω ότι τελικά θα επιτρέψουν να καταχωρηθεί η Εκκλησία στην Κριμαία», είπε.

«Συνεχίζω να υποβάλλω αιτήσεις, έτσι έχω την απόδειξη ότι ό,τι λένε είναι ένα ψέμα».

Πηγή: kyivpost.com

Εξεδήμησε προς Κύριον o π. Γεράσιμος Σκαρτσής, Εφημέριος Grenoble Γαλλίας, ο Ζακύνθιος




Όπως πληροφορούμαστε εγκύρως από τη Γαλλία, σήμερα το πρωί (2.10.2019) εξεδήμησε προς Κύριον ο ζακύνθιος Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Σκαρτσής, Εφημέριος του Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Γεωργίου της πόλεως Grenoble, στη νοτιοανατολική Γαλλία. 

Ο μακαριστός Ιερέας, γεννημένος το 1954 και αναθρεμμένος δίπλα στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στη συνοικία του Άμμου Ζακύνθου, πτυχιούχος Ποιμαντικής Θεολογίας ΕΚΠΑ, κατ' αρχήν υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ζακύνθου (ενορίες Μουζακίου και Αγίας Τριάδος πόλεως), ακολούθως στη Μητρόπολη Γερμανίας (πόλη Άαχεν), μετά στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας της Νοτίου Αφρικής (πόλη Γιοχάνσεμπουργκ), την δε τελευταία 15ετία στη Μητρόπολη Γαλλίας.

Κατά την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Grenoble, διαγνωσθείς με βαρύτατη ασθένεια. 

Τώρα πια βλέπει τον Ουρανό... Ας έχουμε την ευχή του.

[Ο μεταστάς παπα-Γεράσιμος Σκαρτσής (δεξιά στη φωτό) κατά το τελευταίο ταξίδι του στη Ζάκυνθο. Φωτογραφίζεται με το αδελφικό φίλο του Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη (στο κέντρο), στα σκαλιά του Αγίου Διονυσίου.]

*     *     *

Αρτοκλασία για τους Τρεις Ιεράρχες, 30.1.2011, στην Grenoble:





Σταυροπροσκύνηση 2011 στην Grenoble: 




Το Ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης "Τη επαύριον...", αποδιδόμενο κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, το 2011, στην Grenoble:


Εκκλησιαστικές ειδήσεις εκ Φαναρίου της 2ας Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Α.Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ 

Τό ἑσπέρας τῆς Τρίτης, 1ης ἀρξαμένου μηνός Ὀκτωβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπέστρεψε μετά τῆς συνοδείας Του, δι᾽ ἀεροσκάφους τῶν Τουρκικῶν Ἀερογραμμῶν, ἐκ Στοκχόλμης, εἰς τήν ἕδραν Αὐτοῦ, ὑπαντηθείς ἐν τῷ Ἀερολιμένι τῆς Πόλεως ὑπό τοῦ Ἐπιτρόπου Αὐτοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τούς Σεβ. Συνοδικούς Ἱεράρχας Καναδᾶ κ. Σωτήριον, Κρήτης κ. Εἰρηναῖον, Γορτύνης καί Ἀρκαδίας κ. Μακάριον καί Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰωαννίνων κ. Μάξιμον.   
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Μακάριον. 
- Τριμελῆ Ἀντιπροσωπείαν τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος τοῦ Ἁγίου Ὄρους, πρός ὁριστικοποίησιν τοῦ προγράμματος τῆς ἐπικειμένης, κατά τόν τ.μ. Ὀκτώβριον, Πατριαρχικῆς ἐπισκέψεως εἰς Ἅγιον Ὄρος.
 - Τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Σταῦρον Ἰβανόν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, μετά τῆς πρεσβυτέρας αὐτοῦ Εὐλαβ. κ. Ἄννης, τῆς θυγατρός αὐτῶν Ἐλισάβετ, τοῦ πενθεροῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Χαραλάμπους Τσιγκούνη καί τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μαρίας, ἐκ Σύδνεϋ. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Ivana Zerec, Γεν. Πρόξενον τῆς Κροατίας ἐνταῦθα, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Vesna Fabris, Προξένου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀπόστολον Ντιγκμπασάνην, νέον Προϊστάμενον τοῦ Γραφείου Οἰκονομικῶν καί Ἐμπορικῶν Ὑποθέσεων τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἰωάννας. 
- Tήν Εὐγεν. κ. Ἄνναν Σ. Μαλλικούρτη, Ἀρχαιολόγον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντῖνον Γεωργίου, Καλλιτέχνην, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Φλώρας Σωτηράκη, Χημικοῦ, καί τῆς θυγατρός αὐτῶν Δήμητρας – Κορίνας, Δημοσιογράφου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Νικόλαον Pantieras, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Αἰκατερίνης, ἐκ Καναδᾶ. 
- 90 μελῆ ὅμιλον ἐπιχειρηματιῶν - μελῶν τοῦ Διεθνοῦς Ὀργανισμοῦ «YPO International Charter», πρός οὕς ἀπηύθυνεν ἐκτενῆ ὁμιλίαν πνευματικοῦ περιεχομένου, ἀγγλιστί.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τῆς Τουρκικῆς Ἐθνοσυνελεύσεως κατά τήν νέαν κοινοβουλευτικήν περίοδον, τῇ ὑψηλῇ παρουσίᾳ τοῦ Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdοğan, Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, καί τήν δοθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Mustafa Şentop, Προέδρου τῆς Ἐθνοσυνελεύσεως, δεξίωσιν, ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν αὐτῆς, τήν Τρίτην, 1ην Ὀκτωβρίου. 

- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Νεκταρίου Τσολίδου, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, κατά τήν κηδείαν τῆς ἀειμνήστου πρεσβυτέρας Γεωργίας Κ. Τσουροῦ, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, τήν Τετάρτην, 2αν ἰδίου.  
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Σμαράγδου Καραγιαννίδου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος Δικαιοφύλακος αὐτῆς Νικολάου Σιρίν, ἐκ τοῦ Ἱ. Καθεδρικοῦ Ναοῦ Ἁγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, αὐθημερόν.   

Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στην Καθέδρα της Μητρός Εκκλησίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, αποτελούμενη από τους Ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη, Μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και Ιερομόναχο Σισώη Ξενοφωντινό, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος της Επισκέψεως που θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτατος, από 19 έως 22 Οκτωβρίου,  στο Άγιον Όρος.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, θα αφιχθεί στην Ι. Μονή Ξενοφώντος, πρώτο του σταθμό στο Άγιον Όρος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ανέγερσή του, και θα επισκεφθεί τις Καρυές, αλλά και Ι. Μονές και Σκήτες, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Κατά τη συνάντηση του Παναγιωτάτου με την Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος παρέστη και ο Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, διάκονος Γρηγόριος.

Νωρίτερα ο Παναγιώτατος δέχθηκε διαδοχικά σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, καθώς και τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνα. 

Επίσης δέχθηκε τον διακεκριμένο εικαστικό Κωνσταντίνο Γεωργίου, συνοδευόμενο από την σύζυγο και την κόρη του, με την ευκαιρία των αυριανών εγκαινίων της ατομικής του έκθεσης Ζωγραφικής και Γλυπτικής, υπό τον τίτλο “Enigma”, που θα φιλοξενηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.

KI ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ (Διήγημα του Δημήτρη Γ. Μαγριπλή)

[Το διήγημα του Δρ Δημήτρη Γ. Μαγριπλή που ακολουθεί, πρωτοδημοσιεύτηκε στα "Παραθέματα λόγου", δηλαδή την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του e-περιοδικού μας, στις 3 Ιουλίου 2009. Δέκα χρόνια μετά, διατηρεί τη φρεσκάδα του και -αλίμονο- την επικαιρότητά του... Ο κωμικοτραγικός χαρακτήρας της γραφής του καλού διηγηματογράφου σπάει κόκαλα. Επειδή, "έτι και έτι", κάτι μας λείπει...]

Από πρωίας χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Κόσμος πήγαινε – κόσμος ερχόταν με κάθε λογής μέσον. Η πλατεία γεμάτη. Μια αγωνία στα πρόσωπα όλων πρόδιδε το νέο.
     Ο νέος μητροπολίτης θα έφτανε από στιγμή σε στιγμή στην πόλη μας. Και όντως, γύρω στις δέκα, με ένα ψιλόβροχο και τον ήλιο να κρύβεται, δύο λιμουζίνες κατάμαυρες σταμάτησαν την πορεία αρκετών άλλων κρατικών αυτοκινήτων που περικύκλωσαν το σιντριβάνι της κώμης.
     Η αλήθεια είναι πως, όσο κι αν είχαμε προετοιμαστεί, μας έπιασε η άφιξη εξαπίνης. Η μικρή ομάδα με τους φουστανελοφόρους ντόπιους λίγο έλειψε να αποδώσει τιμές από το μπουγατσάδικο της γωνίας. Ευτυχώς ο τελετάρχης, ο καθ’ όλα σεβαστός κύριος Ερίφης, με τον γνώριμο ευγενέστατο τρόπο του, τούς ειδοποίησε.
     - Ξυπνάτε, ορέ ζαγάρια, ακούστηκε βροντερά και ευθύς βρέθηκαν παρακείμενοι του καταστόλιστου εκλεγέντος.
     Έτσι με μπαταριές από καριοφίλια προγονικά πάτησε την ιερά γη μας ο νέος. Και ήταν έτσι τόσο στο παράστημα, όσο και στην ηλικία. Ο ερχόμενος, με πλήρη σοβαρότητα και βήμα ταχύ, με μακρύ ράσο που το υποβάσταζε συμβολικά από τη μία ο Δήμαρχος και από την άλλη ο τοπικός Βουλευτής, ανέβηκε στην εξέδρα. Ευλόγησε το πλήθος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους επίσημους, έριξε και μια πρώτη κλεφτή ματιά στη πόλη μας. Όσο μπορούσε και φυσικά επέτρεπε η μεγαλοπρέπεια της στιγμής. Καταλήγοντας, μας τόνισε την έκπληξή του για την τιμή που του επεφύλασσε η Θεία Χάρη σχετικά με την εκλογή του.
     Εμείς βεβαίως ξέραμε περισσότερα για αυτόν. Εδώ και πολλές ημέρες, οι φήμες δίναν και παίρναν. Κατά περίεργο τρόπο, ίσως και λόγω της επιφοίτησης πονηρού πνεύματος, γνωρίζαμε από μήνες τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για την κεφαλή της τοπικής εκκλησίας. Και μόλις δέκα μέρες πριν την επίσημη εκλογή είμαστε σίγουροι όλοι για το όνομα του τυχερού.
     Προσωπικά δεν ενστερνίστηκα ποτέ τις φήμες. Αν και εξεπλάγην γιατί στο τέλος, από το βιογραφικό που μου είχε εκθέσει στο καφενείο ο Σώτος ο γιδοβοσκός, ο νέος μού εφάνη παλαιός γνώριμος. Από το πώς κινείτο μέχρι τη χροιά της φωνής του. Όλα προκαταβολικά καταγεγραμμένα. Πώς περπατούσε, πώς έψαλλε, πώς κοίταζε, τι κοίταζε, το άριστο της ηθικής του, τα πολιτικά του πιστεύω. Απίστευτο. Όλα μα όλα γνωστά. Ακόμη και τι σώβρακο φορούσε. Το τελευταίο ουδείς το επιβεβαίωσε, αλλά όλοι ήξεραν το νούμερο.
     Μπήκε λοιπόν, συνοδεία πολλών, ο άνθρωπος στο μέγαρο και από τότε κανείς δεν τον ξαναείδε για μέρες. Κάτι φωνές και κρότοι ακούγονταν πού και πού από τα βάθη της Μητροπόλεως, αλλά όλοι βεβαίωναν ότι επρόκειτο για μικροατυχήματα. Ορισμένοι προσπάθησαν να πάρουν κουβέντες από τους παρακείμενους ιερείς της νέας αρχής. Μα ήταν τόσο ολιγόλογοι και κρυψίνοες, που γρήγορα απογοήτευσαν τους ανακριτές τους.
     Η πόλη ακολούθησε τη γνώριμη ρουτίνα της και σύντομα ο νέος έγινε παλιός και οι παλαιοί ξεχάστηκαν. Ή έτσι φάνηκε προς στιγμήν, μια και ξαφνικά μια μαύρη λιμουζίνα πάρκαρε μπροστά από το μέγαρο. Από τη μέρα εκείνη το νέο αμάξι του νέου Μητροπολίτη εξέδραμε καθημερινά και σε άλλη ενορία. Οι ενορίτες ειδοποιημένοι ξεπρόβαλαν με χαρά από νυχτός για την συλλειτουργία με τον πρώτο τους. Με χαρά πήγαιναν και με δάκρυα έφευγαν. Τι λόγος, έλεγαν, τι πίστη, τι ήθος. Ο κόσμος κρεμόταν από τα χείλη του και αυτός κρέμαγε και ένα άλλο εκκλησιαστικό μενταγιόν στο λαιμό του. Κατάντησε να σκύβει από το βάρος, αλλά οι ιδιαίτεροί του διαβεβαίωναν, ότι αυτό ήταν άσκηση ταπείνωσης.
     Ταπεινός, τίμιος, λογικός, αυστηρός με τους τύπους, απόλυτος. Όλα τα χαρίσματα λοιπόν. Έδιωξε τους κλέφτες από τα ενοριακά συμβούλια, νοικοκύρεψε τα έσοδα και τα έξοδα της Μητροπόλεως, έκανε αγρυπνίες, έβαλε τάξη.
     Κάτι όμως έλειπε.
     Οι καλοπροαίρετοι έλεγαν στους άλλους, ότι τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Μπορεί να είχαν δίκιο.
     - Δίκιο ή άδικο, ας μην κρίνουμε, έλεγαν οι περισσότεροι και συνέχιζαν να πίνουν ξέγνοιαστα τον καφέ τους.
     Ώσπου μια μέρα κραυγές ακούστηκαν από την μικρή εκκλησία, δίπλα στο δρόμο για τη θάλασσα. Δεν είμαι σίγουρος για τα λόγια, αλλά εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν τα πολλά εγώ και Δεσπότης που ακούστηκε πολλάκις. Μια παρευρισκόμενη κυρία έτρεχε αλαλάζοντας:
     - Βοήθεια, βοήθεια…
     Πίσω της ο Δεσπότης με το μπαστούνι υψωμένο και με το μαλλί του ξέπλεκο στον άνεμο. Πιο πίσω οι πιστοί να τρέχουν με τα εξαπτέρυγα και τα κεριά σβησμένα.
     - Τι έγινε; ρώτησα κάποιον.
     - Αντιμίλησε στον Δεσπότη μου, είπε κοφτά.
     - Δηλαδή;
     - Του ζήτησε μόνιμο παπά και κείνος θεώρησε ότι οι υποδείξεις στο έργο του είναι προσβολή.
     Έκανα το σταυρό μου. Νέος πρώτος, νέα ήθη, είπα και έφυγα. Μα δεν έφυγα από τις περιπέτειες. Κάθε μέρα από τότε και ένα ευτράπελο. Νεύρα, πολλά νεύρα. Φωνές και αντάρες. Όλο κάτι έφταιγε. Κληρικοί και λαϊκοί απέφευγαν το μέγαρο και κάθε συναπάντημα με τον δεσπότη. Όποιος έπεφτε πάνω του κινδύνευε για κακοπάθημα. Παπάδες σε αργία για το τίποτα, βιαιοπραγίες κατά την διάρκεια των λειτουργιών, ειρωνείες σε όλους. Τους εργαζόμενους στο μέγαρο τούς έβλεπαν όλοι με λύπηση. Ο κόσμος χωρίστηκε προς στιγμήν στα δύο. Οι μεν έλεγαν ότι όλα γίνονται από πατρική αγάπη και φροντίδα και ότι ο άνθρωπος είχε αγιάσει. Και οι άλλοι γέλαγαν με την συγκεκριμένη παιδαγωγική και απέφευγαν περαιτέρω σχόλια.
     Τα ποσοστά άλλαξαν, όταν σε κρίση αγιότητας, επέβαλε στον τοπικό πληθυσμό μέτρα που μόνο άλλες εποχές θύμιζαν. Και επειδή τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι πολιτικοί τού τόπου είχαν εκτιμήσει την εύνοια του κλήρου ως προϋπόθεση της εκλογής τους, τα μέτρα αυτά σχεδόν επιβλήθηκαν στους πολίτες.
     Κάθε πρωί σηκώνονταν όλοι αχάραγο και κατευθύνονταν σε σειρές στοιχισμένες με τάξη στις παρακείμενες ενορίες. Έκαναν σταυρό και στη συνέχεια άναβαν κερί. Κατόπιν όλες οι ενορίες συντεταγμένες οδηγούνταν στην κεντρική πλατεία όπου δια στόματος ενός έλεγαν πρωινή προσευχή και ελάμβαναν την ευχή του Μητροπολίτη, που εξήρχετο, άυπνος από τις αγρυπνίες, στο μπαλκόνι της Μητροπόλεως. Μετά καθένας στην δουλειά του. Στις εκκλησίες, βεβαίως, συνέχιζε λειτουργία, απόστολος, ώρες. Μετά το πέρας των εργασιών σύσσωμο το ποίμνιο οδηγείτο για διαφώτιση από σεβάσμιους ιερείς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γήπεδο της πόλεως, κατόπιν με στοίχιση παρελάσεως και τραγουδώντας χριστιανικά εμβατήρια πηγαίναμε για εσπερινό. Το εκκλησιαστικό εικοσιτετράωρο τελείωνε με αγρυπνίες. Επιπλέον σε κάθε πόλη της επικράτειας τουλάχιστον μια εκκλησία ήταν επί εικοσιτετραώρου βάσεως ανοιχτή και λειτουργούσε αδιαλείπτως.
     Ήμασταν μια στρατιά αγίων. Όλη η πόλη μύριζε λιβάνι και τα εκκλησιαστικά είδη έκαναν πλούσιους ορισμένους. Πολλά μαγαζιά άνοιξαν γύρω από τις εκκλησίες και επήλυδες θεοφοβούμενοι έγιναν καταστηματάρχες στην πόλη μας. Επιβλήθηκε σε όλα τα μαγαζιά να φέρουν εικόνες πάνω από τα ταμεία και κάθε πιστός που παραλάμβανε απόδειξη να κάνει πρώτα το σταυρό του. Οι γυναίκες της πόλης φορούσαν υποχρεωτικά βρακοζώνια και φούστες που άφηναν μόνο τον αστράγαλο σε κοινή θέα. Οι πιο πιστές εφάρμοσαν και την μπότα, ώστε να μην σκανδαλίζουν τους άρρενες.
     Οι άνδρες ακολούθησαν την μόδα του ελαφρού μύστακα με μαλλάκι κοντό τύπου ισόβιου φαντάρου. Πουκάμισο, σε χρώματα παλαιών εισπρακτόρων του ΚΤΕΛ, ερμητικά κλειστό από το λαιμό έως τα άκρα των χειρών. Παντελονάκι σε χρώμα παστέλ, με τη ζώνη σφιχτά για να μην ξεφύγει η ηθική που φιλοσοφικά εντοπίζετο από τη μέση και κάτω και ύφος βαράτε με κι ας κλαίω.
     Τετάρτη και Παρασκευή τα σουβλατζίδικα και γενικά τα μαγαζιά που πουλούσαν κρέατα ήταν κλειστά και φυσικά τις νηστείες όποιος συλλαμβανόταν να τρώει αρτύσιμα μαστιγωνόταν δια ροπάλου σε κοινή θέα. Εκτός κι αν προσκόμιζε χαρτί ιατρού. Δημοσίου νοσοκομείου, βεβαίως.
     Με αυτά και εκείνα είχαμε όλοι πάθει αγίαση. Οι γεννήσεις έπεσαν κατακόρυφα- πού μέρες ελεύθερες για τεκνοποίηση- αρκετοί τουμπάνιασαν από το πολύ νηστίσιμο. Σιελόρροια παρατηρούνταν στους ντόπιους όταν έφευγαν από τα όρια της Μητροπόλεως και αντιμετώπιζαν άλλους τρόπους ζωής.
     Το όνειρο κάθε κατηχητόπουλου είχε επιτέλους εκπληρωθεί. Ήμασταν κράτος εν κράτει. Πρότυπα και για τους άλλους όπως μας διαβεβαίωναν κάποιοι φίλοι ιερείς του Μητροπολίτη μας, που επισκέπτονταν το πείραμα. Έτσι μας είπαν. Πείραμα και μάλιστα ευλογημένο.
     Όλα τα ’χαμε, μα κάτι μας έλειπε.
     Και ξαφνικά ένα πρωί ο Σώτος εμφανίστηκε στο καφενείο περιχαρής. Ήταν λίγο μετά την πρωινή προσευχή και με ένα βιβλίο ξεχασμένο από όλους κάθισε ο αγράμματος να διαβάζει:
     - …αγάπην δεν μη έχω, ουδέν ειμί…
     Έπεσε παγωνιά στο κατάστημα. Σαν αποκάλυψη κοιτάξαμε με μάτια δακρυσμένα ο ένας τον άλλον. Αυτό ήταν. Στήσαμε χορό και ανάψαμε κάρβουνα. Καταμεσής της πλατείας. Ο ένας με τον άλλο χέρι- χέρι και δώσ’ του το καλαματιανό και να σου οι κοπέλες και τα παιδιά πρώτα στο γύρο. Φωνές και γέλια παντού. Και κει που όλα έδειχναν λαμπρή, μια μαύρη φιγούρα με οργή προβάλλει στο μπαλκόνι του μητροπολιτικού μεγάρου κραυγάζοντας:
     - Τι κάνετε εκεί;
     -Ζούμε, χορεύουμε, γελάμε, ανταμώνουμε με αγάπη, τόλμησε κάποιος να πει.
     Αντί για απάντηση ακουστήκαν στριγκλιές και ανατριχιαστικοί κρότοι, ο ουρανός συννέφιασε, ο ήλιος κρύφτηκε, μια σπίθα που έγινε φλόγα άρχισε να βγαίνει από τα χέρια του ζηλωτή. Κάποιοι σταμάτησαν τον χορό, μα ο Σώτος ο αγράμματος φώναξε:
     - Αγάπη, ορέ! Αγάπη!
     Και σαν από σύνθημα τα κλαρίνα σκέπασαν την όποια αντίδραση. Και μαζί με τον ήχο τους για όποιον το είδε μια μαύρη φιγούρα διαλύθηκε. Το μόνο που έμεινε ήταν το ράσο, που κάποιο πουλάκι το πήρε και το έριξε σαν πέπλο πάνω στο Σώτο, που πρώτος στον χορό κοίταζε με αγάπη τους συνανθρώπους του.

Θεολογικός Διάλογος Ορθοδοξίας και Λουθηρανισμού (Τίρανα Αλβανίας, 24.9-1.10.2019)




1η Συνάντηση 
της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής
της 18ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας
της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ 
της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας

Τίρανα, Αλβανία, 24 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου, 2019

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Η 1η Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, από την 24ην Σεπτεμβρίου έως την 1ην Οκτωβρίου 2019. Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ύστερα από γενναιόδωρη πρόσκληση της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου, και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, και έλαβε χώρα στη Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων, στη Μονή του Αγίου Βλασίου και της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας.

Στη Συνάντηση συμπροέδρευσαν από Ορθοδόξου πλευράς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), και από πλευράς της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία της Κεντρικής Γερμανίας/EKMD), και συζητήθηκε τό θέμα: "Η Θέση και ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας."

Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι ήσαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Συμπρόεδρος), και ο Πανοσιολ.  Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχειοφύλακας) Γραμματέας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Καθ. Δρ. Γεώργιος Διον. Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Cosmin Pricop (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρ. Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας (Εκκλησία Κύπρου), ο Καθ. (ομοτ.) Δρ. Χρήστος Βούλγαρης (Εκκλησία Ελλάδος), ο Καθ. Nathan Hoppe (Εκκλησία  Αλβανίας), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Václav Ježek (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στέφανος Χρυσάνθου (Εκκλησία  Κύπρου/Σύμβουλος).

Οι Λουθηρανοί εκπρόσωποι διαφόρων Εκκλησιών-μελών της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας ήσαν: ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία Κεντρικής Γερμανίας/EKMD), ο Επίσκοπος Δρ. Donald McCoid (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής/Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία), ο Καθ. Δρ. Kenneth G. Appold (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής), η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Φινλανδίας), ο Αιδεσιμ. Καθ. Δρ. Stefan Tobler (Ευαγγελική Εκκλησία της Αυγουστιαίας Ομολογίας, Ρουμανία), και η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, (Ινστιτούτο Οικουμενικών Ερευνών, Στρασβούργο, Γαλλία/Σύμβουλος).

Μέλη της Επιτροπής εκατέρωθεν των πλευρών παρουσίασαν εισηγήσεις επί του θέματος, και συγκεκριμένα για την θέση και το ρόλο του Αγίου Πνεύματος : α) στη Ζωή της Εκκλησίας, β) στον Κόσμο, γ) στο Βάπτισμα και την Ιερωσύνη, και δ) στην Θ. Ευχαριστία, ως εξής: 

Η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, "Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος στο έργο της Μικτής Επιτροπής από την έναρξή της μέχρι σήμερα", ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, "Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο: Γενικές Σκέψεις", ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider, "Μία Λουθηρανική προσέγγιση της Ορθοδόξου Πνευματολογίας", ο Καθ. Δρ. Stefan Tobler: "Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο. Μία Γενική Προσέγγιση", ο Αιδεσιμολ. Δρ. Václav Ježek, "Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος από τον Λούθηρο. Μία Ορθόδοξη προσέγγιση”, η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Διακονία (Ministry)", ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Ιερωσύνη", η Αιδεσιμ. Anne Burghardt, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Ιερωσύνη. Από Λουθηρανικής απόψεως" (παρουσίαση από τον Καθ. Δρ. Kenneth Appold), και ο Αιδεσιμολ. Δρ. Cosmin Pricop, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στην Θ. Ευχαριστία".

Οι συζητήσεις γύρω από τις ανωτέρω εισηγήσεις οδήγησαν στην αναγνώριση, ότι υπάρχει σε πολλά σημεία γενική σύγκλιση μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα δε ως προς την κατανόηση της θέσεως και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά ερωτήματα διαφοροποιήσεως, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Επίσης, διεξήχθησαν συζητήσεις εξ επόψεως Πνευματολογίας αναφορικά με το Βάπτισμα, την Ιερωσύνη και την Θ. Ευχαριστία. Η Επιτροπή προετοίμασε ένα κοινό κείμενο, βασισμένο στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ρόλο και την θέση του Αγίου Πνεύματος, και αποφάσισε, ότι το προσεχές θέμα του Διαλόγου θα είναι: "Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος". 

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η επίσημη έναρξη των εργασιών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής άρχισε με μια σύντομη Δοξολογία στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής των Μυροφόρων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ησαΐου. Οι συνεδριάσεις καθημερινά άρχιζαν με μια σύντομη πρωινή προσευχή.

Την Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόπους ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην αρχαία πόλη της Απολλωνίας, και τον τάφο του Αγίου Νεομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, κοντά στο Φιέρι. 

Την Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου, τα μέλη παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως των Τιράνων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, και συλλειτουργούντων των Ορθοδόξων μελών της Επιτροπής.  Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Μακαριώτατο, ο οποίος τους καλωσόρισε και τους μίλησε για την αναζωπύρωση και την ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά την  κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ως και για τους ποιμαντικούς και πνευματικούς του αγώνες του για την αναγέννηση της Εκκλησίας, μετά την ολοσχερή καταστροφή της από το κομμουνιστικό καθεστώς, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκαν το ιστορικό Κάστρο της Κρούγιας (Krujë).

Αποφασίστηκε, ότι η προσεχής Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί από 29η Μαΐου έως 4η Ιουνίου 2020, φιλοξενία του Επισκόπου Johann Schneider (ο τόπος θα ανακοινωθεί προσεχώς).

----------------------------------------
Τίρανα, 30 Σεπτεμβρίου 2019


First Meeting of the Preparatory Committee for the 18th Plenary Session of the International Joint Commission on the Theological Dialogue between the Lutheran World Federation and the Orthodox Church

Tirana, Albania, 24th September - 1st October 2019

COMMUNIQUE

The First Meeting of the Preparatory Committee for the 18th Plenary Session of the International Joint Commission on the Theological Dialogue between the Lutheran World Federation and the Orthodox Church was held in Tirana, Albania, from the 24th of September to the 1st of October 2019. The Meeting was hosted by the Orthodox Chuch in Albania with the generous hospitality of H.B. Archbishop Anastasios of Tirana, Durrës and All Albania, and took place at the Skete of the Holy Myrrh-Bearing Women, next to St. Vlash Monastery/ Orthodox Theological Academy.

The Meeting, Co-chaired by H.E. Metropolitan Prof. Dr. Gennadios of Sassima (Ecumenical Patriarchate) from the Orthodox side, and by Bishop Dr. Johann Schneider (Evangelical Church in Central Germany/EKMD) from the Lutheran World Federation side, discussed the theme of "The Place and the Role of the Holy Spirit in the Life of the Church".

Orthodox participants were: H.E. Metropolitan Prof. Dr. Gennadios of Sassima (Ecumenical Patriarchate) and V. Rev. Archimandrite Agathangelos Siskos, Archivist (Co-secretary, Ecumenical Patriarchate), V. Rev. Archimandrite Dr. Alexi Chehadeh (Patriarchate of Antioch), V. Rev. Protopresbyter Prof. Dr. George Dion Dragas (Patriarchate of Jerusalem), Rev. Dr. Cosmin Pricop (Patriarchate of Romania), H.E. Metropolitan Dr. Isaias of Tamasos and Oreini (Church of Cyprus), Prof. (Em.) Dr. Christos Voulgaris (Church of Greece), Dr. Nathan Hoppe (Church of Albania), V. Rev. Dr. Václav Ježek (Orthodox Church of the Czech Lands and Slovakia), and Consultant V. Rev. Protopresbyter Stefanos Chrysanthou (Church of Cyprus).

Lutheran participants were representing various member churches of the Lutheran World Federation: Bishop Dr. Johann Schneider (Evangelical Church in Central Germany/EKMD), Bishop Dr. Donald McCoid (Evangelical Lutheran Church in America, U.S.A./Representing the LWF - Office Geneva), Prof. Dr. Kenneth G. Appold (Evangelical Lutheran Church in America, U.S.A.), Rev. Dr. Heta Hurskainen (Evangelical Lutheran Church of Finland), Rev. Prof. Dr. Stefan Tobler (Evangelical Church of the Augsburg Confession in Romania), and Prof. Dr. Jennifer Wasmuth (Consultant, Institute for Ecumenical Research, Strasbourg, France).

The Committee members heard presentations on the theme from both sides, about the place and the role of the Holy Spirit: a) in the Life of the Church, b) into the World, c) in Baptism and Ministry, and d) in Eucharist:

Rev. Prof. Dr. Jennifer Wasmuth, ”The work of the Joint Commission on the understanding of the Holy Spirit from the beginning until today”, H.E. Metropolitan Prof. Dr. Gennadios of Sassima, ”The Role of the Holy Spirit in the Life of the Church, and into the world. Some General Thoughts”, Bishop Dr. Johann Schneider, “A Lutheran Approach to the Orthodox Understanding of Pneumatology”, Rev. Prof. Dr. Stefan Tobler, “The Role of the Spirit in the life of the Church and into the world. A General Approach”, V. Rev. Dr. Václav Ježek, “Luther’s understanding of the Holy Spirit. An Orthodox Approach”, Rev. Dr. Heta Hurskainen, “The Action of the Holy Spirit in Baptism, and Ministry”, V. Rev. Archimandrite Dr. Alexi Chehadeh, “The action of the Holy Spirit in Baptism, and Ministry (Ierosyni)”, Rev. Anne Burghardt (presented by Prof. Dr. Kenneth G. Appold), and Rev. Dr. Cosmin Pricop, “The Action of the Holy Spirit in Eucharist”.

Discussions on papers reflecting these themes identified areas of agreement between the two traditions, particularly in the understanding of the place and the role of the Holy Spirit in the life of the Church. A considerable number of open questions and differences still need further discussion. In addition, discussions were held on pneumatology, as related to Baptism, Ministry and Eucharist. The Committee prepared a common paper, based on previous statements of the Commission, on the works, role and place of the Holy Spirit. It was decided that the new theme for the next stage of the dialogue will be: “The Holy Spirit, the Church and the World”.

The working sessions of the Preparatory Committee started with an Οpening Prayer at the Holy Myrrh-Bearing Women Chapel, officiated by Metropolitan Isaias. The Commission members participated in working sessions after daily Morning Prayer.

On Friday, 27th of September, the participants had the opportunity to visit places of historical, archaeological and religious interest, such as the Monastery of the Dormition of Theotokos, at the ancient city of Apollonia, and the Tomb of the New Martyr Cosmas the Aetolian, near Fier. They were accompanied by H.E. Metropolitan Nikolaos of Apollonia and Fier.

On Sunday, 29th of September, the members attended the Divine Liturgy at the Cathedral of the Resurrection in Tirana, celebrated by Archbishop Anastasios. After that, the members had the opportunity to meet him. The Archbishop welcomed the members of the Committee, spok about the revival and the history of the Orthodox Church in Albania since the collapse of communism, and about his pastoral and spiritual efforts to regenerate the Church after its complete destruction. In the afternoon they visited the Castle of Krujë.

The Committee expressed deep appreciation and gratitude to Archbishop Anastasios for his generous hospitality, as well to all the Staff of the Orthodox Theological Academy, and Sister Rachel at the Skete.

The Committee decided that the next Preparatory Meeting will be held from the 29th of May to the 4th of June 2020, under the hospitality of Bishop Schneider (venue to be determined).

Tirana, 30th of September, 2019

"Η Εκκλησία μου", 3ο τεύχος. Εφημερίδα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας | Вийшов друком третій номер газети «Моя Церква»


Вийшов друком третій номер газети «Моя Церква», офіційне видання Київської Митрополії Православної Церкви України.

У цьому номері ви знайдете цікаві новини та події з життя нашої Церкви, інформацію про Покровські храми України та історію свята, а також відповідь на запитання: чому деякі святі зображаються зі зброєю та чи порушує захисник заповідь “Не вбивай” та багато іншого.

Газета є у всіх єпархіях ПЦУ, а також і в електронному варіанті на нашому сайті.


Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)