e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος στο Shrewsbury

Την Κοινότητα των 318 Πατέρων Shrewsbury επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, ημέρα μνήμης του Οσίου Πατρός ημών Μαξίμου του Ομολογητού.

Περί την ευλογίαν της απραξίας;

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Μυστήριον ξένον ὁρῶ καί παράδοξον» (Θ΄. ὠδή Χριστουγ.)

Ὁ ἀνωτέρω τίτλος μήπως συνιστᾶ μίαν παράδοξον καί ἴσως παρανοϊκήν ἀντίθεσιν (Contradictio in adjecto) καθότι τό ἀντίθετον τῆς ἀπραξίας εἶναι ἡ ἐργασία περί ἧς γνωστά τυγχάνουν τά ἀκόλουθα: ἡ ἐργασία ἐξευγενίζει, κάμνει τήν ζωήν γλυκεῖαν, ἡ ἐργασία εἶναι προσευχή (ora et labora), ἐργάζεσθε καί μή ἀμαρτάνετε (Γερομελίτων) – καίτοι τό ἕν δέν ἀποκλείει τό ἄλλον! (Ἀδριανουπόλεως Δαμασκηνός).

Μητρόπολη Φθιώτιδος: Πανήγυρις Οσίου Βησσαρίωνος Αγαθωνίτου [χρονικό - photos - video]

Με λαμπρότητα και μέσα σε ιδιαίτερα χαρμόσυνο κλίμα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η ετήσιος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού το παναγιοφρούρητο Μοναστήρι της Παναγίας Αγάθωνος, λευκοστολισμένο από χιόνι,  το οποίο αναδεικνύεται ως «εργαστήρι αγιότητος», ο τόπος ασκήσεως του Οσίου Βησσαρίωνος, εκεί όπου η Αγία Λάρνακά του με το Ιερό και Άφθαρτο  Σκήνωμά του συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

Όσιος Ιωσήφ ο Σαμάκος, ο Κρητικός, πολιούχος του Γαϊτανίου Ζακύνθου


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Ο όσιος Ιωσήφ ο Σαμάκος γεννήθηκε, περί το 1440, στο ταπεινό χωριό των Κεράμων (σήμερα: Αζωκέραμος), της επαρχίας Σητείας, της μεγαλονήσου Κρήτης. 

Επιδεικνύοντας παιδιόθεν θείο ζήλο και ένθεη συμπεριφορά, αν και υπήρξε κληρονόμος μεγάλης πατρικής περιουσίας, απέταξε πάντα τα γήινα και εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή στον Χάνδακα, δηλαδή το σημερινό Ηράκλειο. Χειροτονήθηκε Διάκονος, κατόπιν Πρεσβύτερος και στη συνέχεια χρημάτισε Ηγούμενος της ανωτέρω περιώνυμης Μονής.

Άγιος Ιωσήφ ο Σαμάκος, ο εν Γαϊτανίω Ζακύνθου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Το αγιασμένο νησί της Ζακύνθου έχει την ευλογία να κατέχει ως πολύτιμους θησαυρούς, ως «λίθων πολυτίμων πολυτιμότερα», δύο άφθαρτα ιερά σκηνώματα, του αγίου Διονυσίου και προστάτη του νησιού και του αγίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου του Σαμάκου του Κρητός.  Το ιερό σκήνωμα του αγίου Ιωσήφ φυλάσσεται εδώ και πεντακόσια χρόνια στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου, το οποίο θαυματουργεί και αγιάζει τους ευλαβώς προσερχόμενους προσκυνητές. 

Άγιος Απόστολος Τιμόθεος, ο πιστός μαθητής και ακόλουθος του Παύλου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού  

Μια ευγενική μορφή της πρώτης Εκκλησίας υπήρξε και ο άγιος απόστολος Τιμόθεος, ο πιστός μαθητής, ακόλουθος και πολύτιμος συνεργάτης του αποστόλου Παύλου.