e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ρώμη: Οικουμενική Προσευχή παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλπι, και άλλοι κορυφαίοι θρησκευτικοί ταγοί συμμετείχαν το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, σε «Οικουμενική Ολονυκτία Προσευχής». Η τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων, της γνωστής γαλλικής μοναστηριακής κοινότητας Ταϊζέ. Παράλληλα, στην Προσευχή πήραν μέρος πάνω από τρεις χιλιάδες νέοι, οι οποίοι έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο.

Άγιος Γρηγόριος, ο φωτιστής της Αρμενίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Η Αρμενία υπήρξε σημαντική κοιτίδα του Χριστιανισμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι που έφεραν το χριστιανικό μήνυμα στις χώρες του Καυκάσου, ήταν οι απόστολοι Θαδδαίος και Βαρθολομαίος. Αλλά οι διωγμοί εκ μέρους των ειδωλολατρών ηγεμόνων της περιοχής δεν επέτρεψαν να αναπτυχθούν ιδιαίτερα οι εκεί χριστιανικές κοινότητες. Αυτά μέχρι την εμφάνιση του αγίου Γρηγορίου, ο οποίος έλαβε την προσωνυμία του Φωτιστή της Αρμενίας.

O Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας, στην Οικουμενική Ολονυκτία απόψε στο Βατικανό

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλπι και άλλοι κορυφαίοι θρησκευτικοί ταγοί θα πάρουν μέρος, απόψε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε «Οικουμενική Ολονυκτία Προσευχής». Η τελετή αναμένεται να λήξει στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων, της γνωστής γαλλικής μοναστηριακής κοινότητας Τεζέ. Παράλληλα, στην ολονυκτία θα πάρουν μέρος πάνω από τρεις χιλιάδες νέοι, οι οποίοι έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο.

Σύδνεϋ: Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Ιδανική επισφράγιση μιας εβδομάδας μεγάλης πνευματικής χαράς και ευλογίας, την οποία βίωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας με την επιτυχή διοργάνωση της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αποτέλεσε η εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Δημητρίου Καραγκιόζη, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Με την κανονική άδεια και ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ευρισκόμενος στο Σύδνεϋ για τη συμμετοχή του στις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μετέβη στο Κοιμητήριο του Rookwood, όπου ανέγνωσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών καλωσόρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών καλωσόρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ως πλήρες μέλος του, ολοκληρώνοντας την απαιτούμενη από το καταστατικό του διαδικασία. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο, εξέφρασε τη χαρά του για την ανωτέρω εξέλιξη. «Είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και να σας αγκαλιάσουμε με χριστιανική αγάπη», σημείωσε.

Άγγελμα προεορτασμού Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Βανάτο Ζακύνθου (1.10.23)


Ανακοινώνεται στους φιλέορτους ότι την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023στον Ναό Φανερωμένης Βανάτου, θα προεορτασθεί η μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης. Θα εκτεθεί σε προσκύνηση Εικόνισμα των Αγίων, το οποίο μερίμνησαν πέρυσι να ιστορηθεί από αγιογραφικό οίκο της Αττικής και προσέφεραν στον Ναό οι Οικογένειες Διονυσίου και Ιωάννας Μούσουρα - Εμμανουήλ και Αικατερίνης Μπούκη, υπέρ υγείας τέκνων και εγγονών τους, υπέρ αναπαύσεως δε της μακαριστής μητέρας τους Ιουστίνης

"Εις αγάπης αντέκτισιν". Λόγος τιμής για τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη Φλωρίνης

«ΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΕΚΤΙΣΙΝ»* 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ,

κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,

αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον…

Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.»

(Απ. Παύλου, 13ο κεφ. Προς Κορινθίους επιστολή)

Ολίγα για τους οσιομάρτυρες Πατέρες τους σφαγιασθέντες στις Νήσους Στροφάδες (1537)


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
[Απόσπασμα από το βιβλίο του "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον", εκδ. Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998, σ. 65]

Στο διάβα των αιώνων, την επιβλητική ηρεμία και ομορφιά των νήσων Στροφάδων και του περιώνυμου εκεί Μοναστηρίου έρχονται να ταράξουν οι ανελέητες επιδρομές Τούρκων, Αλγερινών και λοιπών ληστοπειρατών, οι οποίοι συνήθως λεηλατούν τη Μονή, σφαγιάζοντας ή αιχμαλωτίζοντας τους Μοναχούς.

Άγιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Πολλοί από τους οσίους της Εκκλησίας μας έχουν τον τίτλο του Αναχωρητή, κι’ αυτό διότι είχαν πάρει τη μεγάλη απόφαση να αναχωρήσουν σωματικά από τον πτωτικό κόσμο στις ερήμους, αλλά όμως ψυχικά να βρίσκονται κοντά στους κοσμικούς, με την προσευχή τους. Ένας από τους μεγάλους Αναχωρητές υπήρξε και ο άγιος Κυριακός, ο οποίος πήρε το προσωνύμιο του Αναχωρητή.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Θεία Λειτουργία μετά από 40 χρόνια στο Κέρεν της Ερυθραίας

Θεία Λειτουργία τελέστηκε, μετά από περίπου 40 χρόνια, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κράτους της Ερυθραίας, στο Κέρεν.

Εορτάσθηκε, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η χώρα της Ερυθραίας, η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κληρικοί του Πατριαρχείου της Ερυθραίας, της Επισκοπής Κέρεν και πιστοί από την περιοχή.

Ο Πρίγκιπας Παύλος θα παραλάβει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας 2023

Ο Πρίγκιπας Παύλος, αντιπρόεδρος του Prince’s Trust International, θα παραλάβει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας 2023 εκ μέρους του Prince’s Trust. Το Βραβείο θα απονεμηθεί το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023, στο ετήσιο επίσημο δείπνο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης.

Αποχαιρετιστήρια Εγκύκλιος Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΡΙΟΣ  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 143η

Πρός τόν ἱερό Κλῆρο

τίς μοναστικές καί ἱεραποστολικές Ἀδελφότητες

τούς ἔντιμους Ἄρχοντες

καί τόν πιστό λαό τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

Ἀδελφοί μου, παιδιά μου πνευματικά.

Μὲ βαθύτατη συγκίνηση, μέ πνευματική χαρά καί μέ εὐγνωμοσύνη στόν Κύριό μας Ἰησοῦ, σᾶς ἀπευθύνω τήν τελευταία ποιμαντική ἐγκύκλιό μου. Ὅπως γνωρίζετε, κατέθεσα τήν παραίτησή μου ἀπό τά ποιμαντικά καθήκοντά μου, στήν Ἱερά Σύνοδο, ἡ ὁποία ἔγινε ἀποδεκτή καί ἔτσι ἀπό 1ης Ὀκτωβρίου ἀποσύρομαι ἐκ τῶν ποιμαντικῶν καθηκόντων μου στήν ἱερά ἡσυχία τοῦ κελλιοῦ μου.

Παχωμίου Ρουσάνου: ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΣΤΡΟΦΑΣΙΝ ΑΝΑΙΡΕΘΕΝΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (υπό Αρχιμ. Ευτυχίου Σαρμάνη)


Περιοδικό Θεολογία ΞΗ΄ (1997) 255-283

Έκδοσις της χειρογράφου Ακολουθίας των εν Στροφάσιν αγίων, έργον του Παχωμίου Ρουσάνου. Παραδίδεται εις δύο χειρόγραφα, αποκείμενα εις την Μαρκιανήν Βιβλιοθήκην και εις την Βιβλιοθήκην του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αντιστοίχως.

Δείπνο προς τιμήν των Κρητών Μητροπολιτών από τους Κρήτες της Αυστραλίας

Η Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας, σε συνεργασία με την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν των Κρητικών Αρχιερέων, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κέρκυρα: Μνημόσυνο του Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρά του

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από την δολοφονία του Καποδίστρια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ουκρανία: Πρώτος εορτασμός με βάση το νέο ημερολόγιο σε εκκλησία του Ζιτόμιρ

Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εορταστική Λειτουργία στη Σκράγλιβκα της περιοχής Ζιτόμιρ, σύμφωνα με το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο. Στη λειτουργία προσήλθαν όχι μόνο κάτοικοι της Σκράγλιβκα, αλλά και άλλων χωριών. Πρόκειται για την πρώτη εκκλησιαστική γιορτή της εν λόγω ενορίας μετά τη μετάβασή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

O Πρωθυπουργός της Αυστραλίας στη Θεία Λειτουργία για τη λήξη της 12ης Κληρικολαϊκης Συνελεύσεως

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ. 

Μια μορφή που οδηγεί συνειδήσεις

27 Σεπτεμβρίου 1831, ώρα 6 το πρωί, στην είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, παρότι έχει προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο της ζωής του, δεν αλλάζει τον τρόπο του. Η Κυριακή είναι συνδεδεμένη με την εκκλησία και, μάλιστα, με όλη την ακολουθία. Και τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Ο Καποδίστριας θα δολοφονηθεί από χέρια ελληνικά. 192 χρόνια μετά οι φάκελοι του Αγγλικού Υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση παραμένουν απρόσιτοι και κλειστοί. Η Ευρώπη ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήθελε μια τέτοια προσωπικότητα στο τιμόνι της Ελλάδας. Και μαζί της ούτε και  Έλληνες, οι οποίοι έβλεπαν τον κόσμο μέσα από τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις και τα πρόσκαιρα συμφέροντά τους.

Η Ρωσική Εκκλησία διώκει αυτούς που προσπαθούν να ενώσουν τους Ουκρανούς

Τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου (Γοβορούν) από την ιεροσύνη. Αυτό συνέβη την επομένη μέρα αφότου δύο κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο της Μόσχας) συλλειτούργησαν με τον επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία.

Ναός του Πατριαρχείου Μόσχας στην περιοχή του Ούμαν ενώθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Πρόσφατα, η ενορία του χωριού Μάλα Σεβαστιάνιβκα προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό αναφέρθηκε στη σελίδα της Επισκοπής Τσερκάσι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Facebook.

Múzeum Utca, Βουδαπέστη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέβλεψε τα έργα στην Εξαρχία του Οικουμενικού Θρόνου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τους χώρους του Κέντρου της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Múzeum Utca στη Βουδαπέστη και επέβλεψε τα εκεί εκτελούμενα έργα.

Ιεροσόλυμα: Πατριαρχική Λειτουργία για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της Αναστάσεως [live]

Πρωί 27ης Σεπτεμβρίου 2023, στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων, τελείται Πατριαρχική Λειτουργία επί τη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με το παλαιό ημερολόγιο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αγία Νεομάρτυς Ακυλίνα, η πανεύφημη νύμφη του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Μια κατηγορία Νεομαρτύρων είναι και τα νεαρά κορίτσια, τα οποία, παρά το άωρο της ηλικίας τους, ομολόγησαν την σώζουσα πίστη τους στο Χριστό, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, από την μανία των αλλόθρησκων και βαρβάρων τυράννων τούρκων. Μια από αυτές υπήρξε η αγία ένδοξος Νεομάρτυς Ακυλίνα από τη Θεσσαλονίκη. Μια πραγματικά πανεύφημη νύμφη του Χριστού. Ένα εύοσμο άνθος του χριστιανικού λειμώνα.  

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Ουγγρική Κυβέρνηση

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρεκάθησε σε γεύμα παρατεθέν προς τιμήν του εκ μέρους της Ουγγρικής Κυβερνήσεως υπό του Αναπληρωτού Πρωθυπουργού κ.κ. Zsolt Scemjén.

Η Σύνοδος των εν Ουκρανία Αρχιερέων του Πατριαρχείου Μόσχας στηρίζει τους Επισκόπους που κατηγορούνται για συνεργασία με τον εχθρό

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) στη Θεοφάνεια (τοποθεσία στο Κίεβο) δήλωσε ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται, γι’ αυτό κάλεσε τους πιστούς και τους «με νομικά μέσα». «Λόγω του γεγονότος ότι η κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό […] αποφασίστηκε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (σ.σ.: σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά νομικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας).

Η Μητρόπολη Βελγίου για την εκδημία της Πρεσβυτέρας Ελένης Σαλταπίδα-Λέκκα (25/10/1965 – 24/09/2023)

Τὴν ἡμέραν τῆς μνήμης τοῦ Ὁσίου Σιλουανοῦ τοῦ Ἀθωνίτου, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ ἡ πρεσβυτέρα Ἑλένη, σύζυγος τοῦ Αἰδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Λέκκα, ἱερέως τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Ἦτο πολὺ νέα διὰ νὰ μᾶς ἀφήσῃ καὶ νὰ φύγῃ ἀπὸ τὴν ἐπίγειον ζωήν, ἀλλὰ ὁ Κύριος τὴν ἐκάλεσεν πλησίον Του. Τώρα μεσιτεύει εἰς τὸν Θεὸν δι’ ἡμᾶς καὶ ἡμεῖς προσευχόμεθα διὰ τὴν αἰώνιον ἀνάπαυσιν τῆς ψυχῆς της.

Πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού Ρουμανίας και Ελλάδας στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησαν διαδοχικώς την Τρίτη, 26η Σεπτεμβρίου 2023, οι κυβερνήτες και οι αξιωματικοί των πολεμικών πλοίων Φ/Γ «Regina Maria» του Ρουμανικού Πολεμικού Ναυτικού και Φ/Γ «Ναυαρίνο» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, μέσω Σούδας της Κρήτης, στα πλαίσια της ασκήσεως «Sea Guardianτου ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυστραλία: Μαρτυρία εκκλησιολογίας και θεολογίας οι εισηγήσεις των εξ Ελλάδος Μητροπολιτών στη 12η Κληρικολαϊκή

Μεγάλη επιτυχία και αποδοχή είχαν οι εξαιρετικές εισηγήσεις των τεσσάρων Μητροπολιτών,  οι οποίοι έφτασαν εξ Ελλάδος στο Σύδνεϋ, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, προκειμένου να ομιλήσουν στο πρώτο μέρος (Θεολογία και Εκκλησιολογία) της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της οποίας το γενικό θέμα είναι «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε».

Οι εισηγήσεις των Σεβ. Μητροπολιτών είχαν την ακόλουθη θεματολογία:

"Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω", προσκυνητής του Σπηλαίου της Αποκάλυψης


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Πατριαρχικό Συλλείτουργο για τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή της "Αποκάλυψης" (Πάτμος, 26.9.1995)


Επιμέλεια κειμένου και οπτικοακουστικού υλικού: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Τον Σεπτέμβριο του 1995 εορτάσθηκαν στην ιερά νήσο Πάτμο τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκαλύψεως του Ιωάννου, με την υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, άλλων Πατριαρχών και Προκαθημένων ή Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

"Εγενόμην εν Πάτμω". Η Πάτμος και η Αποκάλυψη του Ελύτη

[ Με τον Οδυσσέα Ελύτη έχουμε "ανοιχτούς λογαριασμούς". Πάντα κατέφευγα (ή, καλύτερα να πώ: προσέφευγα) στην παρασκιά του, ώστε να λάβω παραμυθία απ' τον λόγο του ή να βιώσω τη γόνιμη σιωπή, την οποία συνήθως εμπνέει.

Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Από απόλυτη επιτυχία εστέφθη η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα, καθώς επρόκειτο για την πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που συνεκλήθη μετά το 2013 και για την τελευταία προ της συμπληρώσεως μιας εκατονταετίας ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου. Το γενικό θέμα της Συνελεύσεως, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, ήταν «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε». Κληρικοί και λαϊκοί από όλη την αυστραλιανή επικράτεια -περισσότεροι από 650 στο σύνολο- συναντήθηκαν επί διήμερο στις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου και ενημερώθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματά τους για το μέλλον. «Έζησαν μια εμπειρία κοινωνίας», όπως εύστοχα διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην καταληκτήρια ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Βουδαπέστη: Διάλεξη Οικουμενικού Πατριάρχου για την Προστασία της Δημιουργίας | „Együtt a közös otthonért” - Ökumenikus és vallásközi konferencia

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έδωσε διάλεξη στη Βουδαπέστη με θέμα την προστασία της Δημιουργίας σε Διεθνές Συνέδριο διοργανωμένο από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Pázmány Péter και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Δημόσιας Διοίκησης της Ουγγαρίας.

Συνεχίζονται οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό, οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Οι εισηγητές, την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να παρουσιάσουν εκθέσεις με πεπραγμένα και οραματισμούς για τους τομείς, οργανισμούς και ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι ομιλητές είναι οι εξής:

Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ανήκει στα ιερά εκείνα πρόσωπα που αποτελούσαν το στενό κύκλο των μαθητών του Κυρίου. Μάλιστα αναφέρεται  ως «ο μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς» (Ιωάν. 13,23).  

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Με πολλή αγάπη και στοργή μίλησε κατά τον χαιρετισμό του προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, προς τους Θεοφ. Επισκόπους και επίσης προς τον Κλήρο και τον Λαό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου σε Προστάτη της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ένας μεγάλος και λαοφιλής σύγχρονος Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον οποίο ιδιαίτερα ευλαβείται ο φιλόχριστος λαός της πέμπτης ηπείρου, ανακηρύχθηκε Προστάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας από τον Προκαθήμενο αυτής, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο.

Ιερείς της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας συλλειτούργησαν με τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη

Οι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) λαμβάνουν μέτρα για την ενοποίηση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία χωρίς να περιμένουν την απόφαση της ηγεσίας τους για έναν ενοποιητικό διάλογο. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, δύο ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) συλλειτούργησαν στη Θεία Λειτουργία με τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο.

Βουδαπέστη: Πατριαρχικά Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Αγίας Πιρόσκα

Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Πιρόσκα, στη Βουδαπέστη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Έναρξη 12ης Κληρικολαϊκής Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας: «Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον»

«Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον!». Την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ενωμένοι, στο πλευρό του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας και για την προαγωγή του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου, διατράνωσαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» οι συμμετέχοντες στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κατά την έναρξη των εργασιών αυτής στο Σύδνεϋ, τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Εκδημία Πρεσβυτέρας Ελένης Σαλταπίδα-Λέκκα (+24.9.2023)


π. Γεωργίου Λέκκα

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΖΙ

Ημερολόγιο εκδημίας της Πρεσβυτέρας Ελένης Σαλταπίδα-Λέκκα 

[25/10/1965-24/9/2023]

Απόσπασμα 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριακή Α΄ Λουκά, 24.9.2023, στην Παναγούλα Βανάτου


Κυριακή Α΄ Λουκά, 24 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, εορτής συνάμα της Μυρτιδιωτίσσης, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. Ο κ. Ζούλας, εξάλλου, ομίλησε προς το εκκλησίασμα με τη γνωστή ευφράδειά του και με πλήθος θεολογικών μηνυμάτων. 
        Στο τέλος έγινε και το Ετήσιο Μνημόσυνο της μακαριστής ενορίτισσας Παναγιώτας, συζύγου Δημ. Αρβανιτάκη, το γένος Ζαρκάδη.

Πάτρα: 59 χρόνια από την Επανακομιδή της τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη

Συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την Επανακομιδή της τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα από τη Ρώμη, όπου ευρίσκετο από το έτος 1462.

Η υποδοχή, τότε 26 Σεπτεμβρίου 1964, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Τριών Συμμάχων των Πατρών, όπου χιλιάδες Πατρέων με επικεφαλής την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία, υπεκλίθησαν ενώπιον του χαριτοβρύτου θησαυρού, τον οποίον παρέδωσε στα χέρια του αοιδίμου Μητροπολιτου Πατρών Κωνσταντίνου, ο Καρδινάλιος Μπέα.

St. Gilles Βρυξελλών: Εορτή της Ενορίας των Αγ. Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στον Δήμο του St. Gilles των Βρυξελλών.

Πολυμελής όμιλος επισκεπτών στη Μονή Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Την Κυριακή, 24η Σεπτεμβρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, ευρισκόμενος στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, εδέχθη πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών, οι οποίοι, πραγματοποιώντας προσκυνηματική επίσκεψη σε χριστιανικά σεβάσματα της Νειλοχώρας, μετέβησαν και στην προειρημένη Ιερά Μονή, την επιλεγομένη και «Ροτόντα της Ανατολής».

«Δεκάλογος διαλεγομένης ποιμαντικής» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον Κλήρο και τους Μοναχούς της Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, με τον Ιερό Κλήρο και τους Μοναχούς της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας και της Εξαρχίας Ουγγαρίας, στους οποίους απηύθυνε πατρικούς λόγους για τον ρόλο του κληρικού στη σύγχρονη κοινωνία. 

Ουγγαρία: Πατριαρχική Χοροστασία Κυριακής Α΄ Λουκά στη Μονή Pannonhalma [photos]

Θεία Λειτουργία με Πατριαρχική Χοροστασία στην Ιερά Μονή Pannonhalma Ουγγαρίας.

Heilige Liturgie unter Vorsitz seiner Allheiligkeit des Ökumenischen Patriarchen im Kloster Pannonhalma in Ungarn.
Isteni Liturgia a Patriarcha elnökletével Magyarországon a Pannonhalmi Főapátságban.
Fotos: Hirling Bálint

Ουγγαρία: Πατριαρχική Χοροστασία Κυριακής Α΄ Λουκά στη Μονή Pannonhalma [video]

Σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε φιλοξενουμένη στον Μοναστηριακό Ναό της Μονής Pannonhalma στην Ουγγαρία, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ευχές στον Επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό για τα ονομαστήριά του

Τις εγκάρδιες ευχές πάντων των συμμετεχόντων στην ιερά Πανήγυρη της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, δέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος.