e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Κέρκυρα

 Κέρκυρα, Σαββατόβραδο 13ης Δεκεμβρίου 2014 








Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγο πριν την αναχώρηση από την αίθουσα VIP του Αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας» έκανε δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ.

«Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος μας ηξίωσε να ευρεθώμε κατά το τετραήμερο αυτό μαζί σας, αδελφοί, πατέρες και τέκνα Κερκυραίοι και Ζακύνθιοι και Κεφαλλήνες, Λευκαδίται και Ιθακήσιοι και Κυθηριώται και Παξηνοί, όλοι μας προσκυνηταί της χάριτος του μεγάλου Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος πηγάζει πάντοτε ιαμάτων χάριν εις τους προστρέχοντας με πίστιν προς αυτόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης τόνισε: «Ολοκληρώσαντες το πλήρες θείων ευλογιών και ιερών βιωμάτων προσκύνημα ημών τούτο εις τον πολιούχο σας Άγιο και εις την Κέρκυρα, την κοσμηθείσα δια της αλησμονήτου καρποφόρου διακονίας του εκ των προκατόχων ημών αοιδίμου Πατριάρχου Αθηναγόρου, του εξ Ηπείρου, και έτοιμοι να αναχωρήσωμε εξ αυτής, εκφράζομε την θερμή ευχαριστία και την ικανοποίηση μας προς όλους σας, δι όσα από κοινού, ο Πατριάρχης και ο Ιερώτατος Ποιμενάρχης σας, ο κλήρος και ο λαός, εβιώσαμεν, και δοξάζομεν τον Θεόν «πάντων ένεκεν», επαναλαμβάνοντες τον λόγον του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως».

«Ήλθομε και σας εκομίσαμε από της Μητρός σας Εκκλησίας το διαχρονικό μήνυμά της, μήνυμα ζωής, υπομονής, καρτερίας, ελπίδος, ενότητος και ειρήνης. Σας μετεφέραμε την ευλογία και την ανύστακτο μέριμνα και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία, όπως και ο τόπος αυτός του Ιονίου και ο ευλογημένος λαός του, ενδεδυμένος ανά τους αιώνας τον "σάκκον" της κατά κόσμο θλίψεως και εσχάτως δοκιμαζόμενος υπό της ποικίλης "κρίσεως των αξιών", ακόμη και των πλέον τιμαλφών, της πίστεως και της παραδόσεως και της ταυτότητός του, πορευόμεθα από κοινού την σταυροαναστάσιμο αλλά και την βίωση του διαρκούς θαύματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης του Γένους.

Επίσης ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι «Προσκυνήσαμε το ιερό και το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, το εκπηγάζον "χάριτας και ιάσεις παντοδαπάς"».

Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων υπογράμμισε: «Διατηρήσατε αναλλοίωτο την Ορθόδοξο πνευματική κληρονομία μας. Διαφυλάξατε όσα τίμια και ατίμητα, όσια και ιερά, παραλάβετε δια της πίστεως και παραδόσεώς μας. Να είσθε βέβαιοι ότι με την Χάριν του Θεού αι κάθε είδους κρίσεις που μαστίζουν το Γένος μας θα περάσουν σαν όνειρο. Άλλωστε, οι Επτανήσιοι έχετε εμπειρία και πειρασμών και κρίσεων και θλίψεων».

«Μη λησμονείτε ότι αι Επαρχίαι της Επτανήσου, «χειραφετηθείσαι και μεταβιβασθείσαι ολοσχερώς τη κανονική προστασία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και τη πνευματική και εκκλησιαστική αυτής δικαιοδοσία», από της μέχρι τότε δικαιοδοσίας εφ υμάς της Μητρός Εκκλησίας, ως η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις διακελεύει, έχετε πάντοτε ιδιαιτέραν θέσιν και τιμήν εις την καρδία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε την Κέρκυρα με ένα ποίημα του Ιθακησίου ποιητού Λορέντζου Μαβίλη:

«Κέρκυρα, σαν τον ήλιό σου ήλιος αλλού δεν λάμπει. 
Πως εις το φως του λαχταρούν η θάλασσα και οι κάμποι, 
πως λουλουδίζουν τα βουνά, τα δας οι λαγκαδιές, 
στέρνοντας στο θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές...
Προβαίνει παλ ο ήλιος εις όλη του τη δόξα 
και σαν του μεγαλείου σου σύμβολο φωτεινό, 
ως το χρυσό βασίλεμα λάμπει στον ουρανό...
Κέρκυρα, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει 
και δίχως γνέφια τους καιρούς η δόξα σου διατρέχει, 
όσες φορές ο ήλιός σου να σε φωτίσει ερθεί, 
θε να σ εὔρει, πεντάμορφη, στεφανωμένη, ορθή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: