e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Εικόνες οθωμανικής νοσταλγίας στην Αγία Σοφία


Με εικόνες οθωμανικής νοσταλγίας στην Αγία Σοφία και λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί το εσωτερικό της, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ξεκινούν επικοινωνιακό μπαράζ ενόψει της πρώτης προσευχής στις 24 Ιουλίου



Άνθρωποι που κυνηγήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν και σήμερα ζουν εκτός Τουρκίας, μιλούν στο MEGA για τα πραγματικά σχέδιά του, πίσω από την απόφαση του να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Εικόνες οθωμανικής νοσταλγίας στην Αγία Σοφία

«Το κτίριο ήταν τέμενος από το 1.453», με αυτή τη φράση το βίντεο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ξεκινά την διαφημιστική καμπάνια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σπάνιες φωτογραφίες με μουσουλμάνους να προσεύχονται στο εσωτερικό της εκκλησίας, έμποροι έξω από το επιβλητικό μνημείο και όλα αυτά πριν την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

«Ξανακατακτούν ολόκληρη τη χώρα, εδώ και χρόνια, και η Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα ο κύριος στόχος τους».

«Ο Ερντογάν αποφάσισε μετά από πολύ καιρό να περάσει αυτό το ιστορικό κατώφλι, να κατακτήσει, αν θέλετε, για δεύτερη φορά τη Κωνσταντινούπολη», δηλώνει ένας άλλος.

Η νέα όψη της Αγίας Σοφίας

Το νέο οθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν προβλέπει χαλί 14 χιλιάδων τ.μ, μεταφορά συμβόλων μέσα από την Αγία Σοφία, ωράριο για την πρόσβαση τουριστών στα κειμήλια.

Παράλληλα, διορίζονται δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, με τις προσευχές ανά ημέρα μέσα στην Αγία Σοφία να ανέρχονται σε πέντε, ενώ επί 24ωρου θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι.

«Οι άνθρωποι συνειδητοποιήσαν με αυτή την απόφαση την πραγματική φύση του καθεστώτος Ερντογάν».

«Ο μόνος τρόπος να σταθεί στα πόδια της η κυβέρνηση Ερντογάν -  Μπαχτσελί είναι μέσω πολιτικής κρίσεων».

Η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας στις 24 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: